heavyk 16.10.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Witam.Planuję wykonanie instalacji elektrycznej i zastanawiam się jaką technologię wybrać.Wiem, że peszel umożliwia wymianę przewodów - czy ktoś już korzystał z takiej możliwości.Czy nie stosując peszla bardzie należy obawiać się spalenia przewodu czy starzenia przewodów ?Czy kogoś spotkała już konieczność wymiany kabli, które nie były w peszlach ?Sam słyszałem o przypadku konieczności wymiany przewodu, ale chodziło o dosyć stary budynek. Pozdrawiamheavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.10.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Nie ma takiej możliwości abyś wymienił kabel w peszlu lub rurce. Taka możliwość teoretycznie istnieje w sytuacji kiedy zamiast przewodu np. 3x1,5mm2 w podwójnej izolacji wkładasz trzy udzielne przewody 1,5mm2. Czas i pieniądze wyrzucone na taką instalację, przewyższają koszt ewentualnej przeróbki instalacji. Sam słyszałem o przypadku konieczności wymiany przewodu, ale chodziło o dosyć stary budynek. I mimo zastosowania rurek,trzeba było pruć ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 16.10.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jeśli ktoś ułoży peszel łagodnymi skosami to idzie wymienić kabel . można też wciągnąć nowy za starym ale wymaga to praktyki i czasem duzo cierpliwośc. W najgorszym przypadku jak mamy fotki to można podkuć w kilku miejscach i jakoś sobie wymienić. W wylewkach to myśle że koniecznie w peszlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heavyk 16.10.2011 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Jeśli ktoś ułoży peszel łagodnymi skosami to idzie wymienić kabel . można też wciągnąć nowy za starym ale wymaga to praktyki i czasem duzo cierpliwośc. W najgorszym przypadku jak mamy fotki to można podkuć w kilku miejscach i jakoś sobie wymienić. W wylewkach to myśle że koniecznie w peszlu. Dzięki za opinie. A zdarzają się sytuacje, że w nowym budynku "pali się" instalacja ? heavyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.10.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Dzięki za opinie. A zdarzają się sytuacje, że w nowym budynku "pali się" instalacja ? heavyk Nie. Dlatego, że masz dużą średnicę i wiele obwodów. Problemy z instalacjami są wtedy, gdy cała jest zrobiona z przewodu np 1,5mm2 i wszystko wisi na jednym bezpieczniku i jest łączone w puszkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 17.10.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Prawidłowo zabezpieczona instalacja nie powinna sprawiać kłopotów przez wiele lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian-puyol 03.05.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Witam. Nie chce otwierać nowego tematu wiec podepnę się tutaj.A mianowicie mam stary po niemiecki budynek a w nim mur pruski czyli belki drewniane konstrukcyjne miedzy którymi były cegły.Cegły zostały wyrzucone a konstrukcja została wzmocniona w puste miejsce po cegłach ułożona wata szklana do belek przykręcone profile aluminiowe a następnie chce już dać płyty g-k a moje pytanie to czy jak będę prowadził przewody za płytami to lepiej zęby one były w peszlu czy bez. co sadzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 03.05.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 Cegły zostały wyrzucone a konstrukcja została wzmocniona w puste miejsce po cegłach ułożona wata szklana do belek przykręcone profile aluminiowe a następnie chce już dać płyty g-k a moje pytanie to czy jak będę prowadził przewody za płytami to lepiej zęby one były w peszlu czy bez. co sadzicie??? Jak metalowy profil to tylko peszel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 04.05.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Sebastian, jak podasz jakiś szkic, zdjęcie, może będzie łatwiej podpowiedzieć. W 9 na 10 przypadków peszel nie daje jakichkolwiek korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.05.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 Nie da żadnych korzyści poza ochroną przed uszkodzeniem izolacji o metalowy profil K-G.Jedni cenią spokój inni hardcore życiowy i nieustanną walkę o ogień, sorry prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian-puyol 04.05.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 szukajac na innych forach znalazle iz w rozpozadzeniu ministwersta jest napisane (nie cytuje bo nie paieta dokladnie) jezeli przewody przechodzic beda obok elementow o podwyzszonej palnosci zaleca sie stosowanie dodatkowej izolacji. Cos takiego bylo napisane wiec wole spac spokojnie i przewody dam w szarych peszlach choc wiadono iz kazdy przewod ma juz w sobie dodatkowa izolacjie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
audiquattro 06.05.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 to ja tez podepnę sie z zapytaniem mam na poddaszu strop z belek drewnianych (bedzie obudowany płytami OSB + G-K) i oceplony wełną 1. jak prowadzić przewody w poprzek belek ? (wiercić w belkach) a moze lepiej gdzie się da iśc po scianie na strychu?2. czy peszel ten samogasnący wystarczy czy jakies lepsze zabezpieczenie dodam że tyczy się to głównie oswietlenia, przewody do gniazd zejda po murze na doł i bedą rozprowadzane pod posadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian-puyol 06.05.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 1. ja zrobilem tak ze w powrzek belek przykrecilem laty a to dlatego ze jeszcze rury z woda chce puscic, tobie wystarczy deska 20mm(lub kontrlata ) ja nie polecam wiercenia 2 peszel szary jest nie palny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 06.05.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 to ja tez podepnę sie z zapytaniem mam na poddaszu strop z belek drewnianych (bedzie obudowany płytami OSB + G-K) i oceplony wełną 1. jak prowadzić przewody w poprzek belek ? (wiercić w belkach) a moze lepiej gdzie się da iśc po scianie na strychu? 2. czy peszel ten samogasnący wystarczy czy jakies lepsze zabezpieczenie dodam że tyczy się to głównie oswietlenia, przewody do gniazd zejda po murze na doł i bedą rozprowadzane pod posadzką Wiercić nie ma najmniejszego sensu, bo płytę G-K nie przykręcą się do belki tylko na stelażu trochę poniżej także pod belką zmieści się przewód w peszlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
audiquattro 07.05.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 (edytowane) dzieki za poradę Edytowane 7 Maja 2012 przez audiquattro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 08.05.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Jak metalowy profil to tylko peszel Ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 08.05.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 szukajac na innych forach znalazle iz w rozpozadzeniu ministwersta jest napisane (nie cytuje bo nie paieta dokladnie) jezeli przewody przechodzic beda obok elementow o podwyzszonej palnosci zaleca sie stosowanie dodatkowej izolacji. Cos takiego bylo napisane wiec wole spac spokojnie i przewody dam w szarych peszlach choc wiadono iz kazdy przewod ma juz w sobie dodatkowa izolacjie Jak zwykle tutaj, odzywają się fachofcy... dzwonili, ale gdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 08.05.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 1. ja zrobilem tak ze w powrzek belek przykrecilem laty a to dlatego ze jeszcze rury z woda chce puscic, tobie wystarczy deska 20mm(lub kontrlata ) ja nie polecam wiercenia 2 peszel szary jest nie palny Więc po co pytasz, skoro jesteś najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norma 23.07.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Gdzie znajde zapis ze kabel elektryczny powinien byc w peszlu w instalacji domowej, poprowadzony na welnie pod karton gipsem i to na terenie sejsmicznym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 23.07.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 nigdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts