kerado28 12.03.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 ostatnio docieplałem skosy na strychu, gdzie mam położone kanały, podnoszę je do góry a tam w środku woda. Nie mam na razie rekuperatora. Jak myślicie te kanały będą się jeszcze do czegoś nadawać czy do wymiany ?Wystarczy tylko wylać wodę, nie będzie przez to później np pleśni To zależy jaki masz rodzaj kanałów (jeśli takie flexy - to je wywal) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 12.03.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 no właśnie termoflexy - założyć nowe termoflexy czy coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 12.03.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A skąd wzięła się wilgoć w kanałach? Pytanie istotne dla tych którzy jak ja za chwilę będą taką instalację wykonywać. Może ta wiedza pozwoli uniknąć błędów i podobnych problemów w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 12.03.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 kanały były na strychu nieocieplonym przez okres zimowy i nie mam rekuperatora - więc nie było obiegu powietrza, reszta to chyba prawa fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 12.03.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A no tak, myślałem że to w czasie użytkowania taki problem powstał. Czyli co? Podwójny koszt Cię czeka niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 12.03.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 kwestia 160 pln jakies 20 m do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.03.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Kanał miał styczność z powietrzem zewnętrznym. Czyli był pewnie otwarty od wewnątrz jak i od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 12.03.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 od zewnątrz nie był otwarty tylko był podłączony do skrzynki rozdzielczej metalowej - i tak mi się wydaje ze to był problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 12.03.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 A skrzynka na poddaszu? albo w zimnym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 12.03.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 no na strychu nieocieplonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 12.03.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 że co?? chodzi o to czy można ustawić np.: bieg 1-31%, 2-55%, 3-100% czy są na sztywno przypisane apropo skrzynek.... planuje je umieścić w drugiej warstwie ocieplenia(10cm-pod jętkami), jedna wypada mi nad schodami druga nad łazienką, skrzynka wg schematów ma ok 8cm wysokości więc zostanie ok 2cm waty aby wyrównać z tą 10cm ... może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 13.03.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Hej Maciek ,widze ze tez z lubuskiego mozesz polecic firme ktora montowala u Ciebie reku? jak ida u Ciebie przewody,tez zalane w stropie ? witam montaż kanałów i podłączenie reku wykonałem osobiście; łaczny koszt to ok 11 tys; a także urząd skarbowy zwrócił różnicę w pod. vat za kanały, u mnie poszło 100 metrów; pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoa 14.03.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Zwracam się powtórnie z prośbą o ocenę mojego projektu WM i odpowiedzi na pytania kilkanaście postów wcześniej z 06-03-2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 14.03.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 1. czy anemostaty są prawidłowo rozmieszczonezachowaj odstepy od scian i bedzie dobrze2. czy liczba kanałów do pomieszczeń jest prawidłowaprawidlowa3. czy średnice anemstatów są prawidłowenie ma znaczenia, mozesz miec 125 lub 804. jak można wykonać połączenie jednego kanału PE75 z anemostatem; czy są jakieś gotowe kolanka metalowe lub z tworzywa lub może ktoś robi na zamówieniejak najbardziej mozna, jak znajdziesz odpowiednie kolanka5. czy w kuchni i łazieńce na poddaszu dać jeden anemostat 125mm połączony poprzez skrzynkę z podwójnym kanałem PE75 czy dwa pojedyńcze anemostatyjeden anemostat6. czy istnieją anemostaty z przepustnicą sterowaną np. elektrycznie, która zamykałaby się w momencie włączenia wyciągu w kuchnisa przepustnice sterowane elektryczniehttp://www.kamila-went.pl/przepustnice 7. czy są rekuperatory z możliwością autonomicznego sterowania silnikiem wywiewu i nawiewu; czy na sterowanie takiego reku można odziaływać impulsem zewnętrznym np. włączenie wyciągu w kuchni; jaki rekuperator polecacienie wiem8. czy połączenie wyjścia wywiewu z rekuperatora fi160 z wyrzutnią dachową o średnicy fi150 wpłynie istotnie na jego pracęnie9. jakimi kanałami wykonać połączenia rekuperatora ze skrzynkami rozdzielczymi, czerpnią, wyrzutniąo odpowiedniej srednicy, izolowane, szczelne10. czy oprócz gotowych skrzynek rozdzielczych można gdzieś (gdzie) kupić zaprojektowane według własnych potrzebtak, allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 15.03.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Witam,Ja również ponawiam pytanie.W jakiej odległości od ściany najlepiej montować anemostaty?http://images44.fotosik.pl/625/781bb285a4cd560bm.jpgCzy zaznaczony punkt nie jest zbyt blisko?Drugie pytanie. Czy montowanie anemostatów w skosach jest błędem, czy nie ma to większego znaczenia? (nie wliczając estetyki)pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 15.03.2013 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Zaleca się 0,5(0,6)m od ściany.Montowanie w skosach nie jest błędem, nie ma to żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemoa 15.03.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Dziękuję bardzo Crisiano.W domu będzie mieszkać 5 osób, jakiej wydajności rekuperator będzie wystarczający?Który z następujących. : Onyx Dream200 , Onyx Sky 250, Brookvent Aircycle 1.1 (1.2) będzie odpowiedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 17.03.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 dla 5 osób wystarczy teoretycznie 5x 25 m3/h = 125 m3/h ale jeżeli nie zapewnisz optymalnej wymiany powietrza w całym domu, to szczególnie w lecie będzie za ciepło. z podanych rekuperatorów wybrałbym ONYX sky 250 - solidnie zbudowane i ciche urządzenie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicox 25.03.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Panowie....zostało komuś kanału 75mm?najepiej zielonego z Termokontrolmusiałem zmienić trochę 'drogi' przewodów i brakło na dwa pkt ;/potrzebuję ok 25m ... jeśli ktoś ma powiedzmy 50km od Sochaczewa to proszę na privnie chciał bym kupować całego zwoju i płacić 215 za przesyłkę znowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celafon 25.03.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Panowie.... zostało komuś kanału 75mm?najepiej zielonego z Termokontrol musiałem zmienić trochę 'drogi' przewodów i brakło na dwa pkt ;/ potrzebuję ok 25m ... jeśli ktoś ma powiedzmy 50km od Sochaczewa to proszę na priv nie chciał bym kupować całego zwoju i płacić 215 za przesyłkę znowu. Niewykluczone, że mi zostanie właśnie jakoś tyle. Tylko, że 1) jestem z Krakowa, a 2) Zacznę instalację za jakieś 2-3 tygodnie. Ale może ktoś inny akurat będzie wkrótce w potrzebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts