Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

to ja trochę namieszam w dyskusji i skieruje ją na inne tory. A mianowicie - bede mial wentyalcje mechaniczna z odzyskiwaniem ciepla. Byc moze w przyszlosci zainstaluje zarowno klimatyzacje jak i pompe ciepla. I tu pojawia sie pytanie - czy mozna wpiac oba te zrodla(zimne i cieple powierze) i w jaki sposob do instalacji wentylacji tak aby w przyszlosci miec pole manewru.

Z gory dziekuje za odpowiedz. javascript:;

Pozdrawiam

Jeśli pompę ciepła, to wtedy musisz mieć moduł chłodzenia, który kosztuję x tys zł więcej. Pakujesz do kanału nawiewnego chłodnice + coś na skropliny, przełączasz obiegi i masz zimne powietrze. Ale pamiętaj.

Wydatek rzędu 350m3/h na dom 150m2 szału nie zrobi. Klimatyzacja z prawdziwego zdarzenia to to nie będzie

Witam,

to ja trochę namieszam w dyskusji i skieruje ją na inne tory. A mianowicie - bede mial wentyalcje mechaniczna z odzyskiwaniem ciepla. Byc moze w przyszlosci zainstaluje zarowno klimatyzacje jak i pompe ciepla. I tu pojawia sie pytanie - czy mozna wpiac oba te zrodla(zimne i cieple powierze) i w jaki sposob do instalacji wentylacji tak aby w przyszlosci miec pole manewru.

Pozdrawiam

Jeśli to ma być klima to musisz zrobić dwa układy...

Witam,

Pozdrawiam

Nie łączy się ogrzewania i chłodzenia z wentylacją. To inne zadania, inne sterowanie inne strumienie.

• 2 weeks później...

Rozumiem, a co powiecie na najzwyklejszą ścienną klimę(np w kuchni/salonie) która będzie pracować i wrzucać powietrze zimne bezpośrednio do tego pomieszczenia a potem to wszystko ładnie wymiesza rekuperacja?

Btw skoro rekuperacja odzyskuje ciepło z wnętrza budynku(w sytuacji gdy na zewnątrz jest zimniej) to czy w lato gdy na zewnątrz jest cieplej działa ona w drugą stronę i chłodzi powietrze wpadające do budynku?

Rozumiem, a co powiecie na najzwyklejszą ścienną klimę(np w kuchni/salonie) która będzie pracować i wrzucać powietrze zimne bezpośrednio do tego pomieszczenia a potem to wszystko ładnie wymiesza rekuperacja?

Btw skoro rekuperacja odzyskuje ciepło z wnętrza budynku(w sytuacji gdy na zewnątrz jest zimniej) to czy w lato gdy na zewnątrz jest cieplej działa ona w drugą stronę i chłodzi powietrze wpadające do budynku?

Tak się robi. Chłodzi się i dogrzewa z PPCi - Mozna splitami, można klimakonwektorem, można sufitowo czy kanałowo.

Dziękuję za odpowiedź Panie Tomaszu.

Tak sobie luźno myślę - gdzie taką klimę najlepiej zainstalować - jak najdalej anemostatów wywiewnych czyli nie w kuchni ale właśnie w salonie/gabinecie czy może raczej to wszystko jedno i wrzucić ją i w kuchni. Logika podpowiada - gabinet.

Może mi Pan rozwinąć skrót PPCi?

Będę miał w domu ogrzewanie podłogowe zasilane gazem. Chciałbym być może w przyszłości ogrzewać się pompą ciepła. I tu kolejne pytanie - czy taką pompę lepiej wpiąć w podłogówkę czy w rekuperację. Na razie chcę wykonać potrzebną instalację bez montażu urządzenia tak aby na przyszłość nie pruć ścian.

pozdrawiam

Będę miał w domu ogrzewanie podłogowe zasilane gazem.
ja piszę o domach izolowanych. Gaz to b.drogi nośnik, a przy tym nie nadający się do domów izolowanych.

PPCI - - to powietrzne pompy ciepła - w wersji z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem - najtaniej grzeją i chłodzą.

Szkoda robić centralne - lepiej dom zaizolować! Taniej, pewniej i komfortowo.

To nie kwestia tego, że ja nie chciałbym mieć tych 30kWh/m2 rocznie - ależ oczywiście że bym chciał!

Będę miał dom jaki będę miał - do 50kWh/m2 rocznie zejdziemy raczej bez problemu i tu pytanie - ile kosztowała by mnie całkowita działająca instalacja z pompą ciepła? Jaki będzie koszt rocznego ogrzewania?

Dla gazu wydatek na urządzenia będzie znacznie mniejszy(piec max 10k) a rachunki roczne w okolicach 3 000 pln.

Nie mam bzika na puncie energooszczędności, a oszczędności rzędu 1 000 rocznie na ogrzewaniu to uważam żadne oszczędności(jeżeli instalacja z pompą będzie choć 15 000 droższa). Dlatego proszę o jakieś sensowne wyliczenia.

A i Panie Tomaszu - nas w Europie niestety na silę chce się uszczęśliwiać takimi przepisami eko a co się dzieje w reszcie świata? NIC - mogą palić co chcą i ile chcą.

Ja z tych co nie wierzą w globalne ocieplenie spowodowane działalnością człowieka.... :)

"Ma Pan litr wody w garnku ( +15 st.C ) i musi Pan go zagotować."

Powinno się zaczynać.

Ma Pan zaizolowany garnek (+22°C) i musi Pan go utrzymać w tej temperaturze.

Odpowiedź:

Żadna róznica ile W i z jakiego źródła, byle by wystarczyło na zrównoważenie strat, a te zależą od konstrukcji izolacji i temperatury na zewnątrz.