Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kupujcie w ciemno!!! wg mnie jest to najlepszy obecnie sterownik na rynku ! nie miałem kobry czy pumy -ale czytać mnie nauczyli wiec swoje zdanie mam, ecoal jest dedykowany pod konkretne palniki wiec panowie... bruli i do dzieła....swoją drogą bruli wybacza błędy początkującym palaczom, wiec ustawić go to bajka..

witam

od dwóch miesięcy użytkuje brulego i potwierdzam że ustawienie go to bułka z masłem wszystko łopatologicznie napisane a najlepsze w tym sterowniku jest że masz podgląd kotła przed net i nie chodzi o nastawy które można robić z poziomu laptopa czy komórki ale to ze poprzez wykresy możesz przeanalizować jak twój kocioł pracuje przy danych nastawach i pomaga to w optymalnym ustawieniu kotła

Kupujcie w ciemno!!! wg mnie jest to najlepszy obecnie sterownik na rynku ! nie miałem kobry czy pumy -ale czytać mnie nauczyli wiec swoje zdanie mam, ecoal jest dedykowany pod konkretne palniki wiec panowie... bruli i do dzieła....swoją drogą bruli wybacza błędy początkującym palaczom, wiec ustawić go to bajka..

Piotrek to może damy Bruli jakiemuś przypadkowemu Kowalskiemu co wczoraj kupił kocioł i nie wie że to forum w ogóle istnieje, boi się albo nie ma komputera, internetu i pojęcia o paleniu w kotle z podajnikiem.

Śmiem twierdzić że takich ludzi pewnie jest około 90%

Nie będzie to takie proste, trzeba trochę wiedzieć.

Przeciętny Kowalski będzie się bał tego dotknąć żeby czego przypadkiem nie zepsuć a wiedza instalatora w wielu przypadkach jest nie wiele większa, w sumie to on nie musi się nawet za bardzo na tym znać. W sumie to nawet się nie dziwię bo trzeba by mieć komputer zamiast łba.

W większości REKLAMUJE się tu dwie firmy a na rynku jest tego ogrom i naprawdę ciężko jest nad tym zapanować.

Ja za to miałem RT09, RT09PID, Cobra, Bruli, a teraz testuję od kilku dni eCOAL i póki co najbardziej podoba mi się eCOAL [palnik PPS25].

Jutro lub pojutrze podam wynik zużycia węgla przy sterowaniu eCOAL-em, a gdy zrobi się cieplej sprawdzę czy będzie robił spieki przy małym odbiorze ciepła i to będzie kluczowe przy mojej ocenie.

Wg mnie łatwiej ustawić eCOAL - wystarczy odpowiednio przysłonić klapkę dmuchawy [jak przy Bruli] i ustawić czas podawania [np. 3 s dla PPS25 i paliwie Pieklorz bytomski].

Jak ktoś ma ochotę to może [ale nie musi, a w wielu innych sterownikach nie może bo nie ma tych opcji] także wykorzystać pompę CWU jako CWU+mieszająca [podoba mi się ta opcja bo chroni kocioł przed korozją przy niskiej temp. powrotu], ustawić strefy czasowe itp. dodatkowe opcje.

Przy Bruli jeśli źle ustawisz czas przerwy lub moc nadmuchu to d..pa zbita

To witamy w klubie. Podepnij sobie jeszcze czujniki temperatury wewnętrznej. Jak jesteś zadowolony z pracy sterownika to specjalnie w nim nie kop.

Chociaż rzuca się u Ciebie wysoka temperatura spalin bo do 300 st C - to może należy zejść trochę niżej z nadmuchem :) i wydłużyć trochę przerwę podawania - ale jakbyś robił już zmiany to jeden parametr i najlepiej po 1s czy po 1 % i poczekać dłuższy czas na zmiany :)

Ps.

Chociaż jak widzę dałeś ograniczenie temperatury spalin na 230 st C a to w górnych partiach i tak zbija Ci moc dmuchawy.

Edytowane przez czp01

Ja za to miałem RT09, RT09PID, Cobra, Bruli, a teraz testuję od kilku dni eCOAL i póki co najbardziej podoba mi się eCOAL [palnik PPS25].

Ja zaczynałem cud sterowniku który dla laika to masakra ( Lider), później Ognik Plus Pid ( chyba najprostszy i bardzo poprawnie działający), Cobra, Bruli i obecnie eCoal i powiem suspenser że mam podobne odczucia.

Masz w kotle chyba poziomy wymiennik to jak ta temperatura spalin będzie Ci tak wysoko szła to możesz sobie dorobić do kotła zawirowacze i je wrzucić na półki to podniesie Ci się sprawność kotła i jednocześnie przy tych samych ustawieniach spadnie Ci temperatura spalin o ok. 30 do 50 st C . Podobno optymalnie temperaturę spalin można mieć nisko na 150 st C aby się nic nie wykropiło chociaż niektórzy chodzą i na 80 st C i jest ok. Tu na forum chyba timon120777 dorabiał sobie zawirowacze do poziomego wymiennika i jest zadowolony z tego wynalazku. :)

Zgadza się przebije - ale przed wartością ograniczenia temperatury spalin sterownik zmniejszy moc ograniczając nadmuch do podanej wartości minimalnej nadmuchu a później w tym obszarze włącza chyba jakiś prosty algorytm bo miesza wartością mocy nadmuchu ( w jedna i w druga stronę proporcjonalnie w zależności od spadku czy też wzrostu temperatury) tak jest przynajmniej w nowej wersji 0.1.17.5 bruliego.

Mam Bruliego:). Jednak mój sprzedawca zaproponował chwilowo inny myk. Dał mi dmuchawę WBs5 do zamiany i polecił kilka rzeczy do wykonania oczywiście przy dalszym sterowaniu ecoalą Niestety pomysł zmiany wentylatorów spalił na panewce bo moja dotychczasowa DM oraz wspomniana wyżej WBs5 mają inne rozmiary kołnierzy. Muszę na własną rękę jakieś przejście wykonać. Chyba, że zna ktoś jakiś myk by dopasować.