hektor80 07.05.2017 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Na dniach muszę wykonać połączenie rekuperatora ze skrzynkami. Byłem przekonany do elastycznego izolowanego aż do czasu jak go kupiłem ( SONODEC CLASSIC 160) Chodzi oczywiście o te dziurki w kanale wew. Wiem że służą do wytłumienia instalacji i są oddzielone od wełny folią ale jednak mam obawy co do szczelności i możliwości przedostawania się wełny. Czy jest jakaś alternatywa do tych kanałów poza spiro?? Co sądzicie o COMBIFLEX ? Wew aluminium, na zew. powłoka pcv. Wydaje się być szczelne. http://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/przewody-elastyczne/przewody-elastyczne/com-f.html Izolowanego nie potrzebuje bo i tak będę te rury zasypywał perlitem/granulatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
offan 07.05.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Dlatego jak zawsze proponuję elastyki. U mnie na onyxie 400 krótkie kanały bo dom mały przy pracy normalnej jest bezszelestnie! Inna sprawa że ja brinka nie znam może on jest taki jakiś dziwny u mnie mimo że mam wszystko na elastykach niestety też jest słyszalny. Albo gdzieś popełniłem błąd albo to "zasługa" konstrukcji szkieletowej mojego budynku przeszkadzać to normalnie nie przeszkadza ale w sypialniach trochę denerwuję . Na razie nie mam pomysłu jak to poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 03.07.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 panowie mam pytanie. jakim przewodem jechać od czerpni i wyrzutni do rekuperatora? od reku do skrzynek pewnie sonodec classic, a jak od czerpni i wyrzutni? też tak?i jeszcze jedno - prawdopodobnie wstawię kinetica 250- tam podejścia są fi125, czy lepiej dać fi 160 od czerpni i do wyrzutni? a jak do skrzynek rozdzielczych - 125 czy 160?dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 04.07.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Mam pytanie, czy skrzynki rozdzielcze generują jakiś szum ? Planuję umieszczenie skrzynek rozdzielczych (z Termokontrol) w sypialni za zabudową z kartongipsu. Czy to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.07.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 u mnie mimo że mam wszystko na elastykach niestety też jest słyszalny. Albo gdzieś popełniłem błąd albo to "zasługa" konstrukcji szkieletowej mojego budynku przeszkadzać to normalnie nie przeszkadza ale w sypialniach trochę denerwuję . Na razie nie mam pomysłu jak to poprawić. To ciesz się że nie jest na sztywnych. Pytanie co jest słyszalne i na jakich parametrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.07.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Na dniach muszę wykonać połączenie rekuperatora ze skrzynkami. Byłem przekonany do elastycznego izolowanego aż do czasu jak go kupiłem ( SONODEC CLASSIC 160) Chodzi oczywiście o te dziurki w kanale wew. Wiem że służą do wytłumienia instalacji i są oddzielone od wełny folią ale jednak mam obawy co do szczelności i możliwości przedostawania się wełny. Czy jest jakaś alternatywa do tych kanałów poza spiro?? Co sądzicie o COMBIFLEX ? Wew aluminium, na zew. powłoka pcv. Wydaje się być szczelne. http://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/przewody-elastyczne/przewody-elastyczne/com-f.html Izolowanego nie potrzebuje bo i tak będę te rury zasypywał perlitem/granulatem Antybakteryjny izolowany na nawiew można dać. Dziur nie ma. Co do wełny.... Gdyby był ktoś uczulony to może być problem ale tylko chodzi o nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.07.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Nigdy na czerpni nie dawać elastycznych kanałów, gdy te biegną w pomieszczeniach ogrzewanych. Zimą leje się z nich woda. Tylko kanał sztywny i solidna izolacja. No jak ktoś zaufa standardowej izolacji termicznej tych kanałów i jeszcze kupi te najtańsze to tak będzie.... Wszystko trzeba robić z głową. Inną sprawą jest to że w instrukcjach do reku np. Airpacka należy stosować przyłącza elastyczne przynajmniej te finalne odcinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.07.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Mam pytanie, czy skrzynki rozdzielcze generują jakiś szum ? Planuję umieszczenie skrzynek rozdzielczych (z Termokontrol) w sypialni za zabudową z kartongipsu. Czy to dobry pomysł ? Gdzie i jaki rekuperator? Jaki układ kanałów? Trzeba więcej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.07.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 panowie mam pytanie. jakim przewodem jechać od czerpni i wyrzutni do rekuperatora? od reku do skrzynek pewnie sonodec classic, a jak od czerpni i wyrzutni? też tak? i jeszcze jedno - prawdopodobnie wstawię kinetica 250- tam podejścia są fi125, czy lepiej dać fi 160 od czerpni i do wyrzutni? a jak do skrzynek rozdzielczych - 125 czy 160? dzięki za pomoc! Daj lepiej na przyszłość fi 160. Co do kanałów to zależy gdzie one idą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 05.07.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Daj lepiej na przyszłość fi 160. Co do kanałów to zależy gdzie one idą. sama wyrzutnia i czerpnia będzie na niegorzewanym strycju, jednakże po jakimś 1m, będzie już schowane w ociepleniu. jaki kanał na odcinku do reku polecasz? rura elastyczna spiro będzie ok? jeśli tak to czym ją ocieplić? od reku do rozdzielaczy sonodec? Edytowane 5 Lipca 2017 przez sztolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 05.07.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2017 (edytowane) Gdzie i jaki rekuperator? Jaki układ kanałów? Trzeba więcej informacji. Planuję rekuperator następcę Airpacka 400 z Thessli (ewentualnie następcę Airpacka 300). Rekuperator pod sypialnią w "kotłowni", długość przewodów od czerpni do rekuperatora ok. 8-9 m, do wyrzutni ok. 2 m, odległość od reku do skrzynek rozdzielczych max. 2 m (skrzynki rozdzielcze planuję na poddaszu, w sypialni, za kartongipsem). Kanały od skrzynek rozdzielczych do skrzynek rozprężnych z PE-Flexa, fi 75. Dom z poddaszem użytkowym, na parterze łącznie 7 rur z nawiewem (4 anemostaty), 7 rur z wywiewem (5 anemostatów), na poddaszu 5 nawiewów (5 anemostatów) i 5 wywiewów (2 anemostaty). Czy podać jeszcze jakieś dane ? Edytowane 5 Lipca 2017 przez BooM80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 30.07.2017 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Ja mam z kolei już położone kanały płaskie Vasco od skrzynek (też z Vasco ) do anemostatów . Mogę nawet polecić jakby ktoś szukał płaskich.Ale resztę już chcę zrobić na nieoryginalnych. Wiadomo cena. Wyrzutnie dachową już mam, do której podłączone są kanały Spiro.Do czerpni też pójdą kanały Spiro. Problem w tym że Vasco ma nietypowe średnice w rekuperatorze i skrzynkach. Fi 180 a także fi 150.Do czerpni chciałbym pociągnąć kanały fi 180. Jaką dać czerpnię. Bo nie znalazłem na fi 180. Albo jest fi 160 albo fi 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 30.07.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 fi200 albo fi250 Ja mam kanały fi160 a czerpnie fi200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 20.12.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Poczytalem, coś tam zapamietalem ale i tak się boję. Ni to zlecić firmie sprzedającej kanaly peflex, ni kombinować samemu no ale coś zrobić trzeba. Na początek, mam nadzieję odgrzewając temat, pytanie o producenta pflexów. Zdaje sie jest ich kilku, pewnie sam bym szybko znalazł ze 3-5 różnych pflexów. Smartflex 75/61 Per-flex 75/61 Uniflex 75 (76/64) Pe-flex 75/60 Greenflex 75/64 I jeszcze bym pewnie znalazł. Ostatia na allegro, pe-flex od termocontrol, 3 pierwsze z dmwent. Ktore wybrać? Gdzie szukać? Jestem z okolic Ciechocinka (ok 1km od zjazdu z A1), do Torunia ok22km ale to i tak pewnie spedycja Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.01.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Odgrzewam temat : czy ktoś mial w reku np rury i osprzet firmy peflex i np uniflex ? Chodzi mi o to, że mam instalacje na pefelx i niestetty moim zdaniem , jest to sytsem o slabej jakości, wszystko pieknie wyglada na zdjecia, ale w rzeczywistosci jest troche gorzej -> jeżeli jest potrzeba wyciągniecia rury z zatrzasków to po prostu sie łamią, poza tym jak rura nie wchodzi dobrze bez katów do mufy to szczelnosc tego polaczenia pozstawia wiele do zyczenia, zreszta mufy ze skrzynek rozpreżnych potrafia wychodzic przy jakis tam naprezeniach . Moje pytanie czy ten uniflex np ze wzgledu na to ze jest sporo drozszy nie jest przypadkiem tez lepszej jakosci ? gdzies widzialem rure uniflex i peflex przeciete i wydawalo mi sie ze uniflex ma grubsze scianki . Ktos moze sie wypowiedziec czy ma pdodobne odczucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Odgrzewam temat : czy ktoś mial w reku np rury i osprzet firmy peflex i np uniflex ? Chodzi mi o to, że mam instalacje na pefelx i niestetty moim zdaniem , jest to sytsem o slabej jakości, wszystko pieknie wyglada na zdjecia, ale w rzeczywistosci jest troche gorzej -> jeżeli jest potrzeba wyciągniecia rury z zatrzasków to po prostu sie łamią, poza tym jak rura nie wchodzi dobrze bez katów do mufy to szczelnosc tego polaczenia pozstawia wiele do zyczenia, zreszta mufy ze skrzynek rozpreżnych potrafia wychodzic przy jakis tam naprezeniach . Moje pytanie czy ten uniflex np ze wzgledu na to ze jest sporo drozszy nie jest przypadkiem tez lepszej jakosci ? gdzies widzialem rure uniflex i peflex przeciete i wydawalo mi sie ze uniflex ma grubsze scianki . Ktos moze sie wypowiedziec czy ma pdodobne odczucia? Korzystam z systemu peflex już długo. Jak ktoś w tym siedzi to nie ma większych problemów. Kwestia praktyki. Rury wpinasz na klik i owijasz taśmą dodatkowo aluminiową przy kołnierzu. Wyciągnąć też da się bez łamania - mnie ani razu się nic nie złamało tylko trzeba wiedzieć jak, nie na siłę tylko tak jakby wykręcając i wyciągać, można też nieco podważyć zatrzask. Mufy również trzeba posklejać z przewodem jak jest konieczność ich zastosowania. Co do trwałości przewodów według mnie nie ma sensu przepłacać bo te peflexowskie funkcję dobrze spełniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.01.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 ^^tylko że zastrzaski polamali fachowcy ktorzy montuja ten system...., a jak nie owniesz tasma to co sie stanie ? bo w sumie zaczalem owijac tasma wprawdzie nie aluminiowa ale typu duct tape ale w dwoch pomieszczeniach tego już nie zrobie .... te zatrzaski sa marne u konkurencji czyli uniflex na zdjeciach wygladaja o wiele lepiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 ^^ tylko że zastrzaski polamali fachowcy ktorzy montuja ten system...., a jak nie owniesz tasma to co sie stanie ? bo w sumie zaczalem owijac tasma wprawdzie nie aluminiowa ale typu duct tape ale w dwoch pomieszczeniach tego już nie zrobie .... te zatrzaski sa marne u konkurencji czyli uniflex na zdjeciach wygladaja o wiele lepiej ... no ja za fachowców już nie odpowiadam a problemu z peflexem sam nie miewam. A różnica w cenie zapewne gdzieś musi wynikać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.01.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 ^^No ale zdarzylo Ci sie ze gdy nie dales tasmy to cos bylo nieszczelne czy cos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 15.01.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Odgrzewam temat : czy ktoś mial w reku np rury i osprzet firmy peflex i np uniflex ? Chodzi mi o to, że mam instalacje na pefelx i niestetty moim zdaniem , jest to sytsem o slabej jakości, wszystko pieknie wyglada na zdjecia, ale w rzeczywistosci jest troche gorzej [...] Mam dokładnie takie same odczucia. Generalnie system pe-flexa jest bardzo średni. Zatrzaski, o których piszesz są bardzo delikatne, ale tak jak pisze oszczednyGrześ, da się wyciągnąć rurę odginając delikatnie pojedyncze zatrzaski i wyciągając ostrożnie rurę z mufy. Taśma aluminiowa to moim zdaniem konieczność, bo uszczelnienie rury jest bardzo słabe ("uszczelka" z takiej gąbki), rurę zatrzaśniętą w mufie można przesuwać w głąb i na zewnątrz. A już absolutnie najgorsze jest połączenie anemostatu ze skrzynką rozprężną z zamontowanym przedłużeniem. Anemostat prawie w ogóle nie trzyma się w przedłużeniu i na bank po jakimś czasie, jeśli nie od razu, spadnie Ci na głowę. Po prostu przyłącze anemostatu ma mniejszą średnicę niż wewnętrzna średnica przedłużenia. Pan z pe-flexa na infolinii zaproponował rozwiązanie w postaci wielokrotnego owinięcie anemostatu (części, którą wkłada się do przedłużenia) taśmą samoprzylepną, żeby zwiększyć jego średnicę. No cóż...przynajmniej cena nie jest najwyższa (ale i tak tanio nie jest). Niestety nie mam porównanie do innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts