water-sprite 23.07.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Właśnie o to mi chodziło. Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 23.07.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Ja mam zalane w stropie. Przy czym styropian zaplanowałem w projekcie 8cm, kanały mają 7,5 więc wylewka ma pełną grubość i nad kanałami. Nie było żadnych problemów. Co w przyszłości to nie powiem bo wylewka ma dopiero 1 miesiąc ale stawiam litrową finke że nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 24.07.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja mam 10cm styro obok rur, na rurach 2cm styro podsypane piaskiem, na tym wylewka 5-6cm (na rurach siatka w wylewce) i nic się nie dzieje, nic nie pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron75 14.08.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam forumowiczów, itMam zamiar wykorzystać system PE-FLEX Termokontrol do realizacji WM w nowo budowanym domu, Proszę o poradę dot. doboru skrzynek rozdzielczych - dom jest piętrowy - muszę rozdzielić strugę nawiewanego powietrza 160mm na dwie strugi 125mm (parter i piętro) - strugę parter muszę rozdzielić na 6 kanałów 75mm - i teraz pytanie; czy mogę dokonać rozdziału strugi na parter i piętro oraz strugi parter na anemostaty w pojedynczej skrzynce? Rysunek skrzynki wyjaśnia co mam na myśli: Pytanie: mogę w ten sposób zrealizować podział parter/piętro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 14.08.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 dokonać rozdziału strugi na parter i piętro oraz strugi parter na anemostaty w pojedynczej skrzynce? Możesz , ale raczej będziesz miał (mniej lub bardziej) różne struminie na anemostatach zależnie od skrzynki do której sa podłaczone. 1) A ile chcesz mieć kanału pomiędzy wyjściem z jednej skrzynki, a wejściem drugiej? 2) Ta średnica kanału wyjściowego 125mm to jakiś wymóg? Lepiej by było, aby kanał pomiędzy skrzynkami był jak największej średnicy i jak najkrótszy. A najlepiej byłoby podzielić strugi wcześniej trójnikiem i do obu skrzynek podobne kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron75 14.08.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Możesz , ale raczej będziesz miał (mniej lub bardziej) różne struminie na anemostatach zależnie od skrzynki do której sa podłaczone. 1) A ile chcesz mieć kanału pomiędzy wyjściem z jednej skrzynki, a wejściem drugiej? 2) Ta średnica kanału wyjściowego 125mm to jakiś wymóg? Lepiej by było, aby kanał pomiędzy skrzynkami był jak największej średnicy i jak najkrótszy. A najlepiej byłoby podzielić strugi wcześniej trójnikiem i do obu skrzynek podobne kanały. W projekcie mam: z reku 160mm i dalej podział na 2 gałęzie 125mm na piętro i parter. Strumień w każdej z gałęzi 125mm przy wydajności max = 180 m3/h, czyli prędkość w kanale 3,5 m/s, Już zatynkowałem rurę PE 125mm z parteru na piętro, także ta średnica jest zafiksowana. Długość kanału pomiędzy skrzynkami ok. 3.3 mb. Nie rozumiem tej części wypowiedzi: "raczej będziesz miał (mniej lub bardziej) różne struminie na anemostatach zależnie od skrzynki do której sa podłaczone." Możesz wyjaśnić proszę? Mogę też zastosować trójnik 160/125/125 i ew. przepustnice i w ten sposób podzielić strugę z reku na parter i piętro - nie ma problemu. Chcę wybrać optymalne rozwiązanie. Czyli raz jeszcze - co lepsze: podział w skrzynce parteru czy podział na trójniku przed skrzynką parteru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 14.08.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Nie rozumiem tej części wypowiedzi: "raczej będziesz miał (mniej lub bardziej) różne struminie na anemostatach zależnie od skrzynki do której sa podłaczone." W drugiej skrzynce będziesz miał mniejsza różnice ciśnień (do ciśnienia w domu) niż w pierszej o spadek ciśnienia na kanale który je łączy. Od różnicy (między innymi) zależy strumień na anemostatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 14.08.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 podział w skrzynce parteru czy podział na trójniku przed skrzynką parteru? Podział na trójniku Y lub 45 i zbliżone (oporowo) kanały do obu skrzynek za trójnikiem. W Twoim przypadku (3.3m , 3.5m/s) spadek będzie max kilka Pa więc, jakkolwiek to zrobisz powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron75 14.08.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Dzieki! Podziele na skrzynkach nawiew i wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.08.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Jeżeli da się bez dzielenia to lepiej. Jedna skrzynka (ta na sypialnie) może nie pracować, lub dawać bardzo mało powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miron75 14.08.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Jeżeli da się bez dzielenia to lepiej. Jedna skrzynka (ta na sypialnie) może nie pracować, lub dawać bardzo mało powietrza. No to jak mam to zrobic skoro pierwsza skrzynka jest na part. a druga na pietrze? Czy jednak opcja z podzialem strumienia na trojniku przed skrzynka parterowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.08.2014 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 No to jak mam to zrobic skoro pierwsza skrzynka jest na part. a druga na pietrze? Czy jednak opcja z podzialem strumienia na trojniku przed skrzynka parterowa? Na jednej skrzynce. Proszę sobie wyobrazić sytuację : Mała ilość powietrza 100-130m3/h z centrali i trójnik - na jednym ramieniu wywiew w kuchni i nawiew w salonie, na drugim nawiew w sypialni (drzwi w nocy zamknięte i wywiew w łazience (również drzwi zamknięte. Jak centrala wytworzy różnicę ciśnień na górze mając otwarty dół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 17.08.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Proszę o opinie na temat przewodów PVC http://allegro.pl/promocja-kanal-wentylacyjny-d-p-220x55-plaski-1-m-i4484456880.htmlSzukam rozwiązania które pozwoliło by na jak najcieńszą warstwę posadzki. Czy może lepiej użyć kilku PE-FLEx 50 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.08.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Proszę o opinie na temat przewodów PVC http://allegro.pl/promocja-kanal-wentylacyjny-d-p-220x55-plaski-1-m-i4484456880.html Szukam rozwiązania które pozwoliło by na jak najcieńszą warstwę posadzki. Czy może lepiej użyć kilku PE-FLEx 50 mm? Skrzynkę Pan do tego dokupi? Po za tym, nie za duży przekrój ? Optymalna prędkość to 2 -5m/sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk44arty 01.09.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witam, Podpowie ktoś co z tym teraz zrobić. Jest to podłoga na piętrze i nie mam już miejsca żeby przykryć jeszcze warstwą styro. Wszędzie będzie podłogówka i boję się trochę że, jak rozłożę folię z ekranem, potem jastrych to mogą zostać pustki w tych miejscach i może pękać . W jednym z miejsc jest 6 rur obok siebie. Zalać to czymś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 01.09.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Zasypywałem piaskiem, gdzieniegdzie weszło mi jeszcze na to 1-2cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.09.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Nie obawia się Pan podgrzewania powietrza nawiewanego do temperatury wyższej niż w pokoju? Ciepłe i świeże powietrze pod sufitem, to nie najlepszy mariaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 01.09.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 (edytowane) Witam Wszystkich.Również planuję u siebie wentylacje mechaniczną z rekuperatorem.Rury Flex ukryte w stropach. Dopiero zgłębiam temat...mam jednak pierwsze pytanie. Czy do wykonania WM potrzebny jest mi profesjonalny projekt ? Czy wystarczy projekt zrobiony przez zaprzyjaźnionego montera, który rozmieścił mi punkty wentylacji i dobrał średnice rur?Pytam poniważ przed zalaniem stropów chciałbym mieć rozłożone rury a jak nie to przynajmniej zostawione otwory w stropie żeby potem nie wiercić z żelbecie. Edytowane 1 Września 2014 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 01.09.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Nie obawia się Pan podgrzewania powietrza nawiewanego do temperatury wyższej niż w pokoju? Ciepłe i świeże powietrze pod sufitem, to nie najlepszy mariaż. ja mam poddasze nieużytkowe, przewody PE pomiędzy styropianem na stropie, na to wylewka 6cm i na to wełna 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 01.09.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Pytam poniważ przed zalaniem stropów chciałbym mieć rozłożone rury a jak nie to przynajmniej zostawione otwory w stropie żeby potem nie wiercić z żelbecie. Czy uzgodniles z konstruktorem rozlozenie rur w stropie? Oslabiasz strop, tragedia juz puka do twych drzwi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts