Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co jest bardziej ekonomiczne ?

xxsliwaxx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie mam pogodówki :)

:)

to skąd wiesz, jak się zachowuje ?

pogodówka działa na zasadzie dobrania odpowiedniej temperatury na podstawie zadanej krzywej grzewczej (jej pochyłu) która idealnie odwzorowuje straty w naszym domu. teoretycznie więc jest najlepszym sposobem sterowania. przynajmniej teoretycznie. skoro przy niskich temp. zewnętrznych zadaje za wysoką temperaturę, tzn, że masz ustawioną za stromą krzywą, prawda ?

pytam z ciekawości, w przyszłym tygodniu uruchamiam kociołek również z pogodówką

to kręć wszystkim co tam masz w układzie... ;) i patrz co się dzieje :D

Łomatkojedynamoja :rolleyes:

Toś mi wymyślił :cool:

Ja tam nie mam zamiaru robić doświadczeń na czuja, tylko popędzić piec do bardziej ekonomicznej pracy oraz do respektowania żądań termostatów we wszystkich pomieszczeniach :)

:)

to skąd wiesz, jak się zachowuje ?

pogodówka działa na zasadzie dobrania odpowiedniej temperatury na podstawie zadanej krzywej grzewczej (jej pochyłu) która idealnie odwzorowuje straty w naszym domu. teoretycznie więc jest najlepszym sposobem sterowania. przynajmniej teoretycznie. skoro przy niskich temp. zewnętrznych zadaje za wysoką temperaturę, tzn, że masz ustawioną za stromą krzywą, prawda ?

pytam z ciekawości, w przyszłym tygodniu uruchamiam kociołek również z pogodówką

u moich rodzicow jest - ojciec po namowie najwybitniejszych fachowców na calym globie :) zrobił wszystko co sie tylko dalo (ja mu proponowalem, zeby jeszcze na psy założył jakiś odbiornik ciepła zeby dogrzewały wode ) :)

jeżeli chodzi o krzywą - to powiedz mi jaki jest sens wykladania kasę na pogodowke jak i tak piec grzeje wodę w 90% okresu grzewczego 34-35 stopni.

jezeli krzywa (pogodowka - dodam ze ustawic pogodowke to jest zabawa na rok czasu) zaoszczedzi 2zł miesiecznie to i tak bedzie sukces...

no i tak ma wlasnie byc! ma sie wlaczac na chwile i wylaczac o to wlasnie chodzi :)

To masz tak, jakbyś np. Hummerem jechał w dłuższą drogę i co kilka kilometrów na chwilę gasił silnik. Każdy ponowny rozruch to dodatkowe paliwo. Chyba nie o taki sposób pracy chodzi :D

To masz tak, jakbyś np. Hummerem jechał w dłuższą drogę i co kilka kilometrów na chwilę gasił silnik. Każdy ponowny rozruch to dodatkowe paliwo. Chyba nie o taki sposób pracy chodzi :D

:):):) nie można tak tego porównywać - w hummerze jest silnik, ktory pali wiecej paliwa jak jest zimny a w piecu woda która ma ogrzewac nie jest zimna tylko letnia wiec wystarczy jak lekko ja podgrzeje i pompy zacznnają ja rozprowadzac (piec to nie silnik nie misu byc rozgrzany zeby palil mniej) jezeli jednak chcesz porownac piec do silnika to porównaj do dwusuwa ktorego nie trzeba rozgrzewac :)

:):):) nie można tak tego porównywać - w hummerze jest silnik, ktory pali wiecej paliwa jak jest zimny a w piecu woda która ma ogrzewac nie jest zimna tylko letnia wiec wystarczy jak lekko ja podgrzeje i pompy zacznnają ja rozprowadzac (piec to nie silnik nie misu byc rozgrzany zeby palil mniej) jezeli jednak chcesz porownac piec do silnika to porównaj do dwusuwa ktorego nie trzeba rozgrzewac :)

Nie chodzi mi o rozgrzewanie, tylko o zapłon. Każdy rozruch, również na ciepłym silniku to większy pobór paliwa niż przy jednostajnej jeździe. :yes:

Kochani, oszczędne to one są przez kondensację.

Wiem, że fachowcem od tego nie jestem i się na tym nie znam, ale proszę nie wmawiajcie mi, że taki sposób pracy nie wpływa na ilość spalonego paliwa, jakiekolwiek by nie było :cool:

Wsiądźcie w auto z najbardziej oszczędnym, nowoczesnym silnikiem i jadąc co kawałek gaście silnik, a potem przelitrażujcie :)

u moich rodzicow jest - ojciec po namowie najwybitniejszych fachowców na calym globie :) zrobił wszystko co sie tylko dalo (ja mu proponowalem, zeby jeszcze na psy założył jakiś odbiornik ciepła zeby dogrzewały wode ) :)

jeżeli chodzi o krzywą - to powiedz mi jaki jest sens wykladania kasę na pogodowke jak i tak piec grzeje wodę w 90% okresu grzewczego 34-35 stopni.

jezeli krzywa (pogodowka - dodam ze ustawic pogodowke to jest zabawa na rok czasu) zaoszczedzi 2zł miesiecznie to i tak bedzie sukces...

Pogodówka najlepiej sprawdza się w domach z ogrzewaniem podłogowym i w domach o dużej bezwładnosci cieplnej. I tu jest jej sens wykładania kasy na komfort użytkowania domu.

co myślicie jakie rozwiązanie będzie bardziej ekonomiczne i dlaczego...?

Najlepiej kupić sterownik pogodówki i go zainstalować,

pompy w rozdzielni podłączyć tak aby kocioł nimi sterował w czasie gdy się on załączy.

Będzie taniej i bez nerwów że jest za zimno lub że przegrzewa ( więcej pali ) dom.

Nie chodzi mi o rozgrzewanie, tylko o zapłon. Każdy rozruch, również na ciepłym silniku to większy pobór paliwa niż przy jednostajnej jeździe. :yes:

zaplon to podpalenie gazu nie ma wiekszego zużycia - w starych piecach palnik palil sie non-stop i jak piec mial podgrzewac wode to zwiekszal ilosc gazu - moj tesc ma taki piec placi okolo 10 tys rocznie za gaz ale jest jeden plus - jak prad wylacza ma cieplo w domku a my nowoczesni i ekonomiczni zamarzniemy :):):)

Pogodówka najlepiej sprawdza się w domach z ogrzewaniem podłogowym i w domach o dużej bezwładnosci cieplnej. I tu jest jej sens wykładania kasy na komfort użytkowania domu.

Najlepiej kupić sterownik pogodówki i go zainstalować,

pompy w rozdzielni podłączyć tak aby kocioł nimi sterował w czasie gdy się on załączy.

Będzie taniej i bez nerwów że jest za zimno lub że przegrzewa ( więcej pali ) dom.

jeżeli kocioł bedzie sterował pompami to beda sie one zalaczaly tylko wtedy kiedy bedzie kociol grzal wode - zauwaz ze w piecy pompa chodzi praktycznie na okrągło a to zupelnie nie o to chodzi - rozdzielka powinna sie kierowac temperatura jaka jest zadana na kazde pomieszczenie i zamykac lub otwierac zawory - nie piec.

sprawdz i zaprogramuj pogodowke jak bedziesz mial -30 stopni na dworze - zobaczysz jaka zada temp wody grzania a regulatory w pokojach i tak zamkna zawory bo bedzie zbyt cieplo w pomieszczeniach...

kondensacja to mozliwa najwieksza roznica pomiędzy temp powietrza a temp spalin... im wieksza roznica tyl lepsza kondensacja czyli im wiecej wody wyleci z pieca tym ma wieksza sprawwnosc i oszczedza energie.

druga sprawa kondensacji to nie mozna sie nabrac na to ze piec ma sprawnosc 109% czyli kazdy mysli ze 9% ma oszczednosci :) nie ma takiego pieca :) i zaden nie ma sprawnosci nawet w 100%

jeżeli kocioł bedzie sterował pompami to beda sie one zalaczaly tylko wtedy kiedy bedzie kociol grzal wode - zauwaz ze w piecy pompa chodzi praktycznie na okrągło a to zupelnie nie o to chodzi - rozdzielka powinna sie kierowac temperatura jaka jest zadana na kazde pomieszczenie i zamykac lub otwierac zawory - nie piec.

sprawdz i zaprogramuj pogodowke jak bedziesz mial -30 stopni na dworze - zobaczysz jaka zada temp wody grzania a regulatory w pokojach i tak zamkna zawory bo bedzie zbyt cieplo w pomieszczeniach...

kondensacja to mozliwa najwieksza roznica pomiędzy temp powietrza a temp spalin... im wieksza roznica tyl lepsza kondensacja czyli im wiecej wody wyleci z pieca tym ma wieksza sprawwnosc i oszczedza energie.

druga sprawa kondensacji to nie mozna sie nabrac na to ze piec ma sprawnosc 109% czyli kazdy mysli ze 9% ma oszczednosci :) nie ma takiego pieca :) i zaden nie ma sprawnosci nawet w 100%

U mnie jest ogrzewanie jest bez dodatkowych pomp, najprostszy układ (dom z użytk. poddaszem 134 m2, regulacja tylko na rozdzielaczach /rotametrach).

Temperatura pomieszczenia do ster. kotłem brana jest tylko z termometru pogodówki ( pomieszczenie reprezentatywne).

Przy temp. zewn. poniżej -15 -24 oC (takie temp. u mnie były ) i ustawionych raz a dobrze przepływach wody na rotametrach w rozdzielaczu zapotrzebowanie na ciepło wszystkich pomieszczeń rosnie wprost proporcjonalnie do spadku temp. zewn. i nie było przegrzewu pomieszczeń.

Co do sprawności kotłów kondensacyjnych to sie nie wypowiadam , wszystko mozna znaleźć w internecie:cool:

zaplon to podpalenie gazu nie ma wiekszego zużycia - w starych piecach palnik palil sie non-stop i jak piec mial podgrzewac wode to zwiekszal ilosc gazu

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba się to przedmuch nazywało i pożerało więcej gazu niż podczas jednostajnej pracy.

Hmm, proszę wytłumacz mi w jakim celu producenci rozszerzają zakresy modulacji kotłów, modulacja zaczyna się coraz niżej i to jest atutem danego urządzenia???

Np. na podstawie poniższego fragmentu:

"Kotły zostały wyposażone w nowe MatriX palniki o zwiększonym zakresie modulacji. Dla kotła Vitodens 200-W jest to cylindryczny palnik promiennikowy MatriX o całkiem nowej konstrukcji i zakresie modulacji 1 : 4.

Dla kotła Vitodens 300-W jest to, stale ulepszany już od 15 lat, palnik czaszowy promiennikowy MatriX o udoskonalonej konstrukcji i zakresie modulacji 1 : 5. Tak szeroki zakres modulacji pozwala na radykalne zmniejszenie okresów, gdy kocioł może załączać się z większą częstotliwością (tzw. taktowanie kotła). "

Chciałabym dojść do pełnego zrozumienia tego, bo ciekawe stworzenie jestem :yes:

no i tak ma wlasnie byc! ma sie wlaczac na chwile i wylaczac o to wlasnie chodzi :)

Nie, nie o to chodzi. Chodzi o to by pracował maksymalnie długo zmieniając swoją temperaturę.

Na przykładzie swojego kotła - Dedietrich Innovens MCA (któremu tez przyklojono łatkę nowoczesny ;-)) widzę, że gdy startuje to nie dzieje się to z mocą minimalną tylko wyższą (a więc z większym zużyciem) i dopiero po kilku sekundach obniża moc (lub podwyższa). Widać więc że częste starty podnoszą zużycie.