matkor 25.10.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Nie robi się wentylacji domowej na sztywnych kanałach (...) , trudno więc, by fachowcy coś poradzili. A jakim kanałem i jak fachowcy przechodzą strop teriva aby zakończyć anemostatem w ściane zewnętrznej? Kanał elastyczny można bez obaw zgiąć ciasno o 90° i zalać posadzką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.10.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Bez obaw. Jest zbrojony, zachowuje się na zgięciach jak rurka peszel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.10.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 zalezy jaki elastyczny bo flex to slaby w tym temacie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 31.10.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam, to ja trochę namieszam w dyskusji i skieruje ją na inne tory. A mianowicie - bede mial wentyalcje mechaniczna z odzyskiwaniem ciepla. Byc moze w przyszlosci zainstaluje zarowno klimatyzacje jak i pompe ciepla. I tu pojawia sie pytanie - czy mozna wpiac oba te zrodla(zimne i cieple powierze) i w jaki sposob do instalacji wentylacji tak aby w przyszlosci miec pole manewru. Z gory dziekuje za odpowiedz. javascript:; Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 01.11.2013 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Jeśli pompę ciepła, to wtedy musisz mieć moduł chłodzenia, który kosztuję x tys zł więcej. Pakujesz do kanału nawiewnego chłodnice + coś na skropliny, przełączasz obiegi i masz zimne powietrze. Ale pamiętaj. Wydatek rzędu 350m3/h na dom 150m2 szału nie zrobi. Klimatyzacja z prawdziwego zdarzenia to to nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 01.11.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Witam, to ja trochę namieszam w dyskusji i skieruje ją na inne tory. A mianowicie - bede mial wentyalcje mechaniczna z odzyskiwaniem ciepla. Byc moze w przyszlosci zainstaluje zarowno klimatyzacje jak i pompe ciepla. I tu pojawia sie pytanie - czy mozna wpiac oba te zrodla(zimne i cieple powierze) i w jaki sposob do instalacji wentylacji tak aby w przyszlosci miec pole manewru. Z gory dziekuje za odpowiedz. javascript:; Pozdrawiam Jeśli to ma być klima to musisz zrobić dwa układy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.11.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Witam, to ja trochę namieszam w dyskusji i skieruje ją na inne tory. A mianowicie - bede mial wentyalcje mechaniczna z odzyskiwaniem ciepla. Byc moze w przyszlosci zainstaluje zarowno klimatyzacje jak i pompe ciepla. I tu pojawia sie pytanie - czy mozna wpiac oba te zrodla(zimne i cieple powierze) i w jaki sposob do instalacji wentylacji tak aby w przyszlosci miec pole manewru. Z gory dziekuje za odpowiedz. javascript:; Pozdrawiam Nie łączy się ogrzewania i chłodzenia z wentylacją. To inne zadania, inne sterowanie inne strumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 12.11.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Rozumiem, a co powiecie na najzwyklejszą ścienną klimę(np w kuchni/salonie) która będzie pracować i wrzucać powietrze zimne bezpośrednio do tego pomieszczenia a potem to wszystko ładnie wymiesza rekuperacja? Btw skoro rekuperacja odzyskuje ciepło z wnętrza budynku(w sytuacji gdy na zewnątrz jest zimniej) to czy w lato gdy na zewnątrz jest cieplej działa ona w drugą stronę i chłodzi powietrze wpadające do budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Rozumiem, a co powiecie na najzwyklejszą ścienną klimę(np w kuchni/salonie) która będzie pracować i wrzucać powietrze zimne bezpośrednio do tego pomieszczenia a potem to wszystko ładnie wymiesza rekuperacja? Btw skoro rekuperacja odzyskuje ciepło z wnętrza budynku(w sytuacji gdy na zewnątrz jest zimniej) to czy w lato gdy na zewnątrz jest cieplej działa ona w drugą stronę i chłodzi powietrze wpadające do budynku? Tak się robi. Chłodzi się i dogrzewa z PPCi - Mozna splitami, można klimakonwektorem, można sufitowo czy kanałowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 12.11.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Dziękuję za odpowiedź Panie Tomaszu. Tak sobie luźno myślę - gdzie taką klimę najlepiej zainstalować - jak najdalej anemostatów wywiewnych czyli nie w kuchni ale właśnie w salonie/gabinecie czy może raczej to wszystko jedno i wrzucić ją i w kuchni. Logika podpowiada - gabinet. Może mi Pan rozwinąć skrót PPCi?Będę miał w domu ogrzewanie podłogowe zasilane gazem. Chciałbym być może w przyszłości ogrzewać się pompą ciepła. I tu kolejne pytanie - czy taką pompę lepiej wpiąć w podłogówkę czy w rekuperację. Na razie chcę wykonać potrzebną instalację bez montażu urządzenia tak aby na przyszłość nie pruć ścian. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.11.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Będę miał w domu ogrzewanie podłogowe zasilane gazem. ja piszę o domach izolowanych. Gaz to b.drogi nośnik, a przy tym nie nadający się do domów izolowanych. PPCI - - to powietrzne pompy ciepła - w wersji z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem - najtaniej grzeją i chłodzą. Szkoda robić centralne - lepiej dom zaizolować! Taniej, pewniej i komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 12.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Dom jest zaizolowany ale raczej w zbyt małym stopniu... 1 - Pompa jest zbyt droga jeżeli mam gaz pod reka. Zresztą jej zakup będzie mi się zwracal parenaście lat.... a gaz stawiam że stanieje 2 - Nie wierze, ze pompa ciepła powietrze ogrzeje mi dom o zapotrzebowaniu 70 kwh/m^2/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.11.2013 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 2 - Nie wierze, ze pompa ciepła powietrze ogrzeje mi dom o zapotrzebowaniu 70 kwh/m^2/rok I w tym momencie podpadłeś TB:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 12.11.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 To nie kwestia tego, że ja nie chciałbym mieć tych 30kWh/m2 rocznie - ależ oczywiście że bym chciał! Będę miał dom jaki będę miał - do 50kWh/m2 rocznie zejdziemy raczej bez problemu i tu pytanie - ile kosztowała by mnie całkowita działająca instalacja z pompą ciepła? Jaki będzie koszt rocznego ogrzewania? Dla gazu wydatek na urządzenia będzie znacznie mniejszy(piec max 10k) a rachunki roczne w okolicach 3 000 pln. Nie mam bzika na puncie energooszczędności, a oszczędności rzędu 1 000 rocznie na ogrzewaniu to uważam żadne oszczędności(jeżeli instalacja z pompą będzie choć 15 000 droższa). Dlatego proszę o jakieś sensowne wyliczenia. A i Panie Tomaszu - nas w Europie niestety na silę chce się uszczęśliwiać takimi przepisami eko a co się dzieje w reszcie świata? NIC - mogą palić co chcą i ile chcą. Ja z tych co nie wierzą w globalne ocieplenie spowodowane działalnością człowieka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 13.11.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Mając gaz nie zejdzie Pan poniżej 8000kWh bo najmniejsze kotły mniej nie produkują w sezonie. Kocioł gazowy chyba może grzać z przerwami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.11.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 P. Tomaszu przecież to dokładnie tak jak z pana kablami. Proponuje pan 10kW kabli gdzie wystarczy 1kW. A on ma kocioł powiedzmy 10kW zamiast 1kW. Czyli w/g pana teorii ma super komfort bo jak domek wystygnie to szybko go się nagrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 W ogrzewaniu bezpośrednim ( elektrycznym) im większa moc na m2 tym mniejsze zużycie i większy komfort. W ogrzewaniu pośrednim ( kotłownia) im większa moc tym większe zużycie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 13.11.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 "Ma Pan litr wody w garnku ( +15 st.C ) i musi Pan go zagotować."Powinno się zaczynać.Ma Pan zaizolowany garnek (+22°C) i musi Pan go utrzymać w tej temperaturze. Odpowiedź:Żadna róznica ile W i z jakiego źródła, byle by wystarczyło na zrównoważenie strat, a te zależą od konstrukcji izolacji i temperatury na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.11.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Co zużyje najmniej kWh: Grzałka na dnie garnka 2kW Grzałka na dnie garnka 0.2kW podgrzewanie garnka gazem palnik 1 kW podgrzewanie garnka gazem palnik 2kW Już o tym pisałem - słońce krąży wokół ziemi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.11.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 I ile wynosi różnica temperatur pomiędzy najcieplejszym a najzimniejszym pomieszczeniem? Nie ma różnicy, bo wentylacja mechaniczna i tak przeciąga powietrze przez całą chałupę. Ale u TB wychodzą 6-krotne różnice. Tylko u niego, i to w teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts