malux20 06.12.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 to się nazywa uczciwość wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.12.2012 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 no ale szczerze jeżeli materiał jest dobrej jakości i instalator ma doświadczenie to system który zastosuje nie ma najmniejszego znaczenia chodzi w tej całej układance o wiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.12.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 no cos w tym stylui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.12.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 a pisanie że jak użyjesz spiro a nie flexa to twoja instalacja jest do d.... szczerze mówiąc żenujące:) Malux ty masz instalacje na uniflexie + ja też na nim robiłem ale dla zwykłego użytkownika takiego jak ja co za różnica czy na róże będzie napis dłuższy czy krótszy czy to będzie spiro czy kondon?? Najważniejsze aby jego instalacja była sprawna i działa poprawnie przez wiele lat a nie walczyć o wyższości niebieskiego pe nad zielony pe albo białym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.12.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 jakbym wcześniej wszedł w temat to miałbym na decach pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.12.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 i byłbyś zadowolony powiem więcej mam nieużytkowe poddasze i robię u siebie instalację na przewodach elastycznych marki DEC sonodec 250... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 07.12.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 problem w tym, że w dyskusjach o zaletach "srebrnych-elastycznych" mówimy o markowych produktach np. DEC a na budowach widzę niestety produkty kupione możliwie jak najtaniej na promocji w hurtowni. Według mnie problem ze "sreberkami" zaczyna się wtedy, kiedy są one wybierane tylko i wyłącznie dlatego, że są najtańsze.Przez cały czas instalacja jest robiona "pod niską cenę" co się na niej niestety mści od strony technicznej. Teoretycznie trzeba by przyznać rację miki121 - jest możliwe wykonanie porządnej instalacji na "sreberkach" tylko, że w praktyce trudno spotkać takie instalacje. A materiałów DEC nie widziałem w indywidualnym budownictwie chyba nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 07.12.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 WitamProsiłbym o rzut okiem na szkic projektu instalacji WM na przewodach PE-flexCzy bilans powietrzny oraz rozmieszczenie anemostatów jest dobre. Wszelkie sugestie mile widziane (krytyczne tez)Dom 104m2 uzytkowej. Rekuperator Brink Renovent Medium na strychu. Producent systemu prawdopodobnie termokontrol.http://images35.fotosik.pl/1736/1a8f0c8e19ec8ac7m.jpghttp://images36.fotosik.pl/306/40220f65ef9217a2m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.12.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 problem w tym, że w dyskusjach o zaletach "srebrnych-elastycznych" mówimy o markowych produktach np. DEC a na budowach widzę niestety produkty kupione możliwie jak najtaniej na promocji w hurtowni. Według mnie problem ze "sreberkami" zaczyna się wtedy, kiedy są one wybierane tylko i wyłącznie dlatego, że są najtańsze. Przez cały czas instalacja jest robiona "pod niską cenę" co się na niej niestety mści od strony technicznej. Teoretycznie trzeba by przyznać rację miki121 - jest możliwe wykonanie porządnej instalacji na "sreberkach" tylko, że w praktyce trudno spotkać takie instalacje. A materiałów DEC nie widziałem w indywidualnym budownictwie chyba nigdy. A ja kupuje przewody DEC-a w ASPOL-u i śpię spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 08.12.2012 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 A dlaczego nie robisz u siebie instalacji na spiro? U klientów polecasz, a u siebie zastosujesz (tak jak należy) przewody elastyczne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.12.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Ja myślę o elastycznych przewodach fi 60mm, chodzi o to, że u mnie nie ma za bardzo jak poukrywać instalacji. Być może jak już będzie dom w pełnej "surówce" spojrzę na to inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.12.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 A dlaczego nie robisz u siebie instalacji na spiro? U klientów polecasz, a u siebie zastosujesz (tak jak należy) przewody elastyczne.... Bo robię rekuperacje razem z klimatyzacja i przekroje mi wychodzą fi 200mm dodatkowo poddasze ma duże nie użytkowe. Nie mam pionów wentylacyjnych bo dzielę dom na dwie części tzn. jedna dolna ( parter i niski parter ) druga górna poddasze. U góry na poddaszu przewody elastyczne DEC-a spięty klimatyzator kanałowy 5,2kW. Reku i klima będzie spięta razem i podejścia będą zrobione przy pomocy kanałów wykonanych z płyty CLIMAVER od kanałów głównych do nawiewników odcinki około 60-110cm przewody elastyczne. Parter i Niski parter na osobnym reku w wykonaniu przemysłowym - na zewnątrz rury bez izolacji system uszczelkowy LIDAB-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 08.12.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Hmm, skoro tak robisz to pewnie masz dobrze przemyślany projekt, jak połączyć wydajność wentylacji z klimatyzacją, bo to niełatwe zadanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.12.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Dlatego korzystam z gotowego systemowego rozwiązania firmy ME Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 06.01.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ponawiam prośbę o ocene projektu wentylacji mechanicznej na przewodach Pe-flex 75/63mm -Kubatura pomieszczen wentylowanych 292m3-Nawiew/Wywiew 10 x 75/63mm = 10 x 28m3/h przy 2,5m/s = 280m3/h-Skrzynki rozprężne: wejscie 160mm, wyjścia 10x75mm-Rekuperator: Brink Medium 300. Czy rozmieszczenie ilości rur do pomieszczeń jest poprawna? Czy w łazience 3 x 75mm to nie za duzo? Moze lepiej łazienka 2x75, a schody 3x75.Wentylować wiatrołap czy zrezygnować i dołożyc rurę w kuchni (3x 75)? Rekuperator pewnie będzie pracował przez większość czasu z wydajnością 100m3/h W następnym tygodniu zamawiam materiał na wentylację, więc chcę mieć pewność, że to wszystko będzie działało jak należy. http://images35.fotosik.pl/1736/1a8f0c8e19ec8ac7m.jpg http://images41.fotosik.pl/1896/b1844a6507965da7m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 06.01.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) ... Rekuperator pewnie będzie pracował przez większość czasu z wydajnością 100m3/h no to większość czasu będziesz mieć prędkość w kanałach 0,9m/s, a max przy 300m3/h wyjdzie 2,7m/s Zmniejszył bym liczbę rur do 8 (prędkości od 1,1 do 3,3m/s). Zmniejszyłbym ilość rur w łazience, na schodach, salonie i pokoju gościnnym. Ale tak jak jest teraz też może być. Lepiej lub gorzej ale na pewno drożej. Edytowane 6 Stycznia 2013 przez Crisiano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 06.01.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ... -Skrzynki rozprężne: wejscie 160mm, wyjścia 10x75mm jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 06.01.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) jakiej firmy? Planuję firmy termokontrol Skrzynki może nie najtansze ale i tak duzo taniej niz system uniflexplus+ Skrzynki mogą również wykonać według własnego projektu Edytowane 6 Stycznia 2013 przez blackraven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.01.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ja bardzo dużo robię na TERMOKONTROLI i jest to produkt godny uwagi i polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 06.01.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 A czy rury termokontrolu/smartflexa pasują do skrzynek rozdzielczych uniflexa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts