Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co jest bardziej ekonomiczne ?

xxsliwaxx

Recommended Posts

Witam,

W całym domu mam ogrzewanie podłogowe i tylko 2 kaloryfery (1 - na ręczniki w łazience, 2-gi na ręczniki w pralni).

mam ogrzewanie gazowe piec kondensacyjny.

ciekawi mnie 1 rzecz:

piec ustawiony jest na 35 stopnie jeżeli chodzi o grzanie wody w podłogówce - pompy w rozdzielni (mam 12 sekcji w domu - 2 pompy) ustawione są w pozycji środkowej, producent pokazuje ze w tej pozycji pobierają 44 waty.

moje pytanie brzmi - czy lepiej jest podnieść temperaturę na piecu np do 38 stopni i zmniejszyć szybkość działania pompy na 1 poziom 34 waty, czy moze odwrotnie zmniejszyć temperaturę np na 33 stopnie i zwiększyć na maxa pompy ( 3 poziom pompy 68 wat) ???

co myślicie jakie rozwiązanie będzie bardziej ekonomiczne i dlaczego...? może ktoś wrzuci jakieś mądre wyliczenie co wychodzi taniej - czy większe zużycie prądu czy gazu?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

piec ustawiony jest na 35 stopnie jeżeli chodzi o grzanie wody w podłogówce - pompy w rozdzielni (mam 12 sekcji w domu - 2 pompy) ustawione są w pozycji środkowej, producent pokazuje ze w tej pozycji pobierają 44 waty.

moje pytanie brzmi - czy lepiej jest podnieść temperaturę na piecu np do 38 stopni i zmniejszyć szybkość działania pompy na 1 poziom 34 waty, czy moze odwrotnie zmniejszyć temperaturę np na 33 stopnie i zwiększyć na maxa pompy ( 3 poziom pompy 68 wat)

Ustawienie pompy ma za zadanie dostarczyć do układu tyle ciepła aby cały grzejnik (tu podłoga) równomiernie się nagrzewała, jeśli będzie zbyt mały to niektóre jej części (pętle) mogą być nie dogrzane. Różnica w cenie kWh z prądu i gazu może dać wymierne korzyści ale nie w tym systemie, a to dlatego, że decydująca większość ciepła jest dostarczana przez nośnik gazowy - policzmy np dla doby, jeśli system pobierze 10m3 gazu, oraz pompa będzie pracowała na niskim biegu (tu 34W) przez 8 godzin to łącznie system zużyje 99,7kWh z gazu i 0,272kWh z prądu - jak widać %-owy udział obu nośników znacznie deklasuje prąd - jego udział jest znikomy, co przy różnicy kosztu kWh z prądu i gazu uzasadnia jedynie wybór komfortowy dla użytkownika, tj ma dostarczyć tyle energii aby zaspokoić potrzeby, natomiast ustawienie pomp ma zapewnić równomierne nagrzanie podłogówki.

Xxsliwaxx , napisz proszę jaki masz ten piec, to znaczy chodzi mi o producenta i moc startową.

Mam podobny układ, chciałam wywalić pogodówkę, ale serwisant Vaillanta upierał się, że nie powinnam :cool:

vaillant ecotec plus 24 kW

grzanie wody mam ustawione na 24kW natomiast 13 kW na podłogówke

dlaczego chcesz wywalić pogodówkę ?

myślę, że DESMEAR chce wywaliś pogodówkę z tego samego powodu dlaczego ja nie chce jej montować:

przy dużych mrozach pogodówka podnosi temperaturę wody np przy -25 grzanie wody dla ukladu podnosi na 44 stopnie a podłogówka spokojnie przy takich mrozach (bynajmniej u mnie w domu) spokojnie wystarcza jak grzeje wodę na 37-38 stopni i zmniejsza w ten sposób kondensacje pieca (podnosząc na 44 stopnie)...

myślę, że pogodówka jest bdb. dla układu z grzejnikami ale nie jest potrzebna w ogrzewaniu podlogowym

przy dużych mrozach pogodówka podnosi temperaturę wody np przy -25 grzanie wody dla ukladu podnosi na 44 stopnie a podłogówka spokojnie przy takich mrozach (bynajmniej u mnie w domu) spokojnie wystarcza jak grzeje wodę na 37-38 stopni i zmniejsza w ten sposób kondensacje pieca (podnosząc na 44 stopnie)...

Zmniejsz w takim razie krzywą grzewczą.

To znaczy jakiś duży baniak z wodą dobrze zaizolowany, który odbiera ciepło, a potem według potrzeb dawkuje podłogówce :)

nie, nic takiego nie mam układ to; PIEC -> rozdzielka podłogówki -> powrót do pieca :) dodatkowo grzejniki na reczniki w prali i w łazience są w tym samym obwodzie są lekko cieple ale i tak wszystko ladnie schnie :)

natomiast na wodę mam zasobnik 120l a moje 24kW na piecu tak szybko grzeją wodę, że mogę siedzieć 24/h pod prysznicem :)