karoka65 07.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Mariusz już wróciłeś ? czy z daleka piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 07.02.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Witam z daleka pisze i dlatego tak bez naszych znaczkow, brak klawiatury pl.Bede po 20 02 to biore sie za ecoala.Mysle, ze bedzie ok a nawt lepiej.Ciezko w to wszysto uweirzyc co poniektorzy wypisja, ale to juz oddzielna kwestia.PozdrawiamZerknolem wlasnie na twoj sterownik i widze, ze idzie to bez najmniejszych problemow. Edytowane 7 Lutego 2012 przez mariusz4567 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kretuu 07.02.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Stare archiwum zostawiles czy usunoles?, jezeli nie to usun, po 24 powinno byc juz wszystko ok mariusz4567 Wielkie dzięki pomogło dopiero wykasowanie pliku arch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 07.02.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Stare archiwum zostawiles czy usunoles?, jezeli nie to usun, po 24 powinno byc juz wszystko ok mariusz4567 Wielkie dzięki pomogło dopiero wykasowanie pliku arch Prosze bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.02.2012 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Mistrzowie bruliego jak macie podłączoną pompę i czujnik od podłogówki do sterownika bruliego. Akurat u mnie podłogówkę mam podłączoną oddzielnie na jej prostym sterowniku a chciałem to teraz zrobić razem i podłączyć wprost do sterownika bruliego. Poproszę o sugestie jak to macie zrobione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.02.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 czp01 u mnie podłogówka pracuje za wymiennikiem płytowym, woda krąży kocioł-wymiennik-kocioł -24h/doba, dlatego mam wysoką temp powrotu, w przypadku spadku temp zadanej (22,5st) o 0,1st włacza się pompa (niezależnie) i pobiera goracą wode z kotla,oddając zimną na powrót w przypadku przekroczenia zadanej wg termostatu o 0,1st (22,6) pompa się zatrzymuje i woda dalej krąży sobie kocioł -wymiennik -kocioł (chyba że akurat dogrzewa grzejniki lub cwu) mam inne temp w pomieszczeniach z grzejnikami i nne temp w pomieszczeniach z podłogówką.. i 2 termostaty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 08.02.2012 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Piotrek42 - ale nie widzę miejsca w brulim aby podłączyć do niego pompę podłogówki albo źle patrzę No ja nie mam wymiennika - tylko zasilanie podłogówek odchodzi jako jedna gałąź z zasilania od kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 08.02.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 czp01 no też mam niezaleznie wtyk od termostau podłaczony bezposrednio do pompki a pompka do 230v, bruli steruje mi tylko cwu i pomką od wymiennika(jako CO) podeslij mi na priv maila to podesle ci fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 09.02.2012 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jak macie jeszcze inaczej rozwiązane podłączenie podłogówki i jej pompy do bruliego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kretuu 14.02.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 witam Mam taki problem. Uszkodził mi się przewód który idzie od czujnika temp. pokojowego do kotłowni.Awaria powstała gdzieś w ziemi i nie mam możliwości wymiany tego przewodu. Czy istnieje jakiś czujnik temp wewnętrznej bezprzewodowy. Dodam tylko że kotłownię mam w budynku gospodarczym oddalonym od domu około 10 m. i brak możliwości aby puścić dodatkowy przewód. Proszę o jakieś porady lub sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.02.2012 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Jak przewód ma ekran to można spróbować tak oszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.02.2012 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Niebiescy mają swój poprawiony algorytm eCoala i się cieszą to najwyższy czas na zmiany dla zielonych czyli w brulim. Z dotychczasowych wniosków głównie na forum ES kształtują się 3 zasadnicze zmiany : 1. wprowadzenie rozszerzonej opcji "przedmuchu" , 2. zmianę w funkcji priorytetu CWU lub wprowadzenie dodatkowo " priorytetu bezwzględnego", 3. wprowadzenie całkiem nowej funkcjonalności "modulacji mocy" w obszarze temperatury zadanej kotła, Tutaj na forum ES opis zmian te propozycje zmian są bardziej opisane i wyjaśnione. Wobec powyższego aby zmobilizować firmę ES do szybszego i racjonalnego działania w tym zakresie to proszę o uwagi i spostrzeżenia do tych wniosków zarówno na forum ES jak i tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 18.02.2012 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 ES na swoim forum firmowym stwierdziło forum ES , że szykują również zmiany w brulim w tym w zakresie jego algorytmu oraz, że cyt. "szykujemy kolejną małą rewolucję w dziedzinie spalania paliw stałych :)" - czyżby faktycznie jakiś zasadniczy przełom ??? Może ktoś ma jakieś przecieki w tej sprawie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 18.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Kiedyś mówiłem ,że zawsze będą o krok przed konkurencją.I tego się trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.02.2012 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ciekawe czy to będą zmiany tylko w dziedzinie sterowania czy też pójdą i w kierunku palnika ( no nowego albo zasadniczej modyfikacji któregoś z istniejących palników ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 19.02.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witajcie. Za chwilkę idę do kotłowni przełączać ecoala na bruli. Mam pytanie- ponieważ nie jestem wpięty na esterownik, chciałbym się komunikować ze sterownikiem z poziomu laptopa. Niestety nie widzę czegoś na kształt programu komunikacyjnego jak w coali. W instrukcji piszą, iż istnieje możliwość zwykłego podłączenia się przez RS- ale o programie nic nie piszą. Napiszecie jak tutaj to się odbywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.02.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 sebsa też nie wiem w jaki sposób tak można połączyć się z brulim - skoro nie ma on dedykowanego programu do komunikacji tak jak eCoal. Jak coś wymyślisz to pisz !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 19.02.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 sebsa też nie wiem w jaki sposób tak można połączyć się z brulim - skoro nie ma on dedykowanego programu do komunikacji tak jak eCoal. Jak coś wymyślisz to pisz !!! Ty masz dobrze bo przez esterownik widzisz jak Ci kociołek chodzi:). W instrukcji wskazano, że można do połączenia ze sterownikiem użyć routera bądź switcha. Jutro zapytam na forum E-S. Bo jest to wyraźne pokazane, że można bezpośrednio RS-em łączyć lapka z kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 19.02.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam a przez przegladarke nie mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.02.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Przyszło mi do głowy, że połączyć RS-em i wpisać domyślny adres ip określony w sterowniku hmm ale to tak chyba nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts