Piotrek42 18.10.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 cieszynianka na zaworze trojdroznym masz skalę - poeksperymentuj sobie troche i wybierz własciwą temperaturę dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 cieszynianka na zaworze trojdroznym masz skalę - poeksperymentuj sobie troche i wybierz własciwą temperaturę dla siebie Nie mam takowego w układzie Ani innego:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.10.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 to kręć wszystkim co tam masz w układzie... i patrz co się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 18.10.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 nie mam pogodówki to skąd wiesz, jak się zachowuje ? pogodówka działa na zasadzie dobrania odpowiedniej temperatury na podstawie zadanej krzywej grzewczej (jej pochyłu) która idealnie odwzorowuje straty w naszym domu. teoretycznie więc jest najlepszym sposobem sterowania. przynajmniej teoretycznie. skoro przy niskich temp. zewnętrznych zadaje za wysoką temperaturę, tzn, że masz ustawioną za stromą krzywą, prawda ? pytam z ciekawości, w przyszłym tygodniu uruchamiam kociołek również z pogodówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 to kręć wszystkim co tam masz w układzie... i patrz co się dzieje Łomatkojedynamoja Toś mi wymyślił Ja tam nie mam zamiaru robić doświadczeń na czuja, tylko popędzić piec do bardziej ekonomicznej pracy oraz do respektowania żądań termostatów we wszystkich pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 18.10.2011 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 No to ja mam taki sam zasobnik, piec od 8,5 do 24KW no i właśnie pracuje nieekonomicznie. Myślę, co by na to poradzić rozwiń to: "pracuje nieekonomicznie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 rozwiń to: "pracuje nieekonomicznie" ? Włącza się co kilka bądź kilkanaście minut, pracuje krótko i tak w kółko. Ale w tym układzie chyba nic się z tym nie da zrobić, taktuje bo ma za dużą moc startową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 18.10.2011 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 to skąd wiesz, jak się zachowuje ? pogodówka działa na zasadzie dobrania odpowiedniej temperatury na podstawie zadanej krzywej grzewczej (jej pochyłu) która idealnie odwzorowuje straty w naszym domu. teoretycznie więc jest najlepszym sposobem sterowania. przynajmniej teoretycznie. skoro przy niskich temp. zewnętrznych zadaje za wysoką temperaturę, tzn, że masz ustawioną za stromą krzywą, prawda ? pytam z ciekawości, w przyszłym tygodniu uruchamiam kociołek również z pogodówką u moich rodzicow jest - ojciec po namowie najwybitniejszych fachowców na calym globie zrobił wszystko co sie tylko dalo (ja mu proponowalem, zeby jeszcze na psy założył jakiś odbiornik ciepła zeby dogrzewały wode ) jeżeli chodzi o krzywą - to powiedz mi jaki jest sens wykladania kasę na pogodowke jak i tak piec grzeje wodę w 90% okresu grzewczego 34-35 stopni. jezeli krzywa (pogodowka - dodam ze ustawic pogodowke to jest zabawa na rok czasu) zaoszczedzi 2zł miesiecznie to i tak bedzie sukces... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 18.10.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Włącza się co kilka bądź kilkanaście minut, pracuje krótko i tak w kółko. Ale w tym układzie chyba nic się z tym nie da zrobić, taktuje bo ma za dużą moc startową no i tak ma wlasnie byc! ma sie wlaczac na chwile i wylaczac o to wlasnie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 no i tak ma wlasnie byc! ma sie wlaczac na chwile i wylaczac o to wlasnie chodzi To masz tak, jakbyś np. Hummerem jechał w dłuższą drogę i co kilka kilometrów na chwilę gasił silnik. Każdy ponowny rozruch to dodatkowe paliwo. Chyba nie o taki sposób pracy chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 18.10.2011 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 To masz tak, jakbyś np. Hummerem jechał w dłuższą drogę i co kilka kilometrów na chwilę gasił silnik. Każdy ponowny rozruch to dodatkowe paliwo. Chyba nie o taki sposób pracy chodzi :) nie można tak tego porównywać - w hummerze jest silnik, ktory pali wiecej paliwa jak jest zimny a w piecu woda która ma ogrzewac nie jest zimna tylko letnia wiec wystarczy jak lekko ja podgrzeje i pompy zacznnają ja rozprowadzac (piec to nie silnik nie misu byc rozgrzany zeby palil mniej) jezeli jednak chcesz porownac piec do silnika to porównaj do dwusuwa ktorego nie trzeba rozgrzewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 :) nie można tak tego porównywać - w hummerze jest silnik, ktory pali wiecej paliwa jak jest zimny a w piecu woda która ma ogrzewac nie jest zimna tylko letnia wiec wystarczy jak lekko ja podgrzeje i pompy zacznnają ja rozprowadzac (piec to nie silnik nie misu byc rozgrzany zeby palil mniej) jezeli jednak chcesz porownac piec do silnika to porównaj do dwusuwa ktorego nie trzeba rozgrzewac Nie chodzi mi o rozgrzewanie, tylko o zapłon. Każdy rozruch, również na ciepłym silniku to większy pobór paliwa niż przy jednostajnej jeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.10.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 xxsliwaxx dobrze mowi, tak teraz pracuje nowa generacja oszczędnych pieców .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Kochani, oszczędne to one są przez kondensację. Wiem, że fachowcem od tego nie jestem i się na tym nie znam, ale proszę nie wmawiajcie mi, że taki sposób pracy nie wpływa na ilość spalonego paliwa, jakiekolwiek by nie było Wsiądźcie w auto z najbardziej oszczędnym, nowoczesnym silnikiem i jadąc co kawałek gaście silnik, a potem przelitrażujcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 18.10.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 u moich rodzicow jest - ojciec po namowie najwybitniejszych fachowców na calym globie zrobił wszystko co sie tylko dalo (ja mu proponowalem, zeby jeszcze na psy założył jakiś odbiornik ciepła zeby dogrzewały wode ) jeżeli chodzi o krzywą - to powiedz mi jaki jest sens wykladania kasę na pogodowke jak i tak piec grzeje wodę w 90% okresu grzewczego 34-35 stopni. jezeli krzywa (pogodowka - dodam ze ustawic pogodowke to jest zabawa na rok czasu) zaoszczedzi 2zł miesiecznie to i tak bedzie sukces... Pogodówka najlepiej sprawdza się w domach z ogrzewaniem podłogowym i w domach o dużej bezwładnosci cieplnej. I tu jest jej sens wykładania kasy na komfort użytkowania domu. co myślicie jakie rozwiązanie będzie bardziej ekonomiczne i dlaczego...? Najlepiej kupić sterownik pogodówki i go zainstalować, pompy w rozdzielni podłączyć tak aby kocioł nimi sterował w czasie gdy się on załączy. Będzie taniej i bez nerwów że jest za zimno lub że przegrzewa ( więcej pali ) dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 18.10.2011 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Nie chodzi mi o rozgrzewanie, tylko o zapłon. Każdy rozruch, również na ciepłym silniku to większy pobór paliwa niż przy jednostajnej jeździe. zaplon to podpalenie gazu nie ma wiekszego zużycia - w starych piecach palnik palil sie non-stop i jak piec mial podgrzewac wode to zwiekszal ilosc gazu - moj tesc ma taki piec placi okolo 10 tys rocznie za gaz ale jest jeden plus - jak prad wylacza ma cieplo w domku a my nowoczesni i ekonomiczni zamarzniemy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxsliwaxx 18.10.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Pogodówka najlepiej sprawdza się w domach z ogrzewaniem podłogowym i w domach o dużej bezwładnosci cieplnej. I tu jest jej sens wykładania kasy na komfort użytkowania domu. Najlepiej kupić sterownik pogodówki i go zainstalować, pompy w rozdzielni podłączyć tak aby kocioł nimi sterował w czasie gdy się on załączy. Będzie taniej i bez nerwów że jest za zimno lub że przegrzewa ( więcej pali ) dom. jeżeli kocioł bedzie sterował pompami to beda sie one zalaczaly tylko wtedy kiedy bedzie kociol grzal wode - zauwaz ze w piecy pompa chodzi praktycznie na okrągło a to zupelnie nie o to chodzi - rozdzielka powinna sie kierowac temperatura jaka jest zadana na kazde pomieszczenie i zamykac lub otwierac zawory - nie piec. sprawdz i zaprogramuj pogodowke jak bedziesz mial -30 stopni na dworze - zobaczysz jaka zada temp wody grzania a regulatory w pokojach i tak zamkna zawory bo bedzie zbyt cieplo w pomieszczeniach... kondensacja to mozliwa najwieksza roznica pomiędzy temp powietrza a temp spalin... im wieksza roznica tyl lepsza kondensacja czyli im wiecej wody wyleci z pieca tym ma wieksza sprawwnosc i oszczedza energie. druga sprawa kondensacji to nie mozna sie nabrac na to ze piec ma sprawnosc 109% czyli kazdy mysli ze 9% ma oszczednosci nie ma takiego pieca i zaden nie ma sprawnosci nawet w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 18.10.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 jeżeli kocioł bedzie sterował pompami to beda sie one zalaczaly tylko wtedy kiedy bedzie kociol grzal wode - zauwaz ze w piecy pompa chodzi praktycznie na okrągło a to zupelnie nie o to chodzi - rozdzielka powinna sie kierowac temperatura jaka jest zadana na kazde pomieszczenie i zamykac lub otwierac zawory - nie piec. sprawdz i zaprogramuj pogodowke jak bedziesz mial -30 stopni na dworze - zobaczysz jaka zada temp wody grzania a regulatory w pokojach i tak zamkna zawory bo bedzie zbyt cieplo w pomieszczeniach... kondensacja to mozliwa najwieksza roznica pomiędzy temp powietrza a temp spalin... im wieksza roznica tyl lepsza kondensacja czyli im wiecej wody wyleci z pieca tym ma wieksza sprawwnosc i oszczedza energie. druga sprawa kondensacji to nie mozna sie nabrac na to ze piec ma sprawnosc 109% czyli kazdy mysli ze 9% ma oszczednosci nie ma takiego pieca i zaden nie ma sprawnosci nawet w 100% U mnie jest ogrzewanie jest bez dodatkowych pomp, najprostszy układ (dom z użytk. poddaszem 134 m2, regulacja tylko na rozdzielaczach /rotametrach). Temperatura pomieszczenia do ster. kotłem brana jest tylko z termometru pogodówki ( pomieszczenie reprezentatywne). Przy temp. zewn. poniżej -15 -24 oC (takie temp. u mnie były ) i ustawionych raz a dobrze przepływach wody na rotametrach w rozdzielaczu zapotrzebowanie na ciepło wszystkich pomieszczeń rosnie wprost proporcjonalnie do spadku temp. zewn. i nie było przegrzewu pomieszczeń. Co do sprawności kotłów kondensacyjnych to sie nie wypowiadam , wszystko mozna znaleźć w internecie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.10.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 zaplon to podpalenie gazu nie ma wiekszego zużycia - w starych piecach palnik palil sie non-stop i jak piec mial podgrzewac wode to zwiekszal ilosc gazu Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba się to przedmuch nazywało i pożerało więcej gazu niż podczas jednostajnej pracy. Hmm, proszę wytłumacz mi w jakim celu producenci rozszerzają zakresy modulacji kotłów, modulacja zaczyna się coraz niżej i to jest atutem danego urządzenia??? Np. na podstawie poniższego fragmentu: "Kotły zostały wyposażone w nowe MatriX palniki o zwiększonym zakresie modulacji. Dla kotła Vitodens 200-W jest to cylindryczny palnik promiennikowy MatriX o całkiem nowej konstrukcji i zakresie modulacji 1 : 4. Dla kotła Vitodens 300-W jest to, stale ulepszany już od 15 lat, palnik czaszowy promiennikowy MatriX o udoskonalonej konstrukcji i zakresie modulacji 1 : 5. Tak szeroki zakres modulacji pozwala na radykalne zmniejszenie okresów, gdy kocioł może załączać się z większą częstotliwością (tzw. taktowanie kotła). " Chciałabym dojść do pełnego zrozumienia tego, bo ciekawe stworzenie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 19.10.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 no i tak ma wlasnie byc! ma sie wlaczac na chwile i wylaczac o to wlasnie chodzi Nie, nie o to chodzi. Chodzi o to by pracował maksymalnie długo zmieniając swoją temperaturę. Na przykładzie swojego kotła - Dedietrich Innovens MCA (któremu tez przyklojono łatkę nowoczesny ) widzę, że gdy startuje to nie dzieje się to z mocą minimalną tylko wyższą (a więc z większym zużyciem) i dopiero po kilku sekundach obniża moc (lub podwyższa). Widać więc że częste starty podnoszą zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts