Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja nie kumam tego gadania z płaceniem za ciepło odebrane albo wytworzone, ciepło to energia i różnice są tylko w kosztach jego wytworzenia, straty to inna bajka i olewając to, zagotowanie czajnika wody gazem, prądem czy krowim gównem pochłonie tyle samo energii, przekazanie tej energii z czajnika do podgrzania domu odbywać się może rożnymi drogami i jakoś nie widzę wyższości kabli nad podłogówka

Witam,

śledzę wątek od długiego czasu w trybie "tylko do odczytu" jednak od paru dni nic tutaj w temacie się nie pojawia. Więć wtrącę swoje 3 groszę i proszę o powrót do tematu wątku bo sam przygotowuję się do układania wentylacji mechanicznej i każda "dobra" wiedza mi się przyda.

Tomasz Brzęczkowski napisał:
To akurat wiem. Czy zna Pan przypadek włączonego - który ogrzewając mieszkanie 40m2 w bloku ( trudno mi sobie wyobrazić mniejsze potrzeby) zużył poniżej 8000kWh? czyli 800m3 gazu?

Otóż ja znam taki przypadek - mieszkanie które obecnie wynajmuję. Budynek ma kilka lat, mieszkanie na I piętrze, 58 m^2, ogrzewanie kotłem gazowym, woda ogrzewana kotłem + kuchenka gazowa. W zimę przy temperaturze w pokojach 20* (noc 19*), w mieszkaniu 2 cywilizowane osoby, myją się i przygotowują posiłki i właśnie w sezonie zimowym średnio miesięcznie zużywamy 100m^3 gazu na wszystko. Jestem tego doskonale świadom bo co miesiąc podaje stan licznika do gazowni. Łatwo policzyć, i nie jest to przytaczane powyżej 40-metrowe mieszkanie.

Proszę wróćcie do tematu,

Pozdrawiam

sebcioc55 napisał:
Witam,

śledzę wątek od długiego czasu w trybie "tylko do odczytu" jednak od paru dni nic tutaj w temacie się nie pojawia. Więć wtrącę swoje 3 groszę i proszę o powrót do tematu wątku bo sam przygotowuję się do układania wentylacji mechanicznej i każda "dobra" wiedza mi się przyda.

Otóż ja znam taki przypadek - mieszkanie które obecnie wynajmuję. Budynek ma kilka lat, mieszkanie na I piętrze, 58 m^2, ogrzewanie kotłem gazowym, woda ogrzewana kotłem + kuchenka gazowa. W zimę przy temperaturze w pokojach 20* (noc 19*), w mieszkaniu 2 cywilizowane osoby, myją się i przygotowują posiłki i właśnie w sezonie zimowym średnio miesięcznie zużywamy 100m^3 gazu na wszystko. Jestem tego doskonale świadom bo co miesiąc podaje stan licznika do gazowni. Łatwo policzyć, i nie jest to przytaczane powyżej 40-metrowe mieszkanie.

Proszę wróćcie do tematu,

Pozdrawiam

Napisałem, że Nie "potrafi" mniej jak 800m3 - to w 40m2 - wyjdzie praktycznie tyle co w 60.

W W-wie na Kochanowskiego są mieszkania z Junkersami od 42 do 120m2 - i wszyscy płacą bardzo podobnie za gaz.

R90 napisał:
Co to są w ogóle za bzdety. Wchodzę poczytać o przewodach a czytam o kotłach gazowych i ich zużyciu gazu.

Może w końcu redakcja zajmie się Panem TB, gdyż w każdym wątku musi być jego spam o bzdetach, które w rzeczywistości nie mają miejsca.

Piszę o sprawach, które można sprawdzić, zweryfikować... pod jednym warunkiem! Trzeba chcieć to uczynić. Zapewne łatwiej jest mnie zaatakować i napisać "bzdet" !

Pozdrawiam - A jakość wentylacji i izolacji termicznej - można łatwo zmierzyć - E>30kWh/m2 - brak wiedzy o izolowaniu! Też tu nie ma problemu.

A jakość wentylacji i izolacji termicznej - można łatwo zmierzyć - E>30kWh/m2 - brak wiedzy o izolowaniu! Też tu nie ma problemu.
Pod warunkiem, że się chce to sprawdzać. Niektórzy wykonawcy np. nie sprawdzają szczelności wykonanej wentylacji.

HenoK napisał:
Pod warunkiem, że się chce to sprawdzać. Niektórzy wykonawcy np. nie sprawdzają szczelności wykonanej wentylacji.

Słyszałem też o takim co robi audyt bez testu szczelności.

A termos jak to termos - trudno być trochę izolowanym, tak jak trudno być trochę w ciąży!

matkor napisał:
A jak to się powinno sprawdzać? A jak można domowym sposobem?

Raczej trudno byłoby to zrobić domowym sposobem, a przynajmniej nie w takim zakresie jak określa to norma.

Jednak firma, która wykonanie instalacje wentylacji powinna być wyposażona w odpowiednią aparaturę do tego celu (podobnie jak wykonawcy gazu, czy hydraulicy robią próbę szczelności instalacji). Zasada jest prosta - wentylator o odpowiednio dużym sprężu + anemometr, którym mierzy się przepływ. Oczywiście nawiewy, wywiewy, czerpnia i wyrzutnia powinny być zamknięte. Badanie robi się przy nadciśnieniu i podciśnieniu.

A termos jak to termos - trudno być trochę izolowanym, tak jak trudno być trochę w ciąży!

Wykonanie testu szczelności wentylacji, to obowiązek wykonawcy tej instalacji.

Czy do próby szczelności budynku należy np. próba szczelności instalacji centralnego ogrzewania ?

Bożee, widzisz, a nie grzmisz! Znów 'kryptoreklama' izolowania.

Wszędzie, gdzie nie wejdę w temat o instalacjach, przewija się temat o izolowaniu. Dno + 1m mułu