matkor 13.11.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Barth3z napisał: Nie ma różnicy, bo wentylacja mechaniczna i tak przeciąga powietrze przez całą chałupę. Nawet bez wentylacji trudno byłoby wychłodzić pomieszczenie. Jedyne ujście ciepła na zewnątrz za 30cm izolacji, a przegrody od innych grzanych pomieszczeń rozumiem nieizolowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.11.2013 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 ja nie kumam tego gadania z płaceniem za ciepło odebrane albo wytworzone, ciepło to energia i różnice są tylko w kosztach jego wytworzenia, straty to inna bajka i olewając to, zagotowanie czajnika wody gazem, prądem czy krowim gównem pochłonie tyle samo energii, przekazanie tej energii z czajnika do podgrzania domu odbywać się może rożnymi drogami i jakoś nie widzę wyższości kabli nad podłogówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.11.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 no chyba ze chodzi o cene... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 13.11.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Tomasz Brzęczkowski napisał: Mając gaz nie zejdzie Pan poniżej 8000kWh bo najmniejsze kotły mniej nie produkują w sezonie. czy potrafisz udowodnic to co napisales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 13.11.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Prosimy o wypowiedzi zgodne z tematem. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 13.11.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Redakcja napisał: Prosimy o wypowiedzi zgodne z tematem. Pozdrawiamy zapraszajac TB na forum wiedzieliscie ze sprowadzi kazdy temat do bezsensownej paplaniny wiec pouczanie jest teraz totalna kpina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 13.11.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Redakcja napisał: Prosimy o wypowiedzi zgodne z tematem. Pozdrawiamy A moderator nie może wydzielić osobnego wątku pt. "jak wychłodzić pomieszczenie w domu 30cm izolacji" albo "wyższość grzania prądem duża mocą nad innymi sposobami" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.11.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Tomasz Brzęczkowski napisał: Mając gaz nie zejdzie Pan poniżej 8000kWh bo najmniejsze kotły mniej nie produkują w sezonie. mój kocioł 20kW w zimę 2010-2011 wyprodukował 0kWh - słownie "zero" Takie samo pieprzenie jak twoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.11.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 no dobra, dopiszę że wyłączony był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 gentoonx napisał: no dobra, dopiszę że wyłączony był To akurat wiem. Czy zna Pan przypadek włączonego - który ogrzewając mieszkanie 40m2 w bloku ( trudno mi sobie wyobrazić mniejsze potrzeby) zużył poniżej 8000kWh? czyli 800m3 gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 15.11.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witam, śledzę wątek od długiego czasu w trybie "tylko do odczytu" jednak od paru dni nic tutaj w temacie się nie pojawia. Więć wtrącę swoje 3 groszę i proszę o powrót do tematu wątku bo sam przygotowuję się do układania wentylacji mechanicznej i każda "dobra" wiedza mi się przyda. Tomasz Brzęczkowski napisał: To akurat wiem. Czy zna Pan przypadek włączonego - który ogrzewając mieszkanie 40m2 w bloku ( trudno mi sobie wyobrazić mniejsze potrzeby) zużył poniżej 8000kWh? czyli 800m3 gazu? Otóż ja znam taki przypadek - mieszkanie które obecnie wynajmuję. Budynek ma kilka lat, mieszkanie na I piętrze, 58 m^2, ogrzewanie kotłem gazowym, woda ogrzewana kotłem + kuchenka gazowa. W zimę przy temperaturze w pokojach 20* (noc 19*), w mieszkaniu 2 cywilizowane osoby, myją się i przygotowują posiłki i właśnie w sezonie zimowym średnio miesięcznie zużywamy 100m^3 gazu na wszystko. Jestem tego doskonale świadom bo co miesiąc podaje stan licznika do gazowni. Łatwo policzyć, i nie jest to przytaczane powyżej 40-metrowe mieszkanie. Proszę wróćcie do tematu, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 sebcioc55 napisał: Witam, śledzę wątek od długiego czasu w trybie "tylko do odczytu" jednak od paru dni nic tutaj w temacie się nie pojawia. Więć wtrącę swoje 3 groszę i proszę o powrót do tematu wątku bo sam przygotowuję się do układania wentylacji mechanicznej i każda "dobra" wiedza mi się przyda. Otóż ja znam taki przypadek - mieszkanie które obecnie wynajmuję. Budynek ma kilka lat, mieszkanie na I piętrze, 58 m^2, ogrzewanie kotłem gazowym, woda ogrzewana kotłem + kuchenka gazowa. W zimę przy temperaturze w pokojach 20* (noc 19*), w mieszkaniu 2 cywilizowane osoby, myją się i przygotowują posiłki i właśnie w sezonie zimowym średnio miesięcznie zużywamy 100m^3 gazu na wszystko. Jestem tego doskonale świadom bo co miesiąc podaje stan licznika do gazowni. Łatwo policzyć, i nie jest to przytaczane powyżej 40-metrowe mieszkanie. Proszę wróćcie do tematu, Pozdrawiam Napisałem, że Nie "potrafi" mniej jak 800m3 - to w 40m2 - wyjdzie praktycznie tyle co w 60. W W-wie na Kochanowskiego są mieszkania z Junkersami od 42 do 120m2 - i wszyscy płacą bardzo podobnie za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 15.11.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Co to są w ogóle za bzdety. Wchodzę poczytać o przewodach a czytam o kotłach gazowych i ich zużyciu gazu.Może w końcu redakcja zajmie się Panem TB, gdyż w każdym wątku musi być jego spam o bzdetach, które w rzeczywistości nie mają miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 R90 napisał: Co to są w ogóle za bzdety. Wchodzę poczytać o przewodach a czytam o kotłach gazowych i ich zużyciu gazu. Może w końcu redakcja zajmie się Panem TB, gdyż w każdym wątku musi być jego spam o bzdetach, które w rzeczywistości nie mają miejsca. Piszę o sprawach, które można sprawdzić, zweryfikować... pod jednym warunkiem! Trzeba chcieć to uczynić. Zapewne łatwiej jest mnie zaatakować i napisać "bzdet" ! Pozdrawiam - A jakość wentylacji i izolacji termicznej - można łatwo zmierzyć - E>30kWh/m2 - brak wiedzy o izolowaniu! Też tu nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.11.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tomasz Brzęczkowski napisał: A jakość wentylacji i izolacji termicznej - można łatwo zmierzyć - E>30kWh/m2 - brak wiedzy o izolowaniu! Też tu nie ma problemu.Pod warunkiem, że się chce to sprawdzać. Niektórzy wykonawcy np. nie sprawdzają szczelności wykonanej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 HenoK napisał: Pod warunkiem, że się chce to sprawdzać. Niektórzy wykonawcy np. nie sprawdzają szczelności wykonanej wentylacji. Słyszałem też o takim co robi audyt bez testu szczelności. A termos jak to termos - trudno być trochę izolowanym, tak jak trudno być trochę w ciąży! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 15.11.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 HenoK napisał: Niektórzy wykonawcy np. nie sprawdzają szczelności wykonanej wentylacji. A jak to się powinno sprawdzać? A jak można domowym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.11.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 matkor napisał: A jak to się powinno sprawdzać? A jak można domowym sposobem? Raczej trudno byłoby to zrobić domowym sposobem, a przynajmniej nie w takim zakresie jak określa to norma. Jednak firma, która wykonanie instalacje wentylacji powinna być wyposażona w odpowiednią aparaturę do tego celu (podobnie jak wykonawcy gazu, czy hydraulicy robią próbę szczelności instalacji). Zasada jest prosta - wentylator o odpowiednio dużym sprężu + anemometr, którym mierzy się przepływ. Oczywiście nawiewy, wywiewy, czerpnia i wyrzutnia powinny być zamknięte. Badanie robi się przy nadciśnieniu i podciśnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.11.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tomasz Brzęczkowski napisał: Słyszałem też o takim co robi audyt bez testu szczelności. A termos jak to termos - trudno być trochę izolowanym, tak jak trudno być trochę w ciąży! Wykonanie testu szczelności wentylacji, to obowiązek wykonawcy tej instalacji. Czy do próby szczelności budynku należy np. próba szczelności instalacji centralnego ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 15.11.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tomasz Brzęczkowski napisał: Słyszałem też o takim co robi audyt bez testu szczelności. A termos jak to termos - trudno być trochę izolowanym, tak jak trudno być trochę w ciąży! Bożee, widzisz, a nie grzmisz! Znów 'kryptoreklama' izolowania. Wszędzie, gdzie nie wejdę w temat o instalacjach, przewija się temat o izolowaniu. Dno + 1m mułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts