modena 30.06.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) A np. Jan Gaz jest cichy ? Chyba jednak będę musiała położyć te kanały na stelażu ( na wełnie mineralnej 5 cm ) bo się nie dają dogiąć do sufitu:rolleyes: Edytowane 30 Czerwca 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.06.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 A np. Jan Gaz jest cichy:rolleyes: Chyba jednak będę musiała położyć te kanały na stelażu ( na wełnie mineralnej 5 cm ) bo się nie dają dogiąć do sufitu:rolleyes: Przy takich wentylatorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.06.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Przy takich wentylatorach? Panie Tomaszu a mógłby pan pisać jasno a nie zagadkowo? Na pewno przysporzy wtedy to Panu więcej sympatii niż antypatii nie tylko tutaj ale i w innych wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.06.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Panie Tomaszu a mógłby pan pisać jasno a nie zagadkowo? Na pewno przysporzy wtedy to Panu więcej sympatii niż antypatii nie tylko tutaj ale i w innych wątkach. Chodzi wentylatory z metalowym kółkiem jak w klatce dla myszy. Nie jestem tu dla sympatii. Instalatorzy CO i wentylacji - będą i tak atakowac. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 12.07.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Mamy w domu przewody elastyczne TuboFlex. Rozłożone na stropie rok temu, poddasze nieużytkowe, na kanałach leży 30 cm wełny. Rekuperator jeszcze nie został podłączony, czekamy na wykończenie budynku. Ostatnio nie daje mi spokoju jedna myśl. Czy w tych kanałach przypadkiem nie rozwinęły się grzyby? Czy jest to możliwe? A jeśli tak, to jak to sprawdzić? Jak wyczyścić? Syn ma astmę, dlatego ciągle się nad tym zastanawiam. Takie zagrzybione powietrze w domu to dla jego oskrzeli masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.07.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Mamy w domu przewody elastyczne TuboFlex. Rozłożone na stropie rok temu, poddasze nieużytkowe, na kanałach leży 30 cm wełny. Rekuperator jeszcze nie został podłączony, czekamy na wykończenie budynku. Ostatnio nie daje mi spokoju jedna myśl. Czy w tych kanałach przypadkiem nie rozwinęły się grzyby? Czy jest to możliwe? A jeśli tak, to jak to sprawdzić? Jak wyczyścić? Syn ma astmę, dlatego ciągle się nad tym zastanawiam. Takie zagrzybione powietrze w domu to dla jego oskrzeli masakra... Kanały bez centrali powinny być zatkane. Wtedy nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 12.07.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Były zatkane w kotłowni, tam gdzie będzie rekuperator. W kilku pokojach były otwarte (ekipy podczas wykończeniówki usunęły styropianowe krążki). Czy w tej sytuacji coś mogło się tam zalęgnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.07.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Były zatkane w kotłowni, tam gdzie będzie rekuperator. W kilku pokojach były otwarte (ekipy podczas wykończeniówki usunęły styropianowe krążki). Czy w tej sytuacji coś mogło się tam zalęgnąć? Nie. Zalęgnąć się może w kanałach wywiewnych. Gdy zimą wyłączy się centralę, kanały nawiewne, mogą robić za wywiewne ( jak w WG) i wtedy istnieje taka możliwość. Ale jak nie było zimy i kanały były niedrożne - niebezpieczeństwa nie ma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 12.07.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 panowie puszka-kolektor z alnora i anemostat z alnora. Jak to polaczyc ? zamawialem to razem u nich i myslalem ze bedzie p&p ������ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.07.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Kanałem się łączy. Skąd by wiedzieli jaka jest grubość styropianu? Rurek nie pomylili? Bo im się zdarzało? Niebieskie z białym, srebrnym czy czarnym środkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 13.07.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 mam z bialym ale nie od nich. Jakim kanalem polaczyc ? elastycznym 125 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 13.07.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 panowie puszka-kolektor z alnora i anemostat z alnora. Jak to polaczyc ? zamawialem to razem u nich i myslalem ze bedzie p&p ������[ATTACH=CONFIG]269890[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]269891[/ATTACH] ja zdecydowałem nie stosować gniazda anemostatu i wsadzic ramkę bezposrednio w rurę od puszki rozprężnej. jak ją lekko ściśniesz to wchodzi dość ciasno i anemostat nie wyleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.07.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2014 Były zatkane w kotłowni, tam gdzie będzie rekuperator. W kilku pokojach były otwarte (ekipy podczas wykończeniówki usunęły styropianowe krążki). Czy w tej sytuacji coś mogło się tam zalęgnąć? Kurz tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 ja zdecydowałem nie stosować gniazda anemostatu i wsadzic ramkę bezposrednio w rurę od puszki rozprężnej. jak ją lekko ściśniesz to wchodzi dość ciasno i anemostat nie wyleci Jak, przez przypadek, grubość stropu pasowała, to tak można, ale powstaje szczelina. A szczelina zwiększa ryzyko powstania zawirowań i szumów. Skrzynki są przewidziane do łączenie kanałem 125mm. Można go kupić, lub wyciągnąć środek z kanału głównego izolowanego, zawsze coś tak końcówek zostaje. W przypadku, gdy nie przechodzimy przez strop a np. GK ( instalacja pod sufitem podwieszanym) należy kupować skrzynki z większym otworem. Dobierze to sprzedawca konfigurujący zestaw do własnego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 14.07.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Jak, przez przypadek, grubość stropu pasowała, to tak można, ale powstaje szczelina. A szczelina zwiększa ryzyko powstania zawirowań i szumów. Skrzynki są przewidziane do łączenie kanałem 125mm. Można go kupić, lub wyciągnąć środek z kanału głównego izolowanego, zawsze coś tak końcówek zostaje. W przypadku, gdy nie przechodzimy przez strop a np. GK ( instalacja pod sufitem podwieszanym) należy kupować skrzynki z większym otworem. [ATTACH=CONFIG]270040[/ATTACH] Dobierze to sprzedawca konfigurujący zestaw do własnego montażu. Jaką wysokość mają te skrzynki - czyli ile minimum potrzebuję miejsca pod stropem, żeby się zmieściły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 14.07.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Kurz tylko uff dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.07.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Jaką wysokość mają te skrzynki - czyli ile minimum potrzebuję miejsca pod stropem, żeby się zmieściły ? Skrzynka ma 9 cm króciec anemostatu 5 cm - więc minimum 14cm . Gdy jest potrzeba mniej cm (lub taniej) np 8cm - to można dać końcówki z cienkiego kanału PE Tu na zdjęciu francuskie kanały 63mm wewnątrz pakowane po 6mb Atlantic-ventilation. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 23.07.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Czy ktoś z Was układał kanały Termokontrol na stropie i "zalewał" posadzką? Nie są zbyt delikatne? Widzę, że wiele osób ukrywa je w sufitach podwieszanych. Muszę kupić kanały przez internet i nie wiem której firmy są wystarczająco mocne. Pomóżcie, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 23.07.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Czy ktoś z Was układał kanały Termokontrol na stropie i "zalewał" posadzką? Nie są zbyt delikatne? Widzę, że wiele osób ukrywa je w sufitach podwieszanych. Muszę kupić kanały przez internet i nie wiem której firmy są wystarczająco mocne. Pomóżcie, proszę witam najczęściej są zalewane w wylewkach są jak najbardziej do tego przystosowane pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 23.07.2014 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 witam najczęściej są zalewane w wylewkach są jak najbardziej do tego przystosowane pozdrawiam Mam ulozone na stropie w warstwie styropianu a na tym wylewka betonowa. Mozesz stanac na kanalach i sie nie wgniota jesli o to ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts