Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam problem z wydawać by się mogło duperelą. Mamy garaż w bryle domu a za garażem osobno jest kotłownia z wyjściem na dwór. Do garażu jest wejście z domu a dalej przejście z garażu do kotłowni. W kotłowni gaz. W projekcie mamy zapis o drzwiach do garażu tylko i wyłącznie szczelnych (nie przeciwpożarowych) otwieranych do domu. Z garażu do kotłowni mamy w projekcie drzwi otwierane na kotłownię. Nie wiem jakie zgodnie z przepisami powinny być drzwi do garażu. Kierbud twierdzi że gdy kocioł ma poniżej 24 KW można zastosować drzwi tylko szczelne w przeciwnym razie gdy Kocioł ma już powyżej 25KW muszą być drzwi przeciwpożarowe(!?). Mam kociołek DeDietrich MCR 24t. Dziwi mnie też chociaż tak mi bardziej pasuje sposób otwierania wg projektu drzwi z garażu do kotłowni na kotłownię. Wg sztuki powinny otwierać się na garaż żeby się nie klinować w razie wybuchu w kotłowni.

W domu wszystkie drzwi będą wykonywane przez stolarza i zastanawiam się czy te przejściowe do garaży też zrobić u stolarza czy kupić gotowe np techniczne czy przeciwpożarowe z Porty. Stolarz proponuje mi włożyć tylko blachę do środka. Obawiam dużej różnicy temperatur w domu i garażu i wykraplania się pary na drzwiach od strony garażu co może doprowadzić do zniszczenia forniru. Chociaż w garażu mam kaloryfer. Uf dużo pytań. Podsumowując. Jakie drzwi do garażu czy dawaliście drewniane( fornirowane) czy pepoż czy techniczne? Czy mogą sie otwierać do domu czy wbrew projektowi powinny otwierać się na garaż? Jakie drzwi dać do kotłowni z garażu czy specjalne czy zwykłe blaszaki za dwie stówy? Dzięki za podpowiedzi:)

https://forum.murator.pl/topic/161798-jakie-drzwi-do-gara%C5%BCu-i-kot%C5%82owni/

• 1 month później...