Barth3z 15.11.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Co to są w ogóle za bzdety. Wchodzę poczytać o przewodach a czytam o kotłach gazowych i ich zużyciu gazu. Może w końcu redakcja zajmie się Panem TB, gdyż w każdym wątku musi być jego spam o bzdetach, które w rzeczywistości nie mają miejsca. Czyżby Cię wysłuchali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 15.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Czyżby Cię wysłuchali ? Już dawno temu o to apelowałem, ale lepiej późno niż wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.11.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Już dawno temu o to apelowałem, ale lepiej późno niż wcale w końcu .... już na wszystkich wątkach się nakręcił jak katarynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 16.11.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 TB jest pionierem w ocieplaniu wszystkiego od wewnątrz a pionierzy zawsze są w swoich czasach niedoceniani... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.11.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 TB jest pionierem .. momentami, bo tak to raczej pionkiem chyba jest przez redakcję sterowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.11.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Pytanko, czy warto doprowadzać przewody elastyczne między reku a skrzynkami rozprężnymi? Mówimy o przekroju 200mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.11.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 podejrzewam, że akurat w tym wypadku Spiro będzie tańsza, jeszcze jak odcinki proste ja k drut to całkiem się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 16.11.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 autorus nie rób spiro bo będziesz miał głośno no chyba że coś tam chcesz wpiąć jakąś małą PC czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.11.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 to że będzie tańsze to oczywiste. Ale nie zawsze to co tańsze jest leprze. Jest jeszcze sprawa czerpni. U mnie długość to ok 8m. idzie przez nieogrzewany garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 17.11.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (...) wentylator o odpowiednio dużym sprężu + anemometr, którym mierzy się przepływ. Oczywiście nawiewy, wywiewy, czerpnia i wyrzutnia powinny być zamknięte. Badanie robi się przy nadciśnieniu i podciśnieniu. Czyli robi się różnicę ciśnień wentylatorem w teoretycznie zamkniętym obwodzie i bada anemometrem czy jednak coś się nie przedostaje? Czy to musi być jakiś specjalny wentylator czy np TT-200 [1] czy VK-200 [2] by się nadawały? Jaki jest przewidywany efekt dobrej instalacji? Np przy 300Pa nic nie powinno się przemieszczać? [1]: http://www.setta.pl/setta-produkty/wentylatory-przemysłowe-kanałowe/wentylatory-kanałowe-TT-200.html [2]: http://www.setta.pl/setta-produkty/wentylatory-przemysłowe-kanałowe/wentylatory-kanałowe-VK-200.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 17.11.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 @autorus:przez elastyczne 200mm rozumiesz aluminiowe rekawki z izolacja? czy tez coś na wzor elastycznych flexow z pierwszego postu ale z duza srednica(to pewnie bedzie drogie)?dla mnie reku>skrzynki warto isc w alumki, bo ladnie wytlumiaja dzwiek za w sumie nieduza cene. czerpnia>reku raczej powinno byc izolowane, ale tutaj w sumie obojetne czy alumki, czy sztywne+owijka) skoro to garaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.11.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 dokładnie elastyczne flexy z pierwszego postu. Tez nie wiem jakie to koszty. Łatwiej by było podjąć decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 17.11.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 postaram sie powiedizec cos w tamacie - u mnie zrobiono b. niedawno instalacje na pe-flexach, parter+pierto. jak sie toto bedzie sprawowac - jeszcze nie wiem - czekam jak zostanie wszystko uruchomione, obecnie do wykonczenia zostal kanal cz>reku i wyrzutnia. przyjemna jest mozliwosc zaprojektowania skrzynek wg. widzimisie - tzn. chcialem miec extra kanal zapasowy - nie ma problemu dla producenta. instalacja przybiegla sprawnie, w pojedynke raczej momentami byloby ciezko - w 2 osoby calkiem sprawnie. (zew. wykonawca) jak potrzeba wieksza wydajnosc anemostatu = ida 2 lub 3 rury 75/63mm. skrzynki rozprezne osobne na parterze i pietrze. system wyglada na tyle prosto, ze jak ktos ma pomocnika i troche czasu to spokojnie zrobi tymi recoma pe-flex, bo akurat wykonawca na nim robil i oferta byla lepsza cenowo niz ta na systemie Zenh.. czy coma... skrzynki sa metalowe, ale zaleta jest wlasnie dowolnosc w ich projektowaniu. licze ze tlumiki z aluskow (reku>skrz) wystarcza by bylo cicho. moze w tyg. uda sie wrzucic jakies fotki, ale mam troche rozjazdow wiec nie obiecuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 18.11.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 dokładnie elastyczne flexy z pierwszego postu. Tez nie wiem jakie to koszty. Łatwiej by było podjąć decyzje. Czesc, Po dokladna wycene oczywiscie zglosisz sie, gdzie trzeba... tymczasem orientacyjny koszt szarej, karbowanej, plastikowej, izolowanej: - kanał okragły 200/174 2 m --> netto ok 230 zl - łącznik mufa 200/200 --> netto ok 32 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.11.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 A nieizolowanej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.11.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 znalazłem kanały smart-flex w odcinkach po 25mb za 1600zł http://domwent.pl/pl/p/Kanal-Smartflex-PE-Flex-fi200-mm-25-metrow/1416# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 18.11.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 znalazłem kanały smart-flex w odcinkach po 25mb za 1600zł http://domwent.pl/pl/p/Kanal-Smartflex-PE-Flex-fi200-mm-25-metrow/1416# [ATTACH=CONFIG]225327[/ATTACH] No dobra, celujesz w to rozwiązanie, czy termoflexy? Ja coraz bardziej skłaniam się do: - reku - skrzynka --> termoflex 200 (nawiew ok 5m + wyciąg 15m) - czerpnia - reku --> spiro owinięte watą i folią (czerpnia ok 8m + wyrzutnia ok 5m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 19.11.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 kilka zdjec z naszej instalacji na kanałach uniflex[ATTACH=CONFIG]225411[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]225412[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 19.11.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Witam wszystkich!Nasuwa mi się kilka pytań związane z kanałami PE, a mianowicie:- czy nadają się one do prowadzenie instalacji pod stropem (do ukrycia w zabudowie gk)?- jeśli tak to rozumiem że należało by je wtedy izolować - macie propozycję jakiegoś konkretnego rozwiązania?- rozumiem że prowadzimy na szpilkach z obejmami (tak jak kanały sztywne). A może izolacja nie jest potrzebna i wtedy montaż w sposób analogiczny jak na stropie (blaszki i kołki)?- rozumiem że odległości pomiędzy punktami mocowania nie mogą być zbyt duże, aby kanał nie "zwiesił" się. Nawet niewielkie opuszczenie kanału powtarzające się na całej długości rury da w sumie istotny dodatkowy opór.Dajcie znać co tym myślicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.11.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Witam wszystkich! Nasuwa mi się kilka pytań związane z kanałami PE, a mianowicie: - czy nadają się one do prowadzenie instalacji pod stropem (do ukrycia w zabudowie gk)? - jeśli tak to rozumiem że należało by je wtedy izolować - macie propozycję jakiegoś konkretnego rozwiązania? - rozumiem że prowadzimy na szpilkach z obejmami (tak jak kanały sztywne). A może izolacja nie jest potrzebna i wtedy montaż w sposób analogiczny jak na stropie (blaszki i kołki)? - rozumiem że odległości pomiędzy punktami mocowania nie mogą być zbyt duże, aby kanał nie "zwiesił" się. Nawet niewielkie opuszczenie kanału powtarzające się na całej długości rury da w sumie istotny dodatkowy opór. Dajcie znać co tym myślicie. Jeśli chcesz zobaczyć fotki jak wygląda BlueSky w zabudowie to wejdź na mojego fejsa... link w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts