Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnętrzne i co dalej?

cte

Recommended Posts

Tynkarze na odchodne kazali pomalować gruntem Goldband. Ale sam nie wiem czy już (jeszcze tynki miejscami mokre a na dodatek dopiero teraz będzie je rył hydraulik) czy później (jak wyschną te po tynkarzach i po hydrauliku). Tynki mam CW a w kilku pomieszczeniach gipsowe. Czy gipsowe też się gruntuje? Od razu czy na wiosnę, przed malowaniem?

PS Tynk cementowo-wapienny się obsypuje jak przejechać ręką - czy ten piasek trzeba zetrzeć np. papierem ściernym, czy wystarczy jakąś szmatą, szczotką pozamiatać?

Tynki gipsowe najlepiej zagruntować tym:

http://www.knauf.pl/knaufengine/index.php?option=com_content&task=view&id=443&Itemid=500

A jeśli chodzi o cementowo-wapienne to rozumiem,że chcesz przygotować je do szpachlowania?

Dzięki za linka do gipsu. C-W w zasadzie to nie do szpachlowania - chciałbym zostawić takie jak są licząc na to, że farba w czasie malowania trochę wyrówna strukturę i co większych zadziorów powstałych przy zacieraniu nie będzie widać. Na pewno zostaną takie jak są: piwnica, klatka schodowa, łazienka i kuchnia (przynajmniej do czasu położenia płytek). Chodziło mi raczej o prawidłowe schnięcie (czy do schnięcia potrzebne gruntowanie, czy gruntowanie to "na przyszłość") i późniejsze malowanie (czy w takim razie grunt teraz, teraz i na wiosnę czy tylko na wiosnę przed malowaniem). No i kwestia tego czy grunt pomoże coś na mrozy (okna są, ale bez drzwi, bramy garażowej i wylewek przy drzwiach balkonowych więc w środku będzie zimno)

• 2 months później...