Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połozenie tynku silikonowego i mróz(-2)

Recommended Posts

witam

Własnie ekipa skonczyła połozenie elewacji(podoba mi sie) ale nurtuje mnie problem,jaki wystapił.

Otóż, zakonczyli o godzinie 17 a o 23 zauwazylem otwierajac okno dachowe,ze na dachówkach sadza sie lód!

zaniepokojnony,połozyłem butelkę wody na parapet i odziwo był w niej lód.

Zastawiam sie, czy nie zaszkodzi to mojej elewacji.

ktos spotkał sie z takim problemem?

To tylko przymrozek, niemniej jednak woda z tynku nie zdążyła odparować od 17.00 do 23.00 toteż prawdopodobnie wierzchnią warstwę tynku mogło lekko przymrozić a jeśli tak się stało to w najlepszym przypadku pojawią się mikrospękania a w najgorszym w miejscach gdzie zmarzł najbardziej może się skruszać i odpadać.

Kolejna sprawa to taka czy był to tylko przygruntowy przymrozek, czy taki, że się auto skrobało. Poza tym - pytanie jaki dzień - bo jeśli w dzień było słoneczko to może być o.k. Btw - jak rozmawiałem z jednym znajomym co płoty z kamienia nturalnego robi, to stwierdził, że bał się czy cement chwyci, ale jak sprawdział o 16 to było ok, fuga był twarda, bo słoneczko ładnie przygrzewało.

Moim zdaniem nie odpadnie ale będzie na pewno szybciej się "starzał". Bo jeśli są to tylko mikrospękania, które nie przybrały wyraźnie widocznej postaci/formy "pajęczyny" to nie ma co się przedwcześnie stresować. A dokładne skutki tego będzie i tak można ocenić dopiero w przyszłym sezonie.

Witam,wiele lat kladlem tynki,teoretycznie tynk nie powiniem odpasc,problemem moze byc to iz przy nawet malym przymrozku,tynk nie zdazyl zwiazac z gruntem kwarcowym,zrobil sie tzw film pod spodem ale w/w tynk tez jest w dalszym ciagu mokry i na drugi dzien bedzie wiazal dalej i jest szansa ze "przyklei" sie do gruntu.

Trzymac bedzie ale fakt moze to na estetyce sie odbic jezeli juz wyszly mikropeknecia to efekt zbyt szybkiego skurczenia sie tynku czyli woda zostala nagle zmrozona to samo sie dzieje latem jak "madra" ekipa kladzie tynk niby o 4-tej rano wiedzac ze o 9-ej bedzie ukrop 30C'.

skutki beda widoczne po tygodniu,powodzenia.