matkor 06.02.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Przyklejam swoje pytanie by nie mnożyć nowych tematów. Nie ma nic złego w tematach zgodnych z treścią. Lepiej założyć nowy temat i wrzucić link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 06.02.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 (edytowane) (...) na stryszku, nad stropem parteru będzie 10cm docieplenia z wylewką Nie wiem czy mnie nie minęła odpowiedź, ale czemu nie można dodac styro na tyle aby przewody się zmeściły bez kombinowania? Edycja: Dodać styro, a zostawić te pierwotne 6 cm wylewki. Edytowane 6 Lutego 2014 przez matkor wyjaśnienie że chodzi o zwiększenie wysokości posadzki wraz z dodniem styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 06.02.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 matkorU mnie w miejscach gdzie przechodziły np. wystające ze styropianu rury kanalizacyjne (i tam styropian o 2cm wyższy) to płyta pękła mimo dania 4mm siatki stalowej -w tym miejscu wylewki mam tylko 3-4cm Na dole to samo mam między kuchnią a salonem miałem był uskok 2 cm - więc w kuchni jest o 2 cm mniej wylewki -tam również idealnie pękło mimo że dylatacja była 50 cm wcześniej (wylewki 6-7) Jeżeli porozciągasz po płycie rury na kształt pająka i nie będą schowane w styropianie na równo efekt osiągniesz ten sam tylko na większą skalęOd spodu płyta powinna być równa aby umożliwiała "pracę" i przesuwanie wylewki Z tego co czytałem to rury elastyczne są też sprzedawane o mniejszej średnicy (63) wewnętrzna 50mm? Co spowoduje podniesienie posadzki o 2cm u ciebie? masz schody (wylane) gdzie jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 06.02.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 U mnie w miejscach gdzie przechodziły np. wystające ze styropianu rury kanalizacyjne (i tam styropian o 2cm wyższy) to płyta pękła mimo dania 4mm siatki stalowej -w tym miejscu wylewki mam tylko 3-4cm (...) Ja pytam czemu nie moża podnieść poziomu pasadzaki na tyle, aby wylewki były prawidłowe (6cm) i rury w styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 06.02.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Sorki markor pomyliłem ten problem z wysokością to Krzysztof73 Jak ma miejsce (wysokość) schody nie lane (lub jeszcze nie wylane) okna nie wstawione to nawet 8cm styro może dać spokojnie Tutaj podał 12cm bo pewnie balkony wstawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof73 06.02.2014 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Nie wiem czy mnie nie minęła odpowiedź, ale czemu nie można dodac styro na tyle aby przewody się zmeściły bez kombinowania? Edycja: Dodać styro, a zostawić te pierwotne 6 cm wylewki. niestety nie można ponieważ są okna balkonowe zamontowane a żeby okna podnieść trzeba nadproże podkuwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 06.02.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Zawsze możesz zrobić jak ja. Kilka stron wcześniej jest mój projekt "dom w rododendronach 5" -i nie rozkładałem przewodów po stropie Jak sprawa nie piekli poszukaj jeszcze systemu płaskiego Jeżeli ktoś ma ci doradzić to raczej osoba zajmująca się tym na co dzień ja niestety temat wentylacji wałkuję od stycznia Gdyby nie system elastyczny nigdy bym się tego nie podjął tak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 06.02.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 niestety nie można ponieważ są okna balkonowe zamontowane a żeby okna podnieść trzeba nadproże podkuwać A z czego to naproże? Systemowe? Żelbet wieńca? W każdym razie absolutnie nie radze podkuwać stropów (w sensie na dłuższych odcinkach). Chyba pozostaje Ci wersja Konrada79. Zysk z WM jest spory, a strata przez miejscami cieńszą izolacje na ich tle b. mała. Albo jechać nad KG sufitu parteru. O ile taki sufit jest planowany/możliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 12.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam,Co sądzicie o systemie sprzedawanym przez Alnora FLX-REKU?http://www.alnor.com.pl/produkty_pl/FLX-system-produkty/Przewody-elastyczne-FLX.htmlczy to są polskie produkty?liczą sobie 350 zł brutto za 50mb przwodu 75/63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.02.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 liczą sobie 350 zł brutto za 50mb przwodu 75/63 to AROT jest tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.02.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 to AROT jest tańszy no rześ odpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.02.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 no rześ odpowiedział Niestety - ale alnor ( firma wentylacyjna) sprzedaje przewody osłonowe do kabli ( czarne wewnątrz i mają przewleczoną żyłkę-pilota do przeciągnięcia kabli w środku). Nazywa je "bez wkładki antybakteryjnej") Wentylacyjne są sporo droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 13.02.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Podałem cenę białych w środku. Antybakteryjne oferują po 9 zł Znalazłem też coś takiego dla wymagąjącychhttp://www.rurywentylacyjne.pl/ Dostawców jak "mrówków" - co tu wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.02.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Podałem cenę białych w środku. Antybakteryjne oferują po 9 zł Znalazłem też coś takiego dla wymagąjących http://www.rurywentylacyjne.pl/ Dostawców jak "mrówków" - co tu wybrać... Alnor nie sprzedaje przewodów białych w środku - nawet jasnych w środku. Pan się nie sugeruje zdjęciem . A te FRÄNKISCHE po 20 - 30zł /m! Edytowane 13 Lutego 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.02.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Alnor nie sprzedaje przewodów białych w środku - nawet jasnych w środku. Pan się nie sugeruje zdjęciem . na swojej stronie chwalą się Atestem Higienicznym na kanały FLX-HDPE tzn wg katalogu niebieskie na zew i białe w środku cena wg oferty z dnia dzisiejszego wynosi 8,24netto/mb za wersję ze srebrem sugeruje Pan, że dostarczane przez nich przewody to nie te poddane badaniom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.02.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 na swojej stronie chwalą się Atestem Higienicznym na kanały FLX-HDPE tzn wg katalogu niebieskie na zew i białe w środku cena wg oferty z dnia dzisiejszego wynosi 8,24netto/mb za wersję ze srebrem sugeruje Pan, że dostarczane przez nich przewody to nie te poddane badaniom? Nie !! Te przewody z dodatkami związków srebra mają ciemno szary środek i są OK! ale nie kosztują 350zł/50m brutto !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.02.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Nie !! Te przewody z dodatkami związków srebra mają ciemno szary środek i są OK! ale nie kosztują 350zł/50m brutto !!! [ATTACH=CONFIG]242534[/ATTACH] nie zrozumiałem należycie oczywiście cena bliżej 500 niż 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.02.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Niestety oba rodzaje kanałów ( te czarne i szare ) są sprzedawane jako wentylacyjne - tylko te szare jako antybakteryjne a czarne nie! Natomiast u producenta, te czarne są określone jako osłonowe do kabli. Świadczy też o tym, żyłka- pilot w rurze czarnej (wewnątrz) do przewlekania kabli. Natomiast białych kanałów nie mają poza zdjęciem. Związki srebra są szare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 13.02.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Gdyby kolega krzysztof miał 10cm styropianu to nie miał by problemu umieścić w nim przewodów a nawet skrzynek rozdzielczych Mam pytanie zmienić dobieg tej rury (mocno odgiętej), nie pęknie przy takim zagięciu Mój "doradca" proponuje dać tam kolanko [ATTACH=CONFIG]240809[/ATTACH] Rury będą jeszcze silikonowane i pójdzie na to taśma aluminiowa wzmocniona Jeszcze odnośnie wyginania kanałów TK to czy da się je bez problemu wygiąć o 90o. Np w przypadku zejścia ze stropu piętra w dół na parter? Bo właśnie jestem na etapie projektowania własnej instalacji i zastanawia mnie czy takie manewry mają senes? Może lepiej dać po dwie skrzynki rozdzielcze na piętro i na parter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 13.02.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 A chcesz je wygiąć na stropie i zejść w dół czy może pod stropem?Konieczne będzie podkucie stropu tuż przed zejściem przewodu lub podniesienie rury kilka centów wyżej (ewentualnie przepust mocno owalny;))Rura nie ma pamięci dąży do wyprostowania przy zgięciu 90 jest to już sporawa siła, ale da się - co nie znaczy że to dobre rozwiązanie ja miałem cykora i tą swoją mocno zgiętą poprowadziłem inną trasą i teraz jest oki ma tylko łagodny łuk Rura ma dość mały promień skrętu więc pewnie tak była projektowana i w przypadku nie występowania szkodliwych warunków wytrzymać w zgięciu te kilkadziesiąt lat (oby) Już teraz mam obawy czy te skrzynki z nierdzewki "na wyciągu" wytrzymają 5-10lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts