plusfoto 19.04.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Jeśli Was nie przekonałem, że nie da się dla 4os. tak zrobić dobrej wentylacji, że : dajemy JEDEN nawiew 120m3/h gdziekolwiek w domu i wywiew w łazience i kuchni aby był komfort, brak zaduchu, siekiery, duszności smrodu itd. - to trudno. Ubzdurałeś sobie że robimy tylko jeden nawiew i ciągniesz to w nieskończoność. Pokaż choć jedno miejsce w którym to ktoś zasugerował. Od początku każdy chyba pisze wyraźnie, że nawiewy robimy w pokojach a wywiewy w łazienkach i kuchni. Gdzie ta twoja bzdurna teoria w ogóle się zagnieździła w twojej głowie. Jak chłopie masz 4 pokoje, salon, kuchnię i dwie łazienki to puść sobie do każdego z pokoi po jednym kanale 75 do salonu trzy i nawiew masz załatwiony a do mniejszej łazienki i kuchni po dwa kanały w większej trzy i wywiew też będziesz miał z głowy. Nie wiem to takie ciężkie do zrozumienia? P.S. A i żeby była jasność reku ustaw sobie na wydatek zbliżony do 120m3 a jak będziesz chciał przewietrzyć bo Ci będzie za duszno to podkręć na 2 lub 3 czy tam jeszcze wyżej jeśli będzie taka możliwość. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 19.04.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Ubzdurałeś sobie że robimy tylko jeden nawiew i ciągniesz to w nieskończoność. Pokaż choć jedno miejsce w którym to ktoś zasugerował. Ale jak ubzdurałem ? Ja właśnie twierdzę odwrotnie i przeciwstawiam się temu. Jeśli twierdzisz że biały to czarny to bezsensu cię przekonać. Post wyżej pokazałem Ci nie jedno miejsce, w którym to jest sugerowane - MAŁO ? Gdzie ta twoja bzdurna teoria w ogóle się zagnieździła w twojej głowie. ALE JAK W MOJEJ /GŁOWIE- JA SIĘ Z TĄ TEORIĄ NIE ZGADZAM - PRZECZYTAJ POST WYŻEJ. Od początku każdy chyba pisze wyraźnie, że nawiewy robimy w pokojach a wywiewy w łazienkach i kuchni. Jak chłopie masz 4 pokoje, salon, kuchnię i dwie łazienki to puść sobie do każdego z pokoi po jednym kanale 75 do salonu trzy i nawiew masz załatwiony a do mniejszej łazienki i kuchni po dwa kanały w większej trzy i wywiew też będziesz miał z głowy. Nie wiem to takie ciężkie do zrozumienia? P.S. A i żeby była jasność reku ustaw sobie na wydatek zbliżony do 120m3 a jak będziesz chciał przewietrzyć bo Ci będzie za duszno to podkręć na 2 lub 3 czy tam jeszcze wyżej jeśli będzie taka możliwość. W KOŃCU NAPISAŁEŚ POPRAWNIE I Z TYM WŁAŚNIE SIĘ ZGADZAM A NIE Z TYMI BZDURAMI. TRZEBA BYŁO ZAOPONOWAĆ WZGLĘDEM TAMTYCH BZDUR A NIE DO MNIE BO CHCIAŁEM WYKAZAĆ, ŻE TO BZDURY. JAK TB PISAŁ TE BZDURY TO NIE SKOMENTOWAŁEŚ. A NA MNIE NASKAKUJESZ, ŻE SIĘ TYM NIE ZGADZAŁEM - NIE ROZUMIEM CIEBIE. Zrozum właśnie chciałem tak robić od początku jak podałeś. Na podstawie twojego przykładu. Salon 3x75 4 pokoje po 1x 75 razem nawiew 7x75. = 7x30m3/h=210m3/h wywiew kuchnia 2x75 łazienka 3x75 łazienka mała 2x75 razem wywiew 7x75 = 7x30m3/h=210m3/h kanały nawiewu = wywiewu Reku ustawione na 120m3 ale można zwiększyć na x2 lub x 3 i nie będzie problemów. To samo chciałem zrobić tylko mam więcej pokoi więc siłą rzeczy w większej skali ale zasada ta sama. Nawiew=wywiew. I o to chodzi - za to zostałem jebany, że chciałem dać po równo. Koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.04.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 To samo chciałem zrobić tylko mam więcej pokoi więc siłą rzeczy w większej skali ale zasada ta sama. Nawiew=wywiew. I o to chodzi - za to zostałem jebany, że chciałem dać po równo. Koniec kropka. Nie za to tylko za to że chciałeś dzielić górę i dół i je równoważyć co jest całkowitym bezsensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrio 19.04.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Nie za to tylko za to że chciałeś dzielić górę i dół i je równoważyć co jest całkowitym bezsensem. Oj przecież wiadomo, że jak jest klatka schodowa otwarta to to odcięcie to tylko wirtualne taka przenośnia, nikt o zdrowych zmysłach nie uwierzy w niewidzialną barierę. Fizyczne odcięcie to może zrobię za 15 lat jak któreś z dzieci będzie chciało zamieszkać. Peace. dół mam zrobiony nawiew np. = 210m3 i wywiew 210m3 poddasze nawiew np 240m3 i chciałem dać wywiew 240m3 Tak, żeby cały dom miał nawiew 450m3/h = wywiewowi 450m3/h Te m3 wychodzą przy uproszczonym założeniu, że jeden kanał PE to ok 30m3/h centrala będzie 95-99% czasu ustawiona na 100-120m3 a jak trzeba będzie to mogę ją bujnąć x2, x3 i x4 i będie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 26.04.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Wentylację liczy się na ludzi nie na pokoje. Jak to rozumieć? Przy 4 osobach dla domu 100m2 i 900m2 wyszło by to samo, a jednak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 26.04.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 ^^ A jak powinno być Twoim zdaniem w domu 900 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 27.04.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 ^^ Xm3 na osobę * Xosób zawszę będzie takie samo niezależnie od liczby m2, stąd też moje pytanie o tą teorię i jak ją rozumieć. Jednak zależnie od m2 montuje się wieksze reku, więc i m2 jakoś też są brane pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.04.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 ^^ Xm3 na osobę * Xosób zawszę będzie takie samo niezależnie od liczby m2, stąd też moje pytanie o tą teorię i jak ją rozumieć. Jednak zależnie od m2 montuje się wieksze reku, więc i m2 jakoś też są brane pod uwagę. Ponieważ większy dom, to większa instalacja. Opory też trzeba uwzględnić. Na pewno nie jest to 200% normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 27.04.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 OK, to dla wentylacji 600m3 i 4 osób w co należy celować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.04.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 OK, to dla wentylacji 600m3 i 4 osób w co należy celować? Nie robił bym na siłę krzywdy tym 4 osobom. 600 m3/h suchego powietrza zimą, to dom wysuszony na pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 27.04.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Ok, czyli centralka 400m3/h powinna wystarczyć? Licząc, że i tak zazwyczaj chodzi na najniższym biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.04.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Dla 4 osób tak.Warto jeszcze sprawdzić opór instalacji i sprawdzić rzeczywistą wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.04.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Jak to rozumieć? Przy 4 osobach dla domu 100m2 i 900m2 wyszło by to samo, a jednak nie jest. Dom 1000m2 na ulicy Chudoby który opisywałem, 3 osoby i 100m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzey_ 27.04.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 03.05.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Mam pytanie - robię wentylację w systemie PE-Flex i muszę w jakiś sposób "skleić" skrzynkę rozprężną z przedłużeniem do anemostatu. Wygląda to tak (rysunek ze strony producenta):http://cennik.peflex.pl/5815-thickbox_default/przedluzenie-pod-anemostat-poliweglan.jpg Jak widać - krociec od skrzynki wchodzi do środka przedłużenia - muszę więc tam dać jakiś klej/uszczelnienie wewnętrzne - czy może to być po prostu silikon? Analogicznie będę montował anemostat - również wchodzi do środka przedłużenia, więc trzeba tam dać jaki środek łączący i uszczelniający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 03.05.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Jaką długą potrzebujesz tą pionową rurę - są skrzynki rozprężne z rurą o długości chyba z 30cm (teraz nie zmierzę bo nie mam przy sobie) - wystarcza na przejście przez strop łącznie z izolacją i jeszcze w moim przypadku trzeba będzie obciąć na miarę, lepsze to chyba niż kombinowanie z przedłużkami. Anemostaty także mają pierścienie do mocowania na wkrętach do sufitu i do tego się mocuje samą maskownicę z anemostatem. Do klejenia, jeżeli miało by to być skuteczne (nie spaść na głowę) może warto by rozważyć klej do szyb samochodowych, silikon ma chyba wątpliwą wytrzymałość, + dodatkowo jakaś mocna taśma na zewnątrz połączenia. Edytowane 3 Maja 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.05.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 przedłużene osadzasz na piance jak przechodzi przez strop, skrzynkę z góru do stropu a połączenia nie musisz kleić (chyba że chcesz bo się anhydrytu boisz), jak tylko wisi to gdy nie masz kleju to wkręć wkręta (albo dwa), anemostat przykręcasz przez kryzę, nie trzeba nic kleić do przedłużenia, ale jak koniecznie chcesz to dokup sobie do tego (w tym samym sklepie) szarą taśmę deca i owiń, trzyma cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 10.05.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Dzięki za podpowiedzi. Przedłużenia już wcześniej (przed tynkami) osadziłem w otworach w stropie (zostawiłem na etapie wylewania przepusty z rury kanalizacyjnej fi 160) na piankę montażową. Żeby mieć pewność (w końcu człowiek to robi pierwszy raz) zapytałem się u źródła - w firmie Termokontrol. Polecili od góry (połączenie skrzynka rozprężna - przedłużenia) uszczelnić silikonem - faktycznie skrzynka siedzi ciasno w przedłużeniu. Od dołu obiecano mi dostarczyć dodatkowe (gratis) uszczelki które uszczelniają połączenia przedłużenia z ramką anemostatu (z tego co zrozumiałem zakładane na ramkę i wciskane w przedłużenie). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 10.05.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 misq, jak potrzebujesz to mam na zbyciu około 75m rury 75/63 z termokontrolu i skrzynkę rozdzielczą 12x75/160. Jak coś pisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciok 20.05.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Słyszeliście coś o przewodach i skrzynkach inwest-klima? Czym różni się od termokontrol? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts