Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Tak jak pisałem na drugim wątku - dorwiemy też może jakoś eCoala i go po testujemy. Chociaż nie jestem zupełnie przekonany do ciągłej pracy kotła przy bardzo niskim odbiorze ciepła ( bo wydaje mi się, że wtedy kocioł grzeje jedynie i to niepotrzebnie sam siebie) no ale to moje subiektywne odczucie i bez eksperymentu sie nie obejdzie :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W nowym sofcie bruliego 0.1.17.5 jest oczekiwana histereza do 0,1 st C dla opcji regulatora pokojowego no i działa na razie bez zastrzeżeń.

Tak jak pisałem w innym wątku udało mi się ustawić bruliego tak - na opcji regulatora pokojowego, że jak wchodzi w tryb grzania (pracy) to grzeje w trybie ciągłym bez odstawiania aż nagrzeje do zadanej temperatury w pomieszczeniach. Co prawda jest ustawiony tak, że jak zadana jest 50 st C na kotle to kocioł osiąga załóżmy 2 do 3 st C mniej od zadanej i tak się trzyma czyli w ogóle nie przechodzi w tym czasie w tryb podtrzymania. ( jedna uwaga te 2 lub 3 stopnie dogrzeje jeszcze na wyjściu na CO to moje drugie ogniwo )

Natomiast w pozostałym czasie ( teraz to jest gdzieś 3/4 dnia) kocioł jest w trybie podtrzymania - ale tak zmodyfikowanym, że pełni funkcję dogrzewania na mniejszej mocy pracując w tym obszarze w trybie dwustanowym, a mianowicie:

- temperatura zadana kotła na 44 st C - kocioł po dogrzaniu do zadanej spada do najniższej temperatury 42 st C i niżej i znowu dogrzewa do zadanej,

- kocioł pracuje na funkcji pompy CO cyklicznej - ustawiona co 10 min 1 min pompowania CO i w ten sposób dogrzewa całą instalację i dom,

- w pewnej części poza przepompowaniem CO pomieszczenia dogrzewają się grawitacyjnie - co łagodzi spadek temperatury,

- pompa CWU chodzi jako CWU plus mieszająca, czyli włącza się razem z pompą CO i dogrzewa dodatkowo CWU – a i powrót stoi teraz deczko wyżej.

Taki sposób grzania i prowadzenia kotła w tej chwili się u mnie sprawdza :)

czp:

Nie jestem specjalistą od sterowników, ale zawijan_2 jak przypuszczam poradził koledze Kid1 w watku o OE+

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&p=5095171&viewfull=1#post5095171,

żeby zwiększył ilość przedmuchów palnika do pięciu na godzinę podbijając dolną temperaturę spalin, a poprzez zwiększenie prędkości obrotowej pompy CO (wydajności) obniżył ją od góry, uzyskując tym samym mniejszą amplitudę temperatury spalin i bardziej stabilną pracę palnika w zakresie niskich mocy.

nilsan

Edytowane przez nilsan

nilsan to był ecoal.... tu jest bruli -sterownik dwustanowy- wykres mozna ustawic na rózne sposoby, można ustawić jak najmiejszą histerezę, jechać bez temp obniżonej z jak najmiejszymi wychyłkami mozna w końcu zdefiniowac temp spalin... efekt? wykres będzie śliczny!!! ale ilosć spalanego eko już nie koniecznie....osobiscie nie jestem zwolennikiem poczynań zawijana2 poprzez zwiekszanie przedmuchów- zwieksza przedmuchy musisz równiez zwiekszyc ilość eko co za tym idzie??? ano kociołek wiecej spali...możliwosci jest masa.... ale robimy to... na co pozwala nam nasza instalacja i komfort cieplny.

No komfort cieplny w domu posiadam ( tak orzekł rzecznik prasowy domu - moja żona) to tak jest. W ogóle to trzymam w tym roku temperaturę wyższą o co najmniej 0,25 st C w porównaniu do roku poprzedniego stąd pewnie ta pozytywna opinia rzecznika.

Moim zamiarem nie było upiększenie wykresu pracy bruliego http://bruli.czp.pl/ a wyrównanie pracy kotła w tym podniesienie temperatury powrotu co też uczyniłem - spalanie będzie takie samo albo ciut mniejsze ( za ok. 3 dni jak będzie zasyp to się okaże) ale to zapewne sprawka fajnej pogody :)

Piotrek:

Wiem, że bruli jest sterownikiem dwustanowym.

To wszystko co piszesz to zapewne jest prawda.

Ja nie mam kotła na którym mógłbym to sprawdzić.

Do zawijana_2, jak zapewne się domyślasz, też szczególną miłością nie pałam i w wielu tematach z nim się nie zgadzam.

Ale to o czym pisałem dotyczy dwustanowej pracy eCoala w zakresie niskich mocy, powodowanych aktualną iście wiosenną aurą.

Nie wiem również jaką ma sprawność OE+ w takim trybie pracy przy takich nastawach, ale sądzę, że akurat to na pewno wcześniej zawijan_2 sprawdził na stanowisku pomiarowym.

nilsan

Edytowane przez nilsan

karoka65 Ty testujesz eCoal - jak w nim zmniejszyć nadmuch - wali na 43 % i stopi mi palnik a powinien dmuchać na góra 33 % ? :(

Zgadza się. To że w jednym jest ustawione 43 a w drugim 33 to jeszcze nic nie znaczy.

Zależy jaka wartość pradu jest przypisana do %.

Moja dmuchawa jest o znacznie większej wydajności niż zalecana ale mam przesłonę i bez problemu mogę dobrać w miarę odpowiednią ilość powietrza.

Jak to pracuje można zobaczyć.

Myślę że nawet najstarszym góralom się nie śniło że tak to wyjdzie :)

Myślę, że wartość przypisanego prądu w brulim i eCoali jest taka sama i zresztą słychać jak diabli, że te 43 % na eCoali teraz to o wiele wyżej jak na brulim 33 %. Przysłone przysłoniłem z 1,5 cm na 3 mm ( mam taka okrągła tarczę ale to i tak za dużo powietrza. :( może się sam uspokoi:(

Koledzy a Ja mam pytanie trochę z innej bajki. Część zapewne mnie kojarzy. U mnie kociołkiem steruje Ecoal. Od pewnego momentu noszę się z zamiarem przejścia na Bruli. Nie wiem jeszcze czy odbędzie się to drogą zmiany Ecoal w Bruli przez E-S czy też zakupu nowego sterownika. Dziś studiowałem instrukcję Bruli. Jednej rzeczy nie mogę tam znaleźć a może nieuważnie szukam. Rozumiem oczywiście zasady trybu grzania. Ustawiamy czas pracy podajnika, czas jego przerwy, moc dmuchawy etc do uzyskania optymalnych efektów. Nie rozumiem za to jak jest z trybem podtrzymania. W ecoali piec odstawia się po przekroczeniu +5deg powyżej zadanej temp CO na piecu. Czy to w wyniku małego zapotrzebowania na ciepło czy to w np w trybach A-L kiedy pompa CO nie pracuje. Moje pytanie- jak to wygląda w Bruli bo wartości parametrów podtrzymania różnią się zasadniczo od tych jakie ustawiamy my userzy ecoali. Kiedy sterownik przechodzi w podtrzymanie i kiedy ten tryb przechodzi do ponownego grzania przy pogodach jak aktualnie, gdy kotły pracują w większości całą dobę