autorus 07.06.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Rozmawiałem z jednym forumowiczem zajmującym się systemami WM i do 15m można nawet zrobić przy przekroju 63. No ale to już końcówka zakresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 07.06.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 na 63mm to lepiej max 10m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 07.06.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 @kraszan co zrobisz w miejscach gdzie ci się rury krzyżują w projekcie? to będzie 15 cm rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makusiaga 07.06.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Pytanie: co bedzie lepszą lokalizacją dla rekuperatora (pod kątem podłączeń, przebiegu przewodów, głośności idącej na dom, etc.)- stryszek nad poddaszem, nieogrzewany. Zaleta to pewnie centralna lokalizacja pozwalająca łatwiej rozprowadzić przewody które nie będą wypadać za długie- pom. gospodarcze, razem z piecem gazowym kondensacyjnym- garaż. Największy minus to duża odległość od salonu. Projekt to Avalon z pracowni Lipińscy http://projekty.lipinscy.pl/Avalon/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 07.06.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Zrobię tak, żeby się nie krzyżowały, w łazience zanim wyjdą na strop się je pomiesza. A jeżeli się nie uda, specjalnie mam 20 cm zaprojektowane pomiędzy dołem kleszczy z więźby do stropu żelbetowego nad poddaszem. Wszystko przemyślane w projekcie krzyzyją ci się tez rury od parteru, wrzuc linka do lepszej jakosci obrazka to bedzie to lepiej widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 07.06.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Kraszan.A jaki rodzaj kanałów chcesz użyć i o jakim przekroju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.06.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 kraszan możesz użyć systemu mieszanego o ile poradzisz sobie z liczeniem, możesz też spore różnice długości korygować ilością nitek, nie wiem jakie masz skrzynki i czy wystarczą na to ale zrobić się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 08.06.2013 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Pytanie: co bedzie lepszą lokalizacją dla rekuperatora ...- stryszek nad poddaszem, nieogrzewany. stryszek jak fajnym miejscem, ale nie w w wypadku dachu czterospadowego przy takim dachu nie ma jak wygodnie zrobić czerpni i wyrzutni - wyrzutnię można przez dach, ale jest to rozwiązanie technicznie dosyć kłopotliwe,czerpnia dachowa jest jeszcze trudniejsza dowykonania, bo lokalizacja i wysokość takiej czerpni musi odpowiadać przepisom.- pom. gospodarcze, razem z piecem gazowym kondensacyjnymdosyć optymalne miejsce: wygodny dostęp, krótkie kanały do czerpni i wyrzutni.- garaż. garaż też jest dobrym miejscem montażu, pod warunkiem, że centrala i instalacja do czerpni i wyrzutni nie będzie przeszkadzała np. w montażu bramy garażowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 08.06.2013 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 cześć rur wychodzi przez kolejne przebicie na poddasze, by wentylować poddasze a ja bym to zrobił na osobnych skrzynkach dla parteru i pietra.1. kanały na/z poddasza będą automatycznie krótsze o 3m każdy2. łatwiej jest zrobić sensowny pion [ a nie szarpać się z wiązkami kanałów]3. nie będzie trzeba ewentualnie dokładać dodatkowych nitek dla skompensowania strat ciśnienia na długich odcinkach4. na pionie pomiędzy skrzynkami można dać przepustnicę i będzie łatwa regulacja. W Uniflexplus+ takie "przelotowe" skrzynki to standard, nie wiem jak w blaszanych systemach ale chyba też da się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makusiaga 08.06.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Pytanie: co bedzie lepszą lokalizacją dla rekuperatora ... - stryszek nad poddaszem, nieogrzewany. stryszek jak fajnym miejscem, ale nie w w wypadku dachu czterospadowego przy takim dachu nie ma jak wygodnie zrobić czerpni i wyrzutni - wyrzutnię można przez dach, ale jest to rozwiązanie technicznie dosyć kłopotliwe, czerpnia dachowa jest jeszcze trudniejsza dowykonania, bo lokalizacja i wysokość takiej czerpni musi odpowiadać przepisom. Odnośnie tego rozwiązania, to takie mam przyjęte w projekcie instalacji dołączonym do projektu budynku. Czerpnia nad garażem, wyrzutnia nad salonem. To są 2 miejsca w budynku gdzie dach jest dwuspadowy, więc można wyjść przez mur. Tylko przy takim rozwiązaniu oba kanały do czerpni i do wyrzutni będą dość długie, około 10m. W przypadku zaś pom. gospodarczego/garażu (oba są obok siebie) problemem może być znaczna różnica w długościach przewodów biegnących do anemostatów - czy przy uniflex nie będzie to problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.06.2013 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Hm, po rozmowie na letce z kolegami adam_mk i piczman , zaczynam się zastanawiać czy aby wejście w pe jest sensowne. Hm no mam jeszcze czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 09.06.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 a mógłbyś powiedzieć jakich użyli argumentów?95% instalatorów WM z którymi rozmawiałem odradzało mi PE wskazując na wyższą cenę i rury w podłodze, ciekaw jestem czy adam_mk i piczman wymyślili coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 09.06.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 problemem może być znaczna różnica w długościach przewodów biegnących do anemostatów - czy przy uniflex nie będzie to problemem? Najważniejsza nie jest różnica w długości kanałów a fakt jak długi jest najdłuższy planowany odcinek.Zalecamy aby kanały Uniflexplus+ 63 miały maksymalnie ok 10 m pomiędzy skrzynką a anemostatem.realnie do 13-14 metrów da się to zrobić bez strat wydajności [ dla centrali o sprężu ok 150 Pa]a powyzej 15 metrów będzie stopniowy spadek ilości powietrza. mamy do dyspozycji jeszcze Uniflexplus+ 75 i Uniflexplus+ 90 więc dobranie optymalnej średnicy nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 09.06.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 95% instalatorów WM z którymi rozmawiałem odradzało mi PE wskazując na wyższą cenę i rury w podłodze, 1. jaką wadę mają rury w podłodze??? a może zaletą są uskoki w sufitach dla ukrycia rur spiro???? 2. cena instalacji PE zależy w dużej części od tego jak ją skalkuluje instalator - to on decyduje sam materiał jest droższy, roboty jest 30% tego co przy spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makusiaga 09.06.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Najważniejsza nie jest różnica w długości kanałów a fakt jak długi jest najdłuższy planowany odcinek. Zalecamy aby kanały Uniflexplus+ 63 miały maksymalnie ok 10 m pomiędzy skrzynką a anemostatem. realnie do 13-14 metrów da się to zrobić bez strat wydajności [ dla centrali o sprężu ok 150 Pa] a powyzej 15 metrów będzie stopniowy spadek ilości powietrza. mamy do dyspozycji jeszcze Uniflexplus+ 75 i Uniflexplus+ 90 więc dobranie optymalnej średnicy nie jest problemem. A czy da się jakoś rozwiązać użycie dwóch różnych grubości przewodów jednocześnie? W moim wypadku, najdłuższe przewody czyli te biegnącej do salonu puściłbym grubsze (75 albo i 90), bo mają około 15m długości. A pozostałe, w szcżególności te ukryte w podłodze byłyby 63. Da się to łatwo systemowo połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 09.06.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 1. jaką wadę mają rury w podłodze??? a może zaletą są uskoki w sufitach dla ukrycia rur spiro???? 2. cena instalacji PE zależy w dużej części od tego jak ją skalkuluje instalator - to on decyduje sam materiał jest droższy, roboty jest 30% tego co przy spiro 1. wg mnie to akurat żadna wada, ale instalatorzy to wymieniają 2. dopóki w Polsce robocizna będzie tak tania jak dzisiaj, cena materiału będzie miała jednak duże znaczenie, inaczej jest na zachodzie, gdzie dąży się do minimalizacji robocizny ze względu na jej wysokie koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.06.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Hm, po rozmowie na letce z kolegami adam_mk i piczman , zaczynam się zastanawiać czy aby wejście w pe jest sensowne. Hm no mam jeszcze czas. znaczy się zrobisz na "kondonach"...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 09.06.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 A czy da się jakoś rozwiązać użycie dwóch różnych grubości przewodów jednocześnie? W Uniflexplus+ da się to rozwiązać bez żadnego problemu.Robi się skrzynkę rozdzielczą wg potrzeb i może być jednocześnie 63, 75 i 90 mm.Trzeba tylko wiedzieć ile i jakich średnic potrzebujesz. Normalnie raczej robisz na jednej średnicy, ale w uzasadnionych przypadkach warto skorzystać z rozwiązań niestandardowych. ostatnio gdzieś koło Gdańska była robiona instalacja na Uniflexplus+ 63 i 75 mm jednocześnie. Niestandardowy kolektor/skrzynka rozdzielcza wygląda wtedy np. tak:http://www.comair-polska.pl/2013/FOTO/Uniflexplus_kolektor_niestandard.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 09.06.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 ...w Polsce robocizna będzie tak tania jak dzisiaj dla mnie jeżeli całą instalację wentylacyjną w typowym domu, ekipa 2 osób pracująca z Uniflexplus+ może zrobić w DWA dni [ licząc z przewiertami] to nawet przy bardzo niskich cenach robociznypowinno kosztować znacznie mniej niż siedzenie TYDZIEŃ na budowie i składanie kolanek ze spiro, a potem jeszcze wyklejanie ich wełną i kilometrami taśmy zbrojonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 09.06.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 skoro tak uważasz, to przedstaw kalkulację! bo rury spiro czy flexy to akurat znikomy koszt przy pe sumarycznie nawet z nakladami pracy wychodzi taniej, niz instalacja na pe, ja chcę robić sam więc wybieram pe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts