Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom szkieletowy- którą firmę wybraliście?

gosia2610

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sprobuj z INEZ

zadnych powiazan, nie znam ich , opieram sie tylko na zdjeciach

wszystko wyglada ok, czysto i dokladnie, dobre drewienka, framing wyglada solidnie

wyglada ze dbaja o jakosc wykonania, a to 90 % sukcesu w szkielecie

wiem co mowie

Znalazłam pewną firmę, dom całoroczny z blachą na dachu, oknami, drzwiami, schodami, tarasem o pow. 80 m można miec za niecałe 60 tyś. I tu moje pytanie w czym jest haczyk? Na pewno jakiś jest...

firma z Ustronia...

Opis domu:

Cała konstrukcja domu strugana 4-stronnie o gr.15cm impregnowana

Pełne ocieplenie wełną ISOVER o grubości 15cm (podłogi, ściany, dach)

Membrany paroprzepuszczalne i paroizolacyjne

Okładzina elewacji zewnętrznej drewniana 20mm lub w płycie OSB 20mm

Wnętrze w drewnie 15mm lub płycie OSB 15mm przygotowanej pod położenie płyt K/G

Stolarka okienna „EURO” malowana 4 krotnie z szybą zespoloną + klamki.

Okiennice na parterze

Stolarka drzwiowa

Aneks kuchenny

Podłogi drewniane parter i piętro o gr. 28mm

Schody

Pokrycie dachu blachodachówką lub blachą trapezową, kolor do wyboru

Ściany działowe na parterze

Taras wraz ze schodkami oraz ozdobną balustradą

Impregnacja podwalin + belki konstrukcyjne

Znalazłam pewną firmę, dom całoroczny z blachą na dachu, oknami, drzwiami, schodami, tarasem o pow. 80 m można miec za niecałe 60 tyś. I tu moje pytanie w czym jest haczyk? Na pewno jakiś jest...

firma z Ustronia...

Opis domu:

Cała konstrukcja domu strugana 4-stronnie o gr.15cm impregnowana

Pełne ocieplenie wełną ISOVER o grubości 15cm (podłogi, ściany, dach)

Membrany paroprzepuszczalne i paroizolacyjne

Okładzina elewacji zewnętrznej drewniana 20mm lub w płycie OSB 20mm

Wnętrze w drewnie 15mm lub płycie OSB 15mm przygotowanej pod położenie płyt K/G

Stolarka okienna „EURO” malowana 4 krotnie z szybą zespoloną + klamki.

Okiennice na parterze

Stolarka drzwiowa

Aneks kuchenny

Podłogi drewniane parter i piętro o gr. 28mm

Schody

Pokrycie dachu blachodachówką lub blachą trapezową, kolor do wyboru

Ściany działowe na parterze

Taras wraz ze schodkami oraz ozdobną balustradą

Impregnacja podwalin + belki konstrukcyjne

dostajesz goly domek

bral wykonczenia scian na zewnatrz, brak gk, instalacji, ogrzewania itd.

moze dlatego

wykonczenie moze przyprawic o bol glowy i pusty portfel

• 3 weeks później...

Nie. Szkielet wbrew pozorom jest droższy w budowie od murowanego. A juz na pewno zarowno w szkielecie, jak i w murowanym nie da sie zbudowac domu o takim metrazu do stanu deweloperskiego za 150 tys.

chyba, ze postapisz tak, jak w tym dzienniku budowy..

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183175-Domek-w-cenie-mieszkania-w-5-miesiecy-zobaczymy...-)

Edytowane przez Aleksandryta

No tak, wpisy robią wrażenie.. ale obecnie mieszkam w murowanym i nie ma on takiego uroku jak drewniany, technologia murowana juz mnie nie przekonuje, ale szanuje to, że nadal ludzie tak budują. Każdy buduje to co chce.

stereotypy na temat budownictwa drewnianego są nadal, znajomi pukają sie w czoło gdy słyszą co chcemy miec postawione na działce:)

Nas ogranicza tylko sprawa funduszy, puki co, ale znalazłam już wykonawcę który postawił kilkadziesiąt ładnych domków na terenie całego kraju za przystepną cenę.

Firm jest bardzo dużo, ale forumowicze na szczęście potrafią się podzielić i wiedza i radą.

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
Inez - wycena dla mnie kosmiczna w stosunku do tego, co proponowal inny wykonawca za cene mniejsza ( technologicznie to samo, doswiadczenie duze, oczyszczalnia, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i gwc). Nazwy jeszcze nie podam. Zamierzam dziennik poprowadzic, zobaczymy.

Przykładowa wycena budowanego przez nas domu:

Dom 134m2 - koszt budowy pod klucz 316.800 PLN brutto (I kwartał 2012) = 2.358 PLN brutto / 1m2.

Zakres prac: fundament, konstrukcja, pokrycie dachu, okna, drzwi drewniane, docieplenie wełną i tynk jako elewacja (U=0,19), instalacje, ocieplenie, suche tynki, malowanie, podłogi, glazury, osprzęt elektryczny, uzbrojenie tablicy elektrycznej, ogrzewanie z grzejnikami, ceramika łazienkowa, drzwi i schody wewnętrzne, transport materiałów, adaptacja projektu, kierownik budowy, geodeta, WC na placu budowy. Wliczony koszt wszystkich materiałów, materiałów pomocniczych, sprzętu budowlanego i całkowitej robocizny. Nie ma żadnych dopłat za zakwaterowanie lub wyżywienie pracowników.

http://http://www.inez.com.pl/zakres-prac/

http://http://www.projektydomowkanadyjskich.pl/show/1142

Inez - wycena dla mnie kosmiczna w stosunku do tego, co proponowal inny wykonawca za cene mniejsza ( technologicznie to samo, doswiadczenie duze, oczyszczalnia, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i gwc). Nazwy jeszcze nie podam. Zamierzam dziennik poprowadzic, zobaczymy.

Czekam z niecierpliwością na dziennik, poczytam:)

• 5 weeks później...

My również mieliśmy wycenę od Inez, rzeczywiście nie są tani, ale wyglądali na solidną firmę, sądząc po opisach robót i stosowabych materiałach, myślę że wartyo jeszcze zastanowić sienad Danmarem z Szymbarku, mają filie w kilku miejscach w Polsce, stosują generalnie "swoje" gotowe projekty, ale kiedy pytaliśmy "co jeśli" chcielibyśmy "swój" projekt, pan z Danmaru nie robił wielkich problemów, widzieliśmy również 2 domy przez nich zbudowane (właśnie ich projekty, nie pamiętam już które) nie mieliśmy żadnych zastrzeżeń jak i ich właściciele. Wydawali se poza tym niedrodzy, ale dopytujcie o szczegóły, w jednym z nich ponoć wycena była z deską elewacyjną cieńszą-prezeznaczoną na domki letniskowe a dla domu całorocznego trzeba było zastosować grubszą (czyt. droższą deskę)

W poznańskim jest jeszcze-dobra myślę firma- Mefra-bau z Szamotuł.