lockter 23.05.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Zrodził się mały problem ; Rekuperator Excellent 400 - ma króćce o fi=180 mm . Mnie wychodzi 8 kanałów nawiewu fi =75 mm . Skrzynka rozdzielcza na 8 kanałów wg.katalogu Alnora - ma fi = 160 mm na dolocie . Doszedłem do wniosku że ; - sprężynki wychodzące z rekuperatora będą miały fi=180 mm ( element tłumiący ) a rury spiro i kolanko przed skrzynką rozdzielczą fi = 160 mm Proszę o ewentualne uwagi . Już o tym pisałem, też jestem zdecydowany na ten sam rekuperator. Skrzynki zamówiłem w ALNORze ze zleceniem aby miały wyjście 180mm zamiast 160. Nie było żadnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.05.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Już o tym pisałem, też jestem zdecydowany na ten sam rekuperator. Skrzynki zamówiłem w ALNORze ze zleceniem aby miały wyjście 180mm zamiast 160. Nie było żadnego problemu Firmy robiące tanie centrale ( brink dospel..) chcąc ciąć koszty, robią różne wydajności w tej samej obudowie . Np OPTIMAL 400 i 600. Vasco , czy Brink mają fi 180 do 400 i 500 - czyli rozmiar pod większe centrale. Można, więc śmiało założyć na centrali redukcję do 160... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 25.05.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Witam Postanowiłem podzielić się swoimi obliczeniami prędkość w kanale nawiewu pomiędzy reku a skrzynka rozdzielczą przy ; ................................................................................................................................................ średnica kanału , pole kanału 400 m3/h 100 m3/h ................................................................................................................................................................................................. fi = 18 cm 0,0254 m2 4,37 m/s 1,09 m/s fi = 16 cm 0,0199 m2 5,58 m/s 1,39 m/s Ponieważ będzie 8 - kanałów fi = 75 mm nawiewowych wychodzących ze skrzynki to ; pole powierzchni 8 kanałów , fi wew = 63 mm - będzie wynosić = 0,0249 m2 wydajność prędkość w kanale wydajność ......................................................................................................................................... 400 m3/h 4,46 m/s = 49,00 m3/h 300 m3/h 3,35 m/s = 36,75 m3/h 200 m3/h 2,23 m/s = 24,50 m3/h 157 m3/h 2,00 m/s = 22,00 m3/h 157 / 400 = 39 % 100 m3/h 1,12 m/s = 12,25 m3/h Dla nawiewu - pokoju 1 - no osobowego - przydzieliłem 22 m3/h , - jeden kanał z Alnora dla pokoju 2 - wu osobowego - 44 m3/h , - dwa kanały salonu o kubaturze 90m3 - 88 m3/h - cztery kanały Kubatura wentylowana budynku to = 328 m3 , nawiew = 176 m3 , cztery osoby = 4 * 30 m3/h = 120 m3/h Współczynnik wymiany 176/328 = 0,54 - dla prędkości 157 m/s Czy przy takich prędkościach - mogą być problemy z hałasem . Proszę o uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.05.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Przecież pomieszczenia są połączone wentylacyjnie, nie liczy się na pokoje a na całość. No, chyba, że sztuka dla sztuki. Poza tym CO2 i H2O są znacznie szybsze ( dyfuzja) od dymu z papierosa czy acetonu ze zmywacza do paznokci. Można wiec sobie zapalić w jednym pokoju i właściwie zaraz będzie czuć w całym domu. centrala 400m3/h kanały 63mm (wewnatrz) to 8 nawiewów - i fi główne 160mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.05.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Witam,Jaką przewidzieć grubość izolacji na poddaszu użytkowym by schować kanały wentylacyjne i ewentualne kolizje z pozostałymi instalacjami (woda, podejście do rozdzielaczy o. podłogowego itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.05.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Kanał 63mm ma "po całości" 75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.05.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Witam, Jaką przewidzieć grubość izolacji na poddaszu użytkowym by schować kanały wentylacyjne i ewentualne kolizje z pozostałymi instalacjami (woda, podejście do rozdzielaczy o. podłogowego itp.) izolację robi się by izolować a nie chować w niej zabawki zacznij więc od wyliczenia jaka grubość jest potrzebna by osiągnąć wymagany współczynnik oporu cieplnego i jak będziesz wiedział to wtedy myśl o tym co schowasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noaq 29.05.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Witam, prosze o ocene projektu wentylacji mechanicznej, w calosci wykonanej na rurach pe-flex, parter na rurach fi 50 zew, gora na furach fi 75 zew, podejscia pod skrzynki rozdzielaczowe na ruruach spiro fi 160, po dwie skrzynki na parter i poddasze, montowane jedne nad drugimi, polaczone takze rura spiro fi 160, czy takie rozwiazanie jest prawidlowe?, z wyliczen wynika ze nawiew ma miec 310 m3 wywiew 290 m3, czy ilosc rur dobrana jest prawidlowo, podaje link do projektu: http://chomikuj.pl/BobEdi/Projekt+wentylacji+(1),3921379802.pdf za wszelkie uwagi z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 31.05.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Znalazłem przewód elastyczny Fi = 200 mm na zewnątrz , oraz Fi = 171 mm wewnątrz , http://domwent.pl/pl/p/Kanal-Smartflex-PE-Flex-fi200-mm-25-metrow/1416 proszę o opinię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 31.05.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 znalazłeś tylko wysokie ceny - i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 05.06.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Witam, nie chce zakladac nowego tematu to podciagne pod ten. mam projekt wentylacji na kanalach elastyczneych 75mm ktore juz kupilem. do zlozenia wszytskiego do kupy brakuje mi sztywnych rur spiro z ociepleniem i kolan 90st i 45st. Moze mi ktos doradzic gdzie moglbym to kupic ? w Alnorze sprzedaja tylko hurtowe ilosci a takiego producenta mam w projekcie. na pewno moga byc inne ale nie moge znalezc sprzedawcy tych rur i kolan. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 07.06.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Witam, nie chce zakladac nowego tematu to podciagne pod ten. mam projekt wentylacji na kanalach elastyczneych 75mm ktore juz kupilem. do zlozenia wszytskiego do kupy brakuje mi sztywnych rur spiro z ociepleniem i kolan 90st i 45st. Moze mi ktos doradzic gdzie moglbym to kupic ? w Alnorze sprzedaja tylko hurtowe ilosci a takiego producenta mam w projekcie. na pewno moga byc inne ale nie moge znalezc sprzedawcy tych rur i kolan. pozdrawiam. Najpierw napisz skąd jesteś.... Ilości hurtowe? W hucie się dowiadywałeś? Normalnie sprzedają na sztuki no ale jeśli chcesz 75cm to faktycznie nie utną. Jak już sam robisz to kup gołe rury, wełnę i sam je owiń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 10.06.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Tak, spiro fi125 i do tego potem wkłada się skrzynkę 123 do przedłużenia. Spirówka musi stać oczywiście pionowo według poziomnicy, i trzeba ją przytwierdzić do szalunków. Mam pytanie jeszcze odnośnie anemostatów, jak przed zalaniem stropu wstawię spirówkę fi 125 to co potem z anemostatami? patrze, że dostępne są tylko fi 125, nie ma fi 123? da radę wcisnąć anemostat do tej spirówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 10.06.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Mam pytanie jeszcze odnośnie anemostatów, jak przed zalaniem stropu wstawię spirówkę fi 125 to co potem z anemostatami? patrze, że dostępne są tylko fi 125, nie ma fi 123? da radę wcisnąć anemostat do tej spirówki? Znalazlem na allegro odpowiedź Anemostat metalowy nawiewny: ANM 125 kolor: biały średnica montażowa: 124 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 11.06.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Witam, czy zamiast sztywnych rur spiro do czerpni i wyrzutni mozna uzyc elastycznych przewodow aluminiowych ? np. cos takiego : http://sklep.termokontrol.com.pl/flex-i-spiro-/7-dec-rega-1000a-isodec-classic-przewod-elastyczny-aluminiowy-izolowany-.html#/srednica_przewodu-200mmWidze ze izolacja nie jest bogata ale moze sie nada, co sadzicie ? chyba ze ktos zna jakies przewody z lepsza izolacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.06.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Nie używa się sztywnych i gładkich przewodów do wentylacji, skąd więc "zamiast" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 11.06.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 potrzebuje polaczyc rekuperator z czerpnia i wyrzutnia i szukam dobrego rozwiazania. czy tylko kanaly spiro mozna do tego uzyc ? "zamiast" sie pojawilo bo te kanaly co podalem w linku juz zamowilem do polaczenie reku ze skrzynkami rozdzielnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.06.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 potrzebuje polaczyc rekuperator z czerpnia i wyrzutnia i szukam dobrego rozwiazania. czy tylko kanaly spiro mozna do tego uzyc ? "zamiast" sie pojawilo bo te kanaly co podalem w linku juz zamowilem do polaczenie reku ze skrzynkami rozdzielnymi. Są do tego izolowane kanały wentylacyjne. Ja np. używam tureckich afs.com.tr Kiedyś trafiłem na chińskie śmierdzące i już nie ryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 11.06.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) Szczerze to juz nie wiem czy moge uzyc tych co podalem w linku czy raczej nie ? Przy spiro musze jeszcze kombinowac z kolanami czy rura do wyrzutni musi byc jakos specjalnie izolowana ? Edytowane 11 Czerwca 2014 przez flisiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 11.06.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) czy rura do wyrzutni musi byc jakos specjalnie izolowana ? Powinna być dobrze zaizolowana, jeśli idzie przez ogrzewane pomieszczenia. Sprawny rekuperator zrzuci Ci temperaturę w wyrzutni do temperatury zbliżonej do temp powietrza w czerpni. Jesli w czerpni jest powietrze zewnętrzne, to rurę do wyrzutni wypadałoby zaizolować tak, jak ściany zewnętrzne. Nie wiem jak masz w projekcie i jakie masz możliwości w domu, ale najlepiej reku umieszczac blisko wyrzutni, a samą rurę wyrzutni zrobić na spiro/PCW i zaizolować lepiej niż owe 2.5cm izolacji w przewodach elastycznych. Być może owe przewody elastyczne dałoby się też doizolować. Edytowane 11 Czerwca 2014 przez matkor Sprecyzowanie że mowa o przewodach idących w ogrzewanych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts