mariusz4567 19.02.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Jezeli sterownik jest w sieci lokalnej to wystarczy w przegladarce podac jego adres ip, wpisac nazwe uzytkownika i haslo i mamy to samo co przez strone esterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.02.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ale sebsa ma poza siecią i chciał połączyć się ze sterownikiem prosto z lapka RS-em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 19.02.2012 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 To mozna kabelkiem rj45(Ethernet ) ustawic na karcie sieciowej laptopa adres z tej samej sieci co na sterowniku i przez przegladarke normalnie mozna wejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.02.2012 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Ciekawe rozwiązanie - trzeba by przetestować a bez routerka tak zadziała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz4567 19.02.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Zadziala bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_J 19.02.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Połączenie przez RS-232 jest wymagane aby zaktualizować oprogramowanie w sterowniku. i tylko to dostęp do sterownika jest opisany dokładniehttp://bruli.pl/?a=faqpozycja Jak ustawić parametry sieci lokalnej w sterowniku?jasno opisane Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 19.02.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Potwierdzam wystarczy lapka podłączyć do sterownika bruliego kablem RJ45 - pokazuje się wtedy połączenie lokalne "Marvel Yukon 88E8055 PCI-E Gigabi" - połączenie konfigurujemy tylko na tą samą sieć co mamy skonfigurowaną w brulim. Otwieramy przeglądarkę i wpisujemy adres ip sterownika i wyskakuje okienko, które pyta sie o użytkownika i hasło - wpisujemy te dane i jesteśmy na stronie www sterownika. U mnie był jeszcze taki problem, że hasło mi nie pasowało hmm a nic tam nie ustalałem - w każdym razie na panelu sterownika zresetowałem hasła i już wtedy puściło mnie na użytkowniku i haśle admin, admin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 20.02.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Koledzy. Najwyraźniej jestem ciemniak:). Idąc w ślad za opisem ze strony bruli. Polecenie IP config i mamy 3 adresy. IP, brama, maska. 2 adresy niezmienione przepisuję do sterownika jeden adres IP ze zmienioną końcówką w oparciu o wcześniejsze zweryfikowanie poprzez ping. Tu nie mam problemu. Następnie podłączam kabel UTP do lapka. Wyskakuje niezidentyfikowane połączenie lokalne Broadway coś coś. Komp usiłuje nawiązać połączenie. Na przemian to weryfikuje to traci połączenie informując, że kabel został odłączony. Wchodzę poprzez właściwości w to połączenie. Tu mam coś takiego jak protokół IPV4. Próbowałem przepisać wartości z właściwości mojego połączenia internetowego, ale system nie pozwala przenieść dokładnie tych samych danych. Jeszcze jedno. Używam P4. Pisząc tego posta użyłem raz jeszcze "ip config". Wyskoczyły mi zupełnie 3 inne adresy niż przed godziną w kotłowni. Czy przy przyczyną moich problemów może być zmienne IP wynikające z usługi mobilny internet - czy jednak coś robię nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.02.2012 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Odpisujesz sobie konfigurację sieciową jaką masz wpisaną w brulim. może to być np. ip. - 192.168.001.113maska - 255.255.255.0bramka domyślna - 192.168.001.001 wkładasz do lapka przewód RJ45 podłączony do bruliego. W tym momencie w sieciach w lapku pokazuje Ci się dodatkowe połączenie. Konfigurujesz to połączenie wyświetlając jego własciwości i konfigurujesz protokół ver 4 TCP IPv4 wpisując ręcznie w/w adresy a jedynie nr ip zmieniasz np na 192.168.001.120.Zatwierdzasz zmiany i na tym połaczeniu dajesz połącz i tyle. Otwiersz przeglądarkę i wpisujesz adres sterownika 192.168.001.113i naciskasz enter i pojawi się żądanie o dane użytkownika i hasło jak nie zmieniałeś to admin i admin. Ewentualnie jak nie zaskoczy można zrestartować lapka i na chwilę zgasić i włączyć sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 20.02.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Rozumiem, że we właściwościach połączenia lokalnego, w protokole IPv4 wpisuję nowo wygenerowany IP sterownika- czy to ma być jeszcze inne IP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 20.02.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 wpisujesz tą sama konfigurację sieci jaką masz wpisaną w sterowniku brulim ( odczytasz ja przy użyciu panelu bruliego) i w tym nowym połączeniu lokalnym, które Ci się utworzyło zmienisz jedynie końcówkę nr ip na inny a reszta przepisujesz tą samą konfigurację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 20.02.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 (edytowane) W takim razie jutro próba nr 2. Bardzo mi zależy by zobaczyć wykresy pracy pieca. Ps pierwsze wnioski na temat pracy Bruliego już mam. Poobserwuję kocioł parę dni - postaram się doszlifować ustawienia i napiszę o swoich spostrzeżeniach i różnicach między coalem z pozycji osoby, która z automatu przesiadła się na sterowanie ręczne. Edytowane 20 Lutego 2012 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 22.02.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Próba nr 2 znów nieudana. Koledzy a nie jest tak, że kabel UTP łączący sterownik z kompem nie musi być czasem krosowany. Ja mam prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
at123 22.02.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 większość kart sieciowych nie potrafi krosować programowo, dlatego przy połączeniach bez switcha/routera powinno używać się kabla krosowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 23.02.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 podłącz kabel "krosowy" Przykład. Ip bruli`ego spisz a w pc ustaw końcówkę inną bruli : Ip : 192.168.0.23 maska : 255.255.255.0 pc: Ip : 192.168.0.33 maska : 255.255.255.0 WinXp http://images47.fotosik.pl/1386/5fc8a54fbba5f913.jpg Win7 Centrum sieci -> Zmień ustawienia karty sieciowej ->Połączenie lokalne -właściwości ->Ipv4 - Właściowści) Powinny się "zobaczyć" pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 01.03.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) Wrażenia/spostrzeżenia/ użytkownika Ecoali po przesiadce na Bruli Podmiot – użytkownik 2-letniego pieca 38kW sterowanego do tej pory jedynie automatem Przedmiot – Ponar Żywiec Eko 38kW 19 lutego po długim namyśle i wątpliwościach postanowiłem wreszcie zmienić dotychczasowy sterownik na dwustanowy. Czas ku temu wydawał się odpowiedni- bo mrozy minęły więc ewentualne wpadki nie byłyby odczuwane tak mocno… Sama zamiana płytki wraz z przepięciem przewodów czujników trwała nieco mniej niż kwadrans. Postanowiłem rozpocząć pracę na tym sterowniku wzorując się na parametrach kolegi CZP 10s/80s . Nasze kotły mają podobne moce – myślałem. Moc dmuchawy ustawiłem nieco wyżej . Brucery potrzebują więcej powietrza, dodatkowo moja aktualna dmuchawa wydawała mi się zbyt mała jak na mój kocioł. Wcześniej Jarecki podesłał mi ustawienia pieca 35kW 5s/30-35s 30%. Po uruchomieniu pieca - pierwsza niespodzianka. Temperatura CO zaczęła lecieć w dół. Konsternacja. Ecoal już zacząłby modulować mocą skracając czas postoju podajnika i pewnie zwiększając nadmuch. A tu nic. Żadnych reakcji. Podanie-przerwa-ciągły nadmuch- podanie-przerwa itd. Temperatura ciągle w dół. Po spadku poniżej 40deg wyłączyły się pompy. Tu nie ukrywam trochę spanikowałem. Postanowiłem rozbić interwał. Skróciłem czas pracy podajnika o połowę do 5s czasu pracy na ok. 40s przerwy nadmuch w górę 45-48%. W końcu poszło do góry. Ulga… Ale to wszystko odbywało się bardzo powoli. Pierwsze spostrzeżenie – Bruli steruje kotłem łagodniej-ale wynika to tylko z tego, że tak został ustawiony. Precyzyjnie co do sekundy realizuje tylko to co operator mu wklepał. Po godzinie temperatura dobiła do zadanej 48deg CO. Po odstawieniu na kilka minut ponowne uruchomienie i kolejny spadek temp CO. Tu kolejne spostrzeżenie – w mojej instalacji mnóstwo wody. Na ustawieniach CZP długo nie pojadę. Skracam czas przerwy do 36s. Nadmuch bez zmian. W tym momencie nie interesują mnie kopczyki, spieki, popioły itd. Kocioł ma iść trochę „żwawiej” i szybciej osiągać temp zadaną. Jednocześnie zwiększam temperaturę zadaną CO. Skutek kolejnego spostrzeżenia. Nastawa 48deg na piecu sterowanym Ecoalem i Brulim to 2 różne i zupełnie inne nastawy. Ecoal oscyluje w okolicach temperatury zadanej z tendencją do przeciągania temperatury w górę, łącznie z odstawianiem się po przekroczeniu temp +5deg. W Brulin osiągnięcie temp zadanej oznacza praktycznie natychmiastowe odstawienie kotła. W praktyce więc kocioł pracuje na niższych od zadanej temperaturach. Może to doprowadzić do spadku temperatur w pomieszczeniach. Po zwiększeniu temperatury kolejna obserwacja pracy pieca( minęły już ok. 2 godziny…). Po odstawieniu i kilku minutach przerwy piec ponownie się włącza. Spadek temperatury do 48-49 deg i w górę. Więc jest w miarę OK. Zaczynam teraz przyglądać się palenisku. Płomień jakby trochę zbyt biały i dynamiczny. Obniżam nadmuch. Poprawa. Robi się bardziej żółty i „leniwy” Skracam jeszcze czas przerwy do 34s. Dynamika pracy kotła zaczyna mi odpowiadać. Piec „ nie gubi już tak temperatury”. W pokoju gdzie jest umieszczony czujnik widać że robi się coraz cieplej. Kolejne spostrzeżenie. Przy tym węglu częstsze interwały powodują lepsze spalanie Eko i redukcję spieków. Spieki są. Ale niezbyt duże. Tak zostawiam piec na noc. By nie zanudzać i nie przedłużać zbytnio, napiszę tylko, iż od tego momentu mój czas spędzony w kotłowni ogranicza się max do godziny na dzień. Rano przed wyjściem do pracy kilka minut. Obserwacja paleniska, szuflady i ewentualna korekta nastaw Po południu to samo. Wszelkie korekty postanowiłem wykonywać do dłuższym czasie nie nerwowo. W tym momencie moje ustawienia to prac/przerwa/nadmuch 4s/30s 38% - histereza CO 0,5 deg. Podniosłem jeszcze temperaturę zadana do 55 deg. Korzystam z ustawień pompy cyklicznej. Efekty. To co najważniejsze dla każdego spalanie. Na podobnym poziomie- minimalny plus dla Bruli. Ale różnica góra 1-1,5 kg. Ważniejsze jest jednak to, iż w palenisku mam w miarę stałej wielkości kopczyk- może nie jest on najpiękniejszy i równomierny ale jest. W porównaniu do Ecoala duża różnica. Ostatni soft Coali charakteryzował się rozciągnięciem czasu przerwy podajnika i prowadziło to do obniżenia poziomu węgla w palenisku niezależnie od korekty nadmuchu. Sprawdzałem w zakresie +6% do -2%. Popiół. Szuflada napełnia się w ok 4-5 dni. Udało mi się prawie doprowadzić do relacji zasobnik= szuflada. Mój zasobnik do największych jednak nie należy. Jest więc jeszcze dużo do poprawy. Pisałem ostatnio, że udało mi się kupić lepszy węgiel. W przypadku sterowania Ecoalem nigdy tak jednak nie miałem. W tym momencie popiół/spieki pół na pół. Spieki raczej drobne i kruche. Wydaje mi się, że muszę jeszcze zejść z nadmuchem i skrócić delikatnie czas postoju. Tak to dziś zostawię, bo żona już krzyczy…. Edytowane 1 Marca 2012 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.03.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Musisz wziąć pod uwagę, że wywaliłem oryginalny duży palnik PPS 50 o mocy 50 kw i wstawiłem mniejszy PPS 25 kw to mogę sobie pozwolić bardziej na rozciąganie przerwy. Niestety doszedłem do stabilnych ustawień kotła i nie chce mi się aż tyle zaglądać do kotłowni no ale obserwuję przez internet i patrzę czy w końcu kocioł zaczyna mniej palić bo wiosna tuż tuż. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.03.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 sebsa pisz w odcinkach....jeszcze jedno Pamietajcie panowie że sebsa ma kocioł 2 lata, obserwował go nie raz, nie dwa i wie w która strone ma zwiększać lub zmiejszczac parametry, poza tym, popatrzcie 2 podobne kotły, a jakże inne nastawy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 01.03.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 No i trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że każdy ekogroszek jest inny i pod niego też będą różne ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.03.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 Dla porównania podaję nastawy swojego [palnik PPS 25, dmuchawa WBS6a z przesłoną całkowicie otwartą, ekogroszek Pieklorz Bytomski, kocioł 18 kW] - podawanie/przerwa/nadmuch - 3/50/29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts