Tomasz Brzęczkowski 13.03.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Panie odpowiada Pan czasem na wiadomości priv, czy nie jest Pan zainteresowany potencjalnym klientem? Staram się odpowiadać. mam problemy z odpowiedzią, gdy wiadomości priv, po prostu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 13.03.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) Czy teraz po poprawce może tak zostać? czy za dużo jest nawiewów na poddaszu? Chciałbym przed zalaniem stropów wiedzieć gdzie porobić otwory pod wentylację, konkretnie jeszcze nie wiem jaki rekuperator. Piwnica Parter Poddasze Edytowane 13 Marca 2014 przez Lisciok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 13.03.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 (edytowane) czy za dużo jest nawiewów na poddaszu? Wg mnie wersja z wywiami w garderobach była lepsza. Miałbyś ładna cyrkulacje jednego przewodu przez drzwi sypialnia garderoba (pewnie jakies mało szczelne/wyciszone). Teraz masz dwa razy więcej do przepchania (2 rurki nawiewowe) przez raczej szczelniejsze drzwi sypialnia-hol i dalej (po części) w dół po schodach. 2) Dodałbym nawiew w piwncy w skrajne dolnym pomieszczeniu, tym bardziej, jakby miały być jakieś szczelne drzwi parter-piwnica. P.S. Ten wątek jest o przewodach wentylacji. Prośby o sprawdzenie instalacji proszę wrzucac do innych wątków. Edytowane 13 Marca 2014 przez matkor ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.03.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 W czystych, suchych pomieszczeniach tylko nawiew! Garderoba jest czysta i sucha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 13.03.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 P.S. Ten wątek jest o przewodach wentylacji. Prośby o sprawdzenei instalacji proszę wrzucac do innych wątków. OK, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 13.03.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 W czystych, suchych pomieszczeniach tylko nawiew! Garderoba jest czysta i sucha! Jakies argumenty ? Ja podałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.03.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Jakies argumenty ? Ja podałem. To przepraszam, ale nie widzę. Wywiewy powietrza zepsutego robi się prze kuchnie i łazienki. Im mniejsza ilość wywiewów tym lepiej. Łazienki i kuchnia powinny mieć silną wentylację i nie należy jej osłabiać. W garderobie, spiżarce - nic albo nawiew. Jeżeli garderoba jest przy sypialni, to nawiew można zrobić w garderobie a nie robić w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 13.03.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Wywiewy powietrza zepsutego robi się(...) to nawiew można zrobić w garderobie a nie robić w sypialni. Wszystko prawda, tylko nijak się ma do Pańskiej lansowenaj tezy: W czystych, suchych pomieszczeniach tylko nawiew! Jak ktoś ma deficyt wywiewów w bilansie domu, jak najbardziej może sobie zrobić wywiew w czystym i suchym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.03.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Wszystko prawda, tylko nijak się ma do Pańskiej lansowenaj tezy: Jak ktoś ma deficyt wywiewów w bilansie domu, jak najbardziej może sobie zrobić wywiew w czystym i suchym pomieszczeniu. Skąd "deficyt" ? Przy kanałach pe daje się na wywiewie 2 lub 3 na anemostat a przy kanałach izolowanych - większe średnice. Weźmy przykład: Dom 170m2 centrala 400m3/h - V minimalna 130m3/h V maksymalna 400m3/h. Kanały PE 75/63mm . salon i 4 pokoje i garderoba kuchnia 2 łazienki i mały wc. - kanał główny - 160mm ( 200cm 2) Na kanale 75/63mm mamy przy 2m/sek 22m3/h przy 5m/sek 55m3/h. dwie skrzynki rozdzielcze 160mm/8 x 75. Salon 3 pokoje po 1 i garderoba 1 wywiew kuchnia 2 kanały, główna łazienka 3 kanały druga 2 i wc 1 - jaki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 14.03.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Hmm... przeciągnąć (wyciągnąć) przez pomieszczenia brudne czyli łazienki i kuchnie całe powietrze? Ok. jeśli domek mały - centrala mała ale jeśli większy? Powiedzmy 700m3/h przez 3 pomieszczenia? Toż to huragan i gwizd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.03.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Hmm... przeciągnąć (wyciągnąć) przez pomieszczenia brudne czyli łazienki i kuchnie całe powietrze? Ok. jeśli domek mały - centrala mała ale jeśli większy? Powiedzmy 700m3/h przez 3 pomieszczenia? Toż to huragan i gwizd. Okap kuchenny ma 500m3/h i łaba nie urywa. Jak ktoś bedzie dawał do domku 120-170m3/h ciagła wentylację 700m3/h - będzie się wtedy o tym myślało, na razie praktyka i przepisy podają 50m3/h łazienki 30 m3/h ( lub 70 m3/h jak gaz) kuchnie - ponieważ ci co maja wentylację mechaniczna doskonale wiedzą, że chodzi ona na około 150m3/h - więc dwie łazienki + kuchnia za wywiew wystarczą!!! Nie robi się anemostatów w ciągach komunikacyjnych !!! I wywiewów z "czystych" pomieszczeniach. Edytowane 14 Marca 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 15.03.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Pytanie do praktyków, czy ocieplacie kanały elastyczne peflex, czy ocieplacie skrzynki rozprężne i rozdzielcze? Jeżeli tak to czym wełną, pianką...? Rury idące w warstwie styropianu pod wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.03.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Pytanie do praktyków, czy ocieplacie kanały elastyczne peflex, czy ocieplacie skrzynki rozprężne i rozdzielcze? Jeżeli tak to czym wełną, pianką...? Rury idące w warstwie styropianu pod wylewką. A jaka centrala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toek_1410 15.03.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 podbijam pytanie!!! mam ten sam problem,a centrala w moim przypadku to onyx dream 200! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.03.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Przy wymienniku RS160 ( taki jest między innymi w Onyxach - można w strefie ogrzewanej puszczać kanały nieizolowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.03.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Nie tylko w Onyxach, lecz praktycznie we wszystkich dobrych rekuperatorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toek_1410 15.03.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Przy wymienniku RS160 ( taki jest między innymi w Onyxach - można w strefie ogrzewanej puszczać kanały nieizolowane . Tak tylko w moim przypadku kanały będą biegły na nieogrzewanym strychu. Dlatego mam pytanie-czy położenie kanałów na stropie żelbetowym i obłożenie ich dokładnie styropianem gr.20cm.czy może najpierw położyć 5cm styro i na to kanały i później 15cm styro na wierzch???? styropianu chce użyć dlatego ze mam zamiar zrobić wylewkę i używać strychu jako graciarni.A może lepszym rozwiązaniem jest obłożenie kanałów pe-flex każdy osobo wełną i dopiero wtedy styro???? prosiłbym o radę czy styropian wystarczy czy nie???(czy nie będzie się robił wilgotny d kanałów???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.03.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Tak tylko w moim przypadku kanały będą biegły na nieogrzewanym strychu. Dlatego mam pytanie-czy położenie kanałów na stropie żelbetowym i obłożenie ich dokładnie styropianem gr.20cm.czy może najpierw położyć 5cm styro i na to kanały i później 15cm styro na wierzch???? styropianu chce użyć dlatego ze mam zamiar zrobić wylewkę i używać strychu jako graciarni.A może lepszym rozwiązaniem jest obłożenie kanałów pe-flex każdy osobo wełną i dopiero wtedy styro???? prosiłbym o radę czy styropian wystarczy czy nie???(czy nie będzie się robił wilgotny d kanałów???) Może Pan połozyć kanały izolowane 63mm lub 68mm a jak Pan chce kanały PE do jest do nich bardzo tania izolacja - naciąga się ja na kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.03.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Nasza firma stosując kanały PE (nie stosujemy PE - FLEX) montuje kanały na styropian w 3 warstwach. 2 + 8 + 10 cm.2 cm - aby nie leżały kanały na stropie8 cm - aby dokładnie "obejmowały" kanały o wysokości 75mm10 cm - izolacja powyżej kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toek_1410 15.03.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Może Pan połozyć kanały izolowane 63mm lub 68mm a jak Pan chce kanały PE do jest do nich bardzo tania izolacja - naciąga się ja na kanał. Wielkie dzięki za pomoc! Czyli mam rozmieć że samo obłożenie styropianem nie wystarczy? A co z wilgocią od kanałów??A istnieje taka izolacja na kanały pe-flex średnicy 75mm,bo takie zastosuje?? może jakaś nazwa lub sklep na priv,, żeby reklamy nie robić! A tak w ogóle można się z panem skontaktować jakoś telefonicznie,bo mam parę pytań?? oczywiście nie ma nic za darmo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts