rafał2011 06.07.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 "Wszystkie warstwy składają się z długich, wysmukłych wiórów (najczęściej sosnowych)" Przepraszam, przecież sosna to nie drzewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Dzis sie dowiedzialem ze sie wychowalem w domu welnianym a nie drewnianym... To jeszcze pół biedy. Dobrze, że nie styropianowym - choć jeśli to szkielet na bazie OSB i paroizolacji to będzie bez znaczenia, że użyłeś wełny ..... Temat na dłuższą rozmowę ... Edytowane 7 Lipca 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 "Wszystkie warstwy składają się z długich, wysmukłych wiórów (najczęściej sosnowych)" Przepraszam, przecież sosna to nie drzewo. Tak sosna tak, ale wióry + kompozyty inne użyte przy OSB już niweczą to "drzewo". Doczytaj sam bez moich podpowiedzi a będziesz bardziej szanował taką wiedzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Wniosek jeden - domy szkieletowe to nie domy z drewna a jedynie domy z jakąś ilością (udziałem) drewna. Na pewno też domy szkietowe to nie domy o parametrach czy mikroklimacie domów drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 06.07.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) Nie bede sie wdawal w dyskusje... nie mniej po tym co zobaczylem na fm budowlanym.... Ale mysle ze nie piszemy o mikroklimacie tylko o konstrukcji domu. A ta jak najbardziej jest drewniana. Elewacja tez jest drewninana... Izolacja juz drewniana nie jest. Dachowki jak i sciany wewnetrzne tez nie... zgadza sie. Takze pozwole sobie nazwac ten dom drewniany... a nie dom z pewna zawartoscia drewna, bo z welny pomimo tej izolacji... nie jest. Wtedy moze zaczniemy dzielic domy na te z 20% zawartoscia drewna jak i moze 50% czy te prawdziwe 100%. Beda domy o konstrukcji drewnianej i o konstrukcji mniej drewnianej... Jaaa , a co takiego zobaczyłeś na forum ? Zgadza się. "Kanadyjczyk" jest konstrukcją drewnianą ale nie domem z drewna. Tu się rozumiemy. A jak mamy być precyzyjni to ilość drewna w ścianach stanowi średnio 15% pow.(m3) ściany. W przypadku konstrukcji np. z Porothermu - nie mamy do czynienia z konstrukcją ażurową, więc to, że to ceramika jest dużo bliższe prawdy. Edytowane 7 Lipca 2014 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuzg 07.07.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Panowie się "okładacie". W Polsce utarło się, że dom szkieletowy to dom drewniany, tak samo naprzemiennie z drewniany, szkieletowy - stosuje się określenie "kanadyjczyk". Gdyby ktoś choć trochę pogrzebał w nieskończonych zasobach Internetu znalazłby podstawową informację, że określenie kanadyjczyk stosuje się wszędzie (tylko nie w Polsce) - do określenia domów z bali litych okrągłych o średnicy min. 20cm (całorocznych). Ale jak to w naszej ojczyźnie bywa. Na wyjaśnienie kilka pojęć:- szlifierka kątowa to boszówka (Bosch)- myjka ciśnieniowa to kerszer (Karcher)- pieluchy to pampersy- obuwie sportowe to adidasy- szlifierka wielofunkcyjna to renowator....Może stąd się biorą nieporozumienia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 07.07.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Panowie się "okładacie". W Polsce utarło się, że dom szkieletowy to dom drewniany, tak samo naprzemiennie z drewniany, szkieletowy - stosuje się określenie "kanadyjczyk". Gdyby ktoś choć trochę pogrzebał w nieskończonych zasobach Internetu znalazłby podstawową informację, że określenie kanadyjczyk stosuje się wszędzie (tylko nie w Polsce) - do określenia domów z bali litych okrągłych o średnicy min. 20cm (całorocznych). Ale jak to w naszej ojczyźnie bywa. Na wyjaśnienie kilka pojęć: - szlifierka kątowa to boszówka (Bosch) - myjka ciśnieniowa to kerszer (Karcher) - pieluchy to pampersy - obuwie sportowe to adidasy - szlifierka wielofunkcyjna to renowator.... Może stąd się biorą nieporozumienia??? Nie zupełnie. Problem jest nieco bardziej złożony. Wygląda to tak, że firmy oferujące kanadyjczyki piszą, że oferują domy drewniane a często jeszcze dokładają słowo zdrowe - zdrowe domy z drewna. Posługując się takim sloganem informują potencjalnych inwestorów, że ci mogą mieć zdrowy dom z drewna - co w przypadku domu kanadyjskiego nie jest prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 07.07.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Posługując się takim sloganem informują potencjalnych inwestorów, że ci mogą mieć zdrowy dom z drewna - co w przypadku domu kanadyjskiego nie jest prawdą. Czyli szkieletowe domy są toksyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 08.07.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Czyli szkieletowe domy są toksyczne? No prawdopodobne. A na pewno nie ekologiczne jak często są reklamowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 09.07.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Może warto się zastanowić głębiej nad tym ... Polecam pozycję: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/85556...ktore-zabijajaPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Piotr 21.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Chciałem się podzielić naszymi doświadczeniami z budowy domu kanadyjskiego. Zaczęliśmy z w lipcu 2014 a od początku grudnia mieszkamy. Staraliśmy się wszystko dokumentować zdjęciami. Zapraszamy. domekkanadyjski.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escone 22.01.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Chciałem się podzielić naszymi doświadczeniami z budowy domu kanadyjskiego. Zaczęliśmy z w lipcu 2014 a od początku grudnia mieszkamy. Staraliśmy się wszystko dokumentować zdjęciami. Zapraszamy. domekkanadyjski.pl Dużo błędów w Pana budynku. Np brak izolacji pod podwalinami ścian działowych. Brak ciągłości paroizolacji przy styku ścian zewnętrznych z wewnętrznymi. OKNA montuje się po wiatroizolacji i wywinięciu jej w ościeża okien !!! W szkielecie robi się przewiązki aby drewno nie uginało i nie skręcało się. Główna podwalina winna być jednak impregnowana ciśnieniowo.. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez escone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga7903 28.02.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Poszukuję osób które wybudowały dom szkieletowy i mogą polecić firmę, z Warszawy lub okolic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pol-u 01.03.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Nie zupełnie. Problem jest nieco bardziej złożony. Wygląda to tak, że firmy oferujące kanadyjczyki piszą, że oferują domy drewniane a często jeszcze dokładają słowo zdrowe - zdrowe domy z drewna. Posługując się takim sloganem informują potencjalnych inwestorów, że ci mogą mieć zdrowy dom z drewna - co w przypadku domu kanadyjskiego nie jest prawdą. Jak już o tym rozmawiacie, to dodam coś od siebie jako taką ciekawostkę technologiczną. Mój szkieleciak na ten przykład będzie posiadał raczej znikomy % drewna w stosunku do innych, budowanych w PL. A to za sprawą wyeliminowania OSB jako poszycia zewnętrznego- statycznego na rzecz płyty celulozowo- włóknowej o nazwie handlowej Fermacell. Podobno ma być ekologicznie i zdrowo. Piszę o tym bo dom drewniany de facto przestaje być stricte domem drewnianym. Pozostaje szkieletowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUH 03.03.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Witam serdecznie . Moja firma zajmuje się budową domów drewnianych . Więcej informacji na email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOKN 08.04.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Poszukuję osób które wybudowały dom szkieletowy i mogą polecić firmę, z Warszawy lub okolic. Witam. Jeżeli jest Pan zainteresowany domem szkieletowym drewnianym prefabrykowanym jesteśmy znaną i szanowaną firmą spod Warszawy. Więcej informacji na http://www.domikon.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryloo 12.04.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Poszukuję osób które wybudowały dom szkieletowy i mogą polecić firmę, z Warszawy lub okolic. Polecam firmę HMB domy szkieletowe - jestem w trakcie budowy więc zapraszam do mojego dziennika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 12.04.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 ja do SSZ wybrałem firmę NTB Krygiel z Gdańska, na razie jest wszystko OK, po 2 dniach pracy szkielet parteru postawiony i rozpoczęte poddasze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary06 26.04.2015 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witam wszystkich.Jestem osobą która z całej przygody budowy domu ma za sobą dopiero wybór projektu i działkę pod Kołobrzegiem. Wybór padł na projekt Z7 pracowni Z500 w technologii szkieletowej.Na chwilę obecną szukam solidnej firmy która zajmie się budową . Jeżeli możecie kogoś polecić będę wdzięczny. I jeszcze jedno. Współpracował ktoś z firmą Góral-domy w zgodzie z naturą. firma jest z pod Grudziądza. ???/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 28.04.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Dobry wieczór.Z czystym sumieniem polecić mogę ekipę p. Marka Wójtowicza (Piomar) z Jaworzna. W grudniu 2013 r. zakończyli u mnie budowę domu (21 grudnia się wprowadziłam), ponad 250m2 w technologii szkieletowej od płyty fundamentowej (wykonana w maju 2013 r. ) aż po końcowe wykończenia w tym kafelki, panele podłogowe i malowanie. Po półtora roku mogę powiedzieć, że nadal nie mam żadnych zastrzeżeń do ich pracy. Pan Marek w trakcie budowy służył nam również pomocą jak chodzi o zakup materiałów budowlanych. Zapotrzebowanie miałam zgłaszane na bieżąco, wielokrotnie porównywałam ceny z innymi źródłami, część kupowałam na własną rękę, część autoryzowałam do zakupu. Również przez p. Marka zmienialiśmy konstrukcję domu na szkieletową. W razie pytań zapraszam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts