Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bruli.pl


czp01

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musisz wziąć pod uwagę, że wywaliłem oryginalny duży palnik PPS 50 o mocy 50 kw i wstawiłem mniejszy PPS 25 kw to mogę sobie pozwolić bardziej na rozciąganie przerwy. Niestety doszedłem do stabilnych ustawień kotła i nie chce mi się aż tyle zaglądać do kotłowni no ale obserwuję przez internet i patrzę czy w końcu kocioł zaczyna mniej palić bo wiosna tuż tuż. :) :)

 

Dlatego dla mnie priorytetem jest w tym momencie zmniejszenie paleniska Brucera. Tu widzę ogromne rezerwy. Muszę podjechać na skład złomu. Może uda mi się zdobyć jakiś kawałek większego kątownika bądź ceownika z grubszej kwasówki do dalszej obróbki. Zwróć jeszcze uwagę. W twoim "Kilerze"relacja podanie/przerwa to jakieś 1/8,3 u mnie 1/7.5. Proporcje podobne interwał czasowy skrócony o trochę więcej jak o połowę. Zauważyłem, że częstsze podanie oraz krótsze przerwy prowadzą do lepszego "napowietrzenia palnika". U Ciebie kocioł szybciej dochodzi jednak do temperatury zadanej.:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10/50/30 wsio zależy od upodobań,instalacji i jakości opału...

 

Masz rację. Ja mam do "nakarmienia" 18 szt grzejników i jeszcze parę dobrych metrów bieżących podłogówki. Instalacja mocno rozbudowana, grawitacyjna z ogromną ilością wody. Temperatury preferowane dość wysokie. Spalanie niestety też;);)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok.30-35% nadmuchu dla dmuchawy WPa06 marki MplusM przy kotle 35kW z palnikiem duża Ekoenergia.

Jestem ciekaw, czy stopniowo zejdziesz do poziomu z tej granicy, powinien wówczas popiół wyglądać jeszcze lepiej.

 

Nie pamiętam, czy zmieniłeś dmuchawę i na jaki model?

 

Dmuchawy jeszcze nie zmieniłem. Na tej co mam - poniżej 38% zaczyna się dymienie. Może zejdę jeszcze z czasem przerwy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie myślę, że do zakupu Ecoala powinni dodawać obowiązkowe 2-3 tygodniowe praktyki na sterowniku dwustanowym. Teraz widzę jakie błędy popełniałem sterując coalą. Ster dwustanowy szybciutko "uczy" i kiedy trzeba "daje po łapkach" Paru po takim kursie przestałoby gardłować wszędzie wokół tylko grzecznie stuliłoby ogonki dziękując, za to że maja ster który ich we wszystkim wyręcza.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie myślę, że do zakupu Ecoala powinni dodawać obowiązkowe 2-3 tygodniowe praktyki na sterowniku dwustanowym. Teraz widzę jakie błędy popełniałem sterując coalą. Ster dwustanowy szybciutko "uczy" i kiedy trzeba "daje po łapkach" Paru po takim kursie przestałoby gardłować wszędzie wokół tylko grzecznie stuliłoby ogonki dziękując, za to że maja ster który ich we wszystkim wyręcza.

Hehe, a jak ja pisałem to kilku mądrali na mnie naskoczyło.

Teraz wiesz dlaczego u mnie wszystko chodzi na byle czym.

Bruli to bardzo dobry sterownik i powiem ci że jego ustawienie to bajka w porównaniu z innym naprawdę dwustanowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hehe, a jak ja pisałem to kilku mądrali na mnie naskoczyło.

Teraz wiesz dlaczego u mnie wszystko chodzi na byle czym.

Bruli to bardzo dobry sterownik i powiem ci że jego ustawienie to bajka w porównaniu z innym naprawdę dwustanowym.

 

Tak mi się właśnie wydaje, że w paru rzeczach programiści wyręczają "maszynistę'. Tak myślę może za rok po zimie wyżebrzę od kogoś jakiegoś Menueta lub coś w tym rodzaju... :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie mam problem

 

Od paru dni zmieniłem opał tzn z pieklorza w workach papierowych pak po 25 kg

na Pieklorza w workach foliowych pakowanych w worki foliowe 20 kg

z ciut większą kalorycznością niż ten w papierowych worach.

No i od 4 dni mam problem albo z wygaszającym piecem albo z niedopalonymi kalafiorami.

Groszek wygląda tak jak by się rozpuszczał wkoło i zlepiał się w takie pacynki.

Na wcześniejszym groszku w tych workach papierowych na tych samych ustawieniach wypalał się wręcz idealnie.

Zerknijcie na mój ster i podpowiedzcie coś bo już brak mi nerwów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj własnie pokazuje sie przewaga ecoala- nad brulim...bruli musisz ustawić sobie sam- w zalezności od opału, a ecoal pomiedli ,popali,pomysli.... i sam sie dopasuje:D

 

Bez przesady. To by znaczyło że ecoala ma zaimplementowane SI a do tego to chyba jeszcze daleko ... ;)

 

Pytanie do użytkowników bruli : Można tworzyć "zestawy" ustawień sterownika ? Tzn palę x rodzajami opału , i do każdego mam inne ustawienia zapisane z "przyjazną" nazwą np:

1.Czeski

2.Pieklorz

3.Miał+blablabla

X. ...

 

?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj własnie pokazuje sie przewaga ecoala- nad brulim...bruli musisz ustawić sobie sam- w zalezności od opału, a ecoal pomiedli ,popali,pomysli.... i sam sie dopasuje:D

 

Dopasuje albo nie. U mnie większość sezonu paliłem Chwałowickim i nie mogę napisać, by była jakaś rewelacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez przesady. To by znaczyło że ecoala ma zaimplementowane SI a do tego to chyba jeszcze daleko ... ;)

 

Pytanie do użytkowników bruli : Można tworzyć "zestawy" ustawień sterownika ? Tzn palę x rodzajami opału , i do każdego mam inne ustawienia zapisane z "przyjazną" nazwą np:

1.Czeski

2.Pieklorz

3.Miał+blablabla

X. ...

 

?

 

Nie można tak zapisać - przynajmniej na razie nic nie wiadomo w tej sprawie _ chyba żeby jakoś kopiować ustawienia . Można odpisać na karteczkach i nakleić na worki ha ha :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie mam problem

 

Od paru dni zmieniłem opał tzn z pieklorza w workach papierowych pak po 25 kg

na Pieklorza w workach foliowych pakowanych w worki foliowe 20 kg

z ciut większą kalorycznością niż ten w papierowych worach.

No i od 4 dni mam problem albo z wygaszającym piecem albo z niedopalonymi kalafiorami.

Groszek wygląda tak jak by się rozpuszczał wkoło i zlepiał się w takie pacynki.

Na wcześniejszym groszku w tych workach papierowych na tych samych ustawieniach wypalał się wręcz idealnie.

Zerknijcie na mój ster i podpowiedzcie coś bo już brak mi nerwów.

Paliłeś pieklorzem piekarskim a teraz wsypałeś bytomskiego, tak jak piszesz ma większą kaloryczność ale i większą spiekalność.

Wczesną wiosną tamtego roku nie spiekał się mocno ale było w nim trochę łupka, bliżej lata nie którzy narzekali że mają trochę szlaki i się przypiekał.

Spróbuj dać podawanie 3s i przerwę ze 30s, zmniejsz nadmuch do 30%.

Jak nie będziesz mógł sobie z nim poradzić to dokup trochę czecha i pomieszaj nawet pół na pół jeden worek czecha, jeden pieklorza.

Czech ma RI zero jak pomieszasz z tym nie będzie miało się jak skleić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...