tomfil 15.10.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Witam. Jestem na etapie zakończonych fundamentów. Działka nachylona na północ, między górną ścianą (południe), gdzie ma byc salon, a dołem (północ), gdzie przewidziany jest garaż, różnicy jest ok 1,2m. Wjazd do garażu przewidziany właśnie "od dołu". Miałem się wkopywac z fundamentami w ten sposób, że od osi domu do góry miało byc podebrane, a od osi domu w dół nadsypane. Po konsultacji i zatwierdzeniu przez kierownika, podniosłem dom o jakie 60cm względem tego, co w projekcie, po to, aby jak najmniej podbierac teren od góry, czyli od południa, gdzie przewidziany jest ogród. Dodatkowo w projekcie zmieniłem (zatwiedzone i zrobione zmiany przez kierownika) poziom garażu względem reszty, tzn. obniżyłem garaż o dodatkowe cm, teraz jest różnicy 60cm. Po zebraniu wierzchniej warstwy ziemi i wyrównaniu terenu pod fundament, w miejscu gdzie ma byc garaż, wykop pod ławe miał około 65cm. Ławy lane bezpośrednio do gruntu na wysokośc około 50cm tzn w najniższym miejscu domu, róg garażu, szczyt ławy jest prawie na wysokości terenu. Garaż jest obniżony, na ławie na garażu wymurowane są tylko 2 pustaki, na to wieniec i zalane betonem (około 45-50cm). W tym miejscu ma byc garaz i poziom zero jest obnizony względem całego domu. Bardzo mało jest nadsypane bo więcej się nie da gdyż ściana fundamentowa jest bardzo niska. Cała reszta ma wyższe ściany, ponieważ, jak już wspomniałem, jest różnica w poziomie 60cm. Wjazd do garażu przewidziany od najniższej strony, dlatego poziom na garażu tak nisko. Od tej strony właśnie powinienem teraz jak najwięcej zasypac fundament. W tym momencie mam juz wylaną płytę, izolacja z zewnątrz ściany fundamentowej i zasypane. Czy to jest ok, że mam taki niski fundament? Czy nie powinien byc fundament schodkowy? Ewentualnie głębszy wykop pod ławę? Proszę o pomoc. Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 15.10.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 no chyba masz od tego kierownika budowy, żeby wiedział czy jest dobrze. Czy jeśli ktoś z tego forum napisze że jest źle i trzeba rozbierać to rozbierzesz?poza tym, zajmuję się budownictwem już wiele lat a nie za bardzo wiem o czym napisałeś. Niski fundament???? co to znaczy niski fundament? pytasz o ławę, czy ścianę piwnic albo fundamentową? "bardzo mało jest nadsypane" - ile do cholery jest bardzo mało? dla mnie bardzo mało to 10cm ale może komuś tyle wystarcza.Napisz chłopie porządnie o co chodzi, najlepiej jakieś zdjęcie wklej czy szkic z painta. generalnie między spodem ławy a projektowanym poziomem terenu powinna być zachowana odległość tzw. umownej głębokości przemarzania dla Wieliczki 1,0m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomfil 15.10.2011 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 (edytowane) Na drugim i trzecim zdjęciu na drugim planie widac płytę pod garaż i ten "niski fundament", czyli ściana fundamentowa o wys. ok. 50cm. Wjazd do garażu od najniższej strony, czyli nie może byc poziom garażu wyżej, bo będzie za stromy wjazd. Niby tam ława w ziemi wychodzi 1 metr na styk (ława ok. 50-55cm + ściana 50cm i jeszcze posadzka = poziom zero i do tego poziomu nasypana ziemia) Jednak nie daje mi to spokoju bo gdzie nie oglądam jakiś fotorelacji będź schematów itd, to albo fundamenty są głęboko, albo są schodkowe, w każdym razie nie spotkałem się z czymś takim, jak ja mam. Na 20 lat staje się niewolnikiem banku, budowlańcem nie jestem, wole dmuchac na zimne i się upewnic kogo się da. PS. Kierownik jak i wykonawca mówią, że jest ok. Edytowane 15 Października 2011 przez tomfil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 15.10.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 skoro kierownik mówi że ok, to znaczy że tak jest, w końcu to on ryzykuje swoją głową i pieczątką. jeśli będziesz miał głębokość posadowienia równą normowej to nie ma się czego obawiać, ew. co możesz robić to opaskę ze styroduru 5cm jakieś 30-50cm pod powierzchnią terenu projektowanego w odległości do 0,5m od domu (opaskę dać poziomo, niezależnie od ocieplenia ściany fundamentowej). Prawda jest taka, że czasami bywają zimy że grunt przemarza głębiej niż normowo, ale zazwyczaj nie dzieje się nic groźnego, bo żeby wystąpiły wysadziny to też trzeba kilka warunków spełnić. Jeśli masz grunt typu piasek pylasty, glina to faktycznie można obawiać się wysadzin, jeśli piasek średni,gruby one nie mają prawa wystąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomfil 15.10.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Dziękuję Sławek za zainteresowanie i poradę. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w tym wypadku, ale na ścianie fundamentowej mam styrodur 10cm. Skonsultuję Twoją propozycje z tym poziomym styrodurem, rozumiem, że miałoby to podnieśc przemarzanie gruntu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts