oszczednyGrześ 15.01.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Mam dokładnie takie same odczucia. Generalnie system pe-flexa jest bardzo średni. Zatrzaski, o których piszesz są bardzo delikatne, ale tak jak pisze oszczednyGrześ, da się wyciągnąć rurę odginając delikatnie pojedyncze zatrzaski i wyciągając ostrożnie rurę z mufy. Taśma aluminiowa to moim zdaniem konieczność, bo uszczelnienie rury jest bardzo słabe ("uszczelka" z takiej gąbki), rurę zatrzaśniętą w mufie można przesuwać w głąb i na zewnątrz. A już absolutnie najgorsze jest połączenie anemostatu ze skrzynką rozprężną z zamontowanym przedłużeniem. Anemostat prawie w ogóle nie trzyma się w przedłużeniu i na bank po jakimś czasie, jeśli nie od razu, spadnie Ci na głowę. Po prostu przyłącze anemostatu ma mniejszą średnicę niż wewnętrzna średnica przedłużenia. Pan z pe-flexa na infolinii zaproponował rozwiązanie w postaci wielokrotnego owinięcie anemostatu (części, którą wkłada się do przedłużenia) taśmą samoprzylepną, żeby zwiększyć jego średnicę. No cóż...przynajmniej cena nie jest najwyższa (ale i tak tanio nie jest). Niestety nie mam porównanie do innych producentów. System jest dobrym wyjściem w kategorii cena/jakość. Co do anemostatu to zależy jaki rodzaj przedłużenia mamy, do niektórych są uszczelki a do innych racja kombinować trzeba. Coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 15.01.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Mam dokładnie takie same odczucia. Generalnie system pe-flexa jest bardzo średni. Zatrzaski, o których piszesz są bardzo delikatne, ale tak jak pisze oszczednyGrześ, da się wyciągnąć rurę odginając delikatnie pojedyncze zatrzaski i wyciągając ostrożnie rurę z mufy. Taśma aluminiowa to moim zdaniem konieczność, bo uszczelnienie rury jest bardzo słabe ("uszczelka" z takiej gąbki), rurę zatrzaśniętą w mufie można przesuwać w głąb i na zewnątrz. A już absolutnie najgorsze jest połączenie anemostatu ze skrzynką rozprężną z zamontowanym przedłużeniem. Anemostat prawie w ogóle nie trzyma się w przedłużeniu i na bank po jakimś czasie, jeśli nie od razu, spadnie Ci na głowę. Po prostu przyłącze anemostatu ma mniejszą średnicę niż wewnętrzna średnica przedłużenia. Pan z pe-flexa na infolinii zaproponował rozwiązanie w postaci wielokrotnego owinięcie anemostatu (części, którą wkłada się do przedłużenia) taśmą samoprzylepną, żeby zwiększyć jego średnicę. No cóż...przynajmniej cena nie jest najwyższa (ale i tak tanio nie jest). Niestety nie mam porównanie do innych producentów. Anemostat przykrecalem do przedluzenia od wewnątrz wkretem.. bez tego strach Był o przechodzić pod.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 15.01.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Ja mam przedłużenia białe z tworzywa. Też docelowo chcę przykręcić anemostaty na wkręty "pchełki". Dodatkowo, żeby mi nic przypadkiem nie świszczało na połączeniu z anemostatem to uszczelnię wszystko klejem polimerowym z Soudala (np. Soudal Fix All). Powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Ja mam przedłużenia białe z tworzywa. Też docelowo chcę przykręcić anemostaty na wkręty "pchełki". Dodatkowo, żeby mi nic przypadkiem nie świszczało na połączeniu z anemostatem to uszczelnię wszystko klejem polimerowym z Soudala (np. Soudal Fix All). Powinno być ok. Tak, z białymi jest najtaniej ale nakombinować się trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 15.01.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Nawet nie chodzi o to, że najtaniej, ale na pewno najłatwiej je przyciąć do odpowiedniej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 15.01.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Ja akurat mam z nierdzewki Ale ale tez większego problemu nie było.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.01.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Mam dokładnie takie same odczucia.. Ciekawe czy ktoś jeszcze sie znajdzie... ....A już absolutnie najgorsze jest połączenie anemostatu ze skrzynką rozprężną z zamontowanym przedłużeniem. Anemostat prawie w ogóle nie trzyma się w przedłużeniu i na bank po jakimś czasie, jeśli nie od razu, spadnie Ci na głowę..... Dobrze, że piszesz , jeszcze nie jestem na tym etapie, dopiero zabudowuje sufit podwieszany w ktorym ukrytą mam wentylacje . Ale własnie zwróciłem też uwage na montaż rury przedłużajacej ze skrzynką rozprężną - zero jakiejkolwiek uszczelki i montażyści mocowali te rurę pchełkami do skrzynki @oszczędnyGrześ nie odpowiedziałes na moje pytanie czy zdarzylo Ci sie ze cos bylo nieszczelne w p[rzypadku gdy nie zastosowales tasmy ? Ja mam sufit podwieszany to bedzie mi dmuchac przez ledy - przy okazji czy ktos zna oprawy ledowe punktowe tzw oczka ktore sa szczelne a zarowka jest wymienialna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.01.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Ciekawe czy ktoś jeszcze sie znajdzie... Dobrze, że piszesz , jeszcze nie jestem na tym etapie, dopiero zabudowuje sufit podwieszany w ktorym ukrytą mam wentylacje . Ale własnie zwróciłem też uwage na montaż rury przedłużajacej ze skrzynką rozprężną - zero jakiejkolwiek uszczelki i montażyści mocowali te rurę pchełkami do skrzynki @oszczędnyGrześ nie odpowiedziałes na moje pytanie czy zdarzylo Ci sie ze cos bylo nieszczelne w p[rzypadku gdy nie zastosowales tasmy ? Ja mam sufit podwieszany to bedzie mi dmuchac przez ledy - przy okazji czy ktos zna oprawy ledowe punktowe tzw oczka ktore sa szczelne a zarowka jest wymienialna? Nie zdarzyło mi się by było coś nieszczelne, ja zawsze daję taśmę! Czym będzie Ci przez ledy dmuchać? Masz mieć szczelny dom! Ale są takie oprawy mam takie. https://www.neoled.com.pl/szczelna_oprawa_MARIN-CT-S80-SN_kanlux.html?gclid=CjwKCAiA4vbSBRBNEiwAMorER-sznywEYjEV7ITC66tTGh2Z1C848LRN5Scc02UR53YicaGR8pkkFhoCwdsQAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 16.01.2018 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Zawsze możesz dać sobie doniczki ceramiczne i je uszczelnić odpowiednio np silikonem. Gwarantuje Ci, ze nic nie będzie dmuchać a i będzie bezpiecznie nawet dyby coś się grzało.... PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.01.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Nie zdarzyło mi się by było coś nieszczelne, ja zawsze daję taśmę! Czym będzie Ci przez ledy dmuchać? Masz mieć szczelny dom! Ale są takie oprawy mam takie. https://www.neoled.com.pl/szczelna_oprawa_MARIN-CT-S80-SN_kanlux.html?gclid=CjwKCAiA4vbSBRBNEiwAMorER-sznywEYjEV7ITC66tTGh2Z1C848LRN5Scc02UR53YicaGR8pkkFhoCwdsQAvD_BwE Jeżeli mam sufit podwieszany to jest tam przestrzeń w której prowadzone są przewody wenttylacyjne a jeżeli mogą być nieszczelne na połączeniu ze skrzynką rozprężną to będzie dmuchać w tą przestyrzeń a skoro w suficie sa ledy z dziurami to bedzie przez nie dmuchać , w sumie jeden szkopół i tak czyste powietrze dostanie się do tego pomieszania:) a ledy beda dodatkowo owiewane powietrzem Ale podsumuwojuąc pe flex tyle ile kosztuje i tyle jest wart.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.01.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Jeżeli mam sufit podwieszany to jest tam przestrzeń w której prowadzone są przewody wenttylacyjne a jeżeli mogą być nieszczelne na połączeniu ze skrzynką rozprężną to będzie dmuchać w tą przestyrzeń a skoro w suficie sa ledy z dziurami to bedzie przez nie dmuchać , w sumie jeden szkopół i tak czyste powietrze dostanie się do tego pomieszania:) a ledy beda dodatkowo owiewane powietrzem Ale podsumuwojuąc pe flex tyle ile kosztuje i tyle jest wart.... Jak jest dobrze zrobione to nic nie będzie wiało. Nie może być nieszczelności bo to bez sensu wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 16.01.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Mam dokładnie takie same odczucia. Generalnie system pe-flexa jest bardzo średni. Zatrzaski, o których piszesz są bardzo delikatne, ale tak jak pisze oszczednyGrześ, da się wyciągnąć rurę odginając delikatnie pojedyncze zatrzaski i wyciągając ostrożnie rurę z mufy. Taśma aluminiowa to moim zdaniem konieczność, bo uszczelnienie rury jest bardzo słabe ("uszczelka" z takiej gąbki), rurę zatrzaśniętą w mufie można przesuwać w głąb i na zewnątrz. A już absolutnie najgorsze jest połączenie anemostatu ze skrzynką rozprężną z zamontowanym przedłużeniem. Anemostat prawie w ogóle nie trzyma się w przedłużeniu i na bank po jakimś czasie, jeśli nie od razu, spadnie Ci na głowę. Po prostu przyłącze anemostatu ma mniejszą średnicę niż wewnętrzna średnica przedłużenia. Pan z pe-flexa na infolinii zaproponował rozwiązanie w postaci wielokrotnego owinięcie anemostatu (części, którą wkłada się do przedłużenia) taśmą samoprzylepną, żeby zwiększyć jego średnicę. No cóż...przynajmniej cena nie jest najwyższa (ale i tak tanio nie jest). Niestety nie mam porównanie do innych producentów. Też myślę, że taśma aluminiowa na łączeniach jest wysoce wskazana. Zaczepy trzymają dobrze rurę mechanicznie, ale co do szczelności to nie dałbym sobie niczego uciąć. Kilka razy zdarzyło mi się, że podczas wciskania rury w złączkę, jeden z zaczepów przed zapięciem rury wygiął czołowy garb rury, który dochodzi do uszczelki. U siebie też dodatkowo zakleiłem taśmą wszystkie zgrzewy w stalowych skrzynkach rozprężnych. Niby są klejone, ale wg mnie lepiej zakleić. Podobnie jest z plastikowymi nyplami na skrzynki rozprężne. Nie ma tam fabrycznej uszczelki i trzeba uszczelniać silikonem. Ogólnie system pe-flex oceniam dość dobrze. Montaż trzeba przeprowadzić z głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 16.01.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 (edytowane) ^^A dlaczego taśma aluminowa? przecież może byc zwykła nawet pe czyli te tzw duct tape, a co do zgniatania karbu toi też to zauważyłem - wniosek taki, że do tego systemu trzeba mieć jeszcze dobrą ekipę, a nie taką która zrobi na sztukę albo samemu zrobić, ja niestety poprawiam po moich macherach .... Edytowane 16 Stycznia 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 16.01.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Poczytalem, coś tam zapamietalem ale i tak się boję. Ni to zlecić firmie sprzedającej kanaly peflex, ni kombinować samemu no ale coś zrobić trzeba. Na początek, mam nadzieję odgrzewając temat, pytanie o producenta pflexów. Zdaje sie jest ich kilku, pewnie sam bym szybko znalazł ze 3-5 różnych pflexów. Smartflex 75/61 Per-flex 75/61 Uniflex 75 (76/64) Pe-flex 75/60 Greenflex 75/64 I jeszcze bym pewnie znalazł. Ostatia na allegro, pe-flex od termocontrol, 3 pierwsze z dmwent. Ktore wybrać? Gdzie szukać? Jestem z okolic Ciechocinka (ok 1km od zjazdu z A1), do Torunia ok22km ale to i tak pewnie spedycja Pozdrawiam Karol Skoro temat się nieco ożywił... ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.01.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 ^^ A dlaczego taśma aluminowa? przecież może byc zwykła nawet pe czyli te tzw duct tape, a co do zgniatania karbu toi też to zauważyłem - wniosek taki, że do tego systemu trzeba mieć jeszcze dobrą ekipę, a nie taką która zrobi na sztukę albo samemu zrobić, ja niestety poprawiam po moich macherach .... Zatem zawróciłbym ich do poprawek. Duct tape słabo się trzyma zaś ta aluminiowa klei to bardzo dobrze! Powtórzę, jak ktoś robi to solidnie to nic nie powinno się dziać. Ja zawsze dokładnie sprawdzam czy przewód dolega do uszczelki dobrze, czasem trzeba przyciąć ostatni pierścień, który musi być równy Skleić obowiązkowo, dobrze pochwytać przy skrzynkach i jest tak jak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.01.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Skoro temat się nieco ożywił... ktoś coś? Nie ważne skąd jesteś. Chcesz stosunkowo tanio to peflex. Tym systemem pójdzie i szybko jak zrobisz wszystko tak jak ma być żeby potem nie poprawiać jak kolega powyżej. Wszystko i tak wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 23.01.2018 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 (edytowane) ^^ Rzeczywiście Peflex jest tani, uniflex od firmy comair droższy , ile droższy ciężko mi to ocenić. Te wszystkie pośrednie systemy to chyba od jednego producenta rur biorą... Poniżej zdjęcia prezentujące Peflex firmy Termokontrol i Uniflexplus firmy Comair: Gniazda do Peflexa, te zatrzaski lubią się łamać Widok na zatrzaski i uszczelkę, między uszczelką a dziurą z zatrzaskiem mała odległość Widok na zatrzaski bez uszczelki A teraz gniazda z uniflexaplus, jedno gniazdo bez uszczelki i z zdemontowanym plastikiem trzymającym, drugie kompletne Teraz widok z zamontowaną uszczelką - większa odległość od uszczelki do końca plastiku Ogólnie gniazda uniflex zdecydowianie wizualnie lepsze jakościowo odlewy i plastik wydaje mi sie ze to PP w przypadku peflexa jest to chyba poliweglan. Zatrzaski z uniflex pomimo moich katuszy nad rurą - wyciagalem rure z gniazda nienaruszone. Teraz zdjęcia rur: Peflex potrafi pękać na karbach przy mocnym zgięciu - akurat chyba trafilem na jakis odcinek z wadą fabryczną , na innych rurach sie to nie dzieje: Teraz w środku : Rura uniflexa: I razem: Karby rury uniflex zdecydowanie sztywniejsze materiał na karbie jest troszkę grubszy , w środku uniflex bardziej śliski w dotyku karby wewnętrzne o płytszych zaglebieniach ( w miejscach w których rura nie była gięta) Tyle ode mnie teraz już wiem skąd różnica w cenie, niech każdy ma świadomość że to nie jest na zasadzie jak nie widać różnicy to po co przepłacać, rożnica jest i to zdecydowana, czy jeden i drugi system będzie gorzej wentylować tego nie wiem, nie mam takie wiedzy.... pozdrówka Edytowane 23 Stycznia 2018 przez jacentyy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.01.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 Przepraszam czy czasem uszczelki nie zakłada się najpierw na rurę na pierwszy rowek a potem "wpycha" do rozdzielacza czy skrzynki rozprężnej.Myśmy z zięciuniem najpierw tak "wpychali" i to nie chciało się w ogóle trzymać kupy (skrzynki były metalowe), potem zaczęliśmy robić jak pisałem i było już OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 23.01.2018 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 ^^ w tych systemacho których ja pisze przy gnieździe jest uszczelka doczołowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.01.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2018 ^^ w tych systemacho których ja pisze przy gnieździe jest uszczelka doczołowa Dziękuję za informację. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts