karoka65 12.01.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 sebsa, Bruli wchodzi w tryb podtrzymania gdy uzyska temp. zadaną, natomiast rusza do pracy po spadku temp. o wartość histerezy jaką mu ustawisz.Ja staje na bardzo długi okres czasu to ważne jest ustawienie parametrów w podtrzymaniu żeby ci nie wygasł ale nie jest to trudne.Jak coś to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Dopowiem ci jeszcze że np. w trybie Lato jak grzałem tylko CWU to czas postoju podajnika w podtrzymaniu miałem ustawiony na 150min, w tym czasie sterownik nic nie robił, żadnego dmuchania ani dokładania węgla.Następnie po upływie tego czasu zaczynał dmuchać, podkładał 2 razy węgla po 10s w odstępach 20s i znowu stał 150min chyba że włączyła się pompka CWU to wtedy podgrzewał przez kilka minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 12.01.2012 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Z tym, że w trybie podtrzymania pomimo ustawienia dużej przerwy kilkudziesięciu minut - jak temperatura spalin spadnie do jakiejś tam wartości to sterownik i tak sam włączy jeden lub dwa cykle - lub włączy wcześniej jak temperatura spadnie o zadaną wartość histerezy. Stąd też panowie z ES chwalili się, że sterownika programowo nie da się źle ustawić w trybie podtrzymania aby zgasł bo tu w pewnym zakresie steruje nim algorytm. Edytowane 12 Stycznia 2012 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 13.01.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dzięki chłopaki już rozumiem. Tak jak pisałem w trybie A-L czy lato podtrzymanie to żaden problem ostatnio mój piecyk podniósł się po 3 godzinach przerwy. Interesowało mnie jak to się dzieje w normalnych cyklach grzania. W przyszłym roku spróbuję z Brulim. Kwestia czy płacić 900 pln z kawałkiem czy tez zmieniać Bootloader w Ecoal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.01.2012 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ja testuje w tej chwili eCoala od 6 dni i podoba mi się ale troche więcej pali (jak na razie) no i ten niby jego awaryjny tryb podtrzymania jest nie w moim guście bo ciągle nie potrzebnie przebija temperaturę i tu ma straty - zobaczymy na koniec testu jak wyjdzie. Kolega który ma mojego bruliego twierdzi, że bruli mu jednak pali mniej niż eCoal ( na ogniwie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 13.01.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Mam podobne odczucie. Wydaje mi się, że przy kotłach o większych mocach można spalać mniej niż Ecoal. Oczywiście warunek trzeba kocioł dobrze prowadzić. Pewne rzeczy które opisujesz mają miejsce również u mnie. Czasami przy większym zapotrzebowaniu na ciepło lub spadku temp CO Ecoal zaczyna rwać jak szalony z nadmuchem i podawaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 13.01.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 O ile średnio skrócił Ci się czas pracy podajnika na dobę? Bo to już raczej na tym etapie możesz stwierdzić. U mnie na ogrzanie 120m2 wilgotnej jeszcze budowy na Ecoalu potrzebuje okolo 88minut pracy podajnika na dobę. Na jak dużą oszczędność mogę liczyć na Brulim w stosunku do Ecoala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 13.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Nie wiem jak u kolegów z Brulim u mnie na Ecoal przy 240 mb ogrzewanych dość mocno średni czas pracy pracy podajnika to 80-88 minut na dobę. Zaczynałem od 120... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.01.2012 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dokładnie to u mnie ( w moim kotle ) Kielar ECO2 eCoal spala o 0,52 kg na dobę więcej od bruliego ale test tych 10 dni skończy mi się gdzieś za 3 dni wtedy będzie dokładny wynik. Co prawda ciągle eCoala coś tam poprawiam w ustawieniach ale to mało daje bo eCoal wpada w przedmuch a w tym trybie ciągle przebija temperaturę i tu traci w stosunku do bruliego, a nawet przegrzał mi w domu trochę za wysoko. Gdyby tak było, że eCoal pali statystycznie na dobę więcej 0,52 kg (może być więcej) to na poprzedni sezon który u mnie trwał 167 dni eCoal spaliłby więcej tylko 86 kg no to nie jest tak dużo. Zobaczymy po skończeniu zasypu jak to faktycznie wypada. No trzeba by test powtórzyć jak będzie wieksze zapotrzebowanie na ciepło i eCoal będzie pracował w trybie ciągłym bo a nóż w trybie ciągłym może zyskać. Po paru dniach testowania zauważyłem, że pojawiają mi się trochę takie żużlowe spieki czego nie było na brulim - ale to już wina modulacji mocy w Koali a właściwie wchodzenia dmuchawy na wyższą moc nawet do 53 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.01.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Panowie było to już pisane nawet przez naszych Zawijanów że jak operator ma trochę wprawy to zawsze może wydusić więcej ( oszczędności) z kotła jak automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.01.2012 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 To dobrze, że nasze testy potwierdzają teorie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 16.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Kontaktowałem się dziś z E-S. Nie ma żadnego problemu jeśli chodzi o przeróbkę Ecoal na Bruli. Wariantów jest kilka. Podsyłają człowieka by zmienił bootloader, mogą wysłać cały nowy sterownik na zamianę, bądź też samą płytkę by wymienić samemu. Niestety nie przewidują wypożyczenia Bruliego do testu. Żałuje bardzo. Niby już podjąłem decyzję ale trochę się boję. Myślę by poczekać na spokojniejsze i pewniejsze pogody i temperatury - tak na wszelki wypadek jakby coś nie szło.. Z drugiej strony może im wcześniej tym lepiej. Jednocześnie muszę dokupić trochę węgla a planuję zakupić orzecha II. Inna frakcja to tez pewnie trochę inne ustawienia. Czp miałeś pisac o swoich odczuciach na temat ecoali. czekam z niecierliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 16.01.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Nie wiedziałem gdzie wkleić to machnąłem nowy wątek test eCoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Kontaktowałem się dziś z E-S. Nie ma żadnego problemu jeśli chodzi o przeróbkę Ecoal na Bruli. Jak ja, tak i minertu pisaliśmy już co najmniej kilka razy że nie ma problemu ale pamiętaj że jeśli będziesz chciał odwrotnie niestety już odpłatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 16.01.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Karoka dzięki. Wiem o tym, że to droga w tylko jedną stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 18.01.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (edytowane) Mam nowy soft w Bruli i wystarczyło zmniejszyć nadmuch z 30 do 29%, żebym mógł całkowicie otworzyć przesłonę dmuchawy. Każdy % poniżej tych 30 bardzo dużo zmienia, przy 25% już bardzo słabo dmucha [WBS6a]. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez SUSPENSER Pomyłka w oznaczeniu dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.01.2012 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witam. Dzisiaj między 12,00 a 16,20 udało mi się przy grzaniu CWU bardzo fajnie ustawić bruliego przy użyciu parametru ograniczenia (maksymalnej) temperatury spalin i minimalnej mocy dmuchawy - praktycznie poza jednym odstawieniem bruli cały czas pracował w trybie ciągłym modulując przy wartościach granicznych moc dmuchawy w podanych zakresach - bardzo przydatna funkcja - to jest to. Zapotrzebowanie na ciepło nie było duże bo samo CWU no tylko, że było ciągłe pobieranie ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.01.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Każdy % poniżej tych 30 bardzo dużo zmienia, przy 25% już bardzo słabo dmucha [WPA07]. Właśnie zlukałem napis WPa07... pomyliłeś się? Czy zainwestowałeś w małą dmuchawkę z silnikiem 34W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 21.01.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Właśnie zlukałem napis WPa07... pomyliłeś się? Czy zainwestowałeś w małą dmuchawkę z silnikiem 34W? Ups pomyłka - oczywiście mam nadal WBS6a - dzięki za zwrócenie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 22.01.2012 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Bruli w wersji 0.1.17.5 posiada funkcję podbijana obrotów dmuchawy przed odstawieniem (przed przejściem w podtrzymanie) czyli przy dojściu do granicznej wartości zadanej. Funkcjonalność tą oceniam b. pozytywnie bo w mojej ocenie służy lepszemu dopalaniu. Nie zaobserwowałem jednak u siebie pokazania wartości tego procentowego podwyższenia obrotów dmuchawy na stronie www sterownika - czy ten mały błąd jest tylko u mnie czy u innych też występuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts