Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl

czp01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam z daleka pisze i dlatego tak bez naszych znaczkow, brak klawiatury pl.Bede po 20 02 to biore sie za ecoala.Mysle, ze bedzie ok a nawt lepiej.Ciezko w to wszysto uweirzyc co poniektorzy wypisja, ale to juz oddzielna kwestia.

Pozdrawiam

Zerknolem wlasnie na twoj sterownik i widze, ze idzie to bez najmniejszych problemow.

Edytowane przez mariusz4567

Mistrzowie bruliego jak macie podłączoną pompę i czujnik od podłogówki do sterownika bruliego.

Akurat u mnie podłogówkę mam podłączoną oddzielnie na jej prostym sterowniku a chciałem to teraz zrobić razem i podłączyć wprost do sterownika bruliego.

Poproszę o sugestie jak to macie zrobione ?

czp01 u mnie podłogówka pracuje za wymiennikiem płytowym, woda krąży kocioł-wymiennik-kocioł -24h/doba, dlatego mam wysoką temp powrotu, w przypadku spadku temp zadanej (22,5st) o 0,1st włacza się pompa (niezależnie) i pobiera goracą wode z kotla,oddając zimną na powrót w przypadku przekroczenia zadanej wg termostatu o 0,1st (22,6) pompa się zatrzymuje i woda dalej krąży sobie kocioł -wymiennik -kocioł (chyba że akurat dogrzewa grzejniki lub cwu) mam inne temp w pomieszczeniach z grzejnikami i nne temp w pomieszczeniach z podłogówką.. i 2 termostaty..

witam

Mam taki problem.

Uszkodził mi się przewód który idzie od czujnika temp. pokojowego do kotłowni.

Awaria powstała gdzieś w ziemi i nie mam możliwości wymiany tego przewodu.

Czy istnieje jakiś czujnik temp wewnętrznej bezprzewodowy.

Dodam tylko że kotłownię mam w budynku gospodarczym oddalonym od domu około 10 m. i brak możliwości aby puścić dodatkowy przewód.

Proszę o jakieś porady lub sugestie.

Niebiescy mają swój poprawiony algorytm eCoala i się cieszą to najwyższy czas na zmiany dla zielonych czyli w brulim.

Z dotychczasowych wniosków głównie na forum ES kształtują się 3 zasadnicze zmiany :

1. wprowadzenie rozszerzonej opcji "przedmuchu" ,

2. zmianę w funkcji priorytetu CWU lub wprowadzenie dodatkowo " priorytetu bezwzględnego",

3. wprowadzenie całkiem nowej funkcjonalności "modulacji mocy" w obszarze temperatury zadanej kotła,

Tutaj na forum ES opis zmian te propozycje zmian są bardziej opisane i wyjaśnione.

Wobec powyższego aby zmobilizować firmę ES do szybszego i racjonalnego działania w tym zakresie to proszę o uwagi i spostrzeżenia do tych wniosków zarówno na forum ES jak i tutaj. :)

ES na swoim forum firmowym stwierdziło forum ES , że szykują również zmiany w brulim w tym w zakresie jego algorytmu oraz, że cyt. "szykujemy kolejną małą rewolucję w dziedzinie spalania paliw stałych :)" - czyżby faktycznie jakiś zasadniczy przełom ???

Może ktoś ma jakieś przecieki w tej sprawie ??? :)

Witajcie. Za chwilkę idę do kotłowni przełączać ecoala na bruli. Mam pytanie- ponieważ nie jestem wpięty na esterownik, chciałbym się komunikować ze sterownikiem z poziomu laptopa. Niestety nie widzę czegoś na kształt programu komunikacyjnego jak w coali. W instrukcji piszą, iż istnieje możliwość zwykłego podłączenia się przez RS- ale o programie nic nie piszą. Napiszecie jak tutaj to się odbywa.

sebsa też nie wiem w jaki sposób tak można połączyć się z brulim - skoro nie ma on dedykowanego programu do komunikacji tak jak eCoal. Jak coś wymyślisz to pisz !!!

Ty masz dobrze bo przez esterownik widzisz jak Ci kociołek chodzi:). W instrukcji wskazano, że można do połączenia ze sterownikiem użyć routera bądź switcha. Jutro zapytam na forum E-S. Bo jest to wyraźne pokazane, że można bezpośrednio RS-em łączyć lapka z kotłem.:)