plusfoto 23.01.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Przeciwwskazania? Sama wentylacja!!! Proszę sobie to wyobrazić ! 1 - powietrze idzie po najmniejszym oporze ! 2 - kanał wywiewny z łazienki i ten z przedpokoju przed łazienką idą do jednego miejsca 3- powietrze z pokoju wyjdzie kanałem w przedpokoju a łazienka nie będzie wentylowana lub będzie słabo wentylowana - Anemostaty w ciągach komunikacyjnych są wykluczone ! "Odcinają" łazienki . Tego nie zrobi nikt kto zna się na wentylacji!!! OK. Argument z którym muszę się zgodzić. Muszę zatem pogonić tego projektanta aby naniósł stosowne poprawki. Dzięki W tym co wypisuje na forum pan TB jest dużo racji sam miałem problem a i ręka mi drżała klepiąc zamówienie bo powiększyłem układ wentylacji (wbrew zaleceniom pana Tadeusza) a co za tym idzie zmieniłem skrzynkę zbiorczą z 8 na 10 króćców Choć pan TB ma też wielu przeciwników mi akurat pomógł w podjęciu decyzji W sprawach wentylacji całkowicie się zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.01.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Przeciwwskazania? Sama wentylacja!!! Proszę sobie to wyobrazić ! 1 - powietrze idzie po najmniejszym oporze ! 2 - kanał wywiewny z łazienki i ten z przedpokoju przed łazienką idą do jednego miejsca 3- powietrze z pokoju wyjdzie kanałem w przedpokoju a łazienka nie będzie wentylowana lub będzie słabo wentylowana - Anemostaty w ciągach komunikacyjnych są wykluczone ! "Odcinają" łazienki . Tego nie zrobi nikt kto zna się na wentylacji!!! witam zgadzam się w ciągach komunikacyjnych w domach mieszkalnych nie daje się anemostatów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 23.01.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Misiupl Te dane DN75 to są z karty katalogowej producenta przewodu 75(63) czy je wyliczyłeś? dane dla DN75 są ze strony producenta Centralę masz już wybraną czyli masz też obliczenia? 2m/s masz na pierwszym biegu? czy 5m/s? wyliczenia są dla I biegu tj potrzebuję centrali która przy sprężu ok 120Pa ma wydajność ok 180m^3/h strata 120Pa to mocno szacunkowa strata najdłuższego kanału ps. trochę wyjeśnienia jest w tym podręczniku na stronie 23: http://www.el-team.com.pl/wp-content/uploads/2011/04/KWL_in1.pdf Dość zwięźle opisane jest tak to wszystko projektować. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez misiupl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.01.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 OK. Argument z którym muszę się zgodzić. Muszę zatem pogonić tego projektanta aby naniósł stosowne poprawki. Dzięki Przyznam, że coraz więcej takich błędów pojawia się - głownie z rekuperatory.pl Szkoda, że tam opierają się na Śp. Maksymilianie Malickim . Wentylacja domowa, nie ma nic wspólnego z przemysłową. Przy tak małych strumieniach - kanał w przedpokoju odetnie łazienkę. Można to oczywiście zakręcić, tylko po co w takim razie robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Przyznam, że coraz więcej takich błędów pojawia się - głownie z rekuperatory.pl To akurat nie spod jego ręki wyszło zresztą nie stać mnie na tą firmę. Ale też od firmy którą pan zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 23.01.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Mam pytanie, bo właśnie przeglądam ponownie SPW "Wytyczne dla instalacji wentylacyjnej..." i Panowie napisali, że normalny bieg centrali (obliczenia) powinny być wykonywane dla II biegu. Na forum większość obliczeń jest robiona dla I biegu, jako, że jest mniej prądożerny. Ktoś mi to wyjaśni może ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.01.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 dane dla DN75 są ze strony producenta wyliczenia są dla I biegu tj potrzebuję centrali która przy sprężu ok 120Pa ma wydajność ok 180m^3/h strata 120Pa to mocno szacunkowa strata najdłuższego kanału ps. trochę wyjeśnienia jest w tym podręczniku na stronie 23: http://www.el-team.com.pl/wp-content/uploads/2011/04/KWL_in1.pdf Dość zwięźle opisane jest tak to wszystko projektować. Szanowny Panie - proszę się tym nie przejmować - to sztuka dla sztuki - tak by inwestor myślał, że to Bóg wie jacy fachowcy! Po pierwsze - to są charakterystyki przewodów przy wentylacji z jednym wentylatorem - nawiew lub wywiew. Jeżeli jest szczelny dom (PN13829) i wentylator nawiewny a drugi wywiewny i na obu ma Pan po np. 150m3 ( bo tyle Pan sobie ustawił ) to tyle przejdzie przez pokoje - kuchnię i łazienki. Po drugie - przykładowo - zakręt 90' to jak 3 mb kanału - tabele są do kanałów prostych - czy jest się więc czym przejmować - patrząc na ilość zakrętów? Lepiej zobaczyć czy centrala którą chcemy kupić, np 400m3/h ma przy oporach instalacji 200Pa 50m3/ 100m3/h czy może 350m3/h . Po trzecie - najważniejsza w domowej wentylacji jest NIESŁYSZALNOŚĆ - A o tym w "podręczniku" są tłumiki na centrali !!!! Po co ? centrale należy kupić taką co nie słychać jej bez kanałów na 1 biegu nawet jak ma wydajność 700m3/h!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.01.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Mam pytanie, bo właśnie przeglądam ponownie SPW "Wytyczne dla instalacji wentylacyjnej..." i Panowie napisali, że normalny bieg centrali (obliczenia) powinny być wykonywane dla II biegu. Na forum większość obliczeń jest robiona dla I biegu, jako, że jest mniej prądożerny. Ktoś mi to wyjaśni może ? Są dwa aspekty - jeden to, że centrale u nas są przewymiarowane - jedna z lepszych central DUOLIX jest przeznaczona ( w instrukcji) do 7 pomieszczeń nawiewnych i 5 wywiewnych i ma maksymalną wydajność 155m3/h Drugi aspekt to same liczenia - PO CO? skoro układ jest wywiewno nawiewny - samoregulujący ( skrzynka) i strumień zbyt mały by go zmierzyć i nim regulować 140 m3/h na do i 7 anemostatów nawiewnych to 20m3/h na anemostacie - Anemostat fi 80mm ( najmniejszy ) ma wg katalogu dokładność nastawu 50m3/h Balometr najdokładniejszy - mierzy z dokładnością 17m3/h a zaczyna mierzyć strumień od 40m3/h Sztuka dla sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 23.01.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Dziękuję za wyjaśnienia ! Szanowny Panie - proszę się tym nie przejmować - to sztuka dla sztuki - tak by inwestor myślał, że to Bóg wie jacy fachowcy! Po pierwsze - to są charakterystyki przewodów przy wentylacji z jednym wentylatorem - nawiew lub wywiew. Jeżeli jest szczelny dom (PN13829) i wentylator nawiewny a drugi wywiewny i na obu ma Pan po np. 150m3 ( bo tyle Pan sobie ustawił ) to tyle przejdzie przez pokoje - kuchnię i łazienki. Po drugie - przykładowo - zakręt 90' to jak 3 mb kanału - tabele są do kanałów prostych - czy jest się więc czym przejmować - patrząc na ilość zakrętów? Lepiej zobaczyć czy centrala którą chcemy kupić, np 400m3/h ma przy oporach instalacji 200Pa 50m3/ 100m3/h czy może 350m3/h . Po trzecie - najważniejsza w domowej wentylacji jest NIESŁYSZALNOŚĆ - A o tym w "podręczniku" są tłumiki na centrali !!!! Po co ? centrale należy kupić taką co nie słychać jej bez kanałów na 1 biegu nawet jak ma wydajność 700m3/h!!! Oczywiście nikt nie będzie liczył ilości (znikomej) zakrętów instalacji PE Co do doboru centrali, to liczymy łączne straty na kanale od czerpni do najdalszego anemostatu? Czy może czerpnia-anemostat + anemostat-wyrzutnia? Bo w sumie w dwóch różnych opracowaniach znalazłem dwa sposoby przy czym oczywiście podane były normy, których oczywiście nie sprawdziłem Edytowane 23 Stycznia 2014 przez misiupl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.01.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Dziękuję za wyjaśnienia ! Oczywiście nikt nie będzie liczył ilości (znikomej) zakrętów instalacji PE Co do doboru centrali, to liczymy łączne straty na kanale od czerpni do najdalszego anemostatu? Czy może czerpnia-anemostat + anemostat-wyrzutnia? Bo w sumie w dwóch różnych opracowaniach znalazłem dwa sposoby przy czym oczywiście podane były normy, których oczywiście nie sprawdziłem Jeżeli coś potrzebuję wiedzieć to mierzę opory instalacji nie liczę. Chociażby dlatego, że nie znam oporów wymiennika, czerpni z siatką, filtrów zmieniających opór w czasie eksploatacji - już same filtry mają większy opór niż kanały, sam wymiennik ma większy opór niż kanały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 23.01.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Co do doboru centrali, to liczymy łączne straty (...) Opór czerpnia - najbliższy nawiew + opór najbliższy wywiew - wyrzutnia. Zakładając że dom szczelny . Wyjdzie pesymistyczne oszacowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 23.01.2014 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Przeciwwskazania? Sama wentylacja!!! Proszę sobie to wyobrazić ! 1 - powietrze idzie po najmniejszym oporze ! 2 - kanał wywiewny z łazienki i ten z przedpokoju przed łazienką idą do jednego miejsca 3- powietrze z pokoju wyjdzie kanałem w przedpokoju a łazienka nie będzie wentylowana lub będzie słabo wentylowana - Anemostaty w ciągach komunikacyjnych są wykluczone ! "Odcinają" łazienki . Tego nie zrobi nikt kto zna się na wentylacji!!! Brednie. Ciśnienie w łazience czy przedpokoju(o ile nie odzieli się ich szczelnymi drzwiami) będzie takie samo, więc i przepływy per kanał będą takie same, jak przy wszyskich kanałach umieszczonych w łazience. Nic sie nie "odcina" Anemostatów nie daje się w przedpokojach z tego prostego powodu że są wentylowane poprzez nawiewy i wywiewy pomieszczeń które łączą. Ale jak ktoś chce sobie przechodnią garderobe przewentylować - proszę bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.01.2014 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Brednie. Ciśnienie w łazience czy przedpokoju(o ile nie odzieli się ich szczelnymi drzwiami) będzie takie samo, więc i przepływy per kanał będą takie same, jak przy wszyskich kanałach umieszczonych w łazience. Nic sie nie "odcina" Anemostatów nie daje się w przedpokojach z tego prostego powodu że są wentylowane poprzez nawiewy i wywiewy pomieszczeń które łączą. Ale jak ktoś chce sobie przechodnią garderobe przewentylować - proszę bardzo.Pisze Pan "brednie" a potem powtarza to samo! Łazienka ma przeważnie zamknięte drzwi nie zawsze z wielka kratką. ale nawet wielka kratka nie spowoduje, by powietrze z pokoju przeszło przez łazienkę jak ma przed łazienką anemostat do tego samego wywiewu co ww łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.01.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 no cóż - ostatnio byłem w domu gdzie anomostaty w pokojach był w odległości 1,5 m od drzwi. Pozostałe 3 m pokoju miało się zwentylować chyba za pomocą modlitw. Fachowców nie brakuje. TB dopóki nie zacznie schodzić na tematy poboczne to w wentylacji jest merytoryczny. I, o dziwo, ma o niej pojęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 24.01.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Pisze Pan "brednie" a potem powtarza to samo! Nie. Ja twierdze że dodanie anemostatu w korytarzu przed łazienką nie wpłynie mierzalnie na wentylacje samej łazienki. Pan twierdzi przeciwnie: powietrze z pokoju wyjdzie kanałem w przedpokoju a łazienka nie będzie wentylowana lub będzie słabo wentylowana - Anemostaty w ciągach komunikacyjnych są wykluczone ! "Odcinają" łazienki co jest brednią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 24.01.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 to w wentylacji jest merytoryczny. I, o dziwo, ma o niej pojęcie. Raczej ma ogromną wiedzę praktyczną, teorie już sobie dorabia raz słusznie, raz nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.01.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Nie. Ja twierdze że dodanie anemostatu w korytarzu przed łazienką nie wpłynie mierzalnie na wentylacje samej łazienki. Pan twierdzi przeciwnie: co jest brednią. Kolega jest w "mylnym błędzie" Przekonasz się o tym po zrobieniu pierwszej kupy. Na szczęście sposób naprawy będziesz miał dośc prosty - drabina i zakręcisz na głucho anemostat w korytarzu. Możesz tego uniknąć nie montując go wcale (jest po prostu zbędny) ale jeśli już koniecznie chcesz się przekonać to zrób tak jak myślisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 24.01.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Kolega jest w "mylnym błędzie" Przekonasz się o tym po zrobieniu pierwszej kupy. Na szczęście sposób naprawy będziesz miał dośc prosty - drabina i zakręcisz na głucho anemostat w korytarzu. Możesz tego uniknąć nie montując go wcale (jest po prostu zbędny) ale jeśli już koniecznie chcesz się przekonać to zrób tak jak myślisz . witam a propos "kupy": http://wiadomosci.wp.tv/i,Niekonwencjonalne-toalety-w-Soczi,mid,1390066,index.html?_ticrsn=3&ticaid=512143#m1390066 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 24.01.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Na szczęście sposób naprawy będziesz miał dośc prosty - drabina i zakręcisz na głucho anemostat w korytarzu. Możesz tego uniknąć nie montując go wcale (jest po prostu zbędny). Ja nie dyskutuje o słusznosci/potrzebie istnienia anemostatu w korytarzu, ale o jego rzekomo radykalnym wpływie na wentylacje w samej łazience z wejściem w tym korytarzu. W łazience niewiele się zmieni wentylacyjnie czy taki anemostat w korytarzu będzie czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 24.01.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Przekonasz się o tym po zrobieniu pierwszej kupy. A! Kolega sugeruje że po wstawieniu wywiewu w korytarzu, powietrze będzie wypływac z łazienki przez drzwi (zamiast jak dotychczas wpływać), tak? I oczywiście, wpłynie wcześniej do łazienki wstecznie pracującym wywiem łazienkowym, no bo skąd? Z tej samej skrzynki do której będzie wpływać z korytarza? I tak w kółko? Toż to wentylacyjne perpetum mobile Niestety nobla nie będzie, wywiewy pozostaną wywiewami i zapachy z łazienki i korytarza polecą no reku. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez matkor uściślenie że przez drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts