Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Peszel - instalacja elektryczna w peszlu czy nie ?

Recommended Posts

Witam.

Planuję wykonanie instalacji elektrycznej i zastanawiam się jaką technologię wybrać.

Wiem, że peszel umożliwia wymianę przewodów - czy ktoś już korzystał z takiej możliwości.

Czy nie stosując peszla bardzie należy obawiać się spalenia przewodu czy starzenia przewodów ?

Czy kogoś spotkała już konieczność wymiany kabli, które nie były w peszlach ?

Sam słyszałem o przypadku konieczności wymiany przewodu, ale chodziło o dosyć stary budynek.

Pozdrawiam

heavyk

Nie ma takiej możliwości abyś wymienił kabel w peszlu lub rurce. Taka możliwość teoretycznie istnieje w sytuacji kiedy zamiast przewodu np. 3x1,5mm2 w podwójnej izolacji wkładasz trzy udzielne przewody 1,5mm2.

Czas i pieniądze wyrzucone na taką instalację, przewyższają koszt ewentualnej przeróbki instalacji.

Sam słyszałem o przypadku konieczności wymiany przewodu, ale chodziło o dosyć stary budynek.

I mimo zastosowania rurek,trzeba było pruć ściany.

Jeśli ktoś ułoży peszel łagodnymi skosami to idzie wymienić kabel . można też wciągnąć nowy za starym ale wymaga to praktyki i czasem duzo cierpliwośc. W najgorszym przypadku jak mamy fotki to można podkuć w kilku miejscach i jakoś sobie wymienić. W wylewkach to myśle że koniecznie w peszlu.

Jeśli ktoś ułoży peszel łagodnymi skosami to idzie wymienić kabel . można też wciągnąć nowy za starym ale wymaga to praktyki i czasem duzo cierpliwośc. W najgorszym przypadku jak mamy fotki to można podkuć w kilku miejscach i jakoś sobie wymienić. W wylewkach to myśle że koniecznie w peszlu.

Dzięki za opinie.

A zdarzają się sytuacje, że w nowym budynku "pali się" instalacja ?

heavyk

Dzięki za opinie.

A zdarzają się sytuacje, że w nowym budynku "pali się" instalacja ?

heavyk

Nie. Dlatego, że masz dużą średnicę i wiele obwodów. Problemy z instalacjami są wtedy, gdy cała jest zrobiona z przewodu np 1,5mm2 i wszystko wisi na jednym bezpieczniku i jest łączone w puszkach.

• 6 months później...

Witam. Nie chce otwierać nowego tematu wiec podepnę się tutaj.

A mianowicie mam stary po niemiecki budynek a w nim mur pruski czyli belki drewniane konstrukcyjne miedzy którymi były cegły.

Cegły zostały wyrzucone a konstrukcja została wzmocniona w puste miejsce po cegłach ułożona wata szklana do belek przykręcone profile aluminiowe a następnie chce już dać płyty g-k a moje pytanie to czy jak będę prowadził przewody za płytami to lepiej zęby one były w peszlu czy bez. co sadzicie???

Cegły zostały wyrzucone a konstrukcja została wzmocniona w puste miejsce po cegłach ułożona wata szklana do belek przykręcone profile aluminiowe a następnie chce już dać płyty g-k a moje pytanie to czy jak będę prowadził przewody za płytami to lepiej zęby one były w peszlu czy bez. co sadzicie???

Jak metalowy profil to tylko peszel

szukajac na innych forach znalazle iz w rozpozadzeniu ministwersta jest napisane (nie cytuje bo nie paieta dokladnie) jezeli przewody przechodzic beda obok elementow o podwyzszonej palnosci zaleca sie stosowanie dodatkowej izolacji. Cos takiego bylo napisane wiec wole spac spokojnie i przewody dam w szarych peszlach choc wiadono iz kazdy przewod ma juz w sobie dodatkowa izolacjie :p

to ja tez podepnę sie z zapytaniem

mam na poddaszu strop z belek drewnianych (bedzie obudowany płytami OSB + G-K) i oceplony wełną

1. jak prowadzić przewody w poprzek belek ? (wiercić w belkach) a moze lepiej gdzie się da iśc po scianie na strychu?

2. czy peszel ten samogasnący wystarczy czy jakies lepsze zabezpieczenie

dodam że tyczy się to głównie oswietlenia, przewody do gniazd zejda po murze na doł i bedą rozprowadzane pod posadzką

to ja tez podepnę sie z zapytaniem

mam na poddaszu strop z belek drewnianych (bedzie obudowany płytami OSB + G-K) i oceplony wełną

1. jak prowadzić przewody w poprzek belek ? (wiercić w belkach) a moze lepiej gdzie się da iśc po scianie na strychu?

2. czy peszel ten samogasnący wystarczy czy jakies lepsze zabezpieczenie

dodam że tyczy się to głównie oswietlenia, przewody do gniazd zejda po murze na doł i bedą rozprowadzane pod posadzką

Wiercić nie ma najmniejszego sensu, bo płytę G-K nie przykręcą się do belki tylko na stelażu trochę poniżej także pod belką zmieści się przewód w peszlu.

szukajac na innych forach znalazle iz w rozpozadzeniu ministwersta jest napisane (nie cytuje bo nie paieta dokladnie) jezeli przewody przechodzic beda obok elementow o podwyzszonej palnosci zaleca sie stosowanie dodatkowej izolacji. Cos takiego bylo napisane wiec wole spac spokojnie i przewody dam w szarych peszlach choc wiadono iz kazdy przewod ma juz w sobie dodatkowa izolacjie :p

Jak zwykle tutaj, odzywają się fachofcy... dzwonili, ale gdzie...

• 1 year później...