kangaxx 06.03.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 przelicz pole przekroju, może wyjdzie dystrybucja od bartosza ale z onyxem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoa 06.03.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Witam, zamierzam wkrótce wykonać instalację WM w oparciu o kanały PE75/63 w moim domu parterowym z poddaszem użytkowym i strychem (ocieplonym nieogrzewanym). Kanały PE prowadzone będą w przestrzeni nad sufitem podwieszanym do pomieszczeń poddasza a do pomieszczeń parteru po posadzce poddasza. Skrzynki rozdzielcze płaskie typu posadzkowego mają być umieszczone w przestrzeni pomiędzy sufitem poddasza a podłogą strychu, połączone kanałami o średnicy fi160mm do rekupartora na strychu. Zakładam, że rekuperator będzie miał wyjścia na kanały o średnicy fi160mm i wydajność ok. 300m3/h. Poniżej schematy rozmieszczenia instalacji na stychu, poddaszu i parterze oraz tabela zestawiająca pomieszczenia z ich powierzchnią, kubaturą oraz ilością i długością przewodów PE. Proszę bardzo o ocenę projektu a także o odpowiedzi na poniższe pytania: 1. czy anemostaty są prawidłowo rozmieszczone 2. czy liczba kanałów do pomieszczeń jest prawidłowa 3. czy średnice anemstatów są prawidłowe 4. jak można wykonać połączenie jednego kanału PE75 z anemostatem; czy są jakieś gotowe kolanka metalowe lub z tworzywa lub może ktoś robi na zamówienie 5. czy w kuchni i łazieńce na poddaszu dać jeden anemostat 125mm połączony poprzez skrzynkę z podwójnym kanałem PE75 czy dwa pojedyńcze anemostaty 6. czy istnieją anemostaty z przepustnicą sterowaną np. elektrycznie, która zamykałaby się w momencie włączenia wyciągu w kuchni 7. czy są rekuperatory z możliwością autonomicznego sterowania silnikiem wywiewu i nawiewu; czy na sterowanie takiego reku można odziaływać impulsem zewnętrznym np. włączenie wyciągu w kuchni; jaki rekuperator polecacie 8. czy połączenie wyjścia wywiewu z rekuperatora fi160 z wyrzutnią dachową o średnicy fi150 wpłynie istotnie na jego pracę 9. jakimi kanałami wykonać połączenia rekuperatora ze skrzynkami rozdzielczymi, czerpnią, wyrzutnią 10. czy oprócz gotowych skrzynek rozdzielczych można gdzieś (gdzie) kupić zaprojektowane według własnych potrzeb Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 08.03.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 przelicz pole przekroju, może wyjdzie dystrybucja od bartosza ale z onyxem liczyłem... dla bartosza optymalnie to 10 kanałów a dla onyxa 7 kwestia tego czy te 7 starczy czy lepiej 10 ewentualnie mogę dodać jeden kanał więcej(np w salonie i kuchni) i wybrać jakąś centrale z podłączeniem na 180mm tylko jaką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.03.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 przeważnie im więcej tym lepiej, (od przybytku głowa nie boli) przemyśl tylko czego oczekujesz od wentylacji bo oba warianty dadzą radę, widziałeś złożoną do kupy vene4 ?może nie zmieścisz tego tam gzie planujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 09.03.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 przeważnie im więcej tym lepiej, (od przybytku głowa nie boli) przemyśl tylko czego oczekujesz od wentylacji bo oba warianty dadzą radę, widziałeś złożoną do kupy vene4 ? może nie zmieścisz tego tam gzie planujesz... widziałem vene4 i mam duuużo miejsca więc z tym nie ma problemu ale jej instalacji sam bym się nie podjął chyba ze wersje kompakt czego oczekuje.... świeżego powietrza, cichej pracy, no i oczywiście jak największa sprawność. Byłem nastawiony na bartosza ale między innymi na tym forum doczytałem, że większość czasu wentylacja i tak chodzi na ok 130m3/h co by świetnie pasowało do onyxa ale mam obawy że będzie znowu za mało w razie gdybym chciał przewietrzyć dom lub w trakcie imprez. Hmmm chociaż biorąc pod uwagę częstość 'przewietrzania' i wyższą cenę instalacji i bartosza chyba jednak zrobię na 7kanałów wywiewnych i nawiewnych i Onyxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 10.03.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 ja mam wm na przewodach 75/wew63 valloxa, w sieci jest dostępny program do wyliczenia ile kanałów jest potrzebnych w zależności od kubatury pomiesczeń w oparciu o system valloxa(ale to bez znaczenia) . u mnie wm działa właśnie w oparciu o wartości z tego programu, charakterystykę rekuperatora- innego niż vallox dobrałem zbliźoną do wzorca- właśnie vallox(miał być, ale w 2010 ceny mocno poszły w górę - model podwieszany w zabudowie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.03.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 ja mam wm na przewodach 75/wew63 valloxa, w sieci jest dostępny program do wyliczenia ile kanałów jest potrzebnych w zależności od kubatury pomiesczeń w oparciu o system valloxa(ale to bez znaczenia) . u mnie wm działa właśnie w oparciu o wartości z tego programu, charakterystykę rekuperatora- innego niż vallox dobrałem zbliźoną do wzorca- właśnie vallox(miał być, ale w 2010 ceny mocno poszły w górę - model podwieszany w zabudowie. pozdrawiam możesz podać jakieś namiary na ten program? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 10.03.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 to był rok 2010, strona to http://www.heinemann-gmbh.de; z tej strony miałem programik, ale teraz chyba nie widzę, jestem w pracy i nie mogę ściągnąć pliku z działu download; wprawdzie tam jest narzędzie varioplan, ale nie wiem czy to właściwy program , czy tylko do przedsatawiania graficznego z biblioteką CAD. jak wrócę do domu, postaram się znaleźć ten program, byc może jeszcze w archiwum jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.03.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Bartosz Compakt ma możliwość sterowania TYLKO co 20%, więc 130 m3 nie ustawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 11.03.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Bartosz Compakt ma możliwość sterowania TYLKO co 20%, więc 130 m3 nie ustawisz a czym się różni w ogóle compakt od zwykłego... tylko obudową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamka 11.03.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 ja mam wm na przewodach 75/wew63 valloxa, w sieci jest dostępny program do wyliczenia ile kanałów jest potrzebnych w zależności od kubatury pomiesczeń w oparciu o system valloxa(ale to bez znaczenia) . u mnie wm działa właśnie w oparciu o wartości z tego programu, charakterystykę rekuperatora- innego niż vallox dobrałem zbliźoną do wzorca- właśnie vallox(miał być, ale w 2010 ceny mocno poszły w górę - model podwieszany w zabudowie. pozdrawiam Hej Maciek ,widze ze tez z lubuskiego mozesz polecic firme ktora montowala u Ciebie reku? jak ida u Ciebie przewody,tez zalane w stropie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 11.03.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam,W jakiej odległości od ściany najlepiej montować anemostaty?http://images44.fotosik.pl/625/781bb285a4cd560bm.jpgCzy zaznaczony punkt nie jest zbyt blisko?Drugie pytanie. Czy montowanie anemostatów w skosach jest błędem, czy nie ma to większego znaczenia? (nie wliczając estetyki)pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 11.03.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 a czym się różni w ogóle compakt od zwykłego... tylko obudową? Compakt ma: - mniejszy wymiennik - wentylatory na prąd stały w standardzie - lipne sterowanie (co 100 m3) - kompaktowa obudowa z płytą warstwową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoa 11.03.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Czy może ktoś z praktyką wypowiedzieć się w sprawie mojego projektu (post z 06.03) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 11.03.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 a Onyx Dream 400 ma płynną regulację na każdym z trzech biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.03.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 że co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 11.03.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 (edytowane) Akurat w dniu jutrzejszym pracownicy naszej firmy będą montowali Onyx - można podjechać zobaczyć Chodź z Sochaczewa jest kawałek.. Edytowane 11 Marca 2013 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 12.03.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 ostatnio docieplałem skosy na strychu, gdzie mam położone kanały, podnoszę je do góry a tam w środku woda. Nie mam na razie rekuperatora. Jak myślicie te kanały będą się jeszcze do czegoś nadawać czy do wymiany ?Wystarczy tylko wylać wodę, nie będzie przez to później np pleśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisgie 12.03.2013 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Witam. Czy są jakieś ograniecznia co do długości kanałów 75mm od skrzynki rozprężnej do kolektora anemostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 12.03.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Witam. Czy są jakieś ograniecznia co do długości kanałów 75mm od skrzynki rozprężnej do kolektora anemostatu? Ważniejsze od max długości kanałów jest ich mniej więcej równa długość poszczególnych odcinków. Przyjmuję się, żeby nie przekraczać 10-12m. Można policzyć: -dla 1m kanału można przyjąć. 3Pa straty ciśnienia -skrzynka rozprężna 2x75/dn125. 6Pa nawiew, 13Pa wywiew -skrzynka rozdzielcza 8x75/dn160. 8Pa nawiew, 6Pa wywiew + kanały pomiędzy wyrzutnia -reku -skrzynka rozdzielcza + straty na wyrzutni/czerpni. Podane dane traktować jako szacunkowe dla prędkości ~3,5 m/s Wynik porównać ze sprężeniem rekuperatora Edytowane 12 Marca 2013 przez blackraven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts