Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Konto usunięte na żądanie
Dzis sie dowiedzialem ze sie wychowalem w domu welnianym a nie drewnianym... :o

To jeszcze pół biedy. Dobrze, że nie styropianowym - choć jeśli to szkielet na bazie OSB i paroizolacji to będzie bez znaczenia, że użyłeś wełny ..... Temat na dłuższą rozmowę ...

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie
"Wszystkie warstwy składają się z długich, wysmukłych wiórów (najczęściej sosnowych)"

Przepraszam, przecież sosna to nie drzewo.

Tak sosna tak, ale wióry + kompozyty inne użyte przy OSB już niweczą to "drzewo". Doczytaj sam bez moich podpowiedzi a będziesz bardziej szanował taką wiedzę :).

Wniosek jeden - domy szkieletowe to nie domy z drewna a jedynie domy z jakąś ilością (udziałem) drewna.

Na pewno też domy szkietowe to nie domy o parametrach czy mikroklimacie domów drewnianych.

Nie bede sie wdawal w dyskusje... nie mniej po tym co zobaczylem na fm budowlanym.... :rolleyes:

Ale mysle ze nie piszemy o mikroklimacie tylko o konstrukcji domu. A ta jak najbardziej jest drewniana. Elewacja tez jest drewninana...

Izolacja juz drewniana nie jest. Dachowki jak i sciany wewnetrzne tez nie... zgadza sie.

Takze pozwole sobie nazwac ten dom drewniany... a nie dom z pewna zawartoscia drewna, bo z welny pomimo tej izolacji... nie jest.

Wtedy moze zaczniemy dzielic domy na te z 20% zawartoscia drewna jak i moze 50% czy te prawdziwe 100%.

Beda domy o konstrukcji drewnianej i o konstrukcji mniej drewnianej...

Jaaa ;), a co takiego zobaczyłeś na forum ?

Zgadza się. "Kanadyjczyk" jest konstrukcją drewnianą ale nie domem z drewna. Tu się rozumiemy.

A jak mamy być precyzyjni to ilość drewna w ścianach stanowi średnio 15% pow.(m3) ściany.

W przypadku konstrukcji np. z Porothermu - nie mamy do czynienia z konstrukcją ażurową, więc to, że to ceramika jest dużo bliższe prawdy.

Edytowane przez Konto usunięte na żądanie

Panowie się "okładacie". W Polsce utarło się, że dom szkieletowy to dom drewniany, tak samo naprzemiennie z drewniany, szkieletowy - stosuje się określenie "kanadyjczyk". Gdyby ktoś choć trochę pogrzebał w nieskończonych zasobach Internetu znalazłby podstawową informację, że określenie kanadyjczyk stosuje się wszędzie (tylko nie w Polsce) - do określenia domów z bali litych okrągłych o średnicy min. 20cm (całorocznych). Ale jak to w naszej ojczyźnie bywa. Na wyjaśnienie kilka pojęć:

- szlifierka kątowa to boszówka (Bosch)

- myjka ciśnieniowa to kerszer (Karcher)

- pieluchy to pampersy

- obuwie sportowe to adidasy

- szlifierka wielofunkcyjna to renowator....

Może stąd się biorą nieporozumienia???

Panowie się "okładacie". W Polsce utarło się, że dom szkieletowy to dom drewniany, tak samo naprzemiennie z drewniany, szkieletowy - stosuje się określenie "kanadyjczyk". Gdyby ktoś choć trochę pogrzebał w nieskończonych zasobach Internetu znalazłby podstawową informację, że określenie kanadyjczyk stosuje się wszędzie (tylko nie w Polsce) - do określenia domów z bali litych okrągłych o średnicy min. 20cm (całorocznych). Ale jak to w naszej ojczyźnie bywa. Na wyjaśnienie kilka pojęć:

- szlifierka kątowa to boszówka (Bosch)

- myjka ciśnieniowa to kerszer (Karcher)

- pieluchy to pampersy

- obuwie sportowe to adidasy

- szlifierka wielofunkcyjna to renowator....

Może stąd się biorą nieporozumienia???

Nie zupełnie. Problem jest nieco bardziej złożony. Wygląda to tak, że firmy oferujące kanadyjczyki

piszą, że oferują domy drewniane a często jeszcze dokładają słowo zdrowe - zdrowe domy z drewna.

Posługując się takim sloganem informują potencjalnych inwestorów, że ci mogą mieć zdrowy dom z drewna

- co w przypadku domu kanadyjskiego nie jest prawdą.

Posługując się takim sloganem informują potencjalnych inwestorów, że ci mogą mieć zdrowy dom z drewna

Czyli szkieletowe domy są toksyczne?

• 6 months później...
Chciałem się podzielić naszymi doświadczeniami z budowy domu kanadyjskiego. Zaczęliśmy z w lipcu 2014 a od początku grudnia mieszkamy. Staraliśmy się wszystko dokumentować zdjęciami. Zapraszamy. domekkanadyjski.pl
Chciałem się podzielić naszymi doświadczeniami z budowy domu kanadyjskiego. Zaczęliśmy z w lipcu 2014 a od początku grudnia mieszkamy. Staraliśmy się wszystko dokumentować zdjęciami. Zapraszamy. domekkanadyjski.pl

Dużo błędów w Pana budynku. Np brak izolacji pod podwalinami ścian działowych. Brak ciągłości paroizolacji przy styku ścian zewnętrznych z wewnętrznymi. OKNA montuje się po wiatroizolacji i wywinięciu jej w ościeża okien !!!

W szkielecie robi się przewiązki aby drewno nie uginało i nie skręcało się.

Główna podwalina winna być jednak impregnowana ciśnieniowo..

Edytowane przez escone
  • 1 month później...
Nie zupełnie. Problem jest nieco bardziej złożony. Wygląda to tak, że firmy oferujące kanadyjczyki

piszą, że oferują domy drewniane a często jeszcze dokładają słowo zdrowe - zdrowe domy z drewna.

Jak już o tym rozmawiacie, to dodam coś od siebie jako taką ciekawostkę technologiczną.

Mój szkieleciak na ten przykład będzie posiadał raczej znikomy % drewna w stosunku do innych, budowanych w PL. A to za sprawą wyeliminowania OSB jako poszycia zewnętrznego- statycznego na rzecz płyty celulozowo- włóknowej o nazwie handlowej Fermacell. Podobno ma być ekologicznie i zdrowo.

Piszę o tym bo dom drewniany de facto przestaje być stricte domem drewnianym. Pozostaje szkieletowym.

• 1 month później...
Poszukuję osób które wybudowały dom szkieletowy i mogą polecić firmę, z Warszawy lub okolic.

Witam. Jeżeli jest Pan zainteresowany domem szkieletowym drewnianym prefabrykowanym jesteśmy znaną i szanowaną firmą spod Warszawy. Więcej informacji na http://www.domikon.pl

Poszukuję osób które wybudowały dom szkieletowy i mogą polecić firmę, z Warszawy lub okolic.

Polecam firmę HMB domy szkieletowe - jestem w trakcie budowy więc zapraszam do mojego dziennika budowy.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Jestem osobą która z całej przygody budowy domu ma za sobą dopiero wybór projektu i działkę pod Kołobrzegiem. Wybór padł na projekt Z7 pracowni Z500 w technologii szkieletowej.

Na chwilę obecną szukam solidnej firmy która zajmie się budową . Jeżeli możecie kogoś polecić będę wdzięczny. I jeszcze jedno. Współpracował ktoś z firmą Góral-domy w zgodzie z naturą. firma jest z pod Grudziądza. ???/

Dobry wieczór.

Z czystym sumieniem polecić mogę ekipę p. Marka Wójtowicza (Piomar) z Jaworzna. W grudniu 2013 r. zakończyli u mnie budowę domu (21 grudnia się wprowadziłam), ponad 250m2 w technologii szkieletowej od płyty fundamentowej (wykonana w maju 2013 r. ) aż po końcowe wykończenia w tym kafelki, panele podłogowe i malowanie. Po półtora roku mogę powiedzieć, że nadal nie mam żadnych zastrzeżeń do ich pracy. Pan Marek w trakcie budowy służył nam również pomocą jak chodzi o zakup materiałów budowlanych. Zapotrzebowanie miałam zgłaszane na bieżąco, wielokrotnie porównywałam ceny z innymi źródłami, część kupowałam na własną rękę, część autoryzowałam do zakupu. Również przez p. Marka zmienialiśmy konstrukcję domu na szkieletową. W razie pytań zapraszam na priv.