flisiu 11.06.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 mozliwosci w domu mam dosc spore bo mam strop drewniany i duzo miejsca. nie ukrywam szukam dobrych rozwiazan ale tez jak najlatwiejszych w montazu bo sam to robie. dlatego tez zaczalem sie zastanawiac nad elastycznymi do czerpni i wyrzutni ale sa slabo izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.06.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 mozliwosci w domu mam dosc spore bo mam strop drewniany i duzo miejsca. nie ukrywam szukam dobrych rozwiazan ale tez jak najlatwiejszych w montazu bo sam to robie. dlatego tez zaczalem sie zastanawiac nad elastycznymi do czerpni i wyrzutni ale sa slabo izolowane. A dlaczego mają być lepiej izolowane? Gdy "idą po zimnym" nic się nie stanie, gdy "idą po ciepłym" chodzi, by się na nich woda nie wykraplała - a tu 2.5cm wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 11.06.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 A dlaczego mają być lepiej izolowane? Gdy "idą po zimnym" nic się nie stanie, gdy "idą po ciepłym" chodzi, by się na nich woda nie wykraplała - a tu 2.5cm wystarczy Rury bede prowadzone na drewnianym stropie przykryte welna do ocieplenia stropu, wiec chyba mozna powiedziec ze beda prowadzone "w cieplym". Tylko ostatnie pol metra bedzie poza ociepleniem - kawalek za murem w okapie do czerpni i wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 11.06.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 A dlaczego mają być lepiej izolowane? Gdy "idą po zimnym" nic się nie stanie, gdy "idą po ciepłym" chodzi, by się na nich woda nie wykraplała - a tu 2.5cm wystarczy jak jest w rurze -15 C i ta rura idzie przez ogrzewane pomieszczenia to szkoda je oziębiać, więc wydaje mi się ze jak by była 4x lepsza izolacja to by było tylko lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 11.06.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 u mnie rura bedziesz szla po stropie w pomieszczeniu nieogrzewanym i nieuzytkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 11.06.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 rura bedziesz szla (...) w pomieszczeniu nieogrzewanym i nieuzytkowym No to nie musisz jej specjalnie izolować. To co pisałem dotyczyło przewodów w ogrzewanych pomieszczaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 11.06.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) powoli sie sklaniam do zastosowania tych rur elastycznych do czerpni i wyrzutni. pozostaje jeszcze sprawa glosnosci, czy w porownaniu do spiro sa cichsze czy glosniejsze. z opisu wynika ze maja wlasciwosci tlumikow ale jak to jest w praktyce?Chociaz przed chwila przeczytalem ze te elastyczne kanaly sa dosc liche i moge ulec uszkodzeniu podczas czyszczenia lub montazu... Edytowane 11 Czerwca 2014 przez flisiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.06.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 powoli sie sklaniam do zastosowania tych rur elastycznych do czerpni i wyrzutni. pozostaje jeszcze sprawa glosnosci, czy w porownaniu do spiro sa cichsze czy glosniejsze. z opisu wynika ze maja wlasciwosci tlumikow ale jak to jest w praktyce? Chociaz przed chwila przeczytalem ze te elastyczne kanaly sa dosc liche i moge ulec uszkodzeniu podczas czyszczenia lub montazu... Na kanałach miękkich izolowanych - robi się na całym świecie klimatyzację i ogrzewanie kominkowe, gdzie się czyści, gdzie ciśnienia i temperatury są nieporównywalnie różne niż w domowej wentylacji. Takie, rzeczy wypisuje tylko producent innych kanałów. Kanały miękkie izolowane zaleca np. Brink w swoich katalogach. Kanały PE są lepsze do wylewki. Kanały blaszane nie nadają się do niczego i na dodatek to jedyne kanały których nie można czyścić. Ps - w wentylacji z reku nie ma potrzeby czyścić kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 11.06.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 jak poprawnie polaczyc ze soba takie dwa kanaly? sprzedaja je w 10m odcinkach i raczej mi nie starczy tyle i bede musial polaczyc ze soba dwa kanaly. jak to dobrze zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.06.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 jak poprawnie polaczyc ze soba takie dwa kanaly? sprzedaja je w 10m odcinkach i raczej mi nie starczy tyle i bede musial polaczyc ze soba dwa kanaly. jak to dobrze zrobic ? witam wystarczą: kawałek rury i 2 opaski zaciskowe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.06.2014 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam Interesuje mnie i na pewno wielu Forumowiczów - hałas emitowany przez rekuperatory ; 1./ hałas emitowany na zewnątrz centrali - poprzez obudowę - można ograniczyć np. poprzez obudowanie centrali materiałami dźwiękochłonnymi , 2/ hałas emitowany do kanałów wentylacyjnych - może być problemem, Centrale dobrej jakości powinny być ciche na zewnątrz obudowy, a także nie powinny generować znacznego hałasu do kanałów - można ograniczyć stosując tłumiki 3/ - ale czy w instalacjach domowych tłumiki to dobry pomysł ? Prosiłbym fachowców z tej dziedziny o wypowiedzi , które centrale są godne polecenia jeżeli chodzi o kwestię hałasu rekuperatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.06.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 witam jesteś z Krakowa - polecam jedną z central produkowanych u Ciebie na miejscu b. ciche: 1) rekuperator Onyx produkowany przez Frapol 2) rekuperator AirPack produkowany przez Thessla Green pozdrawiam Witam Interesuje mnie i na pewno wielu Forumowiczów - hałas emitowany przez rekuperatory ; 1./ hałas emitowany na zewnątrz centrali - poprzez obudowę - można ograniczyć np. poprzez obudowanie centrali materiałami dźwiękochłonnymi , 2/ hałas emitowany do kanałów wentylacyjnych - może być problemem, Centrale dobrej jakości powinny być ciche na zewnątrz obudowy, a także nie powinny generować znacznego hałasu do kanałów - można ograniczyć stosując tłumiki 3/ - ale czy w instalacjach domowych tłumiki to dobry pomysł ? Prosiłbym fachowców z tej dziedziny o wypowiedzi , które centrale są godne polecenia jeżeli chodzi o kwestię hałasu rekuperatorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.06.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 2) rekuperator AirPack produkowany przez Thessla Green Można gdzieś znaleźć ceny ich produktów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.06.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Można gdzieś znaleźć ceny ich produktów ? witam wyślij mejla na priv to ci wyślę cennik ceny trochę większe od Onyxa:( pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.06.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 witam wyślij mejla na priv to ci wyślę cennik ceny trochę większe od Onyxa:( pozdrawiam To zdecydowanie najcichsze centrale. Są za dobre, by zaraz nie były opluwane. Już kilka chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nommo 17.06.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Można gdzieś znaleźć ceny ich produktów ? Airpack 300V 6040 netto plus sterownik najprostszy 160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Zacząłem dziś rozkładamie kanałów WM. Kanały Smartflex z powłoką antybakteryjną: http://domwent.pl/pl/p/Kanal-Smartflex-PE-Flex-fi63-mm-50-metrow/1065 Kanały leżały sobie u mnie prawie dwa miesiące, zamknięte z obu stron zaślepkami. Zaniim wziąłem się do pracy wyciągnąłem zaślepki i pooddychałem "przez rurę". I konsternecja, bo zapach powietra nie był neutralny...Nie był to wprawdzie orydynarmy plastikowy odorek, ale raczej mie chcialbym czuć tego w domu... Póki co rozkladam kanały i skrzynki wywiewne, więc mi to nie przeszkadza, ale zastanawiam się, co z nawiewem ?Czy odczuwalny zapach to rzecz normalna dla kanału, zaślepionego przez kilka miesiecy ?Jutro sprawdzę, czy cos zmieniło sie na rozłozonych już kanałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.06.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 no widzisz - tyle warte te powłoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Niby lepiej mieć, niż nie mieć, choć nie wiem ile w tym marketingu... Rozumiem, ze powinno byc tak, że biore taki kanal po x miesiącach po wyprodukowaniu, wyciagam zaślepki, zaciagam się i kompletnie nic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.06.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 albo kompletny odlot - ale do tego może za krótko trzymałeś zaślepione nie wiem, nigdy się tym nie zaciągałem ale jak daje niezłego kopa to trzeba będzie spróbować, a jak jeszcze taki zwój jest wielokrotnego użytku, to za te pieniądze to biznes życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts