nicox 28.02.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 witam...wymyśliłem sobie że będę miał w nowym domu wentylacje z odzyskiem, zaprosiłem kilka firm, byłem w stanie zapłacić niemałą kasę za wszystko ale wszyscy oferowali instalacje na spiro ew flex na trójnikach..... po przestudiowaniu tysiąca strona forów doszedłem do wniosku że nie chcę spiro, PE na rozdzielaczach ewentualnie flex na rozdzielaczach dlatego jestem niejako zmuszony do zrobienia systemu samodzielnie.Nie mogę się tylko zdecydować które rozwiązanie wybrać z poniższych.http://pdf2jpg.net/picture.php?pic_index=1&presentation_method=inline[ATTACH=CONFIG]173513[/ATTACH]Rekuperator oczywiście mogę zmienić na inny polecany ale bardziej chodzi ilość kanałów i puszki rozdzielcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.02.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 nie działa coś ten link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 28.02.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Czy ktoś z Was widzi jakieś wady mojego projektu? Plan jest taki, że kanały w stropie wentylujące parter, będą przebiegać w 8 cm styropianu w wylewce. Natomiast kanały do wentylacji poddasza, będą umieszczone pod warstwą ocieplenia poddasza, czyli w ciepłej strefie i dodatkowo owinięte 10-cm wełną. Ja tak zrobiłem że w stropie terriva puściłem rury niestety z pcv 110 ten który mi to podłaczał mówił że powinny być min 125-150 i spiro. Rury te wychodzą za ścianką kolankową na poddaszu i dalej spięte w szafie garderobianej idą na strych gdzie jest rekuperator. Jest to o tyle fajne że na parterze nie widać żadnych tuneli kanałów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 01.03.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 nie działa coś ten link u mnie link działa ale fotki nie wstawiło tu... jeszcze raz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.03.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 jeżeli ktoś chcę sam robić instalację-to moim zdaniem warto brać pod uwagę coś w rodzaju uniflexarobota dziecinnie łatwa-a przede wszystkim porządniejeżeli ktoś ze względów oszczednościowych chce robić to na elastykachto radzę zrobić samemu i tu uwaga elastyki które kosztują stosunkowo grosze są tyle samo wartete najtansze to gówno.sam nad decami bym się zastanowił[pod warunkiem że bez kłopotu mogę to zawsze wymienićjesli macie płacić komuś to tylko z umową , projektem , fakturąrozpiska szczegółowa każdego detalu.i nie dajcie sobie wmówić że ci co biorą więcej kasy z umową , projektem , fakturą[na całośc] to złodzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 01.03.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Tak sobie przeglądam różnego typu przewody i znalazłem coś takiego: http://www.sklep.dorian.pl/dvk-/2248-rura-rhdpek-s-110-95-dvk-niebieska-karbowana-6-m-.html. Wiem wiem zaraz odezwą się głosy że wewnętrzne osłony anty bakteryjne itp... ale jakby pomiąć ten marketingowy pomysł.Stosował ktoś już u siebie coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.03.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 u mnie link działa ale fotki nie wstawiło tu... jeszcze raz: [ATTACH=CONFIG]173666[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]173667[/ATTACH] nie widzę różnic między tymi opcjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 02.03.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Jeśli reku chodzi non stop to nie mają jak się bakterie namnażać. Problem wtedy gdy stoi to wilgoć i brak przepływu powietrza stwarza warunki do rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.03.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 a jak to jest z sufitem podwieszanym? mając rurę 75mm na ile muszę obniżyć sufit aby wszystko grało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 03.03.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Wg mnie conajmniej 10 żeby rura nie dotykała sufitu. Drgania przenoszą dzwięki jeśli nic niczego nie dotyka nie ma chałasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 03.03.2013 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 nie widzę różnic między tymi opcjami przyjrzyj się dokładnie tabelkom.... reku Bartosz 500m3/h i po 10 kanałów nawiewnych i wywiewnych czy Onyx Dream 400 i po 7 kanałów(po jednym w łazienkach i 2 na salon wystarczy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.03.2013 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Wg mnie conajmniej 10 żeby rura nie dotykała sufitu. Drgania przenoszą dzwięki jeśli nic niczego nie dotyka nie ma chałasu No ale ta rura jest plastikowa wiec z tym przenoszeniem dźwięku jest jednak inaczej chyba. Odnośnie sufitu myślałem nad 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 04.03.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Czym mocujecie rury PE 75/63 oraz skrzynki anemostatów do sufitów żelbetonowych monolitycznych? Mam taśmę montażowa stalową 25m do mocowania rur wentylacyjnych. Czy kołki szybkiego montażu 6x30 wystarczą? A może jakiś lepszy sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.03.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Moim zdanie, jak to monolityczny czyli lany beton kołki spokojnie wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 04.03.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 ktoś podpowie który reku i ile kanałów będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.03.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 przyjrzyj się dokładnie tabelkom.... reku Bartosz 500m3/h i po 10 kanałów nawiewnych i wywiewnych czy Onyx Dream 400 i po 7 kanałów(po jednym w łazienkach i 2 na salon wystarczy?) no miodzio tyle że ja w tym co wstawiłeś widzę 2x bartosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celafon 05.03.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Zamierzam położyć rury elastyczne 75mm zanim zostanie wykonany strop. Mam już wszystko zamówione, tylko zastanawiam się nad montażem. Rozumiem, że rury trzeba będzie podnieść. Jak to najlepiej zrobić? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym względzie? Może najpierw wylać część betonu, a potem położyć rury i dolać resztę? Tylko wtedy ekipa będzie stała przez 2 godziny zanim to zrobię... Jakieś rady? Dodam, że strop będzie standardowy, na szalunkach z desek. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 05.03.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 ja rury 75mm położylem na stropie, po jego wylaniu. Są one w warstwie styropianu który układa się na stropie i zalane wylewką z mixokreta, jedyne o czym trzeba paiętać , to zostawić otwory bo kucie w zbrojonym betonie trochę uciążliwe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 05.03.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 no miodzio tyle że ja w tym co wstawiłeś widzę 2x bartosza po lewej bartosz po prawej onyx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celafon 05.03.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dzięki za radę mar1982kaz - takie wyjście zdecydowanie prostsze. Obawiam się, że z tempem mojej ekipy mógłbym zostać daleko w tyle Muszę tylko pamiętać o tych otworach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts