Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

Bruli w wersji 0.1.17.5 posiada funkcję podbijana obrotów dmuchawy przed odstawieniem (przed przejściem w podtrzymanie) czyli przy dojściu do granicznej wartości zadanej. Funkcjonalność tą oceniam b. pozytywnie bo w mojej ocenie służy lepszemu dopalaniu.

Nie zaobserwowałem jednak u siebie pokazania wartości tego procentowego podwyższenia obrotów dmuchawy na stronie www sterownika - czy ten mały błąd jest tylko u mnie czy u innych też występuje ?

jest to funkcjonalność na której opiera się algorytm spalania eCoal, w ten sposób mierzy temperaturę generowaną przez palnik, i tak dobiera nadmuch do przerwy podawania, by ten przyrost temperatury był największy. Co to daje w bruli nie wiem.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałem się doradzić co do połączenia kotła Defro Eko 25kW + bruli.pl ?

Sterownik mi się podoba i chciałbym zastosować go w swoim piecu. Chyba zimy jeszcze trochę będzie. Niedługo planuje odpalić eko groszek (zużycie tej zimy 0kg).

Stąd pytanie jak Wam przyjął się bruli do sterowania piecami?

To bardzo dobry i ekonomiczny sterownik na dodatek jak operator ma jeszcze do tego trochę doświadczenia to można go bardzo dobrze doregulować do swoich potrzeb. Nie powinieneś mieć problemu z zastosowaniem w swoim kociołku bo przy tym co oferuje Bruli nie słyszałem żeby był jakiś problem ze współpracą z jakąś dmuchawą a tym bardziej z palnikiem.

Pełny dostęp do sterownika przez internet a nawet z telefonu komórkowego z systemem Android.

Przejrzyj wątek do tyłu a znajdziesz odpowiedzi na chyba wszystkie swoje pytania.

W razie czego służymy pomocą.

Chciałem się doradzić co do połączenia kotła Defro Eko 25kW + bruli.pl ?

Sterownik mi się podoba i chciałbym zastosować go w swoim piecu. Chyba zimy jeszcze trochę będzie. Niedługo planuje odpalić eko groszek (zużycie tej zimy 0kg).

Stąd pytanie jak Wam przyjął się bruli do sterowania piecami?

U mnie przyjął się dobrze i jest na pierwszym miejscu z pośród czterech sterowników jakie do tej pory używałem. Nie musisz nawet wymontowywać starego sterownika. W skrócie to odłączyłem stary sterownik od napięcia a bruliego postawiłem na kotle i podłączyłem mu czujniki i przewody od pomp, dmuchawy i podajnika i włączyłem do prądu i tyle.

No tam później skonfigurować podłączenie z internetem i można nanosić swoje ustawienia i tyle. :)

Kolejny argument - chyba już ostateczny by zmienić Ecoalę w Bruli. Czas podawania mam ustawiony na 3s. Ale to nic nie daje bo jak wiadomo Ecoal dopiera czas przerwy w oparciu o swój algorytm. Nie bierze on takich rzeczy pod uwagę jak zamontowane silniki, przekładnie itd. W Brulim będzie więcej swobody i więcej do skopania hehe. Na dniach planuję podłączyć się pod estera. Gdy zmienię sterowanie będę polecał się waszej koledzy uwadze:)

Witam Panowie

Jestem nowy i dlatego chciałem się ładnie przywitać .

Jutro stanę się szczęśliwym (albo i nieszczęśliwym) posiadaczem Bruliego.

Chciałem go zaakceptować do bardzo dziwnego pieca produkcji no name (lokalny producent) i z dziwnym rozwiązaniem podawania paliwa.

W skrócie : piec około 25 kw z podajnikiem retortowym może być na groszek miał ewentualnie jakiś pelet czy zboże I tu polega jego inność : brak kielicha do spalania paliwa, opał zlatuje na żeliwną płytkę z otworami gdzie od spodu tej płytki podawany jest nadmuch i jeszcze jedno płytka ta jest ruchoma przód tył (zintegrowana jest z silnikiem retorty) na niej trwa cały proces spalania od nasypania się na nią groszku poprzez wypalenie i spadnięciu popiołu do szufladki.

Tyle o piecu . Jak będę miał możność to wrzucę parę fotek.

Prześledziłem cały internet to forum i ten wątek oraz wątki ecola.pl i o sterownikach z PID em

Zaryzykowałem kasę w ciemno i chcę zobaczyć jak ten sterownik sprawdzi się u mnie.

Mam natomiast parę wątpliwości ponieważ mamy srogą zimę i nie chciałbym się w domu obudzić rano z soplami w nosie , no i nie chciałbym rozłączać mojego starego TECH 37

- jakie ustawić parametry na tym sterowniku jako początkowe aby sterownik chodził w miarę możliwości (czy wystarczą ustawienia fabryczne a bruli sobie dalej poradzi)

- w którym miejscu zamontować czujnik na czopuchu w jaki sposób czy wystarczy nawiercić czopuch i wsadzić czujkę

- gdzie zainstalować czujnik temperatury zewnętrzny a gdzie wewnętrzny

To tak na początek Myślę że tych pytań będzie więcej ale to z czasem.

Po prostu muszę uruchomić ten sterownik w miarę sprawnie w środku sezonu grzewczego.

jeśli będziecie mieć jakieś pytania aby lepiej mi pomóc to proszę pytać.

Pozdrawiam

kretuu

Również chciałbym wszystkich powitać na forum. Jestem w podobnej sytuacji jak kolega kretuu. Mam jednak typowy kociołek z retortą PPS 25 kW. Mnie bardzo ciekawi jak bruli poradziłby sobie u mnie. Obecnie mam sterownik perfekt r. Jest on dość skomplikowany. Wydaje się że bruli to przy nim bułka z masłem.

Witam Panowie

Jestem nowy i dlatego chciałem się ładnie przywitać .

Jutro stanę się szczęśliwym (albo i nieszczęśliwym) posiadaczem Bruliego.

Chciałem go zaakceptować do bardzo dziwnego pieca produkcji no name (lokalny producent) i z dziwnym rozwiązaniem podawania paliwa.

W skrócie : piec około 25 kw z podajnikiem retortowym może być na groszek miał ewentualnie jakiś pelet czy zboże I tu polega jego inność : brak kielicha do spalania paliwa, opał zlatuje na żeliwną płytkę z otworami gdzie od spodu tej płytki podawany jest nadmuch i jeszcze jedno płytka ta jest ruchoma przód tył (zintegrowana jest z silnikiem retorty) na niej trwa cały proces spalania od nasypania się na nią groszku poprzez wypalenie i spadnięciu popiołu do szufladki.

Tyle o piecu . Jak będę miał możność to wrzucę parę fotek.

Prześledziłem cały internet to forum i ten wątek oraz wątki ecola.pl i o sterownikach z PID em

Zaryzykowałem kasę w ciemno i chcę zobaczyć jak ten sterownik sprawdzi się u mnie.

Mam natomiast parę wątpliwości ponieważ mamy srogą zimę i nie chciałbym się w domu obudzić rano z soplami w nosie , no i nie chciałbym rozłączać mojego starego TECH 37

- jakie ustawić parametry na tym sterowniku jako początkowe aby sterownik chodził w miarę możliwości (czy wystarczą ustawienia fabryczne a bruli sobie dalej poradzi)

- w którym miejscu zamontować czujnik na czopuchu w jaki sposób czy wystarczy nawiercić czopuch i wsadzić czujkę

- gdzie zainstalować czujnik temperatury zewnętrzny a gdzie wewnętrzny

To tak na początek Myślę że tych pytań będzie więcej ale to z czasem.

Po prostu muszę uruchomić ten sterownik w miarę sprawnie w środku sezonu grzewczego.

jeśli będziecie mieć jakieś pytania aby lepiej mi pomóc to proszę pytać.

Pozdrawiam

kretuu

Techa zostaw w kotle bo nie musisz go wymontować a bruliego postawisz obok i przepniesz mu tylko przewody od podajnika, dmuchawy itp. oraz dopniesz czujniki.

- czujnik spalin montujesz w czopuchu nawiercając otwór i możesz go tam przykręcić ( jest miejsce na śrubkę ,montażową) albo jak ja włożyłem czujnik i osadziłem na silikonie wysokotemperaturowym ( deczko)

- czujnik wewnętrzny montujesz gdzieś w pokoju reprezentatywnym ( bo tam będzie Ci mierzył temperaturę),

- czujnik zewnętrzny na ścianie domu (nie na słońcu i nie przy samej ziemi)

- na początek do bruliego wprowadź te same ustawienia co w ST37 to będzie podobnie pracował( no te podstawowe czas podawania, przerwy i siłę nadmuchu)

- czujnik CO możesz zainstalować albo w gnieździe gdzie był czujnik Techa albo rurze zasilającej, a czujnik powrotu na rurze powrotu i dobrze zaizolować.

Czujniki skalibruj aby pokazywały właściwą temperaturę i pytaj do woli to może coś podpowiemy.

Zrób zdjęcia kotła i palnika bo to jakaś ciekawa konstrukcja.

Ps.

Najważniejsze to po montażu podłącz sterownik do internetu i go udostępnij to wtedy widać jak pracuje i lepiej można pomóc :)

Edytowane przez czp01

Również chciałbym wszystkich powitać na forum. Jestem w podobnej sytuacji jak kolega kretuu. Mam jednak typowy kociołek z retortą PPS 25 kW. Mnie bardzo ciekawi jak bruli poradziłby sobie u mnie. Obecnie mam sterownik perfekt r. Jest on dość skomplikowany. Wydaje się że bruli to przy nim bułka z masłem.

Mój bruli chodzi na zwykłej retorcie PPS 25 kw i sprawuje się b. dobrze - na ekogroszku bobrek http://bruli.czp.pl/

No to witaj kolego. Również w moim badziewiaczku jest zamontowana retorta PPS 25kW i Bruli bardzo dobrze ją prowadził.

W razie czego masz gdzie pytać.