Crisiano 01.09.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 ja mam poddasze nieużytkowe, przewody PE pomiędzy styropianem na stropie, na to wylewka 6cm i na to wełna 20cm Welna na wylewce? Po co w takim razie wylewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 01.09.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Welna na wylewce? Po co w takim razie wylewka? w razie czego, na górze do wykorzystania ponad 160mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.09.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witam Wszystkich. Również planuję u siebie wentylacje mechaniczną z rekuperatorem. Rury Flex ukryte w stropach. Dopiero zgłębiam temat... mam jednak pierwsze pytanie. Czy do wykonania WM potrzebny jest mi profesjonalny projekt ? Czy wystarczy projekt zrobiony przez zaprzyjaźnionego montera, który rozmieścił mi punkty wentylacji i dobrał średnice rur? Pytam poniważ przed zalaniem stropów chciałbym mieć rozłożone rury a jak nie to przynajmniej zostawione otwory w stropie żeby potem nie wiercić z żelbecie. Zasady są proste przy kanałach 75/63 mm do centrali 400m3/h 8 kanałów na nawiewie przy 600m3/h 12 kanałów 300m3/h 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 01.09.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 w razie czego, na górze do wykorzystania ponad 160mkw Nie zapomnij o rozprowadzeniu instalacji przed wylewkami w razie czego. Czy nie lepiej zrobic ta wylewke jak juz bedzie potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 01.09.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Zasady są proste przy kanałach 75/63 mm do centrali 400m3/h 8 kanałów na nawiewie przy 600m3/h 12 kanałów 300m3/h 6 A ten jak zwykle pojechal po bandzie. Odpowiada na wydumane pytania. Przeczytaj jeszcze raz i postaraj sie zrozumiec pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 01.09.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Zasady są proste przy kanałach 75/63 mm do centrali 400m3/h 8 kanałów na nawiewie przy 600m3/h 12 kanałów 300m3/h 6 BZDURA !! To tak, jakbyś napisał, że samochód spala ZAWSZE 5,5L na 100km. Jak możesz ZAWSZE "wciskać" ludziom to samo. Zajrzyj do tabeli jak spada ciśnienie w zależności od długości kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.09.2014 02:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) To dość proste, Fak Pan tego nie rozumie, to wyjaśnię. Rozprężanie się powietrza w kanałach okrągłych powoduje turbulentny przepływ. Producent central dobiera wyjścia z centrali tak by była prędkość optymalna. I tak centrala 400m3/h ma na 30% 2m/sek. czyli 130m3/h przy 100% jest 5m/sek. Podobnie będzie w centrali 300m3/h - wyjścia 125mm czy 600 - wyjścia 200mm. Dotyczy to oczywiście central domowych dla których najważniejszym parametrem jest niesłyszalność. Z tego samego powodu producent skrzynek, do centrali 400m3/h robi skrzynkę 160 mm/ 8 x 63mm (wewnątrz) do kanałów miękkich 63mm i sztywnych 75/63mm Na kanale 63 mm (PODSTAWOWY KANAŁ WENTYLACJI DOMOWYCH) przy 2m/sek mamy 22m3/h a przy 5m/sek 55m3/h Dlatego na nawiewie do jednego pokoiku prowadzi się jeden kanał (w wyjątkowych przypadkach dwa) Podobnie jak u nas robi się za granicą. Z instrukcji Zehndera czy J.E.Storkaira Jako ciekawostka - to fragment z instrukcji pierwszej na świecie domowej centrali wentylacyjnej Edytowane 2 Września 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 03.09.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Czy do wykonania WM potrzebny jest mi profesjonalny projekt ? Czy wystarczy projekt zrobiony przez zaprzyjaźnionego montera, który rozmieścił mi punkty wentylacji i dobrał średnice rur? Jak się monter zna, to wystarczy. Lekura paru wątków z forum internetu powinna Ci pozwolić ocenić czy monter się zna czy nie Pytam poniważ przed zalaniem stropów chciałbym mieć rozłożone rury a jak nie to przynajmniej zostawione otwory w stropie żeby potem nie wiercić z żelbecie. Nie wolno usuwać jakichkolwiek elementów zbrojenia stropu przed czy po zalaniu betonoem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 03.09.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) oczywiście nie zamierzam usuwać żadnego zbrojenia wręcz przeciwnie zamierzam dorzucić po pręcie. chodzi mi o to żeby np wstawić kilka rur kanalizacyjnych w strop ( w miejscach gdzie mają być później punkty nawiewne i wywiewne) żebym później nie musiał wiercić przy rozprowadzaniu rur wentylacyjnych. Czy może źle doczytałem i robi się to inaczej ? Widziałem firmy które wiercą w stropach i wkładają tam później rury do wentylacji. Ja chciałbym zrobić te otwory już na etapie zalewania stropu. Wentylacja na poddaszu nie stanowi problemu ( skosy + strop drewniany zawsze można zrobić otwór a rury upchać w izolację ) natomiast strop nad parterem i nad piwnicą jak zaleje monolit bez otworów nie będę mógł położyć rur :/ . Wtedy pozostaje wiercenie na co najmniej 2 duże rury główne ( jedna na wyciąg i jedna na nawiew) a pozostałe rury nazwę je docelowe mniejszych średnic muszę upychać w izolacji/jastrychu itp. Czy źle kombinuje i w stropie nie może być żadnych otworów ani żadnych rur zalanych pomiędzy zbrojeniem?Nie chce mi się wierzyć żeby wszyscy zalewali całość a później robili otwory przelotowe do rozłożenia wentylacji.Nie chce robić sufitów podwieszanych i kombinuje tak żeby rury były schowane w betonie. Edytowane 3 Września 2014 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 03.09.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Widziałem firmy które wiercą w stropach i wkładają tam później rury do wentylacji. Ja chciałbym zrobić te otwory już na etapie zalewania stropu. Miejmy nadzieję że wiercą w pustakach pomiędzy żebrami. W monolitczynym raczej nie zmieścisz głównego przewodu wentylacyjnego pomiędzy zbrojeniem z zachowaniem otuliny, więc takie otwory trzeba uwzględnić już na poziomie projektu stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 03.09.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) czyli muszę przycisnąć mojego architekta adaptującego żeby uwzględnił wszystkie otwory - główne dużej średnicy oraz końcowe mniejszych średnic i przeliczył zbrojenie ?Czy jest jeszcze jakaś inna droga wyjścia czy tylko to ? nie chcę puszczać rur po elewacji zewnętrznej ( czytałem że tak też można ) ze względu na nadmierne wychładzanie/ogrzewanie powietrza przy takim montażuRury planuje ventiflex - zaizolowane będą tylko głowne rury dużej średnicy chociaż dotarły do mnie opinie że można zamontować je bez otuliny. Mi najbardziej zależy na dobrej wentylacji - odzysk ciepła jest jako dodatkowy plus dlatego też rozważam w ogóle nie izolować rur( tu muszę jeszcze doczytać albo porozmawiać z monterem żeby nie strzelić sobie w kolano ) Edytowane 3 Września 2014 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 03.09.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Nie zapomnij o rozprowadzeniu instalacji przed wylewkami w razie czego. Czy nie lepiej zrobic ta wylewke jak juz bedzie potrzebna? instalacje wszelkie pociągnięte, nie chciałem później syfu robić betonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 03.09.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Nie chce mi się wierzyć żeby wszyscy zalewali całość a później robili otwory przelotowe do rozłożenia wentylacji. Nie chce robić sufitów podwieszanych i kombinuje tak żeby rury były schowane w betonie. Obstawiam że większość puszcza przewody pod sufitem nad KG i w warstwie styro pod wylewką. Dla przewodów do skrzynek używają jakichś szachtów instalacyjnych. Do tego spora część ma stropy gęstożebrowe. Jak adaptujesz projekt z wentylacją "grawitacyjną" to zobacz czy nie możesz np wykorzystać pionów wentylacyjnych, albo poszerzyć istniejących pionów, przypuszczalnie w projekcie masz jakieś kominki, kotły, kanalizację itp ... Zastanów się ze specem jakie przejścia potrzebujesz i niech architekt adaptujący Ci coś zaproponuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 04.09.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 (edytowane) Obstawiam że większość puszcza przewody pod sufitem nad KG i w warstwie styro pod wylewką. Dla przewodów do skrzynek używają jakichś szachtów instalacyjnych. ok tu się zgadzam. Jednak jeśli tak robią to albo wiercą dziury w stropie albo zostawiają otwory już przy zalewaniu stropu - np przez wstawienie większej średnicy rury kanalizacyjnej i w tą rurę wpuszcza się wtedy mniejszą wentylacyjną i piankuje na około. widze że czeka mnie grubsza przeprawa z tym tematem. Firmy które projektują dają zwykle projekt rozłożenia rur ale jak to zrobić to już nie mowią... Edit: dzwoniłem do adaptującego - mam zostawic sobie w stropach przepusty z rur kanalizacyjnych nieco większych średnic niż mam zaplanowane rury wentylacyjne i w te rury wsadzę wentylacyjne od góry a na górze będą przykryte jastrychem. . Rury do reku o średnicy 160 - także będą przepusty w stropie na 2 rury - wywiew i nawiew, na pierwszym piętrze struga z reku ( zlokalizowany w piwnicy) będzie rozdzielona na dwa kanały mniejszej średnicy a te następnie na kanały docelowe do pokoi - rury najmniejszych srednic. Edytowane 4 Września 2014 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 04.09.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jednak jeśli tak robią to albo wiercą dziury w stropie albo zostawiają otwory Jak jadą w styro w wylewce to wychodzą w górę, a sufity schodzą w dół. Nie ma przechodzenia przez strop, poza rurami do skrzynek na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 A ja mam pytanie o elestyczne kanały izolowane, tzw Termorfleksy.Czy na odcinku czerpnia-rekuperator mozna stosować przewody elastyczne izolowane bez warstwy folii oddzielającej perforowaną, wewnetrzną ściankę od wełny ?Na odcinku rekuperator-skrzynka rozdzielcza nawiewna stosowałem przewód z folią, ale zabrakło go i teraz mam dostęp do termlofleksa firmy Dospel, ktory warstwy folii nie posada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubecek 09.09.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, mianowicie w mieszkaniu w stanie deweloperskim jest wentylacja mechaniczna 20cm od sufitu. Moje pytanie jest takie, czy można tą wentylację przenieść pod sam sufit, czy jest to niezgodne z przepisami? Niestety w internecie nie znalazłam informacji na ten temat, a niedługo będę tą sciąnkę zagospodarowywać szafkami kuchennymi z aneksu i ta wentylacja w chwili obecnej powoduje, ze musiałabym mieć sporo niższe szafki niż planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.09.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Wentylacja to 30m3/h na osobę . Jeżeli będzie to zapewnione to nie na znaczenie gdzie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.09.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Witam proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu, mianowicie w mieszkaniu w stanie deweloperskim jest wentylacja mechaniczna 20cm od sufitu. Moje pytanie jest takie, czy można tą wentylację przenieść pod sam sufit, czy jest to niezgodne z przepisami? Niestety w internecie nie znalazłam informacji na ten temat, a niedługo będę tą sciąnkę zagospodarowywać szafkami kuchennymi z aneksu i ta wentylacja w chwili obecnej powoduje, ze musiałabym mieć sporo niższe szafki niż planuję. Wklej zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 10.09.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 (...) jest wentylacja mechaniczna 20cm od sufitu.(...) czy można tą wentylację przenieść pod sam sufit, czy jest to niezgodne z przepisami? Nie znam się na przepisach, ale nie widzę powodu, aby przewody nie mogłby biec pod samym sufitem. Chyba ze mowa o przewodach sztywnych bez izolacji akustycznej, może ta szpara jest na tą izolację przewidziana. Ale 20cm to i tak za dużo, wystarczy kilka cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts