czp01 30.12.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tak jak pisałem na drugim wątku - dorwiemy też może jakoś eCoala i go po testujemy. Chociaż nie jestem zupełnie przekonany do ciągłej pracy kotła przy bardzo niskim odbiorze ciepła ( bo wydaje mi się, że wtedy kocioł grzeje jedynie i to niepotrzebnie sam siebie) no ale to moje subiektywne odczucie i bez eksperymentu sie nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.12.2011 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 W nowym sofcie bruliego 0.1.17.5 jest oczekiwana histereza do 0,1 st C dla opcji regulatora pokojowego no i działa na razie bez zastrzeżeń. Tak jak pisałem w innym wątku udało mi się ustawić bruliego tak - na opcji regulatora pokojowego, że jak wchodzi w tryb grzania (pracy) to grzeje w trybie ciągłym bez odstawiania aż nagrzeje do zadanej temperatury w pomieszczeniach. Co prawda jest ustawiony tak, że jak zadana jest 50 st C na kotle to kocioł osiąga załóżmy 2 do 3 st C mniej od zadanej i tak się trzyma czyli w ogóle nie przechodzi w tym czasie w tryb podtrzymania. ( jedna uwaga te 2 lub 3 stopnie dogrzeje jeszcze na wyjściu na CO to moje drugie ogniwo ) Natomiast w pozostałym czasie ( teraz to jest gdzieś 3/4 dnia) kocioł jest w trybie podtrzymania - ale tak zmodyfikowanym, że pełni funkcję dogrzewania na mniejszej mocy pracując w tym obszarze w trybie dwustanowym, a mianowicie: - temperatura zadana kotła na 44 st C - kocioł po dogrzaniu do zadanej spada do najniższej temperatury 42 st C i niżej i znowu dogrzewa do zadanej, - kocioł pracuje na funkcji pompy CO cyklicznej - ustawiona co 10 min 1 min pompowania CO i w ten sposób dogrzewa całą instalację i dom, - w pewnej części poza przepompowaniem CO pomieszczenia dogrzewają się grawitacyjnie - co łagodzi spadek temperatury, - pompa CWU chodzi jako CWU plus mieszająca, czyli włącza się razem z pompą CO i dogrzewa dodatkowo CWU – a i powrót stoi teraz deczko wyżej. Taki sposób grzania i prowadzenia kotła w tej chwili się u mnie sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 31.12.2011 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Wszystkim Wszystkiego Najlepszego w Nowym 2012 Roku,spełnienia marzeń i Szałowego Sylwestra. http://czp.pl/foto/sylwek.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Fajnie zrobiono dopalanie eko jak kocioł dochodzi do temp zadanej ,dostje duża dawkę paliwa i chodzi jeszcze 60s. generalnie fajne zmiany sterownik chociaż jest dalej dwustanowy zaczyna przypominać wiecej ecoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 02.01.2012 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 No ja przy moim ustawieniu trybu grzania na tzw ciągły ( bez dobijania do zadanej temperatury) nie korzystam z tej opcji bo mi kocioł nie dochodzi do zadanej - niestety coś za coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 02.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 widziałem twój wykres.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.01.2012 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Wykres stał się bardziej umiarkowany ale nie wygląda na to aby to miało jakiś większy wpływ na oszczędniejsze spalanie hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.01.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Czasmi przegladam prace innych kotłów...... widze jak użytkownicy usiłują ustawić kocioł żeby wykresy były ŁADNE !!!! a to nie sztuka zrobic ładny wykres ,sztuką jest zeby w domu było cieplutko, i kociołek spalał jak najmiej paliwa.... a proste na wykresie to sprawa drugorzędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.01.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) czp: Nie jestem specjalistą od sterowników, ale zawijan_2 jak przypuszczam poradził koledze Kid1 w watku o OE+http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5095171&viewfull=1#post5095171,żeby zwiększył ilość przedmuchów palnika do pięciu na godzinę podbijając dolną temperaturę spalin, a poprzez zwiększenie prędkości obrotowej pompy CO (wydajności) obniżył ją od góry, uzyskując tym samym mniejszą amplitudę temperatury spalin i bardziej stabilną pracę palnika w zakresie niskich mocy. nilsan Edytowane 3 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 03.01.2012 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 nilsan to był ecoal.... tu jest bruli -sterownik dwustanowy- wykres mozna ustawic na rózne sposoby, można ustawić jak najmiejszą histerezę, jechać bez temp obniżonej z jak najmiejszymi wychyłkami mozna w końcu zdefiniowac temp spalin... efekt? wykres będzie śliczny!!! ale ilosć spalanego eko już nie koniecznie....osobiscie nie jestem zwolennikiem poczynań zawijana2 poprzez zwiekszanie przedmuchów- zwieksza przedmuchy musisz równiez zwiekszyc ilość eko co za tym idzie??? ano kociołek wiecej spali...możliwosci jest masa.... ale robimy to... na co pozwala nam nasza instalacja i komfort cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 03.01.2012 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 No komfort cieplny w domu posiadam ( tak orzekł rzecznik prasowy domu - moja żona) to tak jest. W ogóle to trzymam w tym roku temperaturę wyższą o co najmniej 0,25 st C w porównaniu do roku poprzedniego stąd pewnie ta pozytywna opinia rzecznika. Moim zamiarem nie było upiększenie wykresu pracy bruliego http://bruli.czp.pl/ a wyrównanie pracy kotła w tym podniesienie temperatury powrotu co też uczyniłem - spalanie będzie takie samo albo ciut mniejsze ( za ok. 3 dni jak będzie zasyp to się okaże) ale to zapewne sprawka fajnej pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 03.01.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Piotrek:Wiem, że bruli jest sterownikiem dwustanowym. To wszystko co piszesz to zapewne jest prawda. Ja nie mam kotła na którym mógłbym to sprawdzić.Do zawijana_2, jak zapewne się domyślasz, też szczególną miłością nie pałam i w wielu tematach z nim się nie zgadzam.Ale to o czym pisałem dotyczy dwustanowej pracy eCoala w zakresie niskich mocy, powodowanych aktualną iście wiosenną aurą.Nie wiem również jaką ma sprawność OE+ w takim trybie pracy przy takich nastawach, ale sądzę, że akurat to na pewno wcześniej zawijan_2 sprawdził na stanowisku pomiarowym. nilsan Edytowane 3 Stycznia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.01.2012 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Nooo mój bruli na www jest od wczoraj jako wyłączony gdzieś od 23,00 --- jakiś serwis w firmie czy u mnie coś nawaliło? Czy ktoś ma też taki problem ??? http://bruli.czp.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 06.01.2012 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 o już jest - no to będziemy spokojniejsi - jakoś jak nie mogę przez sieć zajrzeć do sterownika to czuję jakiś dyskomfort - a może to objawy uzależnienia od sterownika hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.01.2012 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Pilne pytanie - czy panel sterownika bruli może być użyty do sterownika eCoal i odwrotnie ???. Wygląda na to, że te panele są takie same a różnią się jedynie kolorem obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.01.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Pilne pytanie - czy panel sterownika bruli może być użyty do sterownika eCoal i odwrotnie ???. Wygląda na to, że te panele są takie same a różnią się jedynie kolorem obudowy. Jak najbardziej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.01.2012 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 karoka65 Ty testujesz eCoal - jak w nim zmniejszyć nadmuch - wali na 43 % i stopi mi palnik a powinien dmuchać na góra 33 % ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 07.01.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 karoka65 Ty testujesz eCoal - jak w nim zmniejszyć nadmuch - wali na 43 % i stopi mi palnik a powinien dmuchać na góra 33 % ? Zgadza się. To że w jednym jest ustawione 43 a w drugim 33 to jeszcze nic nie znaczy. Zależy jaka wartość pradu jest przypisana do %. Moja dmuchawa jest o znacznie większej wydajności niż zalecana ale mam przesłonę i bez problemu mogę dobrać w miarę odpowiednią ilość powietrza. Jak to pracuje można zobaczyć. Myślę że nawet najstarszym góralom się nie śniło że tak to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 07.01.2012 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 Myślę, że wartość przypisanego prądu w brulim i eCoali jest taka sama i zresztą słychać jak diabli, że te 43 % na eCoali teraz to o wiele wyżej jak na brulim 33 %. Przysłone przysłoniłem z 1,5 cm na 3 mm ( mam taka okrągła tarczę ale to i tak za dużo powietrza. może się sam uspokoi:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 12.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Koledzy a Ja mam pytanie trochę z innej bajki. Część zapewne mnie kojarzy. U mnie kociołkiem steruje Ecoal. Od pewnego momentu noszę się z zamiarem przejścia na Bruli. Nie wiem jeszcze czy odbędzie się to drogą zmiany Ecoal w Bruli przez E-S czy też zakupu nowego sterownika. Dziś studiowałem instrukcję Bruli. Jednej rzeczy nie mogę tam znaleźć a może nieuważnie szukam. Rozumiem oczywiście zasady trybu grzania. Ustawiamy czas pracy podajnika, czas jego przerwy, moc dmuchawy etc do uzyskania optymalnych efektów. Nie rozumiem za to jak jest z trybem podtrzymania. W ecoali piec odstawia się po przekroczeniu +5deg powyżej zadanej temp CO na piecu. Czy to w wyniku małego zapotrzebowania na ciepło czy to w np w trybach A-L kiedy pompa CO nie pracuje. Moje pytanie- jak to wygląda w Bruli bo wartości parametrów podtrzymania różnią się zasadniczo od tych jakie ustawiamy my userzy ecoali. Kiedy sterownik przechodzi w podtrzymanie i kiedy ten tryb przechodzi do ponownego grzania przy pogodach jak aktualnie, gdy kotły pracują w większości całą dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts