Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o ocenę pokrycia dachu (NIBRA G10)

keri80

Recommended Posts

P1030169.jpgP1030205.jpgP1030208.jpgP1030212.JPGP1030215.jpg

Witam.

Co mogą/powinni poprawić dekarze na tym etapie, co zostało wykonane niepoprawnie lub mało estetycznie?

Za parę dni montaż okien połaćowych, czego dopilnować w szczególności?

Jak Waszym zdaniem została wykonana obróbka kominów?

Z góry dziękuję za wszelkie opinie.

P1030169.jpg

P1030205.jpg

P1030208.jpg

P1030212.JPG

P1030215.jpg

Edytowane przez keri80

Bardzo przyzwoicie wykonany dach. Płaskie pokrycie wymaga dużej staranności w wykonaniu kosza. Tu widać małe ugięcie ale to drobiazg. Przy tak wykonanym okapie rynny są stosunkowo nisko i widać dość szeroki pas nadrynnowy. Skoro rury spustowe są jasne to kolano i obejmy powinny być w kolorze rury ale to oczywiście rzecz gustu. Pozdrawiam.

Zaberr

Dachówka zamawiana w marcu w składzie ZAPOLSKI w Wawie.

Andrzej Wilhelmi

Faktycznie pas jest dość szeroki ale podbitka będzie tego wymagała (osb+styro). Całość orynnowania jest w jednym ciemnym kolorze, to tylko folie zabezpieczające przed rysowaniem zostały nie zerwane aby w następnym etapie nikt ich nie uszkodził.

• 2 weeks później...
Ja też właśnie kładę nibrę G10 w tym kolorze. Dekarze zwracają uwagę, że sporo dachówek jest krzywych: objawia się to lekkim unoszeniem prawej dolnej krawędzi do góry. Patrząc "pod włos" widać, że niektóre dachówki są lekko zadarte do góry. staramy się przebierać i ewentualnie wymieniać. Czy też miałeś ten problem? Czy masz może dachówkę - kominek wentylacyjny? chciałem podejrzeć jak ona wygląda na Twoim dachu. Spróbuję dodać kilka fotek.

DSC06174.jpg

DSC06146.jpg

DSC06141.jpg

DSC06171.jpg

DSC06172.jpg

Wszystko wygląda bardzo ładnie. Pragnę nieśmiało zauważyć, że dachówka to tylko wypalona glina. Ciekawi mnie jak podejdziesz do płytek w łazience. Krzywizna dachówki to jej naturalne piękno. Oczywiście to mój osobisty pogląd i moje wrażenia estetyczne. Pozdrawiam.

Z całym szacunkiem drogi Janie ale w tej kwestii pozwolę się z Tobą nie zgodzić no chyba, że napiszesz co to znaczy proste. Ja w swojej karierze nie spotkałem prostych dachówek choć wszystkie mieściły się w normie. Pozdrawiam.

Proste t/z niezwichrowane . Czy szlag Was nie trafia gdy trafiacie na takie ? Szczególnie karpiówka , która wymaga szczególnej dokładności. Zaczyna się przebieranie , szlifowanie, kombinowanie . A to wszystko czas = pieniądz . Naturalne piękno cenię , zwłaszcza u kobiet. A dachówka ma równo leżeć i nie podskakiwać. Kobieta niekoniecznie. Jan.

Proste t/z niezwichrowane . Czy szlag Was nie trafia gdy trafiacie na takie ? Szczególnie karpiówka , która wymaga szczególnej dokładności. Zaczyna się przebieranie , szlifowanie, kombinowanie . A to wszystko czas = pieniądz . Naturalne piękno cenię , zwłaszcza u kobiet. A dachówka ma równo leżeć i nie podskakiwać. Kobieta niekoniecznie. Jan.

Pewnie że szlag mnie trafia, zwłaszcza jak kobieta podskakuje.

A dla mnie dachówka jak kobieta dostojna, zgrabna, wysmukła i nie przeszkadza mi, że czasami trochę pokrzywiona. Ot życie. Zawsze można ją ułożyć. Faktem jest, że potrzeba trochę czasu. Wszystkim życzę prostych dachów i dachówek. Pozdrawiam.