Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe do domu energooszczędnego w dobrej cenie

Recommended Posts

Polecam okno Fakro z szybą U5 lub U6 np. w modelu FTP-V . Okno takie kosztuje normalne pieniądze a przy tym prezentuje dobrą jakość i parametry.

Najważniejsze jednak jest nie zapomnieć o dociepleniu ramy. Nie trzeba inwestować w oryginalne zestawy . Można kupić wełnę Isovera Multimax gr.3cm , która ma najlepszą "lambdę " na rynku i jedną taflą docieplić jedno okno.

System sprawdzony , dobry i w normalnych pieniądzach

pozdrawiam

Dzieki za konkretną radę. Napisz proszę jakie okno wyłazowe byś polecił? czy warto wchodzić w koszty, czy wystarczy ten najprostszy i najtańszy wyłaz Fakro?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli pomieszczenie nieogrzewane to sprawa jest prosta , polecam model WLI 54x86 jeśli mielibyśmy trzymać się Fakro.

Z doświadczenia nie kupuj 45x75 ponieważ dla większości osób jest za mały.

Jeśli pomieszczenie jest ogrzewane to trzeba zastosować okno wyłazowe i wtedy FWL lub FWR w zależnośi czy otwieranie na lewo czy na prawo.

W tych modelach wszystkie wymiary nadają się do swobodnego wychodzenia

pozdr

Jeśli pomieszczenie nieogrzewane to sprawa jest prosta , polecam model WLI 54x86 jeśli mielibyśmy trzymać się Fakro.

Z doświadczenia nie kupuj 45x75 ponieważ dla większości osób jest za mały.

Jeśli pomieszczenie jest ogrzewane to trzeba zastosować okno wyłazowe i wtedy FWL lub FWR w zależnośi czy otwieranie na lewo czy na prawo.

W tych modelach wszystkie wymiary nadają się do swobodnego wychodzenia

pozdr

Dzięki, ale czy model WLI nie jest zbyt drogi? może jednak model WSZ 54x75 wystarczyłby, jak sądzisz?

Co do reszty okien to rozważam takie opcje:

1. okna do pokoi FTP-V U5 - 2 szt. ( szkoda że takie drogie)

2. okna do łazienki - FTU-V U3 - 2 szt.+ 1 szt. nad schody

Do wszystkich okien kołnierze EHV-AT Thermo.

A może masz inna, lepszą konfigurację?

Pozdrawiam

Robert

• 4 weeks później...

Witam!

Jestem na etapie zamawiania okien Fakro i mam dylemat : zdecydowany jestem na rolety zewnętrzne ARZ Z-Wave i nie wiem czy poczekać z ich montażem i kupnem do wiosny? Prawdopodobnie nie zamknę SSZ z oknami pionowymi jeszcze w tym roku... a obawiam się ,że może się na nie ktoś połakomić.

Jak Wy rozwiązaliście podobne problemy?

Pozdrawiam

Ja bym powiedział troszkę inaczej ale to zależy od pewnego czynnika. Mianowicie czy masz gdzie te rolety przechować?

Chodzi o to że okna dachowe raczej nie tanieją a wręcz co roku cennik idzie o kilka oczek do góry. Jeżeli możesz sobie pozwolić aby zamrozić te pieniądze w postaci kupna rolet i przechowania ich do momentu montażu, będzie to lepszy wybór

Ja bym powiedział troszkę inaczej ale to zależy od pewnego czynnika. Mianowicie czy masz gdzie te rolety przechować?

Chodzi o to że okna dachowe raczej nie tanieją a wręcz co roku cennik idzie o kilka oczek do góry. Jeżeli możesz sobie pozwolić aby zamrozić te pieniądze w postaci kupna rolet i przechowania ich do momentu montażu, będzie to lepszy wybór

Na razie nie mam ich gdzie przechować. Ale dzięki za sugestie!

Pozdrawiam

• 4 months później...

Odświeżę trochę temat. Mam zamontowane okna fakro z kołnierzami thermo , jak sprawdzić najlepiej czy docieplenie zostało położone prawidłowo? Na pewno w 3 oknach brakuje po bokach wełny. Teraz po zimie przyjrzałem im się dokładniej i sam już nie wiem,czy moi dekarze tak sobie "docieplili" ,jak chcieli ,czy może pozostawili docieplenie innym?

Jak na mój gust trochę za dużo wełny docieplającej z okien zostało mi po montażu!

Reklamować od razu czy poczekać?

Pozdrawiam

Po wizycie serwisantów z Fakro potwierdziło się , to co przypuszczałem... : "nieprawidłowo zamontowane kołnierze XDP wraz z wełną owczą , zaleca się poprawić montaż upychając wełnę zgodnie z instrukcją". Mój dekarz bardzo się zdziwił , że popełnił jakiś błąd przy montażu... coś mi tam próbował wcisnąć, że okna podwójne i się nie dało - nie wiem o co mu chodziło? Ma w każdym razie przyjechać i zobaczyć jak to wygląda.Zobaczymy... Niestety mam pokrycie z blachodachówki z posypką ( metrotile ) i próba demontażu okna może chyba uszkodzić panele?

Miał ktoś z Was taki problem?

• 2 weeks później...

Mam jeszcze inny problem i pytanie do fachowców. To , że mam źle założone kołnierze XDP to jedno, a drugie ,okna mam zbyt wysoko założone gdzieś o jakieś 20 cm ( dół na wys. ok 180 cm). Mnie to zbytnio nie przeszkadza ...ale żonie to owszem.Można na etapie założonego pokrycia z blachodachówki z posypką ,ponownie osadzić okno niżej ,bez większego uszczerbku na pokryciu?

Pozdrawiam