Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W ustawieniach zawansowanych jest opcja maksymalna temp. CO - nie wiem jaki jest skutek jej przekroczenia ale ustaw może u siebie na 65 st C to zobaczysz czy nie włączy Ci przypadkiem pompki CO :)

Ja jeszcze takiej opcji nie testowałem u mnie na grzejniki przeważnie idzie temp do 48 st C i to wystarcza.

Możesz też zmienić parametry trybu cyklicznego masz 5 min pracy CO na 30 min postoju CO to Ci za bardzo wychładza instalacje w czasie postoju pompki CO. Ja mam 1 min na 10 min. Możesz to ustawić dowolnie krócej to i w czasie takiego przebicia temperatury pompa CO jak się włączy to zbierze Ci trochę nadmiaru ciepła z kotła.

Edytowane przez czp01

ja mam ustawioną temperaturę maksymalną na 70 stopni, po wykresie widać, jakby pompa zalączyła sie dopiero przy 80 ;(

Pewnie praca cykliczna załapała dopiero i zbiła temperaturę.

Sama idea, żeby sterownik sam puścił wodę na CO w przypadku przebicia maksymalnej temperatury można zgłosić, tk, czy inaczej ;)

Ustawię pracę cykliczną, jak radzi czp1, to powinno w jakiś sposób pomóc.

Załącza się pompa CO. Kiedyś kalibrowałem czujnik spalin i po przekroczeniu tego wartości dla parametru sterownik momentalnie uruchomił pompę. Ja mam ecoal ale podejrzewam, że taka sama funkcjonalność jest w brulim.

Jest funkcja bezpieczeństwa- uruchamia pompkę w 80st w celu schłodzenia kotła..

jak dobiję zadaną, to przełączę termostat na niższą temperaturę i przetestuję jeszcze raz, jak to działa.

Wynikami podzielę się jeszcze dzisiaj.

edit:

Niestety, nawet po przekroczeniu maksymalnej tempteratury dla CO ustawionej przez użytkownika, pompa nie załącza się. Pewnie jest tak, jak pisał Piotrek, że pompa dopiero zbija temperature po przekroczeniu 80 stopni, żeby awaryjnie obniżyc temperaturę.

W takim razie mam pytanie, co daje nam ustawienie maksymalnej temperatury na CO?

Chętnie widziałbym w tym sterowniku możliwość zdefiniowania swoich zdarzeń na jakiś trigger, np: przekroczenie zadanej temperatury o zadany threshold -> włącz pompkę CO.

Póki co, włączam pracę ciągłą CO, a takie sterowanie zostawię na cieplejszą pogodę, jak temperaturę zadaną będę miał niższą.

Edytowane przez cabott

Witam

Panowie mam problem z wykresami

Wskazuję nierealne wartości wyczytałem gdzieś na forum aby sformatować kartę pamięci w brulim

tak zrobiłem ale nie pomogło . Czy ktoś miał takie problemy. ??

A drugi problem polega na tym iż przy obecnych ustawieniach piec bardzo powoli dochodzi mi do temp zadanej . widzę że wentylator zwalnia swoje obroty przez temp. spalin. Jakie wartości powinna mieć temp spalin ?

Nie miałem takiego przypadku z wykresami - ewentualnie przedzwoń do ES - to na pewno coś doradzą - może jakiś czujnik robi błąd.

Jak podniesiesz ograniczenie temperatury spalin to dmuchawa Ci nie zwolni.

Za duża temperatura spalin to może być za duża strata kominowa a za mała to może wytrącić się kondensat. Mówią, ze od 100 do 150 st C jest całkiem w normie.

Witam

A drugi problem polega na tym iż przy obecnych ustawieniach piec bardzo powoli dochodzi mi do temp zadanej . widzę że wentylator zwalnia swoje obroty przez temp. spalin. Jakie wartości powinna mieć temp spalin ?

Nie ograniczaj temp spalin to kocioł szybko wejdzie na zadaną, jak ci dopala ładnie eko to mozesz zmienic czas postoju z 60 na 50-55s zwiększysz moc kotła, przy tych mrozach co są byłoby to wskazane

Witam ponownie

Dziś u mnie mała awaria

Przychodzę po pracy i patrzę nie działa sterownik myślę co jest grane ?

Spalony bezpiecznik zmieniam wywala drugiego. Co do czego okazało się że bije z wentylatora (spalony)

Podjechałem do mojego speca od pieca no i podłączyłem drugi wentylator jak narazie wszystko ok.

Pisałem wam już o tych zwariowanych odczytach z karty no i podejrzałem sobie jakie alarmy wyskakiwały no i znowu zonk .

Są alarmy i odczyty z 12.02.2012 a dziś mamy 06.02.2012. Mało tego większość tych alarmów wogóle nie było, nawet te wczorajsze i dzisiejsze. Nie potwierdzałem żadnych alarmów. Zajrzyjcie na mój sterownik . Co o tym sądzicie.

Macie jakieś pomysły. Jak nie to jutro zadzwonię do speców od bruliego.

Pozdrawiam kretuu.

Edytowane przez kretuu

mariusz4567 tak jak pisałem wcześniej u mnie taka historia się nie zdarzyła - ale tak jak pisał powyżej Piotrek42 sprawdź pod pokrywą sterownika czy masz przewody dobrze przykręcone i czy wtyczki są dobrze dopchnięte. Jak nie to dajesz linka do sterownika i dzwoń rano zaraz do ES to na pewno coś pomogą :)

Karta pamieci do wymiany i bedzie po problemie.

Pozdrawiam

Czy taką kartę mam sformatować jeśli tak to jakim systemem plików FAT czy NTFS ?

Coś na nią wgrać ? Na orginalnej są jakieś foldery z plikami ?

system domyslny czyli fat32

na karte trzeba wrzucic strone www, mozna tez i stare archiwum

inex.htx

Edytowane przez mariusz4567

Czy taką kartę mam sformatować jeśli tak to jakim systemem plików FAT czy NTFS ?

Coś na nią wgrać ? Na orginalnej są jakieś foldery z plikami ?

inex.htx

Witam.

niestety wymiana karty nie pomogła wykresy model wariują .

Jutro dzwonię do serwisu.

Jeszcze jedna sprawa . Po pierwszym zasypie podajnika mam wysokie spalanie . Na obecnych parametrach wychodzi około 40 kilogramów na dobę . Co jeszcze mogę zrobić ustawieniami. Prosze oporade.

inex.htx

Witam.

niestety wymiana karty nie pomogła wykresy model wariują .

Jutro dzwonię do serwisu.

Jeszcze jedna sprawa . Po pierwszym zasypie podajnika mam wysokie spalanie . Na obecnych parametrach wychodzi około 40 kilogramów na dobę . Co jeszcze mogę zrobić ustawieniami. Prosze oporade.

Stare archiwum zostawiles czy usunoles?, jezeli nie to usun, po 24 powinno byc juz wszystko ok

Edytowane przez mariusz4567