Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary grzejnik typu rura czy jest możliwość jego likwidacji?

baraqs

Recommended Posts

Witam

Niebawem mam się wprowadzić do mieszkania w bloku, i w łazience z sufitu wystaje podwójna rura, która najprawdopodobniej jest grzejnikiem.

Zdjęcia tutaj: http://pokazywarka.pl/a9a6d3/

Chciałbym ją zlikwidować, aby w tym miejscu móc postawić pralkę, bo ta rura wychodzi z sufitu i wchodzi w podłogę zabierając tym samym potrzebną dla pralki przestrzeń.

Czy można bez kłopotu odciąć i zaślepić te rury, lub w jakiś inny sposób zmienić na grzejnik nowszego typu, który nie wchodziłby w podłogę

Pogrubiona rura wyglada jak grzejnik,jesli mozesz to sprawdz czy grzeje.

Upierajac sie mozna uciac owa rure tuz nad posadzka oraz przed sufitem kierujac ja po scianie,mozna tez wstawic grzejnik nowego typu,zasileniem bedzie dół a powrotem góra.

Oczywiscie jesli ta rurka jest zasilajaca,w przypadku powrotu wstawianie grzejnika traci sens.

Edytowane przez P:)apolinek

Teraz nie mogę, ale w przyszłym tygodniu postaram się na pewno sprawdzić czy obie te rury grzeją, bo jedna na pewno, tylko nie wiem czy i druga jest gorąca.

W przypadku powrotu masz rację, traci to sens, ale właśnie myślałem aby tą rurę o ile jest to rura grzejnikowa uciąć na pewnej wysokości, puścić po podłodze aż do ściany, a ścianę wykuć aby rura schowała się wewnątrz.

Podciągnąć to do góry na wysokość gdy przestanie mi przeszkadzać, i wtedy na ścianie podłączyć do niej nowy kaloryfer łazienkowy.

Może pomotałem trochę, ale nie znam się za bardzo na fachowym określaniu, jednak myślę że da się mój tok myślenia zrozumieć.

No i dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Jest to jak widać budownictwo z lat 60-70-tych, zasilanie jest od dołu, a powrót przy suficie. Jeśli jest to ostatnie piętro, to większość zmian nikt nie zauważy, ale jeśli nad Tobą ktoś mieszka, to w przypadku wstawienia szeregowo grzejnika drabinkowego, wszyscy nad Tobą odczują spadek temp. na swoich rurach. Montaż grzejnika równolegle z rurami mija się z celem. Woda jest leniwa i płynie tam gdzie jej łatwiej. Najprawdopodobniej sezon grzewczy już się rozpoczął więc wszelkie prace będziesz musiał przełożyć na przyszły rok.

No właśnie dzisiaj tam byłem i przyjrzałem się dokładnie.

Mieszkanie usytuowane na parterze 3 piętrowego bloku.

Nie ma rury powrotnej a więc tak jak piszesz odpada instalacja grzejnika.

Zmienić itp raczej też nie za bardzo, bo zapewne będą wymagać kilku zatwierdzeń od specjalistów.

Tą zimę wobec tego przetrzymam, a latem gdy wyłączą ogrzewanie udam się do administratora budynku i najwyżej niech przyśle kogoś kto mi wskaże rozwiązanie do zaakceptowania przez obie strony,

Dzięki wielkie za pomoc i wyjaśnienie.