janusz19772 16.10.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam serdecznie.Moje pytanie kieruję do ludzi, którzy mają doświadczenie z ocieplaniem ścian zewnętrznych. Mianowicie, chodzi mi o to czy płyty styropianowe muszą byc klejone obwodowo+ 2,3 placki czy też wystarczy np. 8 placków?Chciałbym aby Wasze odpowiedzi były pokryte rzeczowymi argumentami"za"...Doszły mnie takie słuchy, iż obwodowe klejenie zwiększa większą sprzedaż kleju.(czysty marketing)...Jeszcze jedno......Przyklejając styropian na placki będzie między ścianą a styropianem jakaś tam niewielka wentylacja natomiast przyklejając płytę obwodowo+placki zamykamy niby tę wentylację....Jak to powinno wyglądac prawidłowo?Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 16.10.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Kleimy obwodowo i 3 placki przez środek. Czasem widać że ktoś kleił na placki bo płyty styropianowe po czasie na rogach się odkształcają i widać na elewacji każdą płytę. Druga sprawa to sprawa pożarowa jak kleisz płyty po obwodzie to w razie pożaru elewacja dłużej wytrzyma i ogień tak szybko się nie będzie rozprzestrzeniał. Trzecia sprawa ciepło które przytrzymuje styropian nie powinno krążyć, wentylujemy dom od środka a nie od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nina.nina 16.10.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Kleimy obwodowo i 3 placki przez środek. Czasem widać że ktoś kleił na placki bo płyty styropianowe po czasie na rogach się odkształcają i widać na elewacji każdą płytę. Druga sprawa to sprawa pożarowa jak kleisz płyty po obwodzie to w razie pożaru elewacja dłużej wytrzyma i ogień tak szybko się nie będzie rozprzestrzeniał. Trzecia sprawa ciepło które przytrzymuje styropian nie powinno krążyć, wentylujemy dom od środka a nie od zewnątrz. doskonale powiedziane, dodam jeszcze, że wg sztuki budowlanej kleimy obwodowo i nie jest to marketing a wytyczna ITB; ponadto klejenie "na okrętkę" wcale nie zwiększa zużycia gdyż nakłada się cienką warstwę natomiast placki są grubo nałożone ażeby płyta mogła się przykleić do podłoża i jeszcze jedna ważna sprawa- przy wyborze kleju nie należy sugerować się ceną a jakością bo jest to tylko pozorna oszczędność- tani klej zawiera dużo piasku i więcej trzeba go nałożyć i płyty często na takich klejach się obsuwają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 16.10.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dodałbym że obwodowo i 5-6 placków. Jestem termoizolerem ze świeżutkim dyplomem mistrzowskim więc pamiętam jeszcze co było na egzaminach. Dodatkowo, jeżeli masz równe ściany możesz kleić styropian pacą zębatą-całopowierzchniowo. Trzeba wtedy tylko zrobić warstwę zerową na ścianie i na płycie ( ściagnąć drugą strony pacy na ostro) po czym nanieść klej na styropian. Wystarczy ząb 1cm masz wtedy zyżycie mniejsze niż klejenie na placki przy założeniu że nie jest to porotherm itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz19772 16.10.2011 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Bardzo wam dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.Mam jeszcze jedną prośbę do Was.Nie chce was pytac bo to dużo pisania itp., ale czy znacie może jakieś strony co do całego rzemiosła ocieplenia styropianem(chodzi mi przede wszystkim o obróbkę okien tzn. wykończenie styropianem boków okna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy79 20.10.2011 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witaj Są dwie metody: -metoda obwodowo punktowa -metoda grzebieniowa Na osiem placków może dojść do odwarstwienia płyt, szczególnie w miejscu gdzie płyty nie są kołkowane. Odsyłam Cie do ciekawej stronki w opiniach znajdziesz jak te dwie metody wykonywać - opinia eksperta zdaje się Sławomira Cichońskiego!! http://www.fachowywykonawca.pl/?item=artykul&artykul=1232 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts