Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W moim domku jest często brzydkie powietrze, jakby ciągnęło z szamba. Podejrzewam, ze rekuperacja jest zrobiona niestarannie. Sam wykryłem, że nie założono syfonu na skropliny ale instalacja syfonu nie poprawiła istotnie sytuacji. Jak sprawdzić czy rekuperacja została dobrze wykonana ? Zauważyłem na przykład, że część instalacji wykorzystuje przewody kominowe i nie ma tam wtedy przewodów aluminiowych. Czy to zgodne ze sztuką i normami? Boje się, że zapachy przedostają się z instalacji odpowietrzającej kanalizację do kanałów rekuperatora. Niestety mamy szambo, które nie posiada oddzielnego odpowietrzenia.

W iinym wątku opisałeś problem nieco inaczej. Masz wsteczy ciąg w kotłowni i stąd problem bo zaciąga z odpowietrznika kanalizacji.

Zrób wywiew podłączony do WM zamiast tej feralnej kratki.

Szukam różnych przyczyn tego smrodu. Dzieki za podpowiedź. Slyszałem jednak, że w kotłowni nie powinno być WM z uwagi na możliwość przerw w dostawach elektryczności. Nie wiem czy ta zasada (norma ?) obowiazuje również dla pieców gazowych , które zasysają powietrze przez komin.

Tak czy inaczej, chciałbym sprawdzić również rekuperacje, bo w niektórych pokojach zawsze musze uchylać okno aby przyjemnie oddychać.

W iinym wątku opisałeś problem nieco inaczej. Masz wsteczy ciąg w kotłowni i stąd problem bo zaciąga z odpowietrznika kanalizacji.

Zrób wywiew podłączony do WM zamiast tej feralnej kratki.

Jeśli w kotłowni mamy piec z zamkniętą komorą spalania to trzeba tam zainstalować jakąkolwiek wentylację. Stąd moja rada. Co więcej jeśli mamy gaz ziemny to można to zrobić tak aby w razie braku prądu oraz rozszczelnienia instalacji gazowej cały gaz uciekał na zewnątrz rurami WM.

Jeśli śmierdzi Ci szambem z nawiewów to na 90% nie masz odprowadzenia skroplin z zamkiem wodnym (inaczej syfonem).

Zrób to, a problem powinien zniknąć.