Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musisz mu jakoś ograniczyć jeszcze moc - chłopaki na Ogniwach robią różne sztuczki z eCoalem aby z tą mocą zejść na dół. No ale Twoja retorta jest zupełnie inna bo zwykła to chyba np. nie wypada jej tam zaklejać i tak niewielu otworów nadmuchowych.

Chociaż spotkałem ostatnio gościa który na zwykłej retorcie miał zaspawane parę otworów co miało zapobiegać niedopalaniu węgla.

Po Nowym Roku nasz stary wiarus z forum Bobek_Budowniczy podłączy jeszcze eCoala do zwykłej retorty Pancerpola na kotle N-ka set 3 o mocy 25kW.

Nie ma go już od jakiegoś czasu na forum ale jest na platformie eSterownik.

Zobaczymy jaki będzie efekt.

Grono użytkowników eCoala może się mocno powiększyć.

Edytowane przez karoka65

Jak widać na stronie firmy zmian w bruli jest całkiem sporo:

Opis zmian:

- Dodano: Nowy parametry Rejestracja danych na karcie co 60, 30, 20, 10 sek

- Dodano: Nowy parametr: Histereza dla reg.pokojowego (0.1 - 2.0 deg)

- Dodano: Nowy parametr: Histereza trybu Auto-Lato (0.5 - 5.0 deg)

- Dodano: Nowy parametr Funkcja wyjścia pompy CWU

- Dodano: Nowy parametr Funkcja pompy mieszającej: Mieszająca, Cyrkulacyjna, Podłogowa. Czujnik podłogówki należy podłączyć pod wejście T.ZAW w sterowniku - szczegóły w dziale FAQ

- Dodano: Nowe tryby pracy dla CWU: AutoLato-Temp, AutoLato-Prog

- Dodano: Dodatkowe parametry dla Alarmu zewnętrznego: Opóźnienie, Inwersja wejścia, Zatrzymanie sterownika (tylko dla Retorty)

- Dodano: Programator dla Auto-Lato

- Dodano: Programator Podłogówki. Załączenie pompy możliwe gdy tempCO >= Temp.MIN. W trybie LATO pompa podł. zatrzymana.

- Dodano: Przywracanie ustawień fabrycznych przez przyciśnięcie przycisku ESC po załączeniu zasilania.

- Dodano: Rejestrację temperatury zadanej dla reg.pokojowego

- Dodano: Rejestrację temperatury zadanej dla reg.podłogówki

- Dodano: Wyświetlanie informacji na stronie www, że sterownik jest w trybie LATO (ważna informacja przy trybie Auto-Lato)

- Dodano: Wyłączanie podajnika i dmuchawy przy wejściu w tryb ręczny

- Dodano: Szybka zmiana tryby Ręczny/Auto przez dłuższe naciśnięcie przycisku ESC

- Dodano: Uśrednianie pomiarów - tablica 64 rejestrów

- Dodano: Po podajniku dawki paliwa w GRZANIU i wejściu w podtrzymanie dmuchawa musi pracować przez co najmniej 60 sek

- Dodano: Analiza wygaszenia kotła w podtrzymaniu - nastąpi wygenerowanie alarmu Wygaszenie kotła gdy w cyklu podtrzymania temp. spalin nie wzrośnie o 5 deg

- Dodano: Obsługę alarmu: Uszkodzony czujnik temp. podłogi

- Dodano: Parametr Niezależna praca pompy mieszającej. Jeśli parametr jest aktywny, to pompa mieszająca pracuje niezależnie od pompy CO (w każdym trybie)

- Dodano: Po każdym zaniku/resecie wymuszony jest cykl podtrzymania

- Dodano: Stan pracy pompy CWU uzależniony od tego czy załączyła się z algorytmu CWU (zielona) czy z algorytmu pompy mieszającej (żółta)

- Dodano: Algorytm analizujący wygaszenie kotła w podtrzymaniu

- Dodano: Nagłówki Cache-Control: no-cache przy wysłaniu każdego pliku

- Dodano: Czyszczenie nieużywanego obszaru pamięci EEPROM

- Poprawiono: Błędne wyświetlanie mocy dmuchawy na stronie www przy ustawieniu mniejszej mocy od 30%

- Poprawiono: Po wejściu do GRZANIA z podtrzymania zaczynamy od postoju podajnika

- Poprawiono: Wprowadzony priorytet CWU do obsługi Auto-Lato

- Poprawiono: Analiza wygaszenia kotła w grzaniu - nastąpi wygenerowanie alarmu Wygaszenie kotła podczas grzania, gdy temp. spalin spadnie poniżej 50 deg i będzie się utrzymywać przez co najmniej 30 minut

- Poprawiono: Czas postoju pompy cyrkulacyjnej zmniejszono do 0 min - pompa cyrkulacyjna może pracować cały czas.

- Poprawiono: Załączenie pompy CO w trybie LATO powyżej 80 deg, wyłączenie pompy 5 deg poniżej

- Poprawiono: Załączenie pompy CWU w trybie LATO powyżej 70 deg, wyłączenie pompy 5 deg poniżej

- Poprawiono: Pompa mieszająca działa w zależności od pracy pompy CO. Temp.załączenia pompy poniżej 39.0 deg, wyłączenie powyżej 39.5 deg

- Poprawiono: Zatrzymywanie tłoka z alarmem Uszkodzona krańcówka przy przejściu z trybu automatycznego do ręcznego podczas ruchu tłoka

- Poprawiono: Zmieniono rozdzielczość parametru Histereza CWU do 0.1 deg

- Poprawiono: Zniesiono ograniczenie do 45 dni przy przewidywaniu kolejnego zasypu

- Poprawiono: Przyspieszono odczyt plików z karty SD

No wgrałem nowy sofcik.

Przestawiło mi przy wgrywaniu funkcję pompy z cyrkulacyjnej na mieszającą i tryb automatyczny na ręczny - ale zaraz to skorygowałem.

Ustawiłem sobie pracę pompy CWU jako CWU plus mieszająca - kto mi przypomni jak to działa tzn. jakiej temperatury powrotu taka funkcja będzie mi pilnować ????

http://bruli.czp.pl/

Edytowane przez czp01

No po wgraniu nowego softu - porównując okres np. wczorajszy od północy (stary soft) do dzisiejszego okresu od północy na nowym sofcie czyli do teraz

to temperatura spalin i np. powrotu jest bardziej (częściej) po ząbkowana.

Ustawienia sterownika są te same a wygląda tak jakby kocioł w trybie podtrzymania częściej się załączał - dziwne?

http://bruli.czp.pl/

No co do funkcji pompy CWU plus Mieszająca - to po załączeniu tej funkcji wczoraj po północy( czyli już dzisiaj) nic się chyba z tą funkcją nie działo dopiero jak przed chwilą ustawiłem jako niezależna praca pompy mieszającej to CWU włączyło się na kolor żółty. Musze to poeksperymentować bo trochę mam tu niejasnośći.

Z tym włączaniem (sygnalizowaniem) pompy CWU w kolorze żółtym był jakiś błąd w oprogramowaniu. Napisałem dzisiaj o tym na forum firmowym http://esterownik.pl/forum/posty,212/komentarze-do-wersji-01175?m=2789#2789 i firma już tą drobnostkę poprawiła i działa jak należy.

Takie tempo to jest to co tygryski lubią najbardziej :) :) :)

Skopiowałem mój wpis z innego wątku, myślę że zaciekawi również i Was.

Kurde nie mam gdzie pisać, chyba nowy wątek założę, zanim Bobek_Budowniczy zamontuje eCoala na swojej N-ce będę znowu sam gryzmolił.

Wpis.

Witam kolegów jeszcze w starym roku. Nie chciałbym zepsuć wam nastroi przed balem sylwestrowym ale chciałem podzielić się swoimi nowymi doświadczeniami.

https://esterownik.pl/remote/1102

Podrzucam link do mojego kociołka sterowanego przez eCoala.

Wielu skazywało mnie na porażkę przed startem, nawet nasi przyjaciele z E-S nie bardzo byli przekonani do tego pomysłu.

Jeszcze na spotkaniu w Zabrzu ja i nasz kolega Bobek_Budowniczy mówiliśmy że to powinno działać nie tylko na tym jednym palniku i dmuchawie.

Informuję że w między czasie nie zmieniłem kotła na Ogniwo.

Jest to nadal mój stary "badziewiaczek" za 4800 a o pompie obiegowej gratis już nie wspomnę hehe.

Kociołek wyposażony w zwykłą retortę fajkową PPS 25, która zasilana jest dmuchawą WPA 06 z przesłoną o wydajności 255m3/h.

Jeszcze trochę prób trzeba wykonać ale jak na razie to żal może trochę dupsko ściskać że tak powiem.

Zobaczymy jak będzie przy pracy na większym obciążeniu przy znacznym spadku temperatury ale myślę że im będzie większe zapotrzebowanie na ciepło tym lepiej palnik będzie pracował.

Przy bardzo niskim zapotrzebowaniu na ciepło co było widać na wczorajszym wykresie kociołek pracował jak na sterowniku dwustanowym ale i temu udało się zaradzić.

Zmniejszyłem temp. zadaną z 54 do 50 stopni a żeby zachować temp. za zaworem 4D czyli na grzejnikach leciutko zwiększyłem przepływ na tym zaworze i wygląda to jak wygląda a myślę że nie ma się czego wstydzić.

Pan Edward z E-S powiedział "bajka"

Pozostaje sprawdzenie na większej mocy jak napisałem i w trybie Lato ale z tym trybem chyba jest najmniejszy problem bo eCoal ma pełny dostęp do nastaw w tym trybie jak każdy sterownik dwustanowy.

To na razie tyle, zobaczymy co będzie dalej.

Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.