Tomasz Brzęczkowski 25.03.2014 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Panowie mam takie może głupie pytanie - czy szacując ogólny opór instalacji wg powyższego należy zsumować wszystkie opory ze wszystkich "gałęzi" systemu czy też jako opór ogólny przyjmujemy opór "największy" - czyli powiedzmy z tej "gałęzi" która ma go największego? Sumując jakoś mi to dużo wychodzi - mam 10 kanałów, niech będzie nawet średnia 10m to już będzie 300Pa? Dlaczego? równoległe kanały to opór spada Im więcej tym bardziej. Dlatego robi się na małych optymalnych średnicach. Poza tym - nie ma tego w polskich podręcznikach - by zmniejszyć opór i hałas nie robi się na gładkich ściankach. Najlepiej opór instalacji zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 25.03.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 czy szacując ogólny opór instalacji wg powyższego należy zsumować wszystkie opory ze wszystkich "gałęzi" systemu czy też jako opór ogólny przyjmujemy opór "największy" (...) Do szacowania, wybierz średnią dlugość "gałęzi" i oszacuj dla niej różnicę ciśnień ("opór"). Ta róznica jest taka sama na każdej z gałezi więc do szacunku oporu całości instalacji dodajesz ją tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 25.03.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 I o to chodziło, czyli jedna gałąź, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.03.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 ...by zmniejszyć opór i hałas nie robi się na gładkich ściankach. Co za matolstwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 25.03.2014 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Spirówka? a jak potem ze skrzynką rozprężną? zamawiać 123mm do przedłużenia? Moglibyście zerknąć na mój projekt? bo właśnie robię piwnicę zaraz stropy to bym chciał przygotować otwory w stropie, dzieki http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225162-Prosz%C4%99-o-sprawdzenie-mojego-projektu-wen-przewody-elastyczne Ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 25.03.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Tak, spiro fi125 i do tego potem wkłada się skrzynkę 123 do przedłużenia. Spirówka musi stać oczywiście pionowo według poziomnicy, i trzeba ją przytwierdzić do szalunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 26.03.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 26.03.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Takie pytanie - czy skrzynki rozdzielaczowe mogą generować jakieś dźwięki? U mnie 8 z 10-ciu przewodów nawiewu będzie szło w połaci dachu (w wełnie). Dlatego myślałem, żeby dać taką sprzynkę http://www.systerm.pl/files/puszka-rozprezna-skrzynka-flx-pro-p-75-10.jpg wylotami do góry i obudować karton gipsem, ewentualnie jeszcze obłożyć to wełną. Pasowałoby mi umieścić ją w sypialni dlatego pytanie czy z samej takiej skrzynki mogą dochodzić jakieś dzwięki? Rekuperator byłby piętro niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.03.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Nic nie słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Dlaczego Pan daje kanały do zalewania w betonie pod GK? Pan trzymał taki kanał w ręku, wyginał go Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.03.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Uwaga ostrzeżenie, gdyby ktoś nie wiedział:- kanałów z PE typu Termokontrol, Zehnder, Uniflex itd NIE WOLNO na normalnej budowie domu zalewać w płycie!!!!!!!!! Jest to możliwe na większych budowach, gdy takie rozwiązanie PRZEWIDZIAŁ I OBLICZYŁ konstruktor z uprawnieniami, a kanały rozłożył INSTALATOR Z UPRAWNIENIAMI, gdyż zalanie tego w normalnej płycie 12-15cm to praktycznie pewna KATASTROFA BUDOWLANA. Taka technika rozkładania kanałów nie powinna być nawet omawiana na forum Muratora - nie wolno i już. Kanały te układamy tylko i wyłącznie na powierzchni płyty, NIGDY W PŁYCIE, no i oczywiście można prowadzić pod płytami gk w ociepleniu. Piszę to, gdyż post pana TB sugeruje jakieś zalewanie kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 27.03.2014 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Co do zalewania to ja chciałem jedną zalać ale w wylewce / czyli kanały między styropian i potem posadzka A do Pana TB - jedna skrzynka mi nijak nie pasuje do zalewania i tyle. Stąd pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.03.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Uwaga ostrzeżenie, gdyby ktoś nie wiedział: - kanałów z PE typu Termokontrol, Zehnder, Uniflex itd NIE WOLNO na normalnej budowie domu zalewać w płycie!!!!!!!!! Jest to możliwe na większych budowach, gdy takie rozwiązanie PRZEWIDZIAŁ I OBLICZYŁ konstruktor z uprawnieniami, a kanały rozłożył INSTALATOR Z UPRAWNIENIAMI, gdyż zalanie tego w normalnej płycie 12-15cm to praktycznie pewna KATASTROFA BUDOWLANA. Taka technika rozkładania kanałów nie powinna być nawet omawiana na forum Muratora - nie wolno i już. Kanały te układamy tylko i wyłącznie na powierzchni płyty, NIGDY W PŁYCIE, no i oczywiście można prowadzić pod płytami gk w ociepleniu. Piszę to, gdyż post pana TB sugeruje jakieś zalewanie kanałów. Nie wolno i już! To są kanały do zalewania betonem - układa się je w warstwie wygłuszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.03.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Co do zalewania to ja chciałem jedną zalać ale w wylewce / czyli kanały między styropian i potem posadzka A do Pana TB - jedna skrzynka mi nijak nie pasuje do zalewania i tyle. Stąd pytanie Po to są różne skrzynki i rozwiązania, by wszystko pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JejoX 04.04.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Proszę o pomoc w wyborze systemu.Roznica w cenie to nieco ponad 2000zł. Rekuperatory.pl koszt instalacji na rurach Spiro poddasze + holenderski system R-Vent Flex na parterze = 21400zł brutto Wentyluje.pl koszt pełnej instalacji na systemie PE-FLEX = 19000zł brutto Widzę sporą róznicę w jakosci wykonania pomiędzy R-Vent a Pe-Flex ale czy wlasciwosci uzytkowe sa duzo lepsze -tego nie wiem.Roznica jest niebagatelna rowniez w temacie samego wykonania bo na r-vencie + spiro lub 100% peflex w przypadku drugiej firny. Która wersja będzie bardziej trwała,która po prostu będzie lepsza?Pytam gdyz mimo poszukiwania systemu od kilku miesiecy,od słuchania handlowców zgłupiałem do reszty:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 20K za reku? W totolotka wygrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 04.04.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Proszę o pomoc w wyborze systemu.Roznica w cenie to nieco ponad 2000zł. Rekuperatory.pl koszt instalacji na rurach Spiro poddasze + holenderski system R-Vent Flex na parterze = 21400zł brutto Wentyluje.pl koszt pełnej instalacji na systemie PE-FLEX = 19000zł brutto Widzę sporą róznicę w jakosci wykonania pomiędzy R-Vent a Pe-Flex ale czy wlasciwosci uzytkowe sa duzo lepsze -tego nie wiem.Roznica jest niebagatelna rowniez w temacie samego wykonania bo na r-vencie + spiro lub 100% peflex w przypadku drugiej firny. Która wersja będzie bardziej trwała,która po prostu będzie lepsza?Pytam gdyz mimo poszukiwania systemu od kilku miesiecy,od słuchania handlowców zgłupiałem do reszty:/ zrób to sam, wyjdzie Cie max 10000 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JejoX 04.04.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 20K za reku? W totolotka wygrałeś? Mam ten komfort, że bede miał dofinansowanie 7500zł z NFOŚ.Nie pytałem czy to drogo tylko , która opcja jest lepsza. Proszę,odpowiedzcie na moje pytanie, który z tych systemów będzie lepszy,wydajniejszy,który sie bardziej opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.04.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Mam ten komfort, że bede miał dofinansowanie 7500zł z NFOŚ.Nie pytałem czy to drogo tylko , która opcja jest lepsza. Proszę,odpowiedzcie na moje pytanie, który z tych systemów będzie lepszy,wydajniejszy,który sie bardziej opłaca? To z "dofinansowaniem" wyjdzie drożej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JejoX 04.04.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Panowie: 20000zł brutto faktura 7500zł dofinansowanie nfoś ja płące 12500zł + koszt obsługi kredytu BOŚ przez 2-3 miesiące.Nie widze tutaj drożej tylko taniej. Proszę-pomozcie sie zdecydowac,nie gadajmy o finansach:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts