Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elastyczne przewody wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

Po pierwsze to nie może być anemostatu na korytarzu! - Po drugie - lepsze od rysunku - który i tak nie jest "wykonawczym" jest czytelniejsza lista pomieszczeń z ich m2 i funkcją - podstawą cichych przepływów są dobrane średnice kanałów do centrali .

A wybór centrali... bardzo cicha i tania w eksploatacji - przy tym bardzo solidna .

Dziękuję za odpowiedź.

Wzorując się na tabelace użytkownika Konrad wykonałem swoją i wydaje mi się że nie bardo to wszystko pasuje.

Jakby mógł Pan to skomentować dziękuję .wylicznia went.jpg

PS jeśli chodzi o hol na poddaszu myślałem o sytuacji gdzie będzie suszone tam pranie i dlatego pomyślałem o wywiewie w tym miejscu .

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na myśli miałem niezrównoważenie w tym jednym pomieszczeniu Nawiew (60m3 i wywiew 30m3) ten nadmiar powietrza kierował się pod drzwiami w stronę łazienki

Bo...

O ile w dzień tylko nawiew 30m3/h w większej sypialni 2os. będzie ok, to w nocy musiałbym zwiększać wydajność wentylacji a wszyscy robią odwrotnie to jest nocą obniżają Czy może źle rozumuję?

KondiM u ciebie za mało wywiewu choć nie jestem ekspertem wentylacja nie jest zrównoważona i pewnie będzie wymagała

różnych od siebie wentylatorów w rekuperatorze teraz masz 240do150

w łazience poddasza u siebie zwiększyłem na 3x75 u ciebie proponuję też zwiększyć wymianę czytałem że powinna być ok 5 po tym dołożeniu mam 240do240

w sypialni poddasza tej większej masz 2x75 i właśnie nad tym teraz się zastanawiam czytaj te kilka ostatnich postów (zwiększając nawiew powinienem też zwiększyć wywiew) jak odejmiesz w sypialni a dodasz w łazience będziesz miał tą samą zagwozdkę co ja

KondiM u ciebie za mało wywiewu choć nie jestem ekspertem wentylacja nie jest zrównoważona i pewnie będzie wymagała

różnych od siebie wentylatorów w rekuperatorze teraz masz 240do150

w łazience poddasza u siebie zwiększyłem na 3x75 u ciebie proponuję też zwiększyć wymianę czytałem że powinna być ok 5 po tym dołożeniu mam 240do240

w sypialni poddasza tej większej masz 2x75 i właśnie nad tym teraz się zastanawiam czytaj te kilka ostatnich postów (zwiększając nawiew powinienem też zwiększyć wywiew) jak odejmiesz w sypialni a dodasz w łazience będziesz miał tą samą zagwozdkę co ja

Konrad79

Małe poprawki zwiekszyłem wywyiew w kuchni parteru na 90m3/h i generalnie parter mi sie równoważy.

Co do poddasza dając nawet 3x75 do łazienki i tak brakuje jeszcze 30m3/h żeby było 240nawiem i 240 wywiew (rozumiem że tak ma być) i dla tego myślałem o

tym holu na poddaszu. Generalnie poddasze będzie odseparowane od parteru na klatce schodowej przy wejściu na poddasze będzie ścianaka działowa z drzwiami ( nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) . Wklejam tabelka poprawioną .wylicznia went2.jpg

Co do dużej sypialni to mam wymiane 0,98 wiec chyba jest ok.

Kondim (też Konrad na marginesie :D )

Konrad79

Małe poprawki zwiekszyłem wywyiew w kuchni parteru na 90m3/h i generalnie parter mi sie równoważy.

Co do poddasza dając nawet 3x75 do łazienki i tak brakuje jeszcze 30m3/h żeby było 240nawiem i 240 wywiew (rozumiem że tak ma być) i dla tego myślałem o

tym holu na poddaszu. Generalnie poddasze będzie odseparowane od parteru na klatce schodowej przy wejściu na poddasze będzie ścianaka działowa z drzwiami ( nie wiem czy ma to jakieś znaczenie) . Wklejam tabelka poprawioną .[ATTACH=CONFIG]236689[/ATTACH]

Co do dużej sypialni to mam wymiane 0,98 wiec chyba jest ok.

Kondim (też Konrad na marginesie :D )

witam

równoważyć nie musisz na na danych poziomach - przecież dom masz otwarty

pozdrawiam

I będziesz szukał gdzie tu jeszcze dołożyć wywiew bo w tej sypialni ja też chcę mieć wymianę ok 1 a 1x75 zapewni mi to tylko gdy wentylacja pracuje na wyższym biegu

Jeżeli ktoś to czyta a ja pisze bzdury proszę o opinię- tematem wentylacji zajmuję się może 2 tygodnie;)

Czesc Konrad,

Wiem, o czym piszesz. Wedlug pana TB nie powinienes tak do konca patrzec na kubature pomieszczenia, a jedynie na planowana ilosc osob w pomieszczeniu. Wg. moich wyliczen wynika, ze 1 osoba = 1 przewod 75/63, wiec jak planujesz sypialnie na 2 osoby, to ja dalbym 2 przewody.

Inna sprawa jest zrownowazenie nawiewu i wylotu. Nie jest tak, ze ilosc kanalow musi byc taka sama na nawiewie i wylocie. Jesli wentylatory pracuja symetrycznie, to po prostu predkosc w kanalach na nawiewie i wyciagu bedzie inna, ale ilosc powietrza podobna (podobna, bo przy wiekrzej predkosci wzrosna opory przeplywu, ale jak to juz wczesniej MATKOR napisal - nieznacznie).

Przy wyciagu predkosc powietrza nie jest tak istotna, o ile nie przesadzi sie z nia (i anemostat nie zacznie gwizdac).

Jesli szukasz miejsca na wyciagi, to ja bym dal 3 kanaly do lazienki na gorze i 3 kanaly do kuchni.

Do skrzynki dalbym dolot fi 160. (Dream onyx 400 ma takie krucce przy wydajnosci max 400 m3).

Pozdr

Olek

Na myśli miałem niezrównoważenie w tym jednym pomieszczeniu Nawiew (60m3 i wywiew 30m3) ten nadmiar powietrza kierował się pod drzwiami w stronę łazienki

Bo...

O ile w dzień tylko nawiew 30m3/h w większej sypialni 2os. będzie ok, to w nocy musiałbym zwiększać wydajność wentylacji a wszyscy robią odwrotnie to jest nocą obniżają Czy może źle rozumuję?

Mniej zużywamy O2 śpiąc i mniej wilgoci jest "produkowane" . Tak naprawdę Pan się nie przejmuje poszczególnymi pokojami, tylko całością nawiewu . Dwa gazy o których w wentylacji głównie chodzi (CO2 i H2O ) to gazy "najszybsze" - mają największa dyfuzję.

Proszę sobie zrobić doświadczenie z nieporównywalnie wolniejszymi cząstkami, które można poczuć - np. dym z papierosa czy zmywać do paznokci.

Niech osoba wrażliwa na dym - najlepiej nie paląca w domu w którym się na co dzień nie pali, siedzi w jakimś pokoju, a w innym niech ktoś zapali, czy otworzy aceton. Przekona się Pan jak szybko dotrze to do osoby w innym pokoju. A CO2 i H2O to gazy cieplarniane - więc najszybsze!

poddasze będzie odseparowane od parteru na klatce schodowej przy wejściu na poddasze będzie ścianaka działowa z drzwiami ( nie wiem czy ma to jakieś znaczenie)

Ale to będa drzwi wewnętrzne?

Takie powinny (wg przepisów?) mięc otworów/przerw zdaje się na 220 cm².

To spokojnie pozwoli na zrównoważenie kilku przewodów 75mm

Jak by było mało ;) , można drzwi podciąć, wstawić kratkę, czy użyć jakichś b. przewiewnych (łazienkowych).

Ale to będa drzwi wewnętrzne?

Takie powinny (wg przepisów?) mięc otworów/przerw zdaje się na 220 cm².

To spokojnie pozwoli na zrównoważenie kilku przewodów 75mm

Jak by było mało ;) , można drzwi podciąć, wstawić kratkę, czy użyć jakichś b. przewiewnych (łazienkowych).

Tak to będą drzwi wewnętrze przesuwne .

Wnioskując z wypowiedzi poprzedników stosunek 240nawiew do 210 wywiew jest ok.

Salon 3x75 (2 anemostaty), kuchnia 3x75, sypialnia 2x75 (dwie osoby) , łazienka na poddaszu 3x75 reszta po 1x75 .

Czyli generalnie to co w tabelce powyżej. Skrzynki rozdzielcze 160/8x75 (i tu putanie czy dać na wywiewie taka sama czy 7x75) , 9x anemostat + czerpnia i wyrzutnia. I tu pojawia się kolejne pytanie czy można do wyrzutni wykorzystać kominki wentylacyjne w dachówkach tzn zostaną mi 3szt i myślałem aby je spiąć

razem 2 szt lub 3 co o tym sadzicie ?

Witam ponownie, poprawiłem swoje obliczenia, wyszło coś takiego:

obliczenia.jpg

Dom parterowy, strop ocieplony, przewody na stropie.

Czy mógłby ktoś rzucić fachowym okiem na to czy jest w porządku?

ew proszę o kontakt osoby mogące dostarczyć rurki, skrzynki itp na I etap realizacji wentylacji w posadzce stropu

Edytowane przez misiupl

Jeszcze umieszczę tu efekt finalny - dla potomnych;) co by wiedzieli Co popełniłem z pomocą tego forum a i może się komuś przydaWM.jpgParter.jpgpoddasze.jpg

Całość kosztuje mnie bez centrali i rozprowadzenia wyrzutni i czerpni 4tys.

-150mb rury wentylacyjnej 75(64) pe-flex z powłaką

-2szt skrzynka rozprężna 10x75 1x160

-10szt skrzynek rozprężnych pod anemostat

i materiały montażowe typu uszczelki, taśmy mocowania i anemostaty

Na WM przeznaczyłem 10tysPLN powinno się udać -może lekko przekroczyć tą kwotę

;) proszę się nie śmiać ale jak obliczyć dla jakiej prędkości ja mam obliczoną tabelę zakładałem 30m3/hn ale przy jakiej prędkości?

Patrząc na tabelę kolegi misiupl on zakłada przy identycznej rurze przepływ 22m3/h 2m/s przy 5m/s wzrośnie do 55m3/h

od razu przepraszam że ci nie pomogę bo nie chcę coś namieszać ale salony mamy podobne system ten sam ja u siebie mam nawiew 4x75(64) a i tak byłem pewien że to za mało Jakieś imprezy pewnie będą w salonie Czy u siebie zakładasz wymianę na 3 biegu centrali 1,2 (5m/s)

Wstawie tu moją tabelę po zmianie przy twoich założeniach ja w salonie przy 5m/s mam wymian 1,8 na h

jjj.jpg

Ja zakładałem że centrala ma pracować na 1wszym biegu = przy małym poborze prądu (taki miałem zamiar) ale szczerze nie wiem jak to będzie i czy tak wyszło więc nie pomogę

Wszystko liczyłem od tyłu bez rekuperatora bo teraz kończę zabudowę poddasza i ukrywam tam rury itp. na przyszłość mam już wentylację grawitacyjną i z nią się wprowadzam.

odpalenie WM przewiduję optymistycznie na 2015r

;) proszę się nie śmiać ale jak obliczyć dla jakiej prędkości ja mam obliczoną tabelę zakładałem 30m3/hn ale przy jakiej prędkości?

DN75

................2 m/s 2.5 m/s 3 m/s

1 kanał 22 m³/s 28 m³/s 34 m³/s

2 kanały 44 m³/s 56 m³/s 68 m³/s

Patrząc na tabelę kolegi misiupl on zakłada przy identycznej rurze przepływ 22m3/h 2m/s przy 5m/s wzrośnie do 55m3/h

od razu przepraszam że ci nie pomogę bo nie chcę coś namieszać ale salony mamy podobne system ten sam ja u siebie mam nawiew 4x75(64) a i tak byłem pewien że to za mało Jakieś imprezy pewnie będą w salonie Czy u siebie zakładasz wymianę na 3 biegu centrali 1,2 (5m/s)

Zakładam pracę na I biegu np. onyx dream 400 (lub podobnej)

Na krotność nie patrzę, bo robiąc wcześniejsze wyliczenia wyszło mi grubo ponad 350m^3/h - powiedziano mi wtedy, że w domu to tak ok 150-200m^3/h będzie ok, a krotności to nie do domów jednorodzinnych.

Wszystko liczyłem od tyłu bez rekuperatora bo teraz kończę zabudowę poddasza i ukrywam tam rury itp. na przyszłość mam już wentylację grawitacyjną i z nią się wprowadzam.

odpalenie WM przewiduję optymistycznie na 2015r

również plan mam taki, żeby samemu położyć kanały (przed tynkami i wylewkami) a kupno i rozruch zlecę komuś za rok

A jakie są przeciwwskazania?

U mnie ma wyglądać tak[ATTACH=CONFIG]236895[/ATTACH]

Przeciwwskazania? Sama wentylacja!!!

Proszę sobie to wyobrazić !

1 - powietrze idzie po najmniejszym oporze !

2 - kanał wywiewny z łazienki i ten z przedpokoju przed łazienką idą do jednego miejsca

3- powietrze z pokoju wyjdzie kanałem w przedpokoju a łazienka nie będzie wentylowana lub będzie słabo wentylowana -

Anemostaty w ciągach komunikacyjnych są wykluczone ! "Odcinają" łazienki . Tego nie zrobi nikt kto zna się na wentylacji!!!

W tym co wypisuje na forum pan TB jest dużo racji sam miałem problem a i ręka mi drżała klepiąc zamówienie bo powiększyłem układ wentylacji (wbrew zaleceniom pana Tadeusza) a co za tym idzie zmieniłem skrzynkę zbiorczą z 8 na 10 króćców

Choć pan TB ma też wielu przeciwników mi akurat pomógł w podjęciu decyzji