Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

hm, toczka w toczkę termokontrol, tylko ceny kiepskie. Przynajmniej katalogowe. No i rury niebieskie zamiast zielonych :)

Ceny kiepskie? No cóż... to są fińskie jak Finlandia a nie chińskie jak RPC ;)

Można jeszcze zjechać z ceny i zastosować peszel elektryczny - też tak robią!:o

...no i są rabaty instalatorskie - zresztą jak wszędzie :)

Ale chyba nie zaprzeczycie że takiego "gwizdka" z niczego innego byśmy nie ukręcili. Żadne spiro ani flex! :cool:

Edytowane przez Rom-Kon
dodałem buziaka

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ciekawe, mi potrzeba by bylo na sama czerpnie z 9m. A poniewaz mam 2 reku juz 18m, a jak dodam wyrzut to prawie 40m. Oj by zabolalo, tak czuje.

Oficjalnie tyle:

http://www.comair-polska.pl/produkty-kanaly-isocom.htm

A w rzeczywistości zależy od twoich rozmów.

czyli 53EUR netto za 2m. czyli 277zł czyli ok 140zł mb. dla mnie ponad 5kzł niestety.

fajna ta rura ! :rolleyes:

No właśnie - fajna rura... ale po co??? Bo ładnie będzie wyglądać pod zabudową? ;)

Rura spiro ø200 to około 50zł/mb.

Hej

Ciekawy wątek:) Czy orientuje się ktoś jak to producenci różnych systemów obliczają przepustowość swoich produktów?

Tzn np w systemie Uniflexplus na rurę fi 63 jest przewidziane 25m3/h, tzn że jest to wartość maksymalna czy optymalna (niesłyszalna)?

pozdrawiam

Krystian

Vallox dla Bluesky'a podaje że na jednym wężu (wew. ø61mm) może być przepływ do 30m³/h. I jest to przepływ maksymalny - niesłyszalny. Dodam że do puszki rozprężnej anemostatu można podpiąć do trzech węży a więc z anemostatu ø125 maksymalnie można uzyskać 90m³/h. W systemie są przepustnice gąbkowe do regulowania przepływu ale one również znakomicie tłumią dźwięk!

Wnętrze skrzynek rozdzielaczowych też jest wyłożone "gąbką" w celu jeszcze lepszego wytłumienia.

A tu jest filmowa prezentacja produktu:

Edytowane przez Rom-Kon

tylko kiedy wymyślą jakieś tanie rury większej średnicy, w miarę przystępnych cenach, tych z filmu od reku do czerpni wyrzutni i rozdzielacza nawet nie ma w cenniku (pewnie cena szokuje jak w przypadku isocom) Rom-Kon wiesz co to i ile kosztuje? Sam u siebie zrobiłem z flexa ale rury porażka, jeszcze to ocieplić i poukładać w całości to gimnastyki co niemiara, sensownego zamiennika brak...

tylko kiedy wymyślą jakieś tanie rury większej średnicy, w miarę przystępnych cenach, tych z filmu od reku do czerpni wyrzutni i rozdzielacza nawet nie ma w cenniku (pewnie cena szokuje jak w przypadku isocom) Rom-Kon wiesz co to i ile kosztuje? Sam u siebie zrobiłem z flexa ale rury porażka, jeszcze to ocieplić i poukładać w całości to gimnastyki co niemiara, sensownego zamiennika brak...

Jeśli chodzi o większe średnice (czerpnia-wyrzutnia, piony zasilające) to ....robimy na sztywnych spiro ale jak klient sobie życzy... ;)

Spojrzałem do nowego katalogu:

rura bluesky ø125/105 (ø zew/wew) cena katalogowa(!) 1590zł netto/50mb

rura bluesky ø160/136 cena katalogowa 1300zł netto/25mb

rura bluesky ø200/171 cena katalogowa 1890zł netto / 25mb

Czyli nie jest jeszcze aż tak źle.

Ale na filmie są sztywne a tych faktycznie w katalogu nie mają. Ale dopytam w Conceptair.

Szkoda że Inwestorzy nie pomyślą dużo wcześniej nad wentylacją bo wtedy koszta są dużo niższe. Budowa kominów - zbędnych kominów to też przecież spory wydatek albo przewierty w betonie. A wystarczyłoby zostawić otwory na kanały - przewierty wiertnicą to też spory koszt.