dmr 17.10.2011 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Witam Chciałbym zapytać jak wysoko powinno się budować ścianę szczytową względem przyszłego dachu? Chodzi o ocieplenie. Zazwyczaj ściana jest murowana do samej folii dachowej tak, że się z nią styka. I potem tą powierzchnią, którą ściana się styka z folią dachową przechodzi zimno, zwłaszcza tam gdzie najbliżej do pokoju poddasza - im bliżej murłaty tym gorzej. W jednej tylko gazecie przeczytałem, że powinno się zostawiać lukę na ocieplenie w tym miejscu. Oczywiście należałoby także ocieplić przynajmniej część ściany wewnątrz a powyżej pokoju, czyli na strychu.Ja mam tak wymurowane, i zastanawiam się nad wycięciem części muru aby tam docieplić. Czy nie osłabi to konstrukcji? Co wy na to? PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.10.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 szczyt stawiasz do wysokości dolnej płaszczyzny krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 17.10.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Jest to bardzo ważne. Koniecznie należy ocieplić szczyt od góry. Tak jak już Ci edde napisał, murować należy do dolnej płaszczyzny krokwi. U mnie tak będzie - zobacz w zdjęcia w moim dzienniku. Przy czym u mnie na szczyt ściany idzie jeszcze wieniec. Jak skończą szczyty to zrobię dokładniejsze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts