Tripler 20.10.2011 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam. Mam podobny układ. Kominek Arysto 10WWSJ i bufor 750/250l palę intensywnie przez ostatni miesiąc (jeszcze nie odpaliłem pieca na gaz. Wieczorne (18-23) palenie wystarcza na nagrzanie domu do temp ok 21 st i nagrzanie bufora do temp 56-60st. W nocy kaloryfery wyłączam po to by mieć gorącą CWU na następny dzień. W nocy temp spada do 18-19st. Dom 230m2, dobrze zaizolowany podłoga 18cm ściany 20cm dach 30cm Fakty które pomogą w obliczeniu pojemności cieplnej bufora: minimalna temperatura użyteczna (taka przy której warto włączać kaloryfery) -40st maksymalna temperatura do której da się nagrzać bufor kominkiem -65 (mi się udało tylko tyle). Reszta ze wzoru: Q=m*c*dT Q=500*4200*25= 52,5kJ (kilo-dźuli) czyli 14,58kWh - trochę mało....Z drugiej strony to 7 godzin pracy farelki 2000W... Gonzo, bufor masz podłączony przed grzejnikami/podłogówką czy za? Czy dobrze zrozumiałem, grzejesz od 18-23 (nagrzewasz bufor i układ) i wyłączasz grzejniki na noc żeby mieć CWU na następny dzień. A gdybyś nie wyłączył grzejników na noc? Jak następnego dnia włączasz grzejniki robią się gorące? Moje pytania może są tendencyjne ale po Twoim poście zaczynam się zastanawiać czy akumulowanie ciepła w dość małym buforze (600/200ltr) ma wogóle sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 20.10.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Gonzo, bufor masz podłączony przed grzejnikami/podłogówką czy za? Czy dobrze zrozumiałem, grzejesz od 18-23 (nagrzewasz bufor i układ) i wyłączasz grzejniki na noc żeby mieć CWU na następny dzień. A gdybyś nie wyłączył grzejników na noc? Kominek grzeje bufor przez wężownicę w buforze. Piec grzeje bufor bezpośrednio do płaszcza. Grzejniki i podłogówka są podłączone do tych samych rur co piec (czyli do płaszcza bufora). Prędkość odbierania ciepła z bufora zależy od wielu czynników: czy dom wygrzany, od jakiej temperatury zaczyna grzać, jaka temperatura wody w buforze, jaka jest temperatura na zewnątrz, jak ściany akumulują ciepło itp itd. Wczoraj w domu było utrzymywane 21 st do godziny 22. Bufor o 23 miał temperaturę 53-56 stopni (dół-góra). W nocy sterownik miał utrzymywać temperaturę 19 stopni. Rano o 5 znowu miało być 21 stopni. O 6.30 na buforze było jeszcze 48-50. Część ciepła poszło na CWU poranne (raczej mało), a część na dogrzanie do 21 stopni. Jak następnego dnia włączasz grzejniki robią się gorące? Moje pytania może są tendencyjne ale po Twoim poście zaczynam się zastanawiać czy akumulowanie ciepła w dość małym buforze (600/200ltr) ma wogóle sens. Tak grzejniki robią się gorące bo miały ciepłą wodę w buforze z nocy. Tak jest to raczej mały bufor. Sens bufora jest taki, że przy zaparciu się (dużo drewna) można obniżać koszty ogrzewania tradycyjnego. Bufor znakomicie odbiera ciepło z kominka i umożliwia jego dalszą dystrybucję (także w czasie). Niestety aby mieć możliwość ogrzania sporego domu tylko z ciepła ZGROMADZONEGO w buforze to musi mieć on DUŻĄ pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 20.10.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 No i zasadnicza różnica ja oferowane wkłady podłączam w układzie zamkniętym (odkąd zmieniły się przepisy), eliminuje to konieczność stosowania wszelkiego rodzaju wymienników. Z doświadczenia wiem, że system z wymiennikiem nie jest tak efektywny. Zgadza się. Gdzieś czytałem, że strata na wszelkich wymiennikach płytowych, czy na wężownicy wewnątrz może dochodzić do 10st. No i ta "drobna" różnica w producentach i jeszcze dodatkowo boczna szyba... Zgadza się "drobna różnica" w kosztach wkładu jest..... kilkukrotna....(trzykrotna?) Tak, boczna szyba powoduje oddawanie większej ilości ciepła do pomieszczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darter1 01.09.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Mam kominek CTM 18kw bufor 500/160 ( w buforze 500l zbiornik cwu 160l), dom z 1930 r 130 m2 ocieplony styropianem 10 cm (15 lat temu). Rocznie spalam ok 6-7 mp drewna bukowego, palę codziennie od 16 do 22, w domu tylko grzejniki, osiągam temperatury 24 - 25 st C. Gdy na zewnątrz jest -20 rano jest 21 st C. Maksymalnie zagrzałem bufor do 66 st.. Roczne zużycie gazu (całościowe) to 1000m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.09.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Max. zagrzałeś do 66,w jakim czasie?Więcej nie chciałeś,czy nie dało rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darter1 01.09.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Max. zagrzałeś do 66,w jakim czasie?Więcej nie chciałeś,czy nie dało rady? Temp 66 st była po ok 60 minut po rozpoczęciu grzania wyżej się nigdy nie dało, ale też jest włączone zabezpieczenie i przepustnica zamyka się gdy osiągnie temperaturę 68 st ale na kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.09.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 A co się robi z nadmiarem ciepła , jak ta przepustnica się zamknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 01.09.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 T.... ale też jest włączone zabezpieczenie i przepustnica zamyka się gdy osiągnie temperaturę 68 st ale na kominku. Darter1 - że tak zapytam w jakim celu zastosowałeś bufor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darter1 01.09.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 A co się robi z nadmiarem ciepła , jak ta przepustnica się zamknie? Jak przepustnica zamyka dopływ powietrza do kominka ogień przygasa, i temperatura nie rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darter1 01.09.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Darter1 - że tak zapytam w jakim celu zastosowałeś bufor ? Miałem nadzieję, że gdy w nocy temperatury spadną do -20 st to ciepło na dogrzanie domu pójdzie z bufora. Jednak taka sytuacja nie zachodzi, mam stary dom z pełnej cegły + styropian 10cm - ściany akumulują dużo ciepła i do rana nie ma potrzeby dogrzewania. Jedyny problem jaki mam , to współpraca komina z piecem gazowym. Piec gazowy załącza się w czasie pracy kominka i to jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 01.09.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Bufor jest po to, aby zmagazynować nadwyżki ciepła, którego nie jest w stanie odebrać CO. Z tą przepustnicą nigdy nie naładujesz go w pełni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darter1 01.09.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Bufor jest po to, aby zmagazynować nadwyżki ciepła, którego nie jest w stanie odebrać CO. Z tą przepustnicą nigdy nie naładujesz go w pełni. Mogę podnieść temperaturę zamknięcia przepustnicy np do 75 st , ale czy to będzie bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.09.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 I jako urządzenie mechaniczne może kiedyś zawieść.Ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 01.09.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Mogę podnieść temperaturę zamknięcia przepustnicy np do 75 st , ale czy to będzie bezpieczne? Nie wiem, wolę nie udzielać takich porad nie znając/widząc szczegółów w instalacji. Zwróciłem uwagę, bo widzę, że 'ktoś słyszał, że dzwony biją, ale nie wie w którym kościele" - dot. bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts