Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

firma BRZECHWA - domy drewniane z Obornik, Wielkopolska - OSTRZEGAM

Witam serdecznie,

miałem okazję współpracować z tą firmą. Na szczęście nasza współpraca zakończyła się jeszcze na etapie przygotowania wyceny i wizualizacji, za którą nie wiedzieć czemu szef firmy zażyczył opłaty w wysokości 2 tys zł.

Swoją prośbę uzasadnił tym, iż zostanie wykonana praca pracowników ale w momencie gdy nie zdecydujemy się na skorzystanie z dalszych usług firmy dostaniemy kompletną dokumentację od nich - kosztorys i wizualizacje domu. Wg Pana ta dokumentacja ma pozwolić na wycenę w innych firmach. Pomyśleliśmy, że to propozycja uczciwa.

Przez 4 miesiące nie otrzymaliśmy pełnej dokumentacji - kosztorys niekompletny (początkowo przesłano nam ogólny przedmiar robót i jedynie cenę całościową; uszczegóławiali kosztorys parę razy) oraz wizualizację gdzie np. okna wisiały w ogrodzie.

W momencie kiedy zerwaliśmy współpracę i zażądaliśmy zwrotu pieniędzy za niewykonana usługę, Pan Brzechwa stwierdził, że opłata była "kaucją" która nie podlega zwrotowi bo odstąpiliśmy od skorzystania z ich usług.

Nie otrzymaliśmy zwrotu pieniędzy ani też dokumentacji.

Gdyby, ktoś chciał poznać szczegóły zapraszam do kontaktu.

Innymi słowy oszustwo oraz kłamanie prosto w oczy klienta. Tak duża firma a takie dziadoskie metody.

Szkoda, bo firma wygląda na jedną z tych co znają się na robocie jednak podejście Pana Ireneusza Brzechwy do klientów i słowności pozostawia wiele do życzenia.

• 1 year później...

Witam.

Czs odświeżyć temat.

Planuję budować domek szkieletowy. 80 m2 parterowy na plycie fundamentowej. Interesuje mnie stan surowy zamknięty. Czy ktoś może polecić jakąś firmę z okolic Katowic? Tylko taką z własnego doświadczenia a nie że szwagier kolegi budował i mówi że dobrze.

Witam.

Czs odświeżyć temat.

Planuję budować domek szkieletowy. 80 m2 parterowy na plycie fundamentowej. Interesuje mnie stan surowy zamknięty. Czy ktoś może polecić jakąś firmę z okolic Katowic? Tylko taką z własnego doświadczenia a nie że szwagier kolegi budował i mówi że dobrze.

Cześć,

Ja budowałem z firmą z Wodzisławia Śląskiego, jestem bardzo zadowolony (nazwy tu zapewnie nie mogę podać), Dom 100m2, parterowy, bez piwnic, dach z wiązarów prefabrykowanych - stan do płyt gk ale bez spoinowania. Szkielet złożyli w 5 godzin (z "klocków"), wiązary w jeden dzień. Pierwsza łopata 22.8., skończyli ok. 20.12.2017 r. Trochę długo (choć i tak w terminie) ale wtedy już mieli roboty w brud więc nie mam co narzekać.

Ale na ten i przyszły rok będzie Ci ciężko kogoś dobrego znaleźć, firmy mają takie obłożenie że szok. To nie są dobre lata na budowanie niestety.

Pozdrawiam

Michał

• 1 month później...
Witam czy ktoś miał styczność z firma LEZNA Leszek Znaniecki z miejscowości Robakowo położonej niedaleko Grudziądza w województwie kujawsko pomorskim. Nie ukrywam że poszukuje sprawdzonej firmy do budowy domu w systemie szkieletowym.
  • 1 month później...

Cześć

Czy ktoś może się podzielić namiarami na swojego (lub wybranego) wykonawcę w szkielecie drewnianym z Wielkoposki (Poznań i okolice)?

Do tej pory odpytałem Balowood, Brzechwę i Inter Bud Dom, ale chciałbym jeszcze pogadać z 2-3 innymi wykonawcami, którzy faktycznie ostatnio coś robili (lub robią), żeby było można pogadać z inwestorem.

Poproszę uprzejmie o namiary

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Jestem osobą która na szczęście wszystko już ma za sobą. Wybór padł na projekt Z2 pracowni Z500 w technologii szkieletowej.

Wybrałem firmę https://ecobud.pl , która wybudowała i wykończyła dom w 2 miesiące. Z tego co inni mówią to budowa trwa cały rok. Ja dałem projekt i co 4 dni byłem na budowie. Zwiększyłem jedynie liczbę gniazdek. Wybierzcie sprawdzoną ekipę, bo można wtopić jak mój kolega, który po roku musiał skuwać płytki w łazience.

• 2 weeks później...

Witam

Czy ktoś budował z firmą Sendom? Czy jest godna polecenia ? Projekty ciekawe, filmiki z przedstawieniem wyglądu firmy robią wrażenie. 15 lat na rynku a praktycznie żadnych opinii po za Facebook i Google. Proszę osoby mające jakieś doświadczenia z tą firmą o wypowiedzenie się.

Firma MAWIT. Tak czy Nie? Budowal ktos z ta firma? Szukam firmy ktora wybuduje mi dom drewniany do stanu deweloperskiego.

Pozdrawiam uzytkownikow!:)))

Udało się uzyskać jakieś informacje na temat firmy "Mawit"? Również rozważam ten wybór, ale ciężko znaleźć więcej informacji, zwłaszcza od osób, które mają ich domu już od kilku lat.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
My rozpoczynamy budowę domku szkieletowego z34d z firmą My Future House https://www.myfuturehouse.pl/ z Bielska-Białej. Firma wydaje się być solidna a właściciel firmy, Pan Hubert chętnie omawia wszystkie aspekty związane z budową :) Widzieliśmy kilka realizacji i wygląda to bardzo dobrze. Wcześniejszą opcją było skorzystanie z usług firmy EcoBud z Tychów, ale firma zakończyła działalność.
Hej,

Czy miał ktoś styczność z http://domybiedrzycki.pl/

Ktoś coś może powiedzieć ? :)

Witam,

Rok temu na targach budownictwa drewnianego w Krakowie rozmawiałem z właścicielem firmy, wywarł bardzo korzystne wrażenie zarówno podejściem jak i kompetencją. Sam myślę o budowie domu w technologii Steico więc głównie o specyfice tej technlogii z Nim rozmawiałem. Od czerwca 2018 roku firma budowała dom w Wieliczce w technologii szkieletowej prefabrykowanej, ocieplony wełną mineralną z elementami konstrukcyjnym stropu i dachu ze Steico więc nie do końca to co mnie najbardziej interesowało ale chciałem zobaczyć jak pracują. W pierwszym dniu montażu jak przyjechałem wieczorem to ściany parteru stały, Po tygodniu jak przyjechałem to stała cała reszta bez okien i dachówki ale przykryta płytami na krokwiowymi chyba steico protect czy czymś podobnym. Na budowie przez pierwszy tydzień pracowała ekipa kilku osób razem z właścicielem firmy. Po tygodniu zostało dwóch pracowników, którzy wykonywali prace instalacyjne i wykończeniowe. Co tydzień - dwa zaglądałem na budowę żeby obserwować postępy i mi się podobało - generalnie czysto, porządek i niezależnie czy przyjechałem o 10 czy o 16 zastawałem pracowników choć z reguły to byłą sobota. Około października dom wyglądał na skończony. O samej jakości się nie wypowiem bo nie jestem fachowcem z branży ale jakość wykonania mi się podobała. Podglądałem jak robili połączenia pomiędzy modułami -bardzo dokładnie łączyli folie wewnętrzne i wszystko uszczelniali, i co ważne jak wstawili oka zrobili test szczelności domu przed położeniem płyt GK . To co dla mnie ważnego to że jedna firma montowała zarówno konstrukcje, kładła dach, instalację wewnętrzne w tym rozprowadzenie wentylacji mechanicznej itd. Na pewno podjadę niebawem do właścicieli żeby zapytać o ich opinie na temat domu i współpracy z firmą p. Biedrzyckiego to wtedy dopiszę resztę ...

• Like 1
  • 1 month później...

Witam. Myślimy z mężem o budowie domu w systemie kanadyjskim. Znalazłam pewną firmę która w ofercie ma postawienie domku 85m2 kompleksowo.

Niestety ja i mąż jesteśmy totalnymi laikami w dziedzinie budownictwa. Proszę o poradę czy warto skorzystać z usług tej firmy. Ewentualnie mile widziane będą uwagi jeśli Państwo jakieś będą wam się nasuwać, a może ktoś z obecnych tu już wybudował taki dom i może polecić???

Oto oferta: Cena 230 000zł brutto

Wybudujemy Państwu kompleksowy Dom parterowy "Kamilek" o powierzchni użytkowej 85 mkw + wysoki strych o pow. 60mk.

Dom budujemy na wskazanej działce, na terenie całego kraju, z naszych wysokiej jakości materiałów.

Cena dotyczy stanu deweloperskiego ( jak na zdjęciach ) czyli domu przygotowanego do położenia płytek, paneli, pomalowania ścian oraz montażu białej armatury !!!

Inwestycja obejmuje :

- Dostarczenie niezbędnych materiałów do budowy domu

-Przekazanie gotowego projektu "Kamilek"

-Wykonanie fundamentów z wylewką" chudziak"

-Wykonanie komina dymnego

-Budowa konstrukcji szkieletowej domu, zwanej potocznie" kanadyjką"

-Okucie i pokrycie dachu blacho-dachówką pladur

-Zamontowanie systemu rynnowego

-Montaż stolarki okiennej PCV- 5 komorowej ( kolor okien w standardzie biały,za dodatkową dopłatą inny kolor).

-Montaż stolarki drzwiowej w tym drzwi wejściowe Inox a do wewnątrz drzwi Firmy Centurion model w standardzie Manhattan lub Boston do wyboru w 6 kolorach.

-Wykonanie elewacji zewnętrznej styropianem 10 cm z tynkiem akrylowym 1.5 baranek (120 kolorów do wyboru)

-Wykonanie systemu wentylacyjnego

-Wykonanie instalacji wodnej i kanalizacyjnej

-Wykonanie systemu grzewczego c.o. z montażem kotła "KRZACZEK SKG 1.2kw", zbiornika na ciepłą wodę oraz grzejników w każdym pomieszczeniu

-Wykonanie instalacji elektrycznej na terenie domu

-Ocieplenie sufitu wełną 20 cm , ścian wełną 15 cm od środka oraz przykręcanie wewnętrznych płyt OSB oraz płyt gipsowych ze szpachlowaniem.

-Wykonanie wylewki zbrojonej z ociepleniem styropianowym, przygotowanej pod ułożenie paneli i płytek.

Domy przez nas budowane są bardzo trwałe, a sam koszt ogrzewania w sezonie zimowym jest stosunkowo niski, ponieważ współczynnik przenikania ciepła w tej technologii- jest dwa razy mniejszy niż w domach tradycyjnie murowanych . Poza tym, budowa w takiej suchej technologii - pozwala na bardzo szybkie zamieszkanie, co ma też duże znaczenie przy budowie w kredycie hipotecznym. Aż trudno uwierzyć, że czas budowy domu przez naszą Firmę trwa około trzech miesięcy.

Posiadamy wykwalifikowanych fachowców oraz 20-letnie doświadczenie w branży budowlanej !

Na wszystkie prace udzielamy gwarancji wykonawcy. Do budowy domu używamy atestowanych materiałów o wysokiej jakości i wytrzymałości, tylko polskich producentów. Natomiast drzewo konstrukcyjne sprowadzamy z Krajów Skandynawskich atest C-24 !

Metraż poszczególnych pomieszczeń

Pokój 1 -10 m2

Pokój 2 -11.5 m2

Pokój 3 -11.2 m2

Salon -27,0 m2

Kuchnia -7.5 m2

Łazienka -4,8 m2

Kotłownia -3,5 m2

Wiatrołap -2,0 m2

Korytarz -8.5 m2

UWAGA!!!

Do ceny standardowej (podstawowej ) domu tj. 230 000zł istnieje możliwość doboru (zakupu) pakietu dodatkowych usług:

* okna w kolorze jednostronnym pakiet cały dom 1 000zł

* okna w kolorze dwustronnym pakiet cały dom 2 000zł

* okno dachowe (780*1180) 1 000zł/szt

* schody wejściowe betonowe 2 500zł

* ogrzewanie podłogowe (kuchnia, łazienka, wiatrołap) 2 000zł

* wykończenie komina okładziną blacha T-8 - 600zł

* dodatkowy kanał ogniowy do podpięcia kominka 1 200zł

* piec ekogroszek z podajnikiem, klasa A, typ SKP, Producent Krzaczek 6 000zł

* piec na pelet z podajnikiem , 5 klasa Producent Krzaczek 8000 zł

* zadaszenie tarasu tak jak na zdjęciach w galeriach 8000zł

* boczne zadaszenie domu 10 000zł

* rolety zewnętrzne (wycena indywidualna w zależności od ilości sztuk i rozwiązania)

No więc, co myślicie, warto?