Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jak się ma opór uniflex+63 względem spiro o przekroju 2x większym?

średnice większe od uniflexa albo innego systemu tego rodzaju czyli 100 i 125 nie są lesze, mają tylko mniejszy opór, inaczej mówię jak zrobisz taki sam układ co na unifleksie np na spirówkach albo "sprężynkach" (pomijam tu sprawę czy się zmieści) to ten drugi dmuchnie trochę więcej powietrza

pomimo że opór jest większy to układ i tak spełnia wszystkie założenia bo opór to nie wszystko

...Nie wiem na ile te ficzery przyśpieszają pracę z unifleksem (dniówka?) w porównaiu do TK, albo wręcz do sreberek + płaskich-stalowych/PVC. Co do różnic oporów i hałasu na skrzynkach to nie spodziewam się znaczących różnic na całej średniej instalacji (<5%), ale to tylko moje przypuszczenia. O konkretne dane do porównania trudno.

Skrzynki w termokontrolu nie wyglądają na fotach na szczególnie wyższe od unifleksowych, ale konkretnych danych nie znajduję. Użytkownicy TK. - znacie, zmierzycie?

"ficzery" nie przyśpieszają, w skali całej chałupy wyjdzie może z 10 minut szybciej, ale sporo szybciej wyjdzie niż na płaskich, hałas taki sam jak na termokontrolu czyli żaden, opory te same, skrzynki termokontrolu są deko niższe przy tej samej srednicy kanałów

Edytowane przez kangaxx

Gość Arturo72
Pamiętajmy, że w Uniflexplus+ 63 można podłączyć równolegle 3 kanały [do jednego anemostatu] co przy 3m/s daje większą wydajność niż dwa kanały 75.

3m/s to trochę sporawo...

3m/s to trochę sporawo...

A ile powinno być Twoim zdaniem???

W dowolnej książce dotyczącej wentylacji

podaje się, że granicą optymalnego przepływu powietrza [ bez hałasu] jest właśnie 3m/s

[ niektóre żródła podają zakres 2-5 m/s]

Pamiętajmy, że te 3m/s w kanałach Uniflexplus+

jest osiągane przy pracy "na maksa" czyli w praktyce jedynie przy przewietrzaniu pomieszczeń na najwyższym biegu centrali.

W nocy przy pracy na najniższym biegu prędkość powietrza jest mniejsza, podobnie przy pracy na biegu dziennym.

Bo uniflex chyba 2x droższy...

znowu demagogia zamiast faktów.

Rolka Uniflexplus+ 63 o długości 50 metrów kosztuje około 710,00 PLN netto [ 170,00 EUR]

Uniflexplus+ jest trochę droższy, [np. od najtańszego termo..] ale znacznie lepszy -

- zapraszam wszystkich wątpiących do kontaktu, chętnie pokażę zalety Uniflexplus+ :-)

Nie zapominajmy, że podaje pan ceny kanałów 63, kanał 75 jest droższy, a tylko do takich w Termokontrol można porównać.

Panie Michale, proszę się nie oburzać. Jestem na etapie podejmowania decyzji i próbuję znaleźć informacje, czy płacąc sporo więcej otrzymuję sporo wyższą jakość wykonania, czy tylko trochę wyższą podlaną marketingiem. Mam już pańską ofertę i muszę się teraz skupić na tym gdzie kupię całość osprzętu bo odnośnie samodzielnego montażu już raczej jestem przekonany.

Qubic - dzięki za fotorelację. Myślę że będzie pomocna przy moich pracach. Teraz musze sobie wszystko rozpisać, przeliczyć i skonsultować na forum czy wszystko gra ;)

Tylko róbcie zdjęcia i się pochwalcie. Ja nadal niezdecydowany. Ale czujny :p

ja już podjęłam decyzję, mąż zamówił pierw kanały do wyrzutni i czerpni Isocomplus

czekam na dostawę.

Planujemy montować sami te kanały może koniec przyszłego tygodnia

piony wyrzutnia ponad kalenicę

poziom czerpnia

jak tylko ruszymy, dam znać

wyrzutnia to kanał Isocomplus+ (oczywiście ocieplony) w przekroju 200/174

kanał będzie przymocowany uchwytam ibezpośrednio do komina Schiedel Rondo plus + wentylacja

a ponad dachem całość będzie obudowana blachą w kolorze dachówki

czapy/daszki fi200 z kwasówki, zarówno na wyrzutnieWM oraz od komina już pomalowane proszkowo, pod kolor dachówki oraz blachy )obróbka komina)

wyrzutnia to kanał Isocomplus+ (oczywiście ocieplony) w przekroju 200/174

kanał będzie przymocowany uchwytam ibezpośrednio do komina Schiedel Rondo plus + wentylacja

a ponad dachem całość będzie obudowana blachą w kolorze dachówki

czapy/daszki fi200 z kwasówki, zarówno na wyrzutnieWM oraz od komina już pomalowane proszkowo, pod kolor dachówki oraz blachy )obróbka komina)

hmm, jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.

czy dobrze rozumiem że kanał wylotowy będzie w pustaku kominowym? właściwie to dobry pomysł przejścia przez pokrycie dachowe. ale nie rozumiem samego tego zakończenia. jest tam na końcu kanału jeszcze jakiś element wyrzutni czy kanał i od razu "czapa"?

może mogłabyś jakieś zdjęcia załączyć tych elementów końcowych?

raz jeszcze wyrzutnia bedzie szła kanałem Isocomplus+- jak ooddzielny kanał do samej góry, ponad dach

obok natomiast jest pustak - gar => deramika od kominka+wentylacja z garażu

czyli idzie pion:

pustak kominkowy

rura Isocomplus+

ponad dachem całość będzie obita płyta osb i na to przyjdzie blacha ocynkowana jako wykończenie

od góry dwa daszki

jeden do ceramiki od wkładu, drugi od wyrzutni

wentylacja -kratka

hm tak sobie myślę, jaka jest max odległość od skrzynki rozprężnej do najdalszego anemostatu dla rury zew 75mm?

Na pewno chodziło Tobie o skrzynkę rozgałęźną i max. odległość.

Są tabele w których jest zapisany spadek ciśnienia w zależności od użytych kanałów.

Oczywiście dla różnych średnic będą różne opory.

Jakie kanały chcesz użyć?

myślę nad 63 albo 75mm.

a ja kombinuję także nad 90 mm - od połowy czerwca mamy system Uniflexplus+ 2x90 mm

i w wypadku domu autorus, kiedy mamy jednocześnie dużą planowaną wydajność central i dosyć duże odległości pomiędzy skrzynkami

system Uniflexplus+ 90 może być najlepszym rozwiązaniem.